Napisano
09.06.2011 - 19:44
Wasze rozwazania przypomnialy mi pewna ksiazke, ktora ostatnio zwrocila moja uwage. Zazwyczaj tak jest, ze znajdujemy to czego w danej chwili bardzo potrzebujemy.
Alembik podal mi tytul, ktory zwrocil jego uwage, teraz ja robie to samo.
Norman Paulsen "Swiadomosc Chrystusowa"
"Swiadomość Chrystusowa" stanowi klarowną mapę rozwoju i odwiecznych możliwości oraz przeznaczenia ludzkiego ducha. Autor opisuje poszczególne etapy ewolucji świadomości, ich dynamikę, możliwości oraz możliwe konflikty z kilku perspektyw.
Książka opowiada o rodzie ludzi–aniołów, Synach i Córkach Boga, którzy towarzyszyli ludzkości w różnych okresach wspierając ewolucję świadomości. Udokumentowane świadectwa obecności tych obdarzonych Świadomością Chrystusową istot znajdujemy w wielu zakątkach globu.
Także w życiorysach mędrców, mistyków, uzdrowicieli i świętych, jak np. Jezus z Nazaretu, można odnaleźć działanie tej samej, Chrystusowej Siły. Autor przybliża nam sposób myślenia i odczuwania wielkich postaci, które pojawiały się na przestrzeni dziejów, odkąd Ziemia stała się areną walki dobra ze złem.
Wreszcie prowadzi nas samych ku tej zaawansowanej formie istnienia, odkrywając tajemnice przeszłości i przyszłości, dodając odwagi i pewności, dostarczając kluczowych informacji i opisując sposoby postępowania w obliczu pojawiających się wyzwań.
Bogactwo i głębia, siła, piękno i gwałtowność przeżyć samotnego poszukiwacza, których kulminacją jest spotkanie przedstawicieli rodu Synów i Córek Boga na pustyni, a także walka z siłami Ciemności oraz próby urzeczywistnienia duchowych wizji w trójwymiarowej rzeczywistości pomagają budować pełny obraz świata oraz są nieocenionym zbiorem drogowskazów w dążeniu do spełnienia.
O przedmiocie tej książki
"Starałem się ująć w słowa to, co tak naprawdę jest poza nimi. Głównym wątkiem tej książki jest boski stan zwany Świadomością Chrystusową oraz ponadczasowa prawda, do której otwiera on drzwi.
Człowiek zna cztery stany świadomości. Pierwszy to świadomość prosta, którą posiadają zarówno ludzie, jak i część zwierząt. W tym stanie człowiek świadom jest swojego ciała i jego potrzeb. Jej funkcjonowaniem steruje instynkt (Natura Ojca i Matki), który pozwala zdobywać pożywienie, znajdować schronienie i dbać o fizyczny komfort. Świadomość prosta sprzyja łączeniu się w grupy dla bezpieczeństwa i w celu wydawania na świat potomstwa.
Kolejnym stadium rozwoju jest świadomość osobowa. Zawiera ona w sobie wszystkie elementy świadomości prostej, a ponadto pozwala spojrzeć na siebie jak na odrębny byt, który jest całkowicie niezależny od świata zewnętrznego. Świadomość ta gromadzi i przechowuje wszelkie wspomnienia i pragnienia. Wyobrażenia i poglądy wyraża za pomocą słów i mowy. Ten charakterystyczny dla ludzi stan pozwala wznieść się ponad proste odczucia związane z prymitywną, zwierzęcą świadomością i wyrażać się w sposób o wiele bardziej wyrafinowany. Obie świadomości dzieli olbrzymi dystans.
Świadomość Chrystusowa swoimi możliwościami przewyższa zdecydowanie świadomość osobową. Osiągając ją, człowiek zachowuje poczucie dwóch poprzednich stanów. Jej pojawienie się rozpoczyna proces oświecenia - istota ludzka zaczyna rozumieć wszechświat, przenika do otwierającej się przed nią wielkiej sfery obejmującej całe stworzenie. Wraz ze zrozumieniem pojawia się duchowa egzaltacja, stan nieustannie odnawialnej, głębokiej radości i łaski, któremu towarzyszą poczucie ekspansji i wolność wynosząca ponad fizyczne ograniczenia. Pojawia się poczucie sensu i prawdy, do jaźni stopniowo przenika Dwanaście Cech Boskich.
Wraz z tym potężnym przebudzeniem przejaśnia się i klaruje umysł, osiągając niezwykłą przenikliwość oraz zdolność analizy spraw i zjawisk z głębszej, duchowej perspektywy. Człowiek zyskuje poczucie, iż jest członkiem pradawnej społeczności, która powraca na Ziemię.
Czwarty stan, zwany Świadomością Uniwersalną lub Kosmiczną, pojawia się, kiedy podróżnik, obdarzony Chrystusową Świadomością, doświadczy Boga, JAM JEST, Stwórcę Ojca i Matkę, Boską Parę, która istnieje poza całym stworzeniem."