Skocz do zawartości

Zdjęcie

"Spisek musi trwać" - reakcje na śmierć Osamy bin Ladena i inne przemyślenia

• Please log in to reply
317 replies to this topic

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Internet nie można postrzegać jako źródełko wiedzy, jako jedno wielkie śmierdzące wysypisko śmieci. Każdy wyrzuca coś do śmieci. Jedni wyrzucą śmierdzące resztki obiady z przed tygodni a inni nowego laptopa bo przestał im się podobać i kupił sobie nowego. Tak jak za śmiecie niczyje tak za anonimowe posty nikt nie bierze odpowiedzialności. Jeśli jakiś profesor powiedział na antenie, że wieże WTC waliły się tylko 1 sekund to już po chwili jego przeciwnik w dyskusji by mu to wytknął. Doprowadziło by to do spadku szacunku do tego profesora i ludzie zaczęli by go postrzegać jako człowieka nieodpowiedzialnego. W internecie natomiast taki David Icke pisze sobie co chce na swojej stronie i nie dopuszcza nikogo do krytyki dzięki cenzurze (miałem na myśli admina polskiej strony). Jeśli na tej samej stronie nie pojawi się słowo krytyka tak jak w programie telewizyjnym, nikt nie będzie jej szukał na innym kanale czy innym forum.

Po to są fora, aby każdy mógł na nich napisać to co myśli, własne zdanie. Po to są moderatorzy aby odbywało się to zgodnie z regulaminem. Jeżeli Ty sprowadzasz do wysypiska śmiecie to cu tutaj jeszcze robisz? Jeżeli ktoś podpisuje się pod wypowiedzią z imienia, nazwiska, tytułu naukowego itp to niezależnie czy to jest program publicystyczny w telewizji czy strona internetowa, w równym stopniu narażony jest na krytykę. Co do przykłdu który podałeś to nikt nie broni Ci założyć własnej strony, przedstawić na niej swoje poglądy lub poddać w wątpliwość to co mówi ten pan Icke. Wyrabiając sobie opinię w danej kwestii warto spojrzeć na nią z róźnych punktów widzenia, aby to przetrawić i wyrobić własne zdanie.

-----------------
  • 0

balas.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

balas,USA jest tak samo jedynie z nazwy demokratyczne jak w opinii powszechnej były Niemcy totalitarne i faszystowskie,

Proszę o cytat na jakich politologicznych źródłach bazujesz wygłaszając powyższe tezy. Osobiście w podręcznikach nie spotkałem się z podobnymi tezami. Zarówno cechy państwa demokratycznego są zdefiniowane i USA mieście się w każdej definicji państwa demokratycznego podobnie i III Rzesza mieści się w formułowanych w politologii definicjach państwa totalitarnego.
  • 1

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedyną deską ratunku wydają się być niezależne portale i otwarcie umysłu... Tyle, że może za nimi kryją się właśnie owe jaszczurki. Pod pozorem uchylania rąbka tajemnicy całkowicie bezinteresownie - milionowe zyski (upraszczam) wszelkich proroków, przekazujących informacje od najróżniejszych bytów, `krzykaczy` wieszczących co chwile koniec świata przecież się nie liczą ;), wprowadzają jeszcze większy zamęt i manipulacje niż owa rzekoma spiskowa dywersja.

Chodzi o to, że dzięki internetowi na tą samą kwestię możesz spojrzeć z każdego mozliwego punktu widzenia, i oczami sceptyka i spiskowca i na bazie tego wyrobić sobie własne zdanie. Ja naprawdę nie widzę tu zagrożenia, o ile ktoś kieruje się wlasnym zdrowym rozsądkiem.

Może sami są tymi przed, którymi tak ostrzegają?

Może i chcieliby być, ale nigdy nie będą.
  • 0

Quintus Maximus.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Politologiczne źródła :D

Balas, o tym, że demokracja w USA to fikcja, wiemy już od dawna. Gdyby tak nie było, to Obama nakazałby aresztować i osądzić odpowiedzialnych za zorganizowanie fałszywej flagi z 11 września republikanów. Zamiast tego Obama kontynuował politykę Busha i nic mu nie zrobił. I jeden i drugi to marni aktorzy sterowani przez elity. Amerykańskie społeczeństwo jest tak ogłupione, że uwierzy we wszystko co powie amerykańska TV. Elity ciężko na to pracowały między innymi przez lata trując i ogłupiając społeczeństwo fluorem dodawanym do wody.
  • -4

PaZi.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z punktu widzenia zewnętrznego obserwatora, przykład Reichstagu jest nie trafiony. Podpalić Reichstag mogło kilka osób. Jeśli byli to Niemcy to dowody osobiste spreparowano, jeśli komuniście to ich złapano, rozstrzelano i zabrano dowody. Dla zewnętrznego obserwatora wiadome jest tylko to, że Reichstag spłonął i znaleziono dowody komunistów. Nie jest on w stanie w żaden sposób określić co naprawdę się stało. Może tylko wierzyć jednej lub drugiej stronie, ew szukać dalszych dowodów.

W przypadku 9/11 taka sytuacja zaistniałaby tylko jeśli założymy, że samoloty mogły być zdalnie sterowane. Nikt z nas nie może wiedzieć kto/co było w samolocie, pasażerowie i terroryści czy pilot automatyczny. Tylko w tym wypadku teoria spiskowa ma sens bo nagrania telefoniczne można podrobić, pasażerów i załogę zabić. Grono osób uczestniczących w takim spisku byłoby wciąż duże, lecz coś takiego miałoby chociaż śladowe ilości prawdopodobieństwa w porównaniu do reszty bzdur o samolotach-hologramach czy minowaniu wież.

Pozdrawiam

EDIT

Po to są fora, aby każdy mógł na nich napisać to co myśli, własne zdanie. Po to są moderatorzy aby odbywało się to zgodnie z regulaminem. Jeżeli Ty sprowadzasz do wysypiska śmiecie to cu tutaj jeszcze robisz? Jeżeli ktoś podpisuje się pod wypowiedzią z imienia, nazwiska, tytułu naukowego itp to niezależnie czy to jest program publicystyczny w telewizji czy strona internetowa, w równym stopniu narażony jest na krytykę. Co do przykłdu który podałeś to nikt nie broni Ci założyć własnej strony, przedstawić na niej swoje poglądy lub poddać w wątpliwość to co mówi ten pan Icke. Wyrabiając sobie opinię w danej kwestii warto spojrzeć na nią z róźnych punktów widzenia, aby to przetrawić i wyrobić własne zdanie.

Zadam ci pytanie: która część tej wypowiedzi odnosi się do mojego posta? Ja pisałem i problemie w równym dostępie do wiedzy z różnych źródeł. Problemem jest to że nie można w jednym miejscu uzyskać rzetelnych wiadomości na dany temat. Niby to forum jest od dyskusji ale wy już jesteście przesiąknięci indoktrynizacją waszych guru i negujecie wszystko co się do was mówi. Jeśli ten guru stworzyłby coś na kształt FAQ do swoich artykułów w którym odpowiedziałby na najpoważniejsze zarzuty sceptyków odnoście swojej teorii to wtedy wiedza przedstawiona by była rzetelnie. Co da takiej osobie wchodzącej na stronę DI istnienie stron debunkujących TS skoro nie do nich żadnych linków na stronach pana icke? Ja przez wiele lat nie wiedziałem, że ktoś w ogóle ośmielił się demaskować teorie spiskową która wydawała się taka spójna i logiczna.

W przypadku programu publicystycznego gość stawia na szali swoją reputację a nie bzdurny i nic nie znaczący pseudonim na forum. Tutaj nawet możesz napisać że 1+1=3 i po wyśmianiu cię poprostu zmienisz nick. Jeśli w tv pokażesz swoją twarz i nazwisko to każdy zainteresowanym tematem cię rozpozna i na pewno bo takim wybryku w tv nie dostałbyś pracy jako matematyk.

Użytkownik PaZi edytował ten post 08.05.2011 - 21:12

• 1

#186 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

To w tej chwili dość mało istotne. Istotne zaś jest to, że wina Al-Kaidy jak i jej lidera - Osamy bin Ladena, jest udowodniona ponad wszelką wątpliwość. Zauważ, że teorie spiskowe z największą żarliwością krążą tylko i wyłącznie wśród użytkowników rozmaitych for. Jedynie od czasu do czasu wypłynie jakiś człowiek zmylony przez spiskową propagandę - rzecz jasna sterowaną przez cwaniaków jak Avery czy Jones.

Istotne to jest to że nic nie jest udowodnione, a 9 września zdarzyło się w USA przynajmniej 100 cudów.
Zauważ że wersja oficjalna krąży z największą żarliowością w mainstreamowych mediach należących do kilku osób z wrednymi gębami.
Jedynie od czasu do czasu wypływa jakiś naiwniak omamiony papką w TV - rzecz jasna rozpowszechnianą przez cwaniaków typu Aquila z paranormalne.pl.

dziękuję za uwagę

p.s. jak możesz jeszcze myśleć, przeanalizuj post Przema. Są miliony ludzi zadających pytania i nie nie do końca tak naiwnych żeby wierzyć w 100 cudów. Większość z nich nie mówi że zna prawdę, ale stara się jej szukać.
Ty twierdzisz że znasz prawdę i każesz im wierzyć w 100 cudów. Powodzenia!!!

Użytkownik radoslaw edytował ten post 08.05.2011 - 21:04

• 1

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Balas, Jakbyś zamiast szukać definicji w podręcznikach pomieszkał sobie tutaj przez jakiś czas to może również zauważyłbyś, że niekiedy od podręczników i wiadomości w telewizji wartościowsze jest, gdy wyjdzie się na ulicę i odczuje to na własnej skórze.
Piszę to, bo ostatniej zimy opowiadała mi znajoma jak to ona szykując rano się do pracy powiedziała swemu mężowi oglądając w telewizji aktualną prognozę pogody „jak to dobrze, że dzisiaj nie będzie padał deszcz” na co on oznajmił jej „ jak to nie będzie padać”, na co znów ona „no przecież widzę” powiedziała wskazując cały czas włączony telewizor na co jej mąż odparł wskazując na okno poprzez które było widać grube płatki spadającego śniegu „popatrz przez okno !”.
Ja często bywam w USA, ostatnio przez prawie miesiąc, nie dalej jak dwa tygodnie temu byłem w Seattle, Chicago, Miami, Tampie i w Dallas w Teksasie. Wszędzie rozmawiałem z ludźmi i poznawałem ich opinie, tak więc nie mów mi co jest napisane w książkach, gdyż ja mogę znać zdarzenia i opinie obywateli USA.

Pozdrawiam Erik
  • 1

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje pytanie nie brzmiało "czy to, że w historii są przypadki spisków oznacza, że tak jest nadal". Moje pytanie brzmi:

Czy to, że w historii bywały najróźniejsze spiski oznacza, że 9/11 musiał być kolejnym z nich?

A to jest różnica. Bowiem spiski były i będą, ale to nie powód aby wybierać sobie jakieś wydarzenie historyczne a potem mówić "no, to na pewno jest spisek, bo przecież Reichstagu nie spalili komuniści".

Nie wszyscy twierdzą, że musiał. Problem w tym, że Ty z całą stanowczością przesądzasz, że nie był. To ja zadam Tobie w związku z tym pytanie. Czy to, że w historii bywały najróżniejsze spiski moze dać ludziom prawo do podejrzeń, że mogło tak być także w przypadku 9/11?

Co do Twojego pytania zaś - zapewne nie rezygnuje się. Ale i tutaj pada pytanie - skoro z pewnością istnieją jakieś nieetyczne sposoby wywierania wpływu oznacza, że 9/11 musi być spiskiem rządu?

Nie, ale skoro tak bywało w przeszłości to doświadczenie uczy, że takiej ewentualności nie można do końca wykluczyć. W kluczowych wydarzeniach prawda wychodzi dopiero po latach. I nie zawsze pokrywa się z wersją oficjalną.
  • 0

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No tak radosławie, bo cudem jest osłabienie belki stalowej przez pożar, a broń skalarna rozwalają całe wieże to rzeczywistość.

@Przemo
No właśnie. Mamy ten wielki i wolny internet i jakoś Osama nie wysyłał filmików na youtube czy gdziekogolwiek indziej, w których by zdecydowanie zaprzeczał, że tego nie organizował. Tak jak żaden ze współwykonawców false flag 9/11 nie podrzucił przypadkiem kilku dowodów jakiejś redakcji (aha one WSZYSTKIE są kupione) albo zrobił wyciek danych do internetu?

Pozdrawiam
  • 0

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zadam ci pytanie: która część tej wypowiedzi odnosi się do mojego posta?

Cała wypowiedź, zdanie po zdaniu odnosi się do Twojego posta. Każdy wyraz w tej wypowiedzi.

Ja pisałem i problemie w równym dostępie do wiedzy z różnych źródeł. Problemem jest to że nie można w jednym miejscu uzyskać rzetelnych wiadomości na dany temat.

Jeżeli pragniesz równego dostępu do wiedzy z różnych źródeł to napewno nie znajdziesz tego w telewizjii. W internecie owszem tak, jeżeli tylko zechcesz poszukać. Ależ jak najbardziej można uzyskać je w jednym miejscu. Otwierasz sobie w jednym oknie stronę Loose Change czy inne tego typu wymysły, w drugim oknie stronę 911 Debunked czy Popular Mechanics, w trzecim raport nt 9/11 i masz wszystko co chcesz w jednym miejscu. A jeżeli czegoś nie ma otwierasz czwarte okienko i tak dalej... a jak chcesz obejrzeć dwa stanowiska w jednym okienku to też masz taką możliwośc, ot choćby (żeby bylo na temat):

Niby to forum jest od dyskusji ale wy już jesteście przesiąknięci indoktrynizacją waszych guru i negujecie wszystko co się do was mówi. Jeśli ten guru stworzyłby coś na kształt FAQ do swoich artykułów w którym odpowiedziałby na najpoważniejsze zarzuty sceptyków odnoście swojej teorii to wtedy wiedza przedstawiona by była rzetelnie.

A co to w ogóle za Wy? Ja nie jestem żadne My. Jeżeli odnosisz się do mojego posta proszę abyś odnosił się do moich wypowiedzi a nie jakichś swoich uogólnień i wyobrażeń.

W przypadku programu publicystycznego gość stawia na szali swoją reputację a nie bzdurny i nic nie znaczący pseudonim na forum. Tutaj nawet możesz napisać że 1+1=3 i po wyśmianiu cię poprostu zmienisz nick. Jeśli w tv pokażesz swoją twarz i nazwisko to każdy zainteresowanym tematem cię rozpozna i na pewno bo takim wybryku w tv nie dostałbyś pracy jako matematyk.

Ty naprawdę nie rozumiesz istoty sprawy:) W ilu programach publicystystycznych widziałeś wypowiedzi np: Janusza Korwin Mikke?
  • 1

balas.
  • Tematów: 15
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Balas, Jakbyś zamiast szukać definicji w podręcznikach pomieszkał sobie tutaj przez jakiś czas to może również zauważyłbyś, że niekiedy od podręczników i wiadomości w telewizji wartościowsze jest, gdy wyjdzie się na ulicę i odczuje to na własnej skórze.

???

A co mają opinię ludzi na ulicy I Twoje podróże do Stanów do definicji systemu politycznego ?

Jak chcesz coś udowadniać to weź definicję i pokaż, w których punktach USA się w tej definicji nie mieszczą, pokaż opracowania akademickie, które takie stanowisko utrzymują. Wybacz ale głodne kawałki o tym, że Ci to Pan Mietek z mięsnego w Seattle powiedział do tematu kompletnie nic nie wnoszą. Narzekania ludzi na ulicy typu "u nas to nie ma demokracji" o niczym nie świadczą. W każdym jak najbardziej demokratycznym kraju takich znajdziesz. Zresztą nawet nie napisałeś co Ci ludzie w USA niby takiego powiedzieli, że uznajesz iż USA nie są krajem demokratycznym.

Użytkownik balas edytował ten post 08.05.2011 - 21:52

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To ja mam pomysł. Sam podaj nam przykład współczesnego spisku. Opowiedz nam co odróżnia prawdziwe spiski od takiego 9.11.

Zamach na Jana Pawła II na przykład. Albo nasz 9/11 - to przecież też był spisek, z tym że terrorystów muzułmańskich pod przywództwem Osamy bin Ladena i na podstawie pomysłu Khaleda Sheikha Mohammeda. Co odróżnia prawdziwy spisek - spisek Al-Kaidy, od spisku urojonego - czyli w tym przypadku spisku rządu USA?

Dowody.

W przypadku Al-Kaidy mamy masę tych dowodów - w tym wielokrotne przyznanie się Osamy do winy a nawet wspólne nagrania Osamy bin Ladena z terrorystami którzy wsiedli na pokłady samolotów. Mamy także dowody na szkolenie się agentów Al-Kaidy na pilotów, na ich finansowanie z krajów arabskich, na ich kontakty z krajami arabskimi - ba, mamy nawet opublikowane przez Al-Kaidę nagrania na których zamachowcy odczytują swoje przygotowane teksty - tak zwane "martyrdom videos" ;) I tego wszystkiego jest dużo więcej - może kiedyś pokuszę się (jak znajdę czas) na zbiórczy temat ze wszystkimi takimi smaczkami.

Jakie zaś dowody posiada teoria spiskowa? Czyli "spisek rządu USA"? No cóż - żadnych. Jedynie "intuicję" oraz "mi to śmierdzi" (czyli subiektywne odczucia). No i oczywiście swoich wyznawców, którzy przyznają, że nigdy za nic na świecie nie uwierzą w oficjalne wyjaśnienia, czyli jedyną dla nich opcją będzie zawsze "spisek".

W przypadku spalenia Reichstagu trzeba było zrobić wszystko, żeby ludność uwierzyła w ten mit. Ten sam scenariusz jest powielany od tysięcy lat, czego uczy nas historia. A Twoim zdaniem to mało istotne?

Widzę, że koledzy dysponują na temat Reichstagu większą wiedzą ode mnie (dawno już czytałem o tym), więc pozostawię im ten temat.

Chyba tylko ponad Twoją wątpliwość.

Niestety nie. Nie tylko moją. Nie wiem jednak czy powienieś wypowiadać się w tej kwestii, skoro sam przyznałeś przed chwilą, że "nigdy nie uwierzysz w wersję oficjalną" i z góry odrzucisz każdy dowód przemawiający za nią, ponieważ tak mówi Twoje subiektywne odczucie.

Pisząc najłagodniej jak potrafię, mijasz się z prawdą. Wina była by udowodniona, gdyby bin Laden odpowiadał przed międzynarodowym trybunałem.

Zatem Hitler nie był odpowiedzialny za drugą wojnę światową i holokaust, ponieważ nie stanął przed trybunałem w Norymberdze? A Stalin za zbrodnie komunizmu?

Uznano go za winnego i wykonano wyrok.

Nie. On sam przyznał się do winy (choć żarliwym wyznawcom spisku nigdy nie przejdzie przez gardło i myśl, że to może być prawdą, ponieważ burzy to ich mit i dlatego zawsze będą robić wszystko co w ich mocy, aby tylko zignorować ten dowód) i co więcej - był z tego dumny.

Jedynie od czasu do czasu wypływa jakiś naiwniak omamiony papką w TV - rzecz jasna rozpowszechnianą przez cwaniaków typu Aquila z paranormalne.pl.

Radosławie - proponuję wrócić do pierwszego postu w tym temacie i przeczytać fragment o TV. Bowiem doskonale wpisujesz się w ten schemat. Ja wiem, że spiskowe podejście wymaga, aby każdego kto myśli nie-spiskowo od razu szufladkować do kategorii "omamiony przez TV", ale to naprawdę puste hasełko wymyślone tylko po to, aby z góry odrzucać wszelkie argumenty strony przeciwnej.

p.s. jak możesz jeszcze myśleć, przeanalizuj post Przema. Są miliony ludzi zadających pytania i nie nie do końca tak naiwnych żeby wierzyć w 100 cudów. Większość z nich nie mówi że zna prawdę, ale stara się jej szukać.
Ty twierdzisz że znasz prawdę i każesz im wierzyć w 100 cudów. Powodzenia!!!

No i? Jeszcze niedawno mieliśmy "setki osób", które udowadniały, że człowiek nigdy nie wylądował na Księżycu. Najnowsze zdjęcia z sond krążących na orbicie Księżyca nieco ich ostudziły. Więc to, że dana grupa ludzi w coś wierzy nie jest żadnym wyznacznikiem prawdy. Bo można i zbiorowo wierzyć w pierdółki.

Nie wszyscy twierdzą, że musiał. Problem w tym, że Ty z całą stanowczością przesądzasz, że nie był. To ja zadam Tobie w związku z tym pytanie. Czy to, że w historii bywały najróżniejsze spiski moze dać ludziom prawo do podejrzeń, że mogło tak być także w przypadku 9/11?

Oczywiście, że może dawać ludziom prawo do podejrzeń, z tym, że podejrzenia te rozsypują się w drobny mak po poznaniu dowodów. Tych zaś, jak sam przyznał Przemo, zwolennicy spisku nawet nie chcą poznać - i dlatego wciąż trwają przy swoich "nieścisłościach" zamiast po prostu zajrzeć do odpowiednich źródeł, poczytać no i poznać odpowiedzi na swoje pytania.

Nie, ale skoro tak bywało w przeszłości to doświadczenie uczy, że takiej ewentualności nie można do końca wykluczyć. W kluczowych wydarzeniach prawda wychodzi dopiero po latach. I nie zawsze pokrywa się z wersją oficjalną.

Problem w tym, że dla zwolenników teorii spiskowej to nie jest podejście "nie mogę zatem wykluczyć, że był to spisek". Dla tych najbardziej zagorzałych jest to powód do twierdzenia "a zatem NA PEWNO to był spisek". :)
  • 2

PaZi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli pragniesz równego dostępu do wiedzy z różnych źródeł to napewno nie znajdziesz tego w telewizjii. W internecie owszem tak, jeżeli tylko zechcesz poszukać. Ależ jak najbardziej można uzyskać je w jednym miejscu. Otwierasz sobie w jednym oknie stronę Loose Change czy inne tego typu wymysły, w drugim oknie stronę 911 Debunked czy Popular Mechanics, w trzecim raport nt 9/11 i masz wszystko co chcesz w jednym miejscu. A jeżeli czegoś nie ma otwierasz czwarte okienko i tak dalej... a jak chcesz obejrzeć dwa stanowiska w jednym okienku to też masz taką możliwośc, ot choćby (żeby bylo na temat):

Jeśli byłby na temat to ten cytat nie różniłby się od poprzedniego. Co z tego że jest wiele stron skoro ktoś kto wpadnie w pułapkę TS to z góry będzie oceniał potem wersję oficjalną. Właśnie w takiej kolejności bo to w teorii spiskowej są manipulacje chociażby z czasem zawalania się wież. Poza tym takie rozbicie ts w drobny mak jest jej na rękę. Jeśli taki icke nie zrobi takiego faq to nikt nie będzie wiedział co on naprawdę myśli o argumentach sceptyków. Przez to każdy zwolennik TS za własna rękę dorabia sobie odpowiedz na te argumenty i potem rodzą się takie problemy że ktoś powie że to broń skalarna rozwaliła wieża, a inny się obrazi, że wrzucam go do jednego worka z takim spiskowcem.

Nie mogę ciebie nie uogólniać bo nie będę szukał po całym forum i szukał którą konkretną teorie spiskową dobrał do danej sytuacji. Do już wasz cholerny problem żeby określić się i zbudować jedną spójną teorie spiskową. Przykład? Teorie o ghostplane i kontrolowanym wyburzaniu są ze sobą spójne, jednak wy używacie kontrolowanego wyburzania nawet w przypadku zdalnie sterowanych samolotów już nie. Tak mogliby dla pewności zaminować wieże, ale jest ekstremalnie trudne do utrzymania w tajemnicy i nikt by nie ryzykował takiej akcji.

Pozdrawiam
  • -1

nexus6.
  • Tematów: 14
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zamach na Jana Pawła II na przykład. Albo nasz 9/11 - to przecież też był spisek, z tym że terrorystów muzułmańskich pod przywództwem Osamy bin Ladena i na podstawie pomysłu Khaleda Sheikha Mohammeda. Co odróżnia prawdziwy spisek - spisek Al-Kaidy, od spisku urojonego - czyli w tym przypadku spisku rządu USA?

Dowody.

W przypadku Al-Kaidy mamy masę tych dowodów - w tym wielokrotne przyznanie się Osamy do winy a nawet wspólne nagrania Osamy bin Ladena z terrorystami którzy wsiedli na pokłady samolotów.

To kto twoim zdaniem stał za zamachem na życie Jana Pawła II? Tym razem nie szalony arab? Bo Ali Agca też się przyznał do winy. Nawet go złapali na gorącym uczynku w przeciwieństwie do Usamy ben Ladena.

Mamy także dowody na szkolenie się agentów Al-Kaidy na pilotów, na ich finansowanie z krajów arabskich, na ich kontakty z krajami arabskimi - ba, mamy nawet opublikowane przez Al-Kaidę nagrania na których zamachowcy odczytują swoje przygotowane teksty - tak zwane "martyrdom videos" ;) I tego wszystkiego jest dużo więcej - może kiedyś pokuszę się (jak znajdę czas) na zbiórczy temat ze wszystkimi takimi smaczkami.

Jakie zaś dowody posiada teoria spiskowa? Czyli "spisek rządu USA"? No cóż - żadnych. Jedynie "intuicję" oraz "mi to śmierdzi" (czyli subiektywne odczucia). No i oczywiście swoich wyznawców, którzy przyznają, że nigdy za nic na świecie nie uwierzą w oficjalne wyjaśnienia, czyli jedyną dla nich opcją będzie zawsze "spisek".

Nie uważasz, że te twoje "dowody" są deko naiwne? Powiedz mi po jaką cholerę strona spiskująca miała by się przyznać do spisku? To tak jakby Hitler nakręcił wideo w którym przyznaje się do podpalenia Reichstagu i zostawił je aliantom. Albo jakby szef Mafii Pruszkowskiej nagrywał się na taśmach w których przyznaje się do rozbojów, następnie zostawiał te taśmy policji jako niezbite dowody swojej winy. Przywódcy Al-Kaidy naprawdę było śpieszno na tamten świat? Czemu nie występuje w kominiarce jak większość rozsądnych terrorystów?

Poza tym do zamachów przyznaje się po kilka organizacji terrorystycznych na raz - to Ci nie przeszkadza w sceptycznym podejściu do tego typu dowodu?

Wreszcie co osiągnęła Al-Kaida, bo każdy spisek ma na celu odniesienie jakiejś korzyści.

Użytkownik nexus6 edytował ten post 08.05.2011 - 23:00

• -1

Erik.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest to kolejny bardzo dobry materiał w pewnym powszechnie rozumianym stopniu przedstawiający co dzieje się na Ziemi, a przede wszystkim właśnie w USA (niestety po angielsku), który moim zdaniem nie tylko potwierdza mój ostatni wpis o tym, że demokracja w USA jest jedynie mitem dla pospólstwa, ale również pokazuje jak to mówi autor: „że teoria konspiracji nie jest teorią, ale jest faktem”.

TYTUŁ FILMU: COLLAPSE - Theatrical Movie Trailer
LINK:
CZAS TRWANIA:2,02 min.

TYTUŁ FILMU: Collapse (1 of 9)
LINK:
CZAS TRWANIA:14,49 min.

TYTUŁ FILMU: Collapse (2 of 9)
LINK:
CZAS TRWANIA: 14,49 min.

TYTUŁ FILMU: Collapse (3 of 9)
LINK:
CZAS TRWANIA: 14,49 min.