Skocz do zawartości

Zdjęcie

W sobotę koniec świata

• Zamknięty Temat jest zamknięty
130 odpowiedzi w tym temacie

Kardamon.
  • Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja wam powiem tak... słuchałem tego snu szymka. I słucham taki znudzony do momentu: "wszystko wydarzy się w atmosferze końca świata, będą o tym mówić w telewizji nawet" - reportaż w tvn24 był, potem "o godzinie 18" i już taki szok. Słucham dalej. "działo się to w okolicach maja lub czerwca". Zazwyczaj nie wierzę w takie bzdury, jestem jednym z "tych kpiących", ale po usłyszeniu tego przeszedł mnie niemały dreszcz. Nadal w to nie wierzę, ale przyznaję, mimo 6 końców świata przeze mnie przeżytych ten jest najbardziej ekscytujacy...
  • 0

Patrolinho.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobra wszyscy mówią, że to bzdury itd. Sam w to nie wierzę, ale pomyślcie sobie punkt 18 na niebie pojawia się ogromny świetlisty krzyż. Jaka byłaby Wasza reakcja ? Ja pewnie padłbym na ziemię i po prostu bym zaniemówił bo jak inaczej zareagować. Teraz jeszcze hipotetycznie, przepowiednia się sprawdza, jest krzyż na niebie i ciekawe jak długo trzeba by czekać na wypowiedzi typu, że to robota Illuminatów, zwykły hologram itd. Myślę, że w dzisiejszych czasach, gdzie aby znaleźć coś co jest prawdą należy wykonać przeogromny przesiew, to nawet taki znak od Boga mógłby nie do końca odnieść sukces.
Poza tym tylko 2% ludzkości ? Kaman, aż tak źle być nie może ;) Tylko małe dzieciaki chyba by poszły do Stwórcy ;)
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dziś koniec świata. Jesteś gotowy na sąd ostateczny?

Zostało nam mało czasu.
Gdy w sobotni poranek zegarki w Polsce wskażą 7 rano, rozpocznie się pierwszy dzień końca świata.

Gdy na południku 180° wybije 18:00, Nową Zelandię zniszczy trzęsienie ziemi. Potem fala zagłady będzie kontynuować wędrówkę.

Więcej: http://www.sfora.pl/...tateczny-a32344

Nie rozumiem za co minus? Za to, że przedstawiłem wam artykuł?

Użytkownik Fisher edytował ten post 21.05.2011 - 08:29

• 0

Mattiex.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziś koniec świata. Jesteś gotowy na sąd ostateczny?

Zostało nam mało czasu.
Gdy w sobotni poranek zegarki w Polsce wskażą 7 rano, rozpocznie się pierwszy dzień końca świata.

Gdy na południku 180° wybije 18:00, Nową Zelandię zniszczy trzęsienie ziemi. Potem fala zagłady będzie kontynuować wędrówkę.

Więcej: http://www.sfora.pl/...tateczny-a32344

Nie no bez przesady, skąd niby mają jakieś potwierdzenia że będzie trzęsienie zmieni i ogromna fala o.O ?? Nie straszcie mnie ludzie xD
  • 0

Eupsychia.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś musi w tym być, że media to tak rozdmuchują i nie chodzi mi tu o to, że będzie apokalipsa. Jakiś interes w straszeniu ludzi? Przecież te artykuły są takie sztuczne i robione na siłę. Ciągle o jednym i tym samym.
  • 0

Thorge.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Coś musi w tym być, że media to tak rozdmuchują i nie chodzi mi tu o to, że będzie apokalipsa. Jakiś interes w straszeniu ludzi? Przecież te artykuły są takie sztuczne i robione na siłę. Ciągle o jednym i tym samym.

Zaszczutym, żyjącym w ciągłym strachu ludem lepiej się steruje. Przecież tę technikę stosuje się nie od dziś...
  • 0

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No i nici z końca świata. Na wyspach Samoa i w Nowej Zelandii już dawno wybiła 18 i nic się nie stało.

Szkoda mi tych ludzi:

Zwolennicy jego teorii od kilku tygodni są bardzo aktywni. Wychodzą na ulicę i ostrzegają innych. - Rzuciliśmy pracę i sprzedaliśmy wszystko, ponieważ mamy stuprocentową pewność, że to się stanie 21 maja 2011. To nie jest przepowiednia, to słowo Boże - mówi jeden z nich Joel Abalos.

(...)

Okazuje się, że na końcu świata można nieźle zarobić. Internet pełen jest różnego rodzaju ofert, które gwarantują nam, że za odpowiednio wysoką opłatą przetrwamy apokalipsę.

Dwa szczególnie polecane sposoby na przeżycie to budowa bunkra albo wykupienie miejsca na specjalnych łodziach, które przetrwają wielki potop jaki nastąpi po globalnym kataklizmie. Potrzeba bezpieczeństwa czy głupota?

http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
  • 0

Android.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pan Camping już wymyśla nową teorię :)
PS czy ktoś może potwierdzić że strona www.familyradio.com nie działa?

Użytkownik Android edytował ten post 21.05.2011 - 08:30

• 1

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Koniec świata odwołany. Kiedy następny?

Nowa Zelandia wciąż istnieje
W sobotni poranek, kiedy zegarki w Polsce wskazały 7 rano, miał rozpocząć się pierwszy dzień końca świata. Zgodnie z przepowiednią amerykańskiego kaznodziei, Harolda Campinga, gdy na południku 180° wybiła godzina 18:00, Nową Zelandię miało zniszczyć trzęsienie ziemi. Potem fala zagłady miała kontynuować wędrówkę. Nic takiego się nie stało.

Ci, którzy z nadzieją wypatrywali oznak końca świata nie powinni się martwić. Nic nie jest wieczne - życie na Ziemi w końcu zginie. Najdalej za ok. 5 mld lat - informuje newsweek.com.

Źródło i więcej informacji o datach końca świata: http://www.sfora.pl/...nastepny-a32344
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A już miałem pożyczać pieniądze tak jak to było w Armageddonie i się zabawić przez ten ostatni dzień w życiu a tak co ? Znowu kolejny nudny dzień... Eh eh co to za czasy, nawet stu procentowe przepowiednie się nie sprawdzają ;(
  • 0

Syrinks.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No i te wypowiedzi w stylu "rzuciłem rodzinę i sprzedałem wszystko bo mam 100% pewności" mogą sobie teraz wsadzić w buty. Na miejscu pana Campinga bym się troche obawiała, że rzucą się na niego z widłami :lol

@BrainCollector - no widzisz, a przecież był znaczek, że Biblia to gwarantuje x]

Dochodzi godzina 10 w Polsce, powinny już nie istnieć następujące państwa: Nowa Zelandia, Fidżi, Nowa Kaledonia, Wyspy Salomona, Australia, Papua Nowa Gwinea, a za 15 min z wybiciem 10 - Japonia, obie Koree i Indonezja.

Ciekawe czy zwolennicy dziadka już dali się przekonać, że zostali zrobieni w bambuko

Użytkownik Syrinks edytował ten post 21.05.2011 - 08:45

• 0

Luke.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pan Camping już wymyśla nową teorię :)
PS czy ktoś może potwierdzić że strona www.familyradio.com nie działa?

Ten adres działa: http://worldwide.familyradio.org/pl/

• 0

#88 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

Jak to ktoś kiedyś w tym temacie napisał. Nikt nie wie kiedy nastąpi i jak będzie wyglądał koniec świata. To, że nadejdzie jest pewne jak śmierć każdego z nas.
Domorośli wieszcze losów ludzkości :) jak Pan Camping wiedzieć o tym nie mogą.

08:15, 21.05.2011 /TVN24

Koniec świata nie wypalił. Tym razem...

NIETRAFIONA PRZEPOWIEDNIA 90-LATKA Z AMERYKI

Miało być wielkie, obejmujące stopniowo świat trzęsienie ziemi. Nie stało się nic. Na wyspach Samoa i w Nowej Zelandii nie ma oznak końca świata, choć godzina sądnego dnia, czyli 18 czasu lokalnego już tam wybiła. Apokalipsę, która miała potrwać 153 dni, przepowiadał 90-letni kaznodzieja z Ameryki. W Polsce, gdzie koniec świata ma nastąpić wieczorem, przepowiednia budzi co najwyżej uśmiech politowania, ale w USA nie brakuje osób, które wierzą, że ten weekend będzie nie tylko końcem tygodnia, ale i świata. Nad fenomenem lęku towarzyszącego ludziom od wieków pochylili się reporterzy programu "Czarno na białym".

Najnowsza przepowiednia jest dziełem niepozornego 90-latka, mieszkającego gdzieś w Ameryce i prowadzącego swoją niepozorną audycję w równie niewielkim radiu. Ten człowiek to Harold Camping, który koniec świata przepowiedział w swojej audycji w Radiu Rodzina.

Sam bardzo wierzy w to, co mówi. - 21 maja nastąpi olbrzymie trzęsienie ziemi. Większe, niż cokolwiek czego doświadczyła Ziemia. To będzie początek sądu ostatecznego - zapowiada Campping.

Zwolennicy jego teorii od kilku tygodni są bardzo aktywni. Wychodzą na ulicę i ostrzegają innych. - Rzuciliśmy pracę i sprzedaliśmy wszystko, ponieważ mamy stuprocentową pewność, że to się stanie 21 maja 2011. To nie jest przepowiednia, to słowo Boże - mówi jeden z nich Joel Abalos.

Biblia i matematyka

Jak pisze na stronie Radia Rodzina Camping, datę końca świata udało mu się wyliczyć dzięki matematyce i studiowaniu Biblii. Według jego wiedzy Bóg planuje zniszczyć świat dokładnie 7 tysięcy lat po wielkiej powodzi z czasów Noego.

- Nie mamy planu B, to się wydarzy. Biblia jest literaturą faktu - twierdzi Camping. Jego przesłanie przetłumaczone jest na stronie Radia Rodzina na 48 języków.

Choć w Polsce skrajne przypadki wiary w podobne proroctwa należą do rzadkości. Większość z nas na dźwięk podobnych słów lekko się uśmiecha.

Wiara od wieków

Od wieków ludzkość sama sobie wieszczy koniec. Boimy się komet, antymaterii, czarnych dziur. Wydaje się, że nasza cywilizacja nie potrafi żyć bez lęku przed zbliżającym się wielkim kataklizmem. - Koniec świata nie jest wynalazkiem współczesności. Widocznie człowiek potrzebuje pojęcia końca świata. Dzięki temu potrafi odnajdować się w tym świecie, w którym jest - mówi filozof prof. Roman Kubicki.

Po raz pierwszy mieliśmy zginąć w 999 roku. Potem w 1412, 1914 i w 1999. Ale koniec świata nie nastąpił. Poważnymi rozważeniami na temat końca świata zajmuje się kosmologia. Naukowcy rozpatrują trzy możliwe scenariusze - spalenie się ziemi w rozrastającym się słońcu, uderzenie w ziemię planetoidy i koniec nie tylko ziemi, ale całego wszechświata.

Lęk wykorzystany

Lęk ludzi przed końcem świata wielokrotnie w historii wykorzystywały różnego rodzaju sekty. W wielu przypadkach zakończyło się to tragicznie tak jak w 1978 roku w Gujanie, gdy blisko 1000 wyznawców Świątyni Ludu na polecenie swojego guru wypiło truciznę. Wykorzystując ludzką naiwność fałszywi prorocy zagłady mogą wyrządzi wielkie szkody. - To jest zdaje się najbardziej ponura historia na świecie. Do 11 września 2001 roku był to najgorszy przypadek śmierci amerykańskich cywilów w wyniku nienaturalnych powodów - mówi Bartosz Węglarczyk z "Gazety Wyborczej".

Wizję końca świata próbują wykorzystać sekty apokaliptyczne na całym świecie. Choć stanowią margines, jest o nich najgłośniej. - Pod pretekstem chrześcijańskim rodzi się coś, co można by nazwać nowotworem na ciele chrześcijaństwa - analizuje Adam Szostkiewicz z "Polityki".

Niezły biznes

Okazuje się, że na końcu świata można nieźle zarobić. Internet pełen jest różnego rodzaju ofert, które gwarantują nam, że za odpowiednio wysoką opłatą przetrwamy apokalipsę.

Dwa szczególnie polecane sposoby na przeżycie to budowa bunkra albo wykupienie miejsca na specjalnych łodziach, które przetrwają wielki potop jaki nastąpi po globalnym kataklizmie. Potrzeba bezpieczeństwa czy głupota?

mn/sk

Źródło: www.tvn24.pl

Użytkownik Sentinel edytował ten post 21.05.2011 - 09:28

• 0

Kerath.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I tak oto możemy postawić kolejną kreseczkę na liście "Końce Świata które przeżyłem".

Normalnie powinienem teraz powiedzieć "Żal mi tych wszystkich ludzi którzy ślepo za tym kaznodzieją podążali..." ale nie, nie żal mi ich. Skoro są idiotami i nie potrafią zauważyć, że ktoś nimi manipuluje to nie zasługują na nic innego. Ciekawe ilu się idiotów znalazło co życiowe oszczędności oddali na kościół w nadziei, że pójdą do swojego upragnionego Nieba.

A Camping zbiwszy kokosy na naiwniakach przez resztę swojego krótkiego życia będzie klepał murzynki po pupie w jacuzzi.

Jednym słowem: Religia. Najlepszy sposób żeby się dorobić nic nie robiąc.

Dołączona grafika
  • 2

The Mickeysher.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że nie dostanę za to minusów, ale tak w ramach ciekawostki napiszę -już wczoraj ze znajomymi uzgodniliśmy, że zrobimy w piekle taki melanż, że sam Lucyfer zezgonuje ale widocznie musi na nas jeszcze poczekać ;)
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych