Napisano 16.05.2011 - 09:53
Od siebie dodam, że jeżeli jest to zwykły efekt halo albo coś w tym stylu, to i tak zapiera dech.
Napisano 16.05.2011 - 19:46
Użytkownik martius edytował ten post 16.05.2011 - 19:48
Napisano 16.05.2011 - 20:10
No cóż, a czemu niby cuda nie mozna by bylo wyjasnic naukowo ??
Napisano 16.05.2011 - 20:31
Użytkownik livin edytował ten post 16.05.2011 - 20:51
Napisano 16.05.2011 - 20:39
Napisano 16.05.2011 - 21:10
Napisano 16.05.2011 - 21:18
Napisano 16.05.2011 - 21:26
Dokładnie. Nie wiem skąd te przykre nastroje antykatolickie. Ze ktoś wierzy iż to jest cud? A co wam za przeproszeniem do tego? Dlaczego obrażacie innych, wyzywacie ich od "ciemnej masy"? Kto wam dał prawo do oceniania innych ludzi? Ja też uważam, że to nie żaden cud, ale do głowy by mi nie przyszło, aby innych za wierzenie w to wyśmiewać...
Napisano 16.05.2011 - 21:30
Użytkownik Luke edytował ten post 16.05.2011 - 21:33
Napisano 16.05.2011 - 21:32
A jak zareagujesz gdy Twoje dziecko przyjdzie ze szkoły i powie, że na lekcji fizyki dowiedziało się, że tęcza jest symbolem przymierza pomiędzy Bogiem i człowiekiem, jest obietnicą złożoną przez Boga Noemu, że Ziemi nie nawiedzi już więcej wielka powódź? Oczywiście tenże nauczyciel fizyki głęboko w to WIERZY.
Napisano 16.05.2011 - 21:40
A jak zareagujesz gdy Twoje dziecko przyjdzie ze szkoły i powie, że na lekcji fizyki dowiedziało się, że tęcza jest symbolem przymierza pomiędzy Bogiem i człowiekiem, jest obietnicą złożoną przez Boga Noemu, że Ziemi nie nawiedzi już więcej wielka powódź? Oczywiście tenże nauczyciel fizyki głęboko w to WIERZY.
Te rzekome cuda wynikają tylko i wyłącznie z niewiedzy osób je oceniających. Jeśli nie wiesz jak działa telefon komórkowy to uważasz to za cud bo rozmawiasz z osobą odległą od Ciebie o 600km? Przed komputerem też padasz na twarz bo nie jesteś informatykiem i nie masz pojęcia jak działa?
Kilku przedmówców przede mną wytłumaczyło to zjawisko i jeśli ktoś nadal uparcie twierdzi, że to cud to jak to nazwać?
Użytkownik livin edytował ten post 16.05.2011 - 21:41
Napisano 16.05.2011 - 22:12
Chyba pomyliłes fizyka z księdzęm albo katachetką - fizyk nie jest fizykiem (jeśli mówimy o tęczy to raczej chodzi o meteorologa) jeśli prawi takie rzeczy, fizyk publicznie w szkole ma wykładać nauke - nie swój światopogląd, prywatnie może wierzyć nawet w to, że ziemie podtrzymuje różowy słoń - i owszem takie rzeczy publicznie też może głosić, ale nie w zakresie nauczania.
Co do wyjaśniania rzeczy widzialnych - być może źle wyszłam z analogią nieobeznania Wszechświata, a nieobeznaniem się w tym przykładowym efekcie halo,bo skala zjawiska dosyć rozbieżna, ale mechanizm jest ten sam. To już wybór człowieka, jeśli nie chcę zgłębiać wiedzy - i tłumaczenie racjonale mu nie w smak, nie masz na to wpływu. Tak swoją drogą ktoś napisał, że traktuje ten "cud" jako zjawisko halo - ale okoliczności wystąpienia zdarzenia są dla niego nieprzypadkowe - tak właśnie działa myśli religijna, bo myślę, że troszkę źle odebraliśmy przekaz tego cudu - w formie zjawiska nadnaturalnego dla wierzących, a nie w formie niesamowitego przypadku wystąpienia rzadkiej anomalii podczas uroczystości, bo zapewne tak to określają.
Przecież Bóg może nam dawać znaki w takiej zwykłej naturalnej postaci. Ktoś powie, że to przypadek, a ktoś inny dostrzeże w tym niezwykły zbieg okoliczności, który wcale nie musiał być przypadkowy. Zjawisko halo jest chyba czymś bardzo rzadkim, a jednak pojawiło się właśnie podczas beatyfikacji. To jest tak, jak z tym wiatrem, który zamknął księgę leżącą na trumnie Jana Pawła II. Niby naturalne zjawisko, ale ten niezwykły zbieg okoliczności sprawił, że nabrało symbolicznego znaczenia.
Dla niewierzącego będą to zwykłe zbiegi okoliczności. Człowiek wierzący będzie dostrzegał w tym subtelne znaki od Boga. I choć w kwestii nadprzyrodzonego pochodzenia tych zjawisk można się spierać, to chyba nikt nie zaprzeczy, że takie momenty bywają bardzo wymowne i przemawiają do naszej wyobraźni, coś podkreślają... jakby "Matka Natura" rozumiała to, co się dzieje.
Tylko po co Boga nazywać "Matką Naturą"?
Napisano 16.05.2011 - 22:14
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych