Napisano 28.04.2011 - 07:09
Napisano 28.04.2011 - 08:08
I w ten właśnie sposób Polska pozbędzie się własnego bogactwa. A kto o tym zadecyduje? Chyba nie trzeba mówić.
Napisano 28.04.2011 - 08:39
Witam,
Trzeba mówić kto decyduje. Polacy decydują. To Polacy wybierają takich a nie innych rządzących. Polacy chodzą na wybory i ich dokonują. Ich głos przy urnie = dana partia i polityk. Jaki naród, tacy politycy.
Zakamuflowane zwalanie przez 20 lat na Żydów, Masonów pomału przestaje być śmieszne - a zaczyna żałosne.
Jest Pan zbyt inteligentny, aby nie widzieć i nie wiedzieć, że w ogólnonarodowej masie społeczeństwo w Polsce to ciemnogród. Proszę tylko posłuchać wywiadów z Polakami odcinków "Matura to bzdura" - proszę posłuchać sond ulicznych na najprostsze pytania Polacy nie znają odpowiedzi. Jak więc ciemnota może wybrać poprawnych moralnie, sprawiedliwych, uczciwych - skoro sami tacy nie są?
Nie zwalać na niemoralnego polityka, sprzedawczyka, agenta. Winni ci, co go wybrali, zaś doszukiwanie się winy tylko w tym człowieku, który rządzi czy podejmuje decyzje, podczas, gdy został nie nasadzony a wybrany w wolnych wyborach jest ułaskawianiem i oszukiwaniem swojego sumienia.
Wracając do tematu - jak można było dopuścić do zaprzepaszczenia tak genialnego tematu jak łupki. Gdzie jest Solidarność, związki zawodowe, ruchy społeczne, instytucje publiczne i pozarządowe. Co oni nie widzą, że zabranie gazu łupkowego to BILIONOWE straty i brak miejsc pracy - może nawet łącznie kilkuset tysięcy miejsc pracy (włączając wszelkie gałęzie rynku)? Nikt nie bije na alarm, wszyscy mają gdzieś gaz łupkowy i swoją przyszłość.
Napisano 28.04.2011 - 08:56
Światem rządzi finansjera a kto trzyma lichwę w ręku ten wytycza ścieżki. Źródło kłopotów, które doi ludzi i narody ich kosztem.
Pozdrawiam.
Napisano 28.04.2011 - 09:25
W wielu kwestiach się z Panem zgadzam. Jednak tak naprawdę również w wielu kwestiach NIE są winni "oni" tylko "my". Tj. brak dążeń do prawdy, rozwoju intelektualnego samego-siebie - a stąd brak chęci do poznania wiedzy. Bo wiedza "boli" - bo trzeba zmieniać swoje poglądy, myślenie, działanie. Lepiej nie wiedzieć. Mam swój mały, ciasny światek, chodzę do roboty, jest mi dobrze. Niczego mi nie mówcie, o niczym nie chcę wiedzieć. Mam swoje podwórko i jest mi dobrze. A co za nim? A co mnie to obchodzi. "Zwisa mi" Tumiwisizm.
Przykładem tej mentalności są co roku powtarzające się zbrodnie na małych dzieciach i obojętności sąsiadów i lokatorów. Wszyscy we wsi wiedzieli, że tata gwałci córkę "a to ich sprawa". Wszyscy w miejskim bloku wiedzieli i słyszeli, jak ojciec i matka pijaki biją i maltretują dzieci. "Ale niech sobie piorą brudy u siebie".
Co do Pana kwestii partii, ludzi w nich zasiadających etc. to ja się zgadzam. Jak tak przebywam w internecie i czytam i słucham wypowiedzi naukowców, polityków, ekonomistów - to przecieram oczy ze zdumienia. Nie wiem, czy ja to słyszę, czy mnie już pokręciło. Ale jeśli jesteśmy na skraju przepaści ekonomiczno-gospodarczo ogólnoświatowej a na dodatek dookoła szaleją coraz większe kataklizmy a wszyscy twierdzą, że to norma, że nie ma tak źle - to albo ja zwariowałem i nie umiem poprawnie odczytać rzeczywistości - albo to oni wszyscy się mylą. Czy tylko ja to widzę? Wydaje mi się?
Napisano 28.04.2011 - 09:36
Napisano 28.04.2011 - 09:46
Tylko że wszyscy są tacy sami. Jeden lepszy od drugiego (mam na myśli ''rząd'') nie ma na kogo głosować
I w ten właśnie sposób Polska pozbędzie się własnego bogactwa. A kto o tym zadecyduje? Chyba nie trzeba mówić.
Witam,
Trzeba mówić kto decyduje. Polacy decydują. To Polacy wybierają takich a nie innych rządzących. Polacy chodzą na wybory i ich dokonują. Ich głos przy urnie = dana partia i polityk. Jaki naród, tacy politycy.
Użytkownik Rad-X edytował ten post 28.04.2011 - 09:47
Napisano 28.04.2011 - 10:18
Jeśli rzeczywiście Amerykańskie firmy sprzedają koncesje na wydobywaniu gazu, to znaczy że prawo na to pozwala. Nie widzę w tym nic niezwykłego, co mogłoby łamać prawo. Co za różnica kto będzie tego gazu poszukiwał? Dla mnie żadna. Na razie to są tylko poszukiwania, bo na wydobywanie tego gazu jeszcze nikt koncesji nie dostał.
Napisano 28.04.2011 - 10:28
Napisano 28.04.2011 - 11:13
Napisano 28.04.2011 - 11:53
Napisano 28.04.2011 - 13:43
Kamilu, właśnie chodzi o to, że wykupienie 40% udziałów nie łączy się tylko z poszukiwaniem, ale także z sprzedażą. Wiesz jakie to sumy pieniędzy Polsce przejdą koło nosa? Gigantyczne.
Napisano 21.01.2012 - 11:03
a w mojej ocenie wielki guzik trafi do naszego budżetu. Jeżeli nawet cos trafi to będą to ochłapy. Zamiast kupić [zdobyć] technologię wydobycia, zatrudnić fachowców nawet z zagranicy, jeżeli nie mamy swoich i pozostawić całe dobro narodowe z tym związane w kraju to za psie pieniądze oddajemy to co za kilka lat pozwoliło by nam być strategicznie ważniejszym niż obecnie krajem i partnerem w branży energetycznej.Wolę, żeby to było u nas, bo jest szansa, że zapłacą podatki do naszego budżetu.
Zapewne komentarze po takich spotkaniach krążą wokól stwierdzeń, iż:Opublikowano: 21.01.2012
Koncerny coraz bliżej wydobycia ropy łupkowej
Jak wynika z najnowszego raportu geologicznego, do którego dotarł „Dziennik Gazeta Prawna” Mazowsze, woj. warmińsko-mazurskie i lubelskie leżą na złożach ropy łupkowej. Badania geologiczne pokazały, że złoża ropy łupkowej znajdują w północnej i wschodniej części Polski – głównie w okolicach Warszawy, Radomia i Elbląga.
Ropa ukryta jest niemal w tych samych formacjach geologicznych i złożach co gaz łupkowy. Także metody wydobycia są prawie identyczne. „DGP” dodaje, że choć eksploatacja jest droższa i trudniejsza, to przy bardzo wysokich cenach ropy naftowej, jest to opłacalne.
Ropy w łupkach już się w Polsce szuka. Robią to te same firmy, które zajmują się gazem łupkowym. Szacunkowe zasoby surowca będą znane w ciągu dwóch miesięcy. Jak podaje dziennik, wydobycie ropy łupkowej mogłoby za ok. 10 lat zaspokoić jedną trzecią polskich potrzeb.
Złoża ropy łupkowej znajdują się m.in. w Estonii, w USA (formacja Green River), w zachodniej Kanadzie.
Na podstawie: Dziennik Gazeta Prawna
Źródło: Ekologia.pl
Źródło: www.wolnemedia.net
ciemny lud nie wie co mówi, bo się na wydobyciu nie zna. A zagrożeń dla Was ciemny ludzie nie ma, do brudnej wody wrzucicie tabletki odkażające i da się ja pić. Że przy okazji kilka tysięcy z Was zachoruje i umrze na raka, że zniszczymy wam lasy, jeziora, skazimy ziemię - no cóż. Ale jaki zysk dla innych chcących żyć w dobrobycie w nasyzm kraju USA. Poświęćcie się albo Was kupimy albo ekonomicznie zniszczymy. To Ci wybór co???.
09:30, 21.01.2012 /TVN24
Awantura w Żurawlowie. Poszło o łupki
POLSKA I ŚWIAT
We wsi Żurawlów na Zamojszczyźnie miało się odbyć spotkanie mieszkańców z przedstawicielami zagranicznego inwestora, firmy Chevron, która w okolicy szuka łupków. Do rozmowy jednak nie doszło. Szef firmy opuścił spotkanie, kiedy zorientował się że na salę przyszli nie tylko mieszkańcy Żurawlowa, ale również ludzie z całej Polski, przedstawiciele organizacji ekologicznych i media. Sprawie przyjrzał się reporter programu "Polska i Świat".
Największym problemem związanym z wydobywaniem łupków okazuje się być komunikacja pomiędzy inwestorem i mieszkańcami terenów, na których wydobywany ma być surowiec. W Żurawlowie zaplanowane spotkanie miało mieć charakter publiczny, a mimo tego szef Chevronu wyszedł, kiedy zorientował się, że przyszli na nie nie tylko mieszkańcy wsi.
Najważniejsza komunikacja?
Przed spotkaniem inwestorzy zapewniali, że najważniejsza sprawą dla firmy jest głos mieszkańców. Chodziło o informację zwrotną, czym są zainterersowani i jakie mają wątpliwości ws. łupków.
Na spotkaniu mieli się również pojawić eksperci, których zadaniem było wyjaśnienie wszystkich wątpliwości związanych z poszukiwaniem gazu łupkowego w tamtych okolicach.
Dlaczego do spotkania nie doszło? - Nie było to spotkanie przewidziane dla agresywnych, demagogicznych grup ekologicznych, po to żeby zaprezentować tylko i wyłącznie swoje stanowisko - argumentowała Grażyna Bukowska, szefowa PR Chevron Polska.
Mieszkańcy wsi, mieli jednak najwięcej pretensji do samych inwestorów. - Dlaczego wyszli? Czy my żeśmy ich napastowali, czy my żeśmy na nich krzyczeli? Jak my jako społeczeństwo Żurawlowa zostaliśmy potraktowani? - mówiła Barbara Siegieńczuk, jedna z mieszkanek Żyrardowa.
Mimo wielokrotnych próśb o powrót na spotkanie, przedstawiciele Chevronu się na nim nie pojawili.
ab//bgr
Źródło: www.tvn24.pl
Użytkownik Sentinel edytował ten post 21.01.2012 - 11:05
Napisano 03.02.2012 - 10:57
Opublikowano: 02.02.2012
Od gazu łupkowego do ACTA
W ciągu ostatnich lat Ministerstwo Środowiska, działające z ramienia rządu Donalda Tuska, wydało ponad 100 koncesji geologicznych, w tym na rozpoznawanie niekonwencjonalnych źródeł energii. Centralnie orkiestrowana polityka poszukiwania gazu łupkowego ma poparcie kluczowych środowisk politycznych w Sejmie. Przychylnym okiem na prace spoglądają zarówno politycy Platformy Obywatelskiej, PSL jak i Prawa i Sprawiedliwości. Tak oto skomponowany zespół abiturientów przyszłej eksploatacji, zapewnia stabilną większość dla wszelkich inwestycji na tle lokalizacji surowców: nie tylko gazu łupkowego, ale i coraz częściej przywoływanej ropy z łupków.
BIBLIOGRAFIA
1. http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2012/01/klukowa-huta-mieszkancy-obawiaja-sie-wiercen-w-poszukiwnaiu-gazuroblem
2. http://www.gazetakaszubska.pl/24347/mieszkancy-miszewa-kontra-poszukiwacze-gazu-lupkowego
3. http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2012/01/geolog-z-kanady-o-niebezpieczenstwach-zwiazacnych-z-gazem-lupkowym
4. http://nowysacz.naszemiasto.pl/artykul/1182249,chca-wstrzasnac-dolina-popradu-aby-szukac-gazu-i-ropy,id,t.html
5. http://cia.media.pl/gaz_lupkowy_pierwsza_krytyczna_analiza_polskich_geologow_wazy_sie_los_wod_mineralnych_w_muszynie_i_piwnicznej
6. http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376668,niesiolowski-idioci-protestuja-z-symbolami-polski-podziemnej.html
7. http://wejherowo.naszemiasto.pl/artykul/1255653,o-poszukiwaniu-gazu-lupkowego-w-lewinie-z-mieszkancami,id,t.html
8. http://wolnemedia.net/ekologia/gaz-lupkowy-w-zurawlowie/
9. http://polskalokalna.pl/wiadomosci/pomorskie/news/mieszkancy-boja-sie-poszukiwaczy-gazu-lupkowego,1673479,223
10. http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/480332,muszyna-wielki-strach-przed-gazem-z-lupkowym,id,t.html
Więcej tutaj ... i tutaj ...
Użytkownik Sentinel edytował ten post 03.02.2012 - 10:57
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych