Napisano 21.06.2011 - 05:30
Napisano 21.06.2011 - 13:00
Napisano 27.06.2011 - 09:05
Napisano 27.06.2011 - 09:08
Sęk w tym ze o ile mi wiadomo, zycie moze funkcjonowac tylko w oparciu o wegiel, a co za tym idzie na podobnych zasadach chemicznych jak ziemskie.
NASA właśnie ogłosiła, że przypuszczenia Wolfe-Simon znalazły potwierdzenie i na Ziemi odkryto mikroorganizmy wykorzystujące arsen w procesach życiowych.
Znalezienie organizmów wykorzystujących arsen zamiast fosforu oznacza, że odkryto zupełnie nieznane dotychczas formy życia. To z kolei będzie miało olbrzymi wpływ na poszukiwania życia poza Ziemią. Definicja życia właśnie uległa poszerzeniu - mówi Ed Wiler z NASA. Poszukując znaków życia w Układzie Słonecznym musimy teraz myśleć znacznie szerzej, w bardziej zróżnicowany sposób i brać pod uwagę formy życia, których nie znamy - dodaje.
Znalezienie nowej biochemii organizmów zmienia nasz pogląd na kształtowanie się i w ogóle możliwość występowania życia. Dotychczas sądziliśmy, że wszystkie formy życia na Ziemi korzystają z sześciu podstawowych budulców - węgla, wodoru, azotu, tlenu, fosforu i siarki. Fosfor to jeden ze składników DNA oraz RNA i jest głównym składnikiem trifosforanu adenozyny potrzebnego komórkom do przeprowadzania procesów energetycznych oraz jest składnikiem wszystkich membran komórkowych.
Wiedzieliśmy, że niektóre mikroorganizmy potrafią oddychać arsenem, ale tutaj widzimy coś nowego - mikroorganizmy wykorzystują arsen jako budulec. Jeśli organizm na Ziemi, może robić coś tak niespodziewanego, to czym jeszcze potrafi zaskoczyć nas życie? - stwierdza Wolfe-Simon.
Użytkownik Mehitabel edytował ten post 27.06.2011 - 09:09
Napisano 18.07.2011 - 11:14
Napisano 18.07.2011 - 12:54
Napisano 18.07.2011 - 15:17
Mam dokładnie to samo zdanie. Pierwszy raz usłyszałem je chyba w filmie "Kontakt" choć było troszkę inaczej sformułowane - "Gdyby ludzie byli jedyną inteligentną formą życia znajdującą się we Wszechświecie - byłoby to straszne marnotrawstwo przestrzeni" . W tym zdaniu zawiera się meritum tego jak powinniśmy patrzeć na kwestię istnienia/nie istnienia obcych form życia we Wszechświecie.Gdyby ludzie mieszkali tylko we wszechświecie, marnowało by się dużo miejsca.
Napisano 18.07.2011 - 16:46
Co prawda wierzę w kosmitów, ale ten argument jest troszkę głupi, nie obrażając autora. Równie dobrze można powiedzieć: "Gdyby danonki miały większe opakowania, a ilość serka byłaby niezmienna, marnowałoby się dużo miejsca."Gdyby ludzie mieszkali tylko we wszechświecie, marnowało by się dużo miejsca.
Napisano 18.07.2011 - 17:19
Napisano 18.07.2011 - 17:46
"Gdyby danonki miały większe opakowania, a ilość serka byłaby niezmienna, marnowałoby się dużo miejsca."
Napisano 18.07.2011 - 18:04
Ale to napisałem tylko tak o, żeby pokazać, że powyższy argument to żaden argument, a jedynie "fajne stwierdzenie".
"Gdyby danonki miały większe opakowania, a ilość serka byłaby niezmienna, marnowałoby się dużo miejsca."
W porównaniu do danonków i ich opakowania pomiędzy ziemią i wszechświatem jest troszkę większa różnica przestrzeni.
Napisano 18.07.2011 - 18:36
Napisano 18.07.2011 - 18:57
Napisano 18.07.2011 - 19:39
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych