A mnie tradycyjnie zaciekawiła druga strona medalu. Wystarczy zajrzeć do komentarzy do tych wszystkich filmików aby obejrzeć na własne oczy festiwal nienawiści skierowanej w kierunku Żydów. Te filmiki mogą być prowokujące do takich zachowań, ale w takim razie czemu ja nie rzucam w tej chwili żadnych wyzwisk i wstyd mi za tych Polaków, co je wypisują?
Ja tam się Żydom nie dziwię. Zostali poddani nie tak dawno temu straszliwej rzezi a skala tych okropieństw jakich byli i świadkami i celem jest po prostu niewyobrażalna. Po zakończeniu wojny osiedlali się na ziemi otoczonej przez wrogów, którzy ich nienawidzili. Co więcej - sąsiedzi ci atakowali ich ze wszystkich stron próbując zniszczyć ich państwo. Ba, do tego zniszczenia nawoływał nawet swego czasu pewien prezydent Iranu
Jeszcze nie tak dawno temu w Izraelu wybuchała jedna bomba po drugiej. Co jakiś czas ktoś ostrzeliwuje żydowskie osiedla z moździerzy czy rakiet. Owszem, Izrael też ma za uszami, ale to mimo wszystko kraj i naród wciąż znajdujący się na celowniku osób, którzy wręcz zieją nienawiścią do nich.
No i nie oszukujmy się - kto z Was nigdy nie usłyszał czegoś antysemickiego? Bo ja słyszę i widzę takie hasła wypisywane na murach bardzo często.
Dlatego rozumiem Żydów i to, że troszczą się o swoje bezpieczeństwo choćby i za pomocą takich metod. Rozumiem, choć nie znaczy to, że popieram (i to najważniejsze zdanie tej wypowiedzi, więc proszę je zapamiętać aby nie było w przyszłości nieporozumień).