Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osama bin Laden

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
335 odpowiedzi w tym temacie

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgodnie z tradycją islamską Bin Laden został już pochowany.W morzu.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zareagowałem podobnie :D

Pogrzeb islamski

Pogrzeb w krajach wyznania islamskiego różni się od pogrzebu chrześcijańskiego. Jest bardzo prosty. Zmarłego zawija się w całun uprzednio obmywszy ciało (rytuał) w domu albo w meczecie. Zaleca się perfumowanie zwłok perfumami...

Następnie odmawia się modlitwę żałobną w świątyni. Muzułmanin ma obowiązek uczestniczyć w tej uroczystości. Następnie niesie się ciało na cmentarz na noszach lub ramionach. Zwłoki umieszcza się bezpośrednio w grobie ziemnym, bez użycia trumien. Nie ma żadnej orkiestry ani muzyki. Nie stawia się nagrobków. Kremacja jest zabroniona.Nie wolno głośno lamentować czy okaleczać się na znak boleści. Płacz za zmarłym jest dozwolony. Kondolencje można składać przez trzy dni. Kobiety składają kobietom, a mężczyźni mężczyznom. Po śmierci bliskiej osoby dąży się do szybkiego pogrzebania zwłok, nie później niż 24 godziny po zgonie. Dłuższy pobyt zwłok według wierzeń grozi uwięzieniem duszy zmarłego w jego ciele i poważne kłopoty z dotarciem do raju. Nie praktykuje się sekcji zwłok gdyż wierzy się, że to Bóg Allah chciał tej śmierci a ludzie nie powinny w to ingerować. To znacznie przyśpiesza organizację uroczystości pogrzebowych. Pogrzeb odbywa się jak najbliżej miejsca zgonu. Tylko bogaci muzułmanie przewożą zwłoki do miast rodzinnych zmarłego i do mogił rodzinnych. Transport zwłok do innych krajów zdarza się wśród wyznawców islamu wyjątkowo rzadko: ma to miejsce np. w przypadku członków grup rządzących lub rodzin królewskich. Zasypany grób rzadko pokrywa się dodatkowymi ozdobami, poza cienką, kamienną płytą z wyrytym imieniem i nazwiskiem zmarłego. Często pomija się daty urodzenia i śmierci. Niekiedy opisuje się okoliczności śmierci. Należy zaznaczyć, iż pogrzeb jest bezpłatny.

Autorka: Urszula Arczewska

Źródło

Ilu z Was zadało sobie trud by użyć chociażby Googli, żeby sprawdzić informację o "tradycyjnych morskich pogrzebach w krajach muzułmańskich"?

Użytkownik Ill edytował ten post 02.05.2011 - 21:05

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zwyczaj islamski nakazywał pochowanie zmarłego w ziemi, ponieważ zmarłego chowa się tak, by leżał na prawym boku, a twarz miał zwróconą w kierunku Mekki.
Informacja, którą udzielili nam massmedia jest kpiną ze zwyczajów islamskich.
  • 2

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czyli coraz mocniej zaczynam wierzyć w to że cała ta śmierć Osamy Bin Ladena to jedno, wielkie przedstawienie.
Nie knuję teorii spiskowych, skądże. Mam po prostu pewne podejrzenia dotyczące tego że nie jest to prawdą.

Ilu z Was zadało sobie trud by użyć chociażby Googli, żeby sprawdzić informację o "tradycyjnych morskich pogrzebach w krajach muzułmańskich"?

Przyznam się bez bicia, że należę do osób którym nie chciało się tego robić :roll:

Użytkownik Yoh92 edytował ten post 02.05.2011 - 21:18

• 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zwyczaj islamski nakazywał pochowanie zmarłego w ziemi, ponieważ zmarłego chowa się tak, by leżał na prawym boku, a twarz miał zwróconą w kierunku Mekki.

No nie wiem, który kraj chciałby mieć u siebie miejsce pielgrzymek, tym razem wszelkiej maści pomyleńców.
Wrzucili w morze bo raczej nikt o zdrowych zmysłach by nie zgodził się na pochówek na swojej ziemi.

Użytkownik Cahir edytował ten post 02.05.2011 - 21:38

• 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Facet umierał już wielokrotnie a wszystko zaczęło się 26 grudnia 2001 roku
W ciągu 10 lat zaliczył cztery czy nawet pięć zgonów.
Cała ta sprawa śmierdzi jak żadna inna.
Nie wierzę w ani jedno słowo dotyczące wczorajszych wydarzeń w Pakistanie.
Tutaj jest ciekawe podsumowanie Co za radość – zabili trupa!
  • 4

defensis.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@UP

To i tak słaby wynik. Ja zaliczam zgon średnio raz w tygodniu.

edycja cisz:

Ostrzeżenie na podstawie złamania regulaminu:

4.2 Pisz na temat wątku, w którym się wypowiadasz. Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz wcale.

8.6 Zabronione są wszelkiego typu prowokacje tj. wątki lub wpisy wprowadzające w błąd w sposób celowy lub zamierzony.

• -3

shoter.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

- Gdybyśmy zdołali, wzięlibyśmy bin Ladena żywcem - powiedział specjalny doradca prezydenta Baracka Obamy ds. walki z terroryzmem John Brennan

Źródło : tvn 24.pl
hem?tam były 3 osoby stanowiące zagrożenie,nie sądze aby jakiś gaz usypiający czy coś nie załatwiłoby sprawy.Sądze że to troche naciągane, szczególnie że obstawa składała się z 2 gości.Ale cóż wypadki się zdarzają.

Ciekawa sprawa z tym pogrzebem według zwyczajów muzułańskich.
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak sobie od niechcenia przeglądam różne informacje na różnych portalach odnośnie zabicia Osamy i zastanawiam się, który pierwszy umieści tam gustoną czarną wstążeczkę :P
Taki przykład: http://www.tvn24.pl/...yje,raport.html
Jakaś taka pogrzebowa kompozycja...
  • 2

SPIOCH999.
  • Tematów: 4
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Muhad nie znam zdania Aquilli na temat np. kary śmierci, ale niewiele by to zmieniło, gdyby go złapali żywcem. Po prostu jego śmierć poprzedzono by pokazowym procesem. Nie mówiąc o tym, że to sprawiedliwe, że umrze człowiek, który zabił/przez którego zginęło tyle ludzi. Jak najbardziej sprawiedliwe.

Na siłę starasz się znaleźć jakąś szpilę w tym temacie ludziom o innym zdaniu nt. Al-Kaidy, terroryzmu, USA niż Ty.

Nie wiem jak wy ale lepiej by bylo jakby pojmali go zywcem (rozumiem ze jesli on otworzyl ogien,bo ideologia takiego fanatyka jest podobna do wikingow, ze pojdzie do nieba jak zginie w walce)
Jednak mogli by sie od niego wiele dowiedziec, np polozenie tajnych baz al-kaidy,plany itd
Z Saddamem o ile pamietam tak bylo ze go trzymali w Supermaxie,czyli 5 stopniu bezpieczenstwa wiezienia w usai przepytywali,czemu nie mogliby tak zrobic z osama?przy okazji moze dowiadujac sie planow terrorystow.jakos nie widze ataku talibow na tak chronione wiezienie.
Zapewne jednak to on pierwszy otworzyl ogien wiec ja tu koncze z moim wywodem.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak jak się spodziewałem,znaczna część amerykańskiego społeczeństwa "nie kupiła" bajeczki Obamy,podobnie jak miało to miejsce tutaj,na naszym forum.
Ta zagrywka miała tylko i wyłącznie charakter polityczny,a jak wiemy cel uświęca środki.
Żeby nie być gołosłownym zacytuję w oryginale kilka najczęściej zadawanych retorycznych pytań przez Amerykanów jak również ich przemyśleń na ten temat.
Resztę można doczytać w linku źródłowym http://opinion.latim...mabinladen.html

"Why all the rush to dispose of Osama bin Laden's body?"

"Doing so seems highly suspicious to me. You'd think they'd want to put his body on display to prove to the world beyond a doubt that he was dead. Our government's explanation of burying his body at sea to comply with Islamic customs seems pretty hokey to me."

"Why should they care about such customs concerning a brutal mass murderer who was a sworn enemy of the United States?"

"Why should we believe he is dead? Where are the pictures? Where is the evidence? PLEASE SHOW ME PROOF."

"Can we really just blindly trust the government?"
  • 1

Macko.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Również szczerze wątpię, aby Bin Laden zginął dopiero teraz.

W pełni się zgadzam. Po pierwsze wojna z terroryzmem jest to pretekst do zagarniania roponośnych terenów przez USA ,a po drugie:
Zbrojenia=Pieniądze
Bin Laden(ogólnie "terroryzm")=Zbrojenia
Widocznie jego osoba już przestała być dojną krową.

Być może mieli okazję już wcześniej go zabić i zrobili to, aby go znów później nie szukać. Jedynie utrzymali to w tajemnicy, aby móc dalej się na tym wzbogacić i wciąż prowadzić te bezowocne poszukiwania oraz wypompowywać wszystkie dobra, jakie z tej wojny mogli zabrać.

Dlaczego w wojnach domowych w Afryce USA nie interweniuje tak zawzięcie jak w Libii? Bo to nie jest tak opłacalne.

ale jakby tak na chlopski rozum pomyslec, usa tez nie jest jakims polbogiem i jedna wielka organizacja charytatywna zeby robic wszystko za darmo...
  • 0

#147 Gość_scigany

Gość_scigany.
  • Tematów: 0

Napisano

Terrorysta zachowywał się dość spokojnie. Nie dał się jednak aresztować i wtedy został zastrzelony. Zginął od strzału w głowę - informuje CBS News.
Żaden z Amerykanów nie został ranny. Terrorysta zginął około godz. 1.30 czasu lokalnego. Według nieoficjalnych informacji nie żyje także syn Osamy bin Ladena, Pierwsze rezultaty badania DNA dają "wysoki stopień potwierdzenia", że to Osama bin Laden zginął w Pakistanie - informuje tvn24.pl.
Zdaniem przedstawicieli Białego Domu, jest pewne w 99,9 proc., że osoba zastrzelona w Pakistanie do przywódca Al-Kaidy.
Równoczesnie ujawniono, że trudno zidentyfikować ciało bez specjalistycznych badań. Zwłoki są mocno uszkodzone.

Więc jak to w końcu jest? Dostał kulkę w łeb a zwłoki są mocno uszkodzone?
Zachowywał się spokojnie i wtedy został zastrzelony?
Czytając wszystkie informacje na temat zabicia Osamy właściwie nie wiem nic !! Idiotyzmem było by zabicie przywódcy Al-kaidy jeśli mieli go na tacy.
Nie rozumiem z tego nic a nic...Nie będę pisał dalej bo już się pojawia teoria spiskowa,czego chciałbym uniknąć,liczą się fakty, ale jak na razie nie można z tego bełkotu informacyjnego wyciągnąć prawdziwych wniosków.
  • 4

#148 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Dziwi mnie natomiast to, że są tu przemądrzałe osoby na forum, które bezkrytycznie łykają wszystko co jest w telewizji, a nawet nie sprawdzą jaka jest tradycja pochówku muzułmańskiego. Tak bezczelnej manipulacji w mediach nie widziałem ostatnio. Mają ludzi za totalnych naiwniaków. Nie wiem co tu jest do świętowania, ale jak dla mnie USA odprawia kolejne przedstawienie.
  • -1

Balrog84.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

podanie info o "zabiciu" Osamy ma tylko i wylacznie nastawienie ludności amerykańskiej i nie tylko na odwet talibów, już wczoraj okazało się że niby gdzieś jest tykająca bomba atomowa, NWO juz trwa tylko ludzie nie chca/boją się prawdy do siebie dopuścić
  • 0

SzymoneR.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja wrzucę zdjęcie(nie wiem czy ktoś je wcześniej wrzucał)udowadniające prawdziwość zwłok Bin Ladena.
Edycja cisz:
To zdjęcie już wielokrotnie fruwało u nas na forum. Dlatego robię ciach z nim. Ponadto naruszyłeś regulamin - hotlinkowanie.

Za co

Dołączona grafika

Koniec edycji cisz

Myślę, że to zdjęcie praktycznie zamknęło temat. Bin Laden był zbyt mądry żeby dać się zabić, a jego ludzie byli zbyt wielkimi fanatykami żeby dać go zabić, jestem pewien, że gdyby im się skończyła amunicja, byliby gotowi pobiec do przeciwnika i walczyć wręcz. Nie wierzę też, że amerykanie byliby na tyle głupi-jak kiedyś wspominałem, po zimnej wojnie ruskim zginęło kilka bomb jądrowych. Ludzie teraz gromadzą się pod Białym Domem czy na Ground Zero w NY. Teraz, kiedy go zabili, oprócz stworzenia takiego niebezpieczeństwa, utrudnili sobie życie. Muszą od nowa szukać wszystkich "szefów", podczas gdy wystarczyłaby odpowiednia taktycznie zasadzka, żeby złapać gościa. Ktoś powie-"Ale przecież on nie musi niczego powiedzieć". Nie ma człowieka, którego nie da się złamać. Jakby zrobili z nim to, co żołnierze Vietcongu robili z amerykańskimi snajperami, na 90% by się wygadał. Chodzi po prostu o to, żeby zadać komuś jak największy ból bez zabijania go. Krótko mówiąc, jeśli Bin Laden nie żyje, to był ogromny błąd hamerykanów.

@Down: Sry, sarkazm słabo podkreśliłem, mój błąd.

Użytkownik cisz edytował ten post 03.05.2011 - 11:59

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych