Skocz do zawartości

My, naród śląski

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Autonomia mogłaby to wszystko przyśpieszyć. Obywatele mieliby wiekszy dostęp do tego co robią władze. Lokalne władze wydawałyby pieniądze na to na co są naprawde potrzebne bo w koncu lepiej sie orientują czego brakuje.

Ja to rozumiem, problem w tym, że może to być tylko przykrywka do rozbicia Polski, a z autonomii zostanie to co z 3x15 Tuska, czyli autonomia po pięć złotych :)

Nie uważacie, że Unia Europejska jest takim krajem podzielonym na autonimie? Unia-państwo a państwa-autonomia. Silne autonomie wspierają biedniejsze i napędzają rozwój.

No i jak to w tej Unii wygląda? Wszyscy żrą się o kasę, a biedni dostają w d... przy każdej okazji. Polska dostała limity na połowy dorszy we własnych wodach, nie można przekraczać jakichś idiotycznych limitów produkcji cukru czy mleka, a się jak je przekroczy to trzeba płacić kary, mimo że te limity nie wystarczają nawet na zaspokojenie popytu wewnętrznego. Odkąd Polska została anektowana do UE, to pojawiła się taka nutka PRLu, bo w związku z limitami produkcji mleka ciężko jest dostać słodką śmietanę 30% (żeby zebrać tłustą śmietanę, to trzeba zużyć sporo mleka), co we wcześniejszych latach wzbudzało by niedowierzanie bo ta śmietana dosłownie zalegała na półkach :) Inny efekt to masło po 5 zł i wysyp wszelakich miksów tłuszczowych udających masło.

Użytkownik nexus6 edytował ten post 07.04.2011 - 21:45

• -1

domenicus.
  • Tematów: 13
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Polska dostała limity na połowy dorszy we własnych wodach,

"Polska dostała"??? NIE - Polacy sobie nie wywalczyli.
Katastrofalne warunki dla rolników i rybaków "wywalczył" dzielnie Pan Minister Rolnictwa Kalinowski z PSL. A jak ciężko debatował i negocjował, jak pokazywali pot i łzy.

I wynegocjowali najwyżej połowę dotacji tego, co mają inni. Ja już powiedziałem, że Polacy mają talent do zwalania na innych

"Polska dostała" "polsce nie przyznali" - to Nasi politycy coś zrobili, albo czegoś nie zrobili. Unia to kasa i układy oraz zakulisowe gierki.

Kto rozliczył Kalinowskiego i Millera?

"Okrutne rozbiory" - zamiast "sprzedajnej szlachty"
"załatwiłem z pracy" - zamiast "okradłem państwo"
"źli posłowie" - zamiast "na kogo głosowaliśmy"
"śliska trawa" - zamiast "do bani piłkarze"
"a co ja się będę mieszał" - zamiast "dlaczego nikt mi nie pomógł"

Narodową wadą Polaków wcale nie jest pijaństwo, złodziejstwo czy kombinatorstwo - to też, ale matką wszelkich nieszczęść w Polsce jest znieczulica, brak empatii ("to jego problem") - a nade wszystko obwinianie wszystkich możnych za swoje błędy i nieróbstwo.

Wiele rzeczy zostało Polsce narzuconych, zgoda - ale ogromne ilości to wina Narodu. I trzeba wreszcie się do tego twardo przyznać - i zmienić swoje wybory życiowe oraz zarażać nimi innych, żeby też mogli podejmować takie decyzje.

Każdy obywatel ma obecnie 21 tysięcy zł długu (łącznie z niemowlakami) - a ja długu żadnego nie mam! Nikomu nic nie wiszę - a jestem zadłużony. Może czas zrewidować i zrobić program "Jak oni Nas okradają" - przed samym sobą.
  • 1

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Polska dostała"??? NIE - Polacy sobie nie wywalczyli.
Katastrofalne warunki dla rolników i rybaków "wywalczył" dzielnie Pan Minister Rolnictwa Kalinowski z PSL. A jak ciężko debatował i negocjował, jak pokazywali pot i łzy.

I wynegocjowali najwyżej połowę dotacji tego, co mają inni. Ja już powiedziałem, że Polacy mają talent do zwalania na innych

"Polska dostała" "polsce nie przyznali" - to Nasi politycy coś zrobili, albo czegoś nie zrobili. Unia to kasa i układy oraz zakulisowe gierki.

No tak, ale w zasadzie dlaczego trzeba walczyć o coś co powinno być naturalnym prawem każdego państwa wchodzącego w skład UE.... Jeśli o wszystko trzeba walczyć to statystycznie rzecz biorąc znajdą się rzeczy których nie uda się wywalczyć :) Ja winy doszukiwałbym bym się w samym wejściu do UE, o której wiadomo było, że funkcjonuje na takich warunkach. Niektórzy nadal nie obudzili się z europejskiego snu, ale spokojnie; coraz więcej byłych zwolenników akcesji dostaje zwrotnego odruchu wymiotnego :) Szkoda, że jak zwykle nie słuchali rozsądnych argumentów.

Narodową wadą Polaków wcale nie jest pijaństwo, złodziejstwo czy kombinatorstwo - to też, ale matką wszelkich nieszczęść w Polsce jest znieczulica, brak empatii ("to jego problem") - a nade wszystko obwinianie wszystkich możnych za swoje błędy i nieróbstwo.

Wiele rzeczy zostało Polsce narzuconych, zgoda - ale ogromne ilości to wina Narodu. I trzeba wreszcie się do tego twardo przyznać - i zmienić swoje wybory życiowe oraz zarażać nimi innych, żeby też mogli podejmować takie decyzje.

Każdy obywatel ma obecnie 21 tysięcy zł długu (łącznie z niemowlakami) - a ja długu żadnego nie mam! Nikomu nic nie wiszę - a jestem zadłużony. Może czas zrewidować i zrobić program "Jak oni Nas okradają" - przed samym sobą.

To prawda. Ja nie mam zamiaru spłacać żadnego długu, jak mnie zaczną do tego zmuszać to osobiście się pofatyguję do zwolennika jednej z 4 partii rządzących Polską po 89 i sobie potrzebną kwotę zabiorę. Niech dług spłacają odpowiedzialni za niego.
  • -1

dryndryn.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a to produkty takich idiotow jak gorzelik http://narodowcy.net...aniemiecka2.jpg
  • 0

Kabezecik.

Magia i Miecz

• Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"Jak wyglądała Polska w późniejszych okresach bywało różnie. Poza tym jest różnica pomiędzy tamtym Śląskiem a dzisiejszym. Wtedy Ślązacy byli częścią Polski, byli Polakami bez skazy Niemieckiej. Dziś wielu Ślązaków to po prostu Niemcy i na tym polega różnica. "

Muhad ,czy ty sobie kpisz teraz? Czyli czując przynależność do Śląska,jestem niemcem ? Genialne.

Poza tym ludzie, ku... ,co wy macie z tym rozpadem Polski? Czemu stawiacie Ślązaków w świetle jakichś nacjonalistów ,faszystów,czy bóg wie czego? Wiele państw jest tak podzielonych,oczywiście Polska - od razu problem i wielka afera,do tego wypowiedzi K. ,który o historii Polski i polityce wie tyle co kot napłakał.
Nie róbcie z autonomii rozbioru Polski,nie na tym rzecz polega. Nie przesadzajmy,na prawdę.

Użytkownik kabanoz edytował ten post 08.04.2011 - 00:45

• 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

decentralizacja dobra rzecz i warto nad tym pracowac ale po cholere jakies podzialy narodowosciowe?
wszyscy jestesmy ludzmi a podzialy rasowe religijne czy narodowosciowe to jedynie manipulacja w celu uzyskania wladzy jedynie o wladze tu chodzi
ktos chce zrobic interes i podsyca ta niezdrowa narodowosciowa zadyme

polak niemiec slazak kaszub zyd itp. to jedynie etykietki czy warto dla nich toczyc wojny?
osobiscie mieszkam na planecie ziemia w kraju zwanym polska w miescie warszawa... jestem czlowiekiem
  • 2

#67 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Muhad ,czy ty sobie kpisz teraz? Czyli czując przynależność do Śląska,jestem niemcem ? Genialne.

Poza tym ludzie, ku... ,co wy macie z tym rozpadem Polski? Czemu stawiacie Ślązaków w świetle jakichś nacjonalistów ,faszystów,czy bóg wie czego? Wiele państw jest tak podzielonych,oczywiście Polska - od razu problem i wielka afera,do tego wypowiedzi K. ,który o historii Polski i polityce wie tyle co kot napłakał.
Nie róbcie z autonomii rozbioru Polski,nie na tym rzecz polega. Nie przesadzajmy,na prawdę.

Nie unoś się proszę. Czy napisałem wszyscy Ślązacy? Nie, więc nie dopowiadaj sobie, będę wdzięczny. Ja jestem przynależny do Dolnego Śląska i Niemcem nie jestem.
I niech mi ktoś powie, że nie mam racji pisząc, że na Śląsku i na Dolnym żyje sporo Polskich Niemców. W Łodzi mamy żydów, a na Śląsku mamy Niemców. Nie ma w tym zakłamania.

Mówisz nie róbmy z autonomii rozbioru.

Wejściem do Unii w pewnym sensie przypieczętowaliśmy utratą suwerenności kraju, bo teraz podlegamy europejskiemu prawu i sankcjom. Dlaczego mam ufać świetnym pomysłom, jakie się ostatnio narodziły od strony Śląska? Nie wiem jak inni, ale wnioski powinno się wyciągać z błędów.
  • 0

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a to produkty takich idiotow jak gorzelik http://narodowcy.net...aniemiecka2.jpg

Panie Dryndryn,

Panu dzwoni, ale nie w tym kosciele i nie tym kraju.

Pan oczywiście, jako Polak, który nie ma bladego pojęcia o Śląsku nie wie, że Skat to "narodowa" gra Ślązaków - tych starszych, młodzi raczej się nie garną już, wyjątki.

To, że zwycięzca stoi na tle flag Śląskiej i niemieckiej zapewne wynika z tego, że było to zrobione w jakichś pomieszczeniach świetlicowych lub Mniejszości Niemieckiej - która legalnie działa od 1990 roku w Polsce. Jeśli nikt inny nie miał pomieszczenia, to byc może tamci udostępnili. Proszę zadzwonić i się dowiedzieć, dlaczego tam nie ma ruskiej flagi, z tego by się Pan pewnie cieszył.

@Nexus6 "dlaczego trzeba walczyć o coś co powinno być naturalnym prawem każdego państwa wchodzącego w skład UE"
Z tego co ja oglądam w TV - o każdą pierdołę trzeba tam walczyć i się starać. Polska weszła do UE na dziadowskich zasadach (premier Miller, Kalinowski z PSL) - jak już wszystko zostało w umowach ustalone - to o każdą dodatkową rzecz trzeba zabiegać. Czy ktoś zabiegał? Wątpliwe. Polska już się obudziła i oburzyła, jak było po wszystkim. Tak jest z prawie wszystkim w Polsce. Po fakcie drapiemy się w głowę.

Wątpliwości były i będą.

"Ksiądz wini pana, pan księdza a nam biednym ze wsząd nędza"
  • 0

#69 Gość_scigany

Gość_scigany.

Napisano

Przypuszczam że Śląsk dałby sobie świetnie radę przez 30 lat,przecież jest jak Emiraty Arabskie ze swoim czarnym złotem,mały region ze swoimi ludzmi mógłby błysnąć na cały świat.
Ale tak nigdy nie będzie .
  • 0

#70 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Jednym argumentów przeciw RAŚ jest dla mnie to, że zamiast upominać się o zmniejszenie podatków i odciążenie społeczeństwa to upominają się o swoją własną biurokrację. Jest to całkowicie nielogiczne. Jeżeli państwo pobierałoby podatki tylko na wojsko, służby porządkowe i infrastrukturę, która byłaby rozdzielana na poziomie gmin to po co byłaby autonomia? Ano po nic bo ci, którzy walczą o autonomię najgłośniej nie dostaną swojej części tortu. Panowie chcą się nachapać to podpuszczają ciemny lud, który oczywiście wszystko kupi, nawet gówno byle było zapakowane w świecący papierek. Coraz częściej autonomiści wywołują u mnie uśmiech politowania.
  • 2

Rutherford.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cały ten RAŚ to dla mnie kompletna bzdura. Po co to? Śląsk należy do Polski! Czy Ci ludzie nie mają swoich problemów? Tam po wojnie... rozumiem ale ludzie jest 2011 rok. Powinniśmy się jednoczyć w budowie mocnej Polski a nie gadać głupoty. Moim zdaniem jeszcze kilka lat i RAŚ upadnie. Każdy kto urodził się w Polsce i w Polsce mieszka czuje się Polakiem. Używa tylko języka regionalnego jak np. w Karpatach ale to w niczym nie przeszkadza. Po wojnie ludzie mają takie odchyły, że chcą komplikować życie wszystkim naokoło walcząc o suwerenność śląska. (tak - małą literą bo to jest województwo). Młode pokolenie nie będzie pod wpływem takich... sugestii i z czasem problem zaniknie.
  • 0

#72 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Podobnie myślę. Autonomię mogli dostać jak wyszli spod buta niemieckiego i innego życia nie znali. Ale od tamtego czasu minęło wiele pokoleń i odmienność zanikła. Poza tym rodowici Polacy mieszkający na Śląsku są już mniejszością, a napływowi nie chcą autonomii. Oczywiście autonomiści powołując się na bardzo wiarygodny sondaż(liczenia uczą się chyba od wyborczej) twierdzą, że 60% ogółu mieszkańców jest za autonomią. Na usta cisną się słowa Józefa Piłsudskiego "W Polsce wszyscy krzyczą, iż posiadają większość".
  • 0

Kabezecik.

Magia i Miecz

• Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Aton ,odmienność zanikła - Ale w twoim oczach. To,że ty nie odczuwasz pewnych aspektów,nie znaczy,że każdy tak ma. Robi się nie potrzebny dym wokół RAŚ,i stawia się w negatywnym świetle. Nasza(Śląska) tradycja itd zanika ,coraz mniej osób też "godo" ,a zaczynają mówić. Ale jest grupa osób,które odczuwają takie korzenie ,a nie inne,i nie rozumiem dlaczego w większości tutaj chcecie tego zapobiec. Mamy prawo walczyć o nasz naród,którym się czujemy.
  • 0

domenicus.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Każdy kto urodził się w Polsce i w Polsce mieszka czuje się Polakiem.

Witam,

Rozumiem, że wg Pana mam zmuszony się czuć Polakiem, Anglikiem, Niemcem, Czechem. Jestem już zmuszony, czy jakieś sankcje za "nie czucie się" jedynie słusznej linii partii i Wodza będą?

Już pokazałem na poprzednim filmie, jak młoda Litwinka pokazała model działania Polaków na Litwie.
Cały świat ma kochać Polskę? W ogóle - wszyscy mają lubić zbierać znaczki?

W sumie Adolf byłby zadowolony, jego idee jak widać przetrwały...

LINK: Spis na Śląsku jak plebiscyt >>>

NIECO O ŚLĄZAKACH i innych ciekawych cytatów, taki off topic:

"My Górnoślązacy jesteśmy Górnoślązakami, a nie Polakami,
bo Polak to nazwa powiązana do historycznego
rozwoju społeczeństwa w państwie polskim, a myśmy Górnoślązacy
w tym rozwoju udziału nie brali".
Adam Napieralski (1861-1928), wydawca prasy polskojęzycznej

"Potępiam propagandę polską na Górnym Śląsku, bo z tej dzielnicy, oddzielonej na podstawie prawno-państwowej przez pięć czy sześć stuleci od Polski, a zatem w czasie, w którym uczucia narodowego w naszym zrozumieniu w ogóle nie było, rozbudzenie tego uczucia nie ma w dobie dzisiejszej żadnego usprawiedliwienia".
Florian Stablewski (1841-1906), arcybiskup, polski propagator narodowy w Wielkopolsce

"Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość,
to moja religia." Horst Eckert (Janosch)

"Ślązak jest nieufny wobec państwa, bo państwo jest zawsze obce,
czy jest polskie, niemieckie, czy czeskie, to nie jest nasze".
dr Zbigniew Kadłubek, Uniwersytet Śląski, 2008 r.

"Tragedia Górnoślązaka polega na tym,
że nie jest on ani Polakiem ani Niemcem, ale własnie Górnoślązakiem,
i że w każdym wypadku robi mu się krzywdę,
gdy zalicza się go do Polski albo do Niemiec".
August Scholtis, pisarz

"O zupełnym zniemczeniu Górnego Śląska ani mowy nie będzie:
nie zapomnieli Łużyczanie pod saskim rządem, ani Litwini pod pruskim
po litewsku, tak też nikt nie będzie mógł zmusić Górnoślązaków,
aby o swoim języku zapomnieli".
J. S. Richter, pastor niemiecki, 1821 r.

"Musimy zrozumieć sekret wewnętrznych podziałów Polski, z zasadniczo odmiennym historycznym i duchowym doświadczeniem jej poszczególnych części". Prof. Jadwiga Staniszkis

"niezależność to wolność, wolność to szczęście, a szczęścia nie warto odkładać na później"

"Los demokracji zależy od wiary społeczeństwa,że pozostało miejsce pozwalające wspólnie kształtować ambitną przyszłość"-JURGEN HABERMAS

"bo przeszłość która jest niszczona wraca "

Użytkownik domenicus edytował ten post 09.04.2011 - 07:40

• 0

nexus6.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hmm zastanawiam się jak wyglądała by sprawa granicy autonomii Śląskiej. Bo wiadomo, że do Górnośląskiego włączono ziemie, które ze Śląskiem nie miały nigdy nic wspólnego jak Żywiecczyzna czy Zagłębie (ogólnie ziemie na wschód od Katowic i Bielska), a wydzielono Opolszczyznę. Wydaje mi się, że przydała by się jakaś korekta granic obecnego województwa Górnośląskiego na bardziej ugruntowane historycznie i kulturowo, zwłaszcza jeśli Ślązacy istotnie czują odrębność od tych ziem.

Z drugiej jednak strony związki społeczno-gospodarcze GOPu i KOPu są na tyle silne, że pojawia się pytanie czy autonomia w postaci ostrej granicy geograficznej ma sens.

Użytkownik nexus6 edytował ten post 09.04.2011 - 11:04

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych