Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osama bin Laden

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
335 odpowiedzi w tym temacie

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Również szczerze wątpię, aby Bin Laden zginął dopiero teraz.

W pełni się zgadzam. Po pierwsze wojna z terroryzmem jest to pretekst do zagarniania roponośnych terenów przez USA ,a po drugie:
Zbrojenia=Pieniądze
Bin Laden(ogólnie "terroryzm")=Zbrojenia
Widocznie jego osoba już przestała być dojną krową.

Być może mieli okazję już wcześniej go zabić i zrobili to, aby go znów później nie szukać. Jedynie utrzymali to w tajemnicy, aby móc dalej się na tym wzbogacić i wciąż prowadzić te bezowocne poszukiwania oraz wypompowywać wszystkie dobra, jakie z tej wojny mogli zabrać.

Dlaczego w wojnach domowych w Afryce USA nie interweniuje tak zawzięcie jak w Libii? Bo to nie jest tak opłacalne.
  • 0

Arczi1991.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Fox News i agencja AFP potwierdziły, że zdjecie krążace w tv i w necie jest fałszywe.
  • 1

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie brzmi to dobrze,naprawdę nie brzmi to dobrze:

Osama - męczennik nr 1

Jednak w Afganistanie stał się on już "męczennikiem nr 1". - Jest silniejszy martwy niż żywy - mówią Afgańczycy. Fora internetowe puchną od komentarzy radykalnych grup islamskich. - On może być martwy, ale jego przesłanie świętej wojny nigdy nie umrze - piszą zwolennicy bin Ladena.
- On zawsze twierdził, że zostanie zgładzony przez Amerykanów. Teraz stanie się ogniem, za którym terroryści pójdą przez pokolenia - powiedział agencji Reutera jeden z mieszkańców Kandaharu.

Kandahar to kolebka talibów i miejsce, w którym miały powstać plany ataku na WTC.

- Śmierć bin Ladena nie ma znaczenia, ponieważ Al-Kaida to więcej niż Osama, to wielka idea - dodał inny mężczyzna. Wielu islamskich bojowników twierdzi, że wpływ bin Ladena będzie się utrzymywał, a jego spadkobiercy pomszczą jego śmierć.

Należy jedynie mieć nadzieję że następca Osamy nie będzie miał ambicji przewyższenia go.
  • 2

varq.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie dlaczego ciało Osamy zostało od razu "złożone w morzu"? Już wam wyjaśniam co ja o tym sądzę.

Ameryka nie chce wikłać się w następny konflikt dopóki nie zakończy sporu z Libią. USA nie oznacza niewyczerpanego arsenału bojowego. Obama bardzo dobrze zrobił "chowając" od razu ciało Bin Ladena. Gdyby tego nie zrobił najprawdopodobniej wybuchnąłby następny konflikt - zwolenników Osamy i zagorzałych wyznawców Islamu kontra USA, której potęga militarna jest teraz osłabiona przez prowadzone konflikty.

Edit : Bronisław Komorowski chyba nie wie co mówi.

[Śmierć Osamy bin Ladena - przyp. varq]To także osobisty sukces prezydenta Obamy, źródło ogromnej satysfakcji dla Ameryki, ale to także przestroga dla wszystkich terrorystów spod różnych znaków i organizacji - dodał Komorowski.

Wielu specjalistów i chociażby wieksza społeczność tego forum sądzi, że to jedynie rozwścieczy terrorystów, dla których Bin Laden to nie był już w pewnym sensie człowiek a ideologia, więc nie mam pojęcia co to za "przestroga". Przestroga przed żołnierzamy Amerykańskimi którzy szukali Bin Ladena przez 10 lat?

Źródło : http://wiadomosci.on...,wiadomosc.html

Użytkownik varq edytował ten post 02.05.2011 - 11:19

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To, że stanie się "męczennikiem" było wiadome. Ale problemem nie jest teraz następca bin Ladena - bo Al-Kaida od dawna była w szachu i nie była w stanie przeprowadzić większych akcji. Dlatego właśnie w tamten region USA pchały swoich najlepszych komandosów. Najważniejsze jest to, że sprawiedliwości stało się zadość.
  • -1

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chciałbym się odnieść do tezy, że zdjęcie krąży po sieci od kilku lat. Przytoczona strona przez Jareckiego -> link

Wiadomości przeglądam regularnie, by być na bieżąco od gimnazjum (2000-2003). Jednak pierwsze słyszę, żeby kiedykolwiek wcześniej informowano o śmierci Bin Ladena. Były jedynie jakieś tam spekulacje "a może Bin Laden już nie żyje", ale nie było tak, że Bush potwierdza śmierć i jeszcze daje fotkę. Więc albo strona podana przez Jareckiego to jeden wielki fejk, zrobiony być może nawet dzisiaj (38284 Views - tylko tyle od 2006 na angielskojęzycznej stronie ? pff), albo ja się gdzieś mylę. Tak czy owak - z takim newsem spotykam się absolutnie pierwszy raz.

Ta kwestia jest dla mnie o tyle istotna, że jeśli rzeczywiście fotka to fejk, to należy również wysnuć wniosek, że cały news to fejk i propaganda.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Obawiam się, że ci chorzy ludzie mogą odreagować śmierć bin Ladena w bardzo nieciekawy dla nas sposób.

Na razie to symboliczny krok w przód, nadal czeka nas wiele pracy.

Użytkownik Cahir edytował ten post 02.05.2011 - 11:23

• 0

miXUE.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli ta informacja jest prawdziwa to... świętować, bo jest to jedna z niewielu sytuacji na tym świecie, gdzie naprawdę wygrała sprawiedliwość... nawet jeśli po 10ciu latach ;]

Natomiast okoliczności tej śmierci są dość zagadkowe - zgoda, lepiej mieć 3ech świetnych ochroniarzy, zaufanych i wiarygodnych, którzy Cię nie sprzedadzą[za dość znaczne sumy pewnie oferowane], niż kilkunastu innych, rzucających się w oczy z daleka. Ale w takim razie drut kolczasty[wg. niektórych stron i portali internetowych] z pewnością troszkę się w oczy rzuca ;]

Poza tym, jeśli wierzyć telewizji, radiu, czy innym stronom internetowym, to zabito go nie w lesie, jaskini, pod ziemią, lecz na obrzeżach miasta, co oznacza, że Osama się jak widać troszkę pewniej czuł od...właściwie nie wiadomo od kiedy. Słyszałem w telewizji ciekawe zdanie, że jest możliwość, iż już od dawna znano jego miejsce pobytu, jedynie można było sprawdzić z kim się kontaktował, spotykał, od kogo dostawał pieniądze[i komu je dawał], co mogłoby doprowadzić do wielu adresów, potężnych osób[również nastawionych anty-amerykańsko, wspierających terroryzm...o adresach członków Al-Kaidy nie wspomnę].

No i to troszkę fail amerykańskiej grupy uderzeniowej[podobno marynarki wojennej], że nie udało im się go schwytać, lecz zabito go. Ale podejrzewam, że Bin-Laden wolał umrzeć z bronią w ręku, dla swojej[chorej, fakt faktem, ale jednak] idei, więc z pewnością to nie byłoby łatwe wziąć go żywcem. Jednak taki pokazowy proces w Ameryce z pewnością podniósłby o kilka punktów procentowych poparcie dla Obamy[w sumie i tak pewnie ma większe].

Co do wrzucenia ciała do morza - w to nie wierzę. Ciało Bin Ladena ma pewnie wielką wartość teraz, wiele osób, by się o nie pokusiło[organizacji etc], nie mówiąc o np. różnych badaniach, które być może w przyszłości, by chcieli przeprowadzić.

Niemniej dobrze, że ten skur...czybyk jest martwy. Naprawdę się cieszę, bo jeszcze jako mały chłopiec, pamiętam jak 10 lat temu[chyba mój pierwszy dziennik oglądany] widziałem jak WTC upada, i te setki[tysiące] ofiar. Tu sprawiedliwość zwyciężyła.
  • -1

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W pierwszej kolejności będą chcieli dobrać się do dupy Stanom, gdy im się to uda być może zaczną odwet na innych krajach.
  • 0

#55 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

Tyle lat czekałem na to wydarzenie, tak bardzo uważałem za niesprawiedliwe, że wciąż chodzi po tym świecie żywy i wolny, że ta akcja i jej wynik jest po prostu spełnieniem marzeń ;)

I to mówi człowiek szanujący życie?
  • 0

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pakistańscy Talibowie zaprzeczają informacjom o śmierci Bin Ladena:

TTP says Osama alive

KARACHI: Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) has denied the reports that Osama Bin Laden was killed, Geo News reported.

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 02.05.2011 - 11:38

• 0

miXUE.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Muhad nie znam zdania Aquilli na temat np. kary śmierci, ale niewiele by to zmieniło, gdyby go złapali żywcem. Po prostu jego śmierć poprzedzono by pokazowym procesem. Nie mówiąc o tym, że to sprawiedliwe, że umrze człowiek, który zabił/przez którego zginęło tyle ludzi. Jak najbardziej sprawiedliwe.

Na siłę starasz się znaleźć jakąś szpilę w tym temacie ludziom o innym zdaniu nt. Al-Kaidy, terroryzmu, USA niż Ty.
  • 2

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zresztą, wyobrażacie sobie co by było, gdyby dorwali go żywcem? Pochód triumfalny jak w starożytnym Rzymie? Transmisja w TV z sądu a potem egzekucji? Pochówek w morzu to dobra sprawa, nie będzie miał swojego "krakowskiego przedmieścia".

Ja też się cieszę. Zasłużył na kulkę w łeb.
  • 1

Canaris.

God Emperor of Mankind

• Tematów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Akurat pochówek z morzu to najlepsze co można było zrobić .
Jak wy sobie to wyobrażacie ?? Zrobić mu grób który stałby sie miejscem pielgrzymek dla kazdego przychlasta który robi sie twardy na mysl o 72 dziewicach w raju ?? Który kraj by to na siebie wział ?? USA ?? Pakistan ??
Najlepsze wyjście w tym wypadku to go spalić wysypać w cholere i mieć spokoj.

Ale w takim razie drut kolczasty[wg. niektórych stron i portali internetowych] z pewnością troszkę się w oczy rzuca

W tamtych okolicznościach to chyba nie jest takie dziwne. Szczególnie że Al-Kaida mocno tam szaleje.

Obawiam się, że ci chorzy ludzie mogą odreagować śmierć bin Ladena w bardzo nieciekawy dla nas sposób.

A mogą zrobić coś jeszcze gorszego niż do tej pory ?? Nie sądze . A zlikwidowanie charyzmatycznego dowódcy to zawsze sukces ;}
  • 1

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I to mówi człowiek szanujący życie?

Tak. W przeciwieństwie do osób wierzących w teorie spiskowe znam dokładnie życiorys bin Ladena i to, za co jest odpowiedzialny. Gdyby żył sobie spokojnie, to nie miałbym kompletnie nic do niego. Ale że zaplanował i przeprowadził taki atak na USA, to w tamtym momencie stał się dla mnie niczym zwierzyna łowna. Do odstrzału przy najbliższej sposobności. Co więcej - przez te wieloletnie batalie w tematach o 9/11 zamachy te stały się dla mnie czymś więcej niż tylko wydarzeniem historycznym. Walcząc o prawdę i szacunek dla zabitych w gruzach WTC, Pentagonu i we wraku lotu 93 stałem się emocjonalnie związany z całą tą sprawą. I właśnie dlatego - JA DZIŚ ŚWIĘTUJĘ. Great job, America! :)
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych