Jak to dobrze, że znasz język hebrajski !
Postanowiłam właśnie się nauczyć tego języka i za rok zapraszam Cię na wspólne tłumaczenie Talmudu. Sądzę, że
będzie one wtedy najbardziej obiektywne.
Cytat przeze mnie wklejony z wypowiedzi premiera Begina pochodzi z pamietników prezydenta USA Jimmi Cartera.
Źródło książkowe : Zrodlo: Jimmy Carter, Keeping Faith, Memoirs of a President, New York 1982.
Odnosny cytat w jęz. ang.
Our race is the Master Race. We are divine gods on this planet. We are as different from the inferior races as they are from insects. In fact, compared to our race, other races are beasts and animals, cattle at best. Other races are considered as human excrement. Our destiny is to rule over the inferior races. Our earthly kingdom will be ruled by our leader with a rod of iron. The masses will lick our feet and serve us as our slaves." Carter, Jimmy. Keeping Faith. Memoirs of a President. New York: Bantam, 1982. (Pamiętniki Prezydenta Cartera)
Odnośnie jeszcze tego cytatu. Gdyby było nieprawdziwe, rodzina p. Begina miałaby prawo do podania do sądu
wszystkie portale / nie tylko polskie / o odszkodowanie za kłamliwe cytaty włozone w usta byłego premiera
Izraela. Ponieważ strony internetowe, które zamieszczaja wymieniony cytat jeszcze istnieją, oznacza, ze
dane słowa padły z ust Begina.
Imię Boga Izraela, Jehowa jest wymienione w Talmudzie. Pisze o tym prof. Woleński http://www.polityka....-wolenskim.read
Jednoczesnie chcę zaznaczyć, że dokonane właśnie tłumaczenie Talmudu przez rabina Saszę Pecaricia
dotyczy tylko wybranych części Talmudu i jest tylko obszernym streszczeniem / cały Talmud liczy ponad 20
obszernych tomów /.
Informacje o ks. Trzeciaku :
Wikipedia pisze dalej (bez powołania się na żadne źródła): “Ksiądz Trzeciak sympatyzował z antysemicką polityką hitlerowską. (…) Był uważany przed wojną za czołowego teoretyka akcji antyżydowskiej w Polsce”. Ale sami autorzy wpisu nie mają pewności, bo następne zdania brzmią: “Niektóre źródła kościelne podają, że należał do krytyków polityki nazistowskich Niemiec. Twierdził m.in., iż ideologia narodowosocjalistyczna jest przesiąknięta duchem żydowskim, a rasizm jest koncepcją wprost zaczerpniętą z “ducha Talmudu”.
W następnej części notki mamy już totalne pomieszanie pojęć: “Stanowisko to nie przeszkodziło Trzeciakowi wyrażać uznania dla niektórych rozwiązań zmierzających do usunięcia Żydów z Niemiec, jednak miało to miejsce w latach 30., czyli w okresie, gdy antysemicka polityka Adolfa Hitlera ograniczała się do mniej lub bardziej dotkliwych prześladowań i nie pokazała jeszcze światu swego ludobójczego oblicza. Jednocześnie współpracował z hitlerowskim Instytutem badania problemów żydowskich”.
Przyjrzyjmy się bliżej osobie księdza. Stanisław Trzeciak, urodził się w 1873 r. w Rudnie Wielkiej w rodzinie chłopskiej. Ukończył gimnazjum w Rzeszowie, seminarium duchowne w Przemyślu, studia teologiczne we Fryburgu, w Wiedniu, Rzymie, Krakowie i w Jerozolimie. W latach 1907 – 1918 był profesorem Akademii Duchownej w Petersburgu. Międzywojenna prasa żydowska uważała go za ucznia innego profesora tej uczelni – ks. Justyna Pranajtisa – jak pisała – jednego z największych antysemitów. W kręgach naukowych Pranajtis miał z kolei opinię jednego z największych wśród duchownych katolickich znawców Talmudu. Podobną estymą cieszył się później Trzeciak, a jeśli chodzi o jego antysemityzm współpracował z czasopismem “Monumenta Judaica”, które tworzyli profesorowie chrześcijanie i profesorowie rabini.
Sam Trzeciak tak pisał o swoim antysemityzmie: “W czasie wojny światowej Żydzi jako jeńcy wojenni w Petersburgu przychodząc do mnie z prośbą o pomoc, mówili »to jest nasz ksiądz«. Z Żydami zagranicą, nawet z Rabinami byłem w dobrych stosunkach, miałem nawet wykład w synagodze”.http://www.bibula.com/?p=28656
Ks. Trzeciak zginął od kuli niemieckiej w powstaniu warszawskim. Widocznie, Niemcy nie cenili ks. Trzeciaka jako
zwolennika faszyzmu w Polsce.
W jednym Amontillado masz rację. Wybrany przeze mnie fragment z Tosefty nie pochodzi z książki ks. Trzeciaka, tylko z książki Żyda Jacka Bernsteina pt. „Pożegnanie z Izraelem, cierniem Bliskiego Wschodu”. Autor książki został zamordowany przez Mosad, a wszelkie wzmianki o nim są w podejrzanych okolicznościach usuwane z internetu – m.in. z wikipedii
Czy masz jeszcze jakieś zarzuty ?
Użytkownik kpiarz edytował ten post 02.05.2011 - 05:18