Napisano 07.04.2011 - 15:31
Napisano 07.04.2011 - 15:45
Nie ma się co wypinać na Ślązaków. Takim separatystycznym dążeniom winna jest polityka rządu. Gdyby w Polsce było dobrze to nikt by nie chciał z niej uciekać
Użytkownik domenicus edytował ten post 07.04.2011 - 16:10
Napisano 07.04.2011 - 15:46
A dlaczego? Przecież takie kraje jak USA czy Szwajcaria też są podzielone i jakoś dobrze im to wychodzi. To, że kilka wieków temu sie nie udało to nie znaczy, że tym razem też sie nie uda. Teraz są inne czasy i nie można porównywać dzisiejszego z XII-XIII wiekiem.konsekwencją tego będzie słabość Polski i jej rozpad
Napisano 07.04.2011 - 16:08
Stop, stop, stop. O ile do pewnego momentu pisałeś nawet ładnie, i byłbym nawet skłonny się zgodzić, to teraz stop proszę.Chciałbym rozwiać pewne tu wątpliwości przynależnościowe. Niektórzy koledzy uznali, że Śląsk nie istniał w pewnych okrasach. Znalazła się i opinia, że Morawy nie były częścią Polski. Obie wypowiedzi są błędne. Od czasów istnienia naszego Państwa Polskiego Śląsk i wszystkie ziemie, o które upominały się Niemcy były NASZYMI ziemiami i żadne pokolenie niemieckie nie ma prawa upominać się o nie swoje tereny. Do tego Morawy były częścią Polski, jak i Słowaczyzna(dlatego zawsze mam sentyment do Słowaków), Grody Czerwieńskie, całe Pomorze, nawet Gdańsk, które niemieckim miastem pierwotnie nie było. Było to Polskie miasto, dopóki Niemcy nie zniemczyli. Polska to był dość duży kraj i to od samego początku.
Użytkownik Mr. Mojo Risin' edytował ten post 07.04.2011 - 16:16
Napisano 07.04.2011 - 16:28
A dlaczego? Przecież takie kraje jak USA czy Szwajcaria też są podzielone i jakoś dobrze im to wychodzi. To, że kilka wieków temu sie nie udało to nie znaczy, że tym razem też sie nie uda. Teraz są inne czasy i nie można porównywać dzisiejszego z XII-XIII wiekiem.
Użytkownik nexus6 edytował ten post 07.04.2011 - 16:30
Napisano 07.04.2011 - 16:32
Druga część Pana wypowiedzi jest dosyć ohydna, przyznam szczerze. Imputuje mi Pan co ja myślę o Polakach - tj. że nie myślę o Polakach najlepiej. Ja widzę na co dzień wpisy, co Polacy myślą o Ślązakach i za głowę się łapię. Jednak nie śmiałbym twierdzić, że każdy jest taki sam i każdy myśli tak samo.
Polacy NIE mają cech narodowych takich jak wrodzona sprawiedliwość do działania i rządzenia - bo prawda jest taka, że polska szlachta przez wieki wypracowała to w Polakach: kradnij od swojego znienawidzonego szlachcica co się da, bo nie wiesz, kiedy nadarzy się znowu okazja.
Polacy uciskali siebie nawzajem w feudalizmie tak bardzo - że odbiło się to na genach, które ułatwiają pewne zachowania zbiorowe. A PRL jeszcze bardziej zamiast je zwalczać - uwypuklał. To właśnie w PRLu zanikneło słowo "złodziejstwo" - a zamieniono je w "kombinowanie" w "radzenie sobie w życiu", tam nie było "ukradłem" - tam było "załatwiłem z pracy".
Otóż fakt, że Polacy są i byli ogłupieni. Ale to przez swoją głupotę narodową.
polska szlachta, która tylko piła i chlała wódę, jeździła od dworu do dworu rozkradła i sprzedała Polskę
Napisano 07.04.2011 - 16:52
Stop, stop, stop. O ile do pewnego momentu pisałeś nawet ładnie, i byłbym nawet skłonny się zgodzić, to teraz stop proszę.
Co powiesz na to, że wszystkie znane nam źródła wskazują niewątpliwie, że pierwszym poświadczonym, politycznym i prawnym właścicielem Śląska było państwo czeskie? Ba, nie tylko Śląska, lecz i przyszłej Małopolski, na czele z grodem Krakowem
Oby autonomia gospodarcza nie okazała się tym czym liberalizm PO objawiający się coraz wyższymi podatkami i coraz większą kontrolą różnych aspektów życia.
Ale oczywiście ma Pan prawo do własnego zdania. Myślę jednak, że znając naszą historię dogłębniej zmieniłby Pan zdanie o nas, chociaż troszkę
Napisano 07.04.2011 - 19:35
Autonomia mogłaby to wszystko przyśpieszyć. Obywatele mieliby wiekszy dostęp do tego co robią władze. Lokalne władze wydawałyby pieniądze na to na co są naprawde potrzebne bo w koncu lepiej sie orientują czego brakuje.Gdyby państwo polskie jako całość wzmacniało się gospodarczo i militarnie i temu towarzyszyła zmiana sposobu redystrybucji dochodu narodowego, to byłbym spokojny, ale wszystko jest na odwrót.
Napisano 07.04.2011 - 19:55
Silne autonomie wspierają biedniejsze i napędzają rozwój.
Napisano 07.04.2011 - 19:57
Może Pan jakoś nazwie taki naród?
Napisano 07.04.2011 - 20:40
Polacy wychowywani w tradycji łacińskiej i bizantyjskiej przejęli z tych kultur ich najlepsze strony, zapominając o tym iż inni mogą kłamać, oszukiwać, wykorzystywać.
Napisano 07.04.2011 - 21:01
L. Kaczyński podpisał Traktat Wersalski - to jest prawdziwy powód, że Polska straciła de facto suwerenność - jak i wszystkie kraje. I co, kogo tutaj oskarżyć? Wszystkie niemal istotne przepisy idą z Unii. A to, co my sobie tam gadamy o Rasiach jest tylko w sumie uśmiechaniem się jak głupi do sera.
Użytkownik AGuila edytował ten post 07.04.2011 - 21:05
Napisano 07.04.2011 - 21:06
To, że jesteśmy sami sobie winni, się zgadzam.
Napisano 07.04.2011 - 21:14
Napisano 07.04.2011 - 21:23
Nie jesteś jakimś tam separatystą, chcącym oderwania Śląska od Polski. Teraz rozumiem Ciebie.
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych