Napisano 02.06.2011 - 10:39
Napisano 02.06.2011 - 13:00
Użytkownik pazuzu edytował ten post 02.06.2011 - 13:01
Napisano 02.06.2011 - 13:31
Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 02.06.2011 - 13:33
Napisano 02.06.2011 - 14:53
W momencie niesienia subiektywnej pomocy konającemu, zarówno ten, który wie co robi, jak i ten który działa po omacku, wierzą że czynią dobrze. Przy religii jest to o tyle skomplikowane, że nie ma możliwości sprawdzenia, a zatem i nie ma możliwości poznania faktów. Dlatego wiara zawsze pozostanie tylko wiarą. W tym przypadku zarówno chrześcijanin jak i materialista będą działać na ślepo, rezultatem czego może być "śmierć człowieka przymierającego głodem".Gdyby przypadkiem chrześcijaństwo było prawdziwe, to jest raczej rzeczą niemożliwą, by ci, którzy znają tę prawdę i ci którzy jej nie znają, byli w równym stopniu przygotowani do prowadzenia dobrego życia. Znajomość faktów musi skutkować różnicą w czynach. Załóżmy, że ktoś znajduje człowieka przymierającego głodem i pragnie właściwie postąpić. Gdyby nie posiadał żadnych wiadomości z zakresu medycyny, prawdopodobnie dałby mu duży, solidny posiłek, a rezultatem byłaby śmierć. Oto co powoduje działanie po omacku.
Napisano 02.06.2011 - 15:53
@Pazuzu
Nie byłbym taki pewien. Gdy giniesz przy wysadzaniu autobusu, jesteś przekonany że czynisz dobry uczynek, mimo że w kategoriach chrześcijaństwa, pod które ten tekst został stworzony krzywdzisz swoich bliźnich.
Użytkownik pazuzu edytował ten post 02.06.2011 - 16:12
Napisano 02.06.2011 - 20:48
Napisano 03.06.2011 - 14:40
a teraz proponuje zastapisc slowo "chrzescijanstwo" slowem np. "islam" a slowo "chrystus" slowem "allah" i zadac sobie pytanie czy tekst stracil cos ze swojego sensu?
mozna tez zrobic inne dowolne podstawienia a tekst jakze uniwersalny zachowa sens a pytanie "czlowiek czy krolik?" nadal pozostanie bez odpowiedzi
Co jest moralnym oszustwem ? Dekalog ?Muszę oskarżyć organizm w którym żyję o wielkie oszustwo, gdyż jako komórka w nim istniejąca nie mam pełnych praw obywatelskich do poznania prawdy o wszechświecie Tak, znam to pytanie. Wszystko zaczyna mieć sens, gdy sobie wyobrażę Wszechświat jako istotę utworzoną ze wzajemnych powiązań, inteligentny wszechbyt zwany Bogiem. Ta istota wciąż dąży do tego by poszerzyć nieskończoność. Tą istotą jesteśmy również my i wszystko co istnieje tu i gdziekolwiek. Nic nie umiera i co najważniejsze nie ma żadnego dobra i zła. Człowiek stworzył te pojęcia, by lepiej współistnieć w grupie dążącej. Teraz urosły do gigantycznych rozmiarów kontrolując nas przez nasze moralne oszustwa. Dobro jest ważne, ponieważ trzeba pomagać, gdy czuje się więź z tym co żywe. Tak samo żywe jak ja i również czuje i myśli.
@Pazuzu
Nie byłbym taki pewien. Gdy giniesz przy wysadzaniu autobusu, jesteś przekonany że czynisz dobry uczynek, mimo że w kategoriach chrześcijaństwa, pod które ten tekst został stworzony krzywdzisz swoich bliźnich.
nie masz pewnosci bo poslugujesz sie dziwnym stereotypem islamisty terrorysty wysadzajacego sie w autobusie
o dziwo gdyby kazdy wyznajacy islam tak sie wysadzal to tej religii juz dawno by nie bylo
moze zrozumiesz swoj blad gdy ja posluze sie podobnym przykladem z naszego podworka a mianowicie chrzescijanin broniacy krzyza bijacy innym krzyrzem policjanta pilnujacego porzadku
proponuje jednak zdystansowac sie troszeczke i bardziej zajac tym czym sa te religie a nie skrajnymi przykladami fanatyzmu
jak chcesz to sprobujmy podstawic zamiast "chrzescijanstwo" "judaizm" a zamiast "chrystus" "adonai" i nadal tekst pieknie pracuje tym razem na korzysc judaizmu... a co z krolikiem?
cholera jakim krolikiem??!
@Up
Chodziło mi bardziej o różnicę definicji słowa "bliźni" w różnych wyznaniach.
A ten przykład z naszego podwórka... Znam wielu ludzi, z dziada pradziada katolików, którzy nie posiadają w domu pisma świętego. I jeszcze więcej takich którzy go w ogóle nie czytali. Jedynym źródłem wiedzy o własnym wyznaniu jest dla takich ludzi tradycja wyniesiona z domu i to co mówi się do nich na niedzielnej mszy. Swoim fanatyzmem i nienawiścią do TVN'u zawstydzili by pewnie nawet krzyżowców. To masowe zjawisko dziwnie odpowiada stanowisku pewnego medium... Nieważne. Generalizujemy ogół wiernych danej religii, pomimo że stanowi on mozaikę intelektualną i kulturową. Wystarczy zastanowić się ile wspólnego ma podstawa wiary z tym co siedzi w wiernych.
P.S.
Tym "królikiem" autor niefajnie zasugerował, że to co odróżnia nas od zwierząt to wiara. Ble.
Napisano 05.06.2011 - 12:47
Nie wiem dla czego stawiasz w swoim rozwiązaniu równania przez podstawienie ; Chrystus = Allah Dla mnie to założenie jest błędem.
Aby być wnikliwym w rozumowaniu powinieneś podstawić Chrystus = Mahomet.
Napisano 08.06.2011 - 14:04
Nie wiem dla czego stawiasz w swoim rozwiązaniu równania przez podstawienie ; Chrystus = Allah Dla mnie to założenie jest błędem.
Aby być wnikliwym w rozumowaniu powinieneś podstawić Chrystus = Mahomet.
w katolicyzmie w ktorym mnie wychowano chrystus jest bogiem i mimo iz byl czlowiekiem i prorokiem tak jak mahomet to jednak jest bogiem dlatego tozsamy jest raczej z allahem
porownywanie go z mahometem to odarcie go z jego boskosci i zaprzeczenie podstaw wiary katolickiej
Napisano 08.06.2011 - 14:37
Napisano 20.06.2011 - 14:19
Zaraz, religia objawiona przez Boga, religia objawiona przez proroka ? Która jest która ?
O ile wiem to i islam i chrześcijaństwo oraz rzecz jasna ich poprzedniczka czyli judaizm bazuje na bożym objawieniu POPRZEZ proroków, mesjaszy, apostołów czy jak ich (bądź co bądź ludzi) tam zwać.
Napisano 20.06.2011 - 14:25
Zaraz, religia objawiona przez Boga, religia objawiona przez proroka ? Która jest która ?
O ile wiem to i islam i chrześcijaństwo oraz rzecz jasna ich poprzedniczka czyli judaizm bazuje na bożym objawieniu POPRZEZ proroków, mesjaszy, apostołów czy jak ich (bądź co bądź ludzi) tam zwać.
Liczę na pomoc i wyjasnienie. Gdzie są mesjasze islamu? Gdzie są mesjasze starego testamentu ?
Napisano 20.06.2011 - 16:34
Niespodziewałem się takiego rozmiękczenia tematu przez kolegę. Mówimy o faktach historycznych. Oponenci powołują się na nie.
Liczę na pomoc i wyjasnienie. Gdzie są mesjasze islamu? Gdzie są mesjasze starego testamentu ?
W ludzkich umysłach. Tam są.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych