Chińskie Lampiony
czyli co obiektem UFO nie jest
Coraz częściej, zarówno na naszym forum jak i na innych portalach można napotkać relację o obserwacji dziwnego, pomarańczowego obiektu lub też całych ich formacji. Dla większości z nich znajdziemy dość przyziemne wytłumaczenie - coraz popularniejsze także w naszym kraju "lampiony ufo" wypuszczane dla rozrywki podczas imprez masowych lub po prostu spotkań ze znajomymi.
(Dla zainteresowanych: "zabawkę" tą można nabyć na allegro za około 6zł)
Lampion UFO, trochę papieru, drutu i materiału łatwopalnego. Mechanizm jego działania jest prosty, powietrze wewnątrz lampionu nagrzewa się powodując wzniesienie się obiektu nawet na wysokość kilkuset metrów. Następnie porusza się on zgodnie z kierunkiem wiatru (zaznaczam, iż nie musi to być wiatr odczuwalny w miejscu w którym stoimy - niemałe ma tu znaczenie zmiana wysokości) aż w końcu opada gdy ogień nagrzewający powietrze w nim gaśnie.
"Zabawki" występują w różnych kolorach (np. niebieskim) ale najczęściej obserwowane są odcienie pomarańczowego jako iż taki kolor dają lampiony białe (najpopularniejsze), żółte, pomarańczowe, czerwone czy różowe ze względu na oświetlający je ogień.
Z pozoru nic specjalnego choć niewątpliwie ładnie to wygląda.
Dla postronnego, nieświadomego obserwatora jednak obserwacja tychże lampionów może być nie lada przeżyciem. Człowiek taki widzi tylko sunący, nieraz z dużą prędkością (zależnie od siły wiatru) jasny, migoczący obiekt jarzący się niezwykłym, pomarańczowym światłem. Zazwyczaj obiektów tych jest więcej. Suną cała formacją. Czasami jeden z nich porusza się szybciej i po krótkim okresie czasu wyprzedza resztę - może się tak zdarzyć ponieważ siła wiatru może się nieco różnić na różnych wysokościach i w różnych punktach. Również nagła zmiana kierunku poruszania się nie jest zjawiskiem niewytłumaczalnym choć już występuje dużo rzadziej - wiatr może wytworzyć pewne zawirowania i w pewnym punkcie zmienić kierunek.
Sama kiedyś zaobserwowałam takowy obiekt i początkowo byłam pod dużym wrażeniem nie wiedząc co to jest.
Moją relacje znajdziecie w temacie: Interesujący obiekt nad miejscowością Rowy (koło Ustki)
http://www.youtube.com/watch?v=kQbZvAID8wI
Przykładowy filmik nakręcony przez postronnego obserwatora.
http://www.youtube.com/watch?v=fAdNKPR8gZc
A tutaj samo wypuszczanie lampionów.
Mam nadzieję, że temat wiele wyjaśnia.
edit AlienGrey
Przypięty oraz przeniesiony w bardziej stosowne miejsce