Skocz do zawartości

Tornada, burze, cyklony - monitoring dewastacyjnych wiatrów i burz

• Please log in to reply
255 replies to this topic

Rozgwiazda.
  • Tematów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mamusiu kochana, jakie to piękne. Gdybym kupił jakiegoś Trucka o masie kilkunastu ton, wjechałbym w to tornado jak gorący nóż w masło. Liczę, że za mojego życia zdążę być blisko tego wiru. Szkoda, że w moim rejonie nie ma takich zjawisk jak te widoczne na tym wideo. W to mógłbym wjechać nawet moim 1 tonowym fordem.

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gdybym kupił jakiegoś Trucka o masie kilkunastu ton, wjechałbym w to tornado jak gorący nóż w masło.

hehehe... dobre :D ja bym nie ryzykował, a jak chcesz wiedzieć jak tornado wygląda od środka to patrz.

Do takiej ekstremalnej obserwacji to raczej coś takiego by się przydało.

99242210352206250908.jpg

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też kiedyś chciałem zobaczyć tornado ale jak uzmysłowiłem sobie jakie szkody takie tornado wyrządza i ile osób może zginąć to stwierdziłem, że burze mi wystarczą.

• 0

Rozgwiazda.
  • Tematów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Sebastian

Piękny widok. Mieli szczęście, że nie był to najsilniejszy powiew wiatru (F4 czy F5)

Dodatkowo obudowałbym go jeszcze jakimś stalowo-betonowo-żelowym kompozytem umocnionym na amortyzatorach (o ile tak to się nazywa) z takich pociągów jak ET22 czy EU07. Oh, marzenie.

• 0

Simson.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ostatnio w północnym Illinois przeszło 16 tornad. Zginęła 1 osoba,a kilkadziesiąt straciło dach nad głową. Sam widziałem zniszczenia po jednym z tych tornad (2 dni temu)

MASAKRA. TV nie oddaje tego nawet w 1/3

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pogoda wciąż niespokojna. Wczoraj tornado przeszło przez amerykańską miejscowość Van, zabijając dwie osoby i raniąc 40. Wiele domów uległo uszkodzeniu:

http://www.wfaa.com/...-wide/27168189/

Burzowo także u nas - od zachodu zbliża się chłodny front z komórkami burzowymi, które mogą przynieść silny wiatr i deszcz. Jak na razie burza dotarła do Świnoujścia.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

To może taka mała ciekawostka - jako przerywnik.

Mieszkańcy Lubbock w Teksasie mogli być przerażeni, gdy ich oczom ukazał się ten widok. To jednak nie jest ani grzyb bomby atomowej, ani atak kosmitów. Niezwykłe zdjęcie Darina Kuntza przedstawia formowanie się gigantycznej superkomórki burzowej.

Darin%20Kuntz%201.jpg

Superkomórka burzowa nad Lubbock - niesamowite zdjęcie Darina Kuntza

Darin Kuntz wykonał oszałamiające zdjęcie 11 kwietnia. - To było niezwykłe. Chmury burzowe formują się tu bardzo często, ale ta była olbrzymia i niesamowita - chyba największa, jaką kiedykolwiek widziałem. Rozbudowywała się bardzo długo, a w pewnym momencie słońce stworzyło wspaniałą grę świateł i dało mi szansę zrobienia tego zdjęcia - opowiadał fotograf w "The Mirror".

Darin%20Kuntz%202.jpg

Formowanie się superkomórki burzowej nad Lubbock - zdjęcie wykonane wcześniej tego samego dnia

200-tysięczne Lubbock leży w amerykańskiej Alei Tornad, więc superkomórki burzowe nie są tu zaskoczeniem. Darin Kuntz w sezonie tworzenia się tornad (późna wiosna, lato, wczesna jesień), fotografuje je niemal codziennie. Aleja Tornad w USA przebiega przez kilka stanów (m.in. Teksas, Kansas, Oklahoma i Nebraska), w których częstotliwość występowania potężnych trąb powietrznych jest największa.

źródło

• 5

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wczorajsze burze w Niemczech, były bardzo gwałtowne. Prawdopodobnie w dwóch miejscowościach przeszły trąby powietrzne. Kilka domów zostało uszkodzonych w Stettenhofen, dzielnicy Augsburga. Około 30 domów zostało uszkodzonych w Gebenhofen. niektóre budynki mają całkowicie zerwany dach i uszkodzoną konstrukcję.

Unwetter-Stettenhofen.jpg

http://www.augsburge...id34063672.html

Niespełna tydzień temu podczas burz 5 maja, inna trąba powietrzna przeszła przez miasto Buetzow, wywołując znaczne zniszczenia:

B%C3%BCtzow1.jpg

urn-newsml-dpa-com-20090101-150512-99-01

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe co by się stało jakby  ktoś stał gdzieś tam na plaży w wodzie?

• 0

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

jak co? śmierć na bank :P

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ma to sens, jednakże jak daleko sięgałby zasięg energii dostarczonej przez ten piorun? Bo jak widać uderzył on w jakieś odległości od samej plaży. Ciekawe zagadnienie.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I znów u Niemców ma być niebezpiecznie ze względu na burze(plus możliwe trąby powietrzne F1/F2).

gifl1keqegsq.png

zmianynaziemi

Na zachodzie naszego kraju też może dojść do burz z gradem, silnym wiatrem i pokaźnymi wylądowaniami doziemnymi( U mnie w Szczecinie po wczorajszej burzy spłonęły dwa budynki). Więc radzę wieczorem uważać.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 05.07.2015 - 14:57

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odpalcie sobie blidsa, tam to jest armagedon dosłownie:

aktkartegergrau.jpg

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najprawdopodobniej to coś( o zgrozo) może dojść do nas. Chociaż ostatnimi czasy wszystko z Niemiec co do nas przychodzi jest już słabsze. Obstawiam, że już koło 22/23 będzie niezłą zawierucha u mnie.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oto jak się sprawa ma teraz u Niemców:

Whoaaa

Tak wygląda czoło frontu burzowego:

4641tdwlzrmu.jpg