Seria Total War jest
genialna. Zaczynałem od Shoguna + dodatek a skończyłem na Empire TW. Problem w tym, że gry te mają niesamowity potencjał, ale
zawsze wychodzą w beznadziejnym stanie. Na szczęście z odsieczą przychodzą twórcy modów.
Do Rome Total War polecam:
- Roma Surrectum II - coś wspaniałego a grafika została podrasowana niesamowicie.
- Fall of Rome - uratuj cesarstwo i przywróć je poganom. Tym razem z historycznie zgodnymi jednostkami.
Do Medieval II TW polecam:
- Stainless Steel - czysty realizm jeśli idzie o mapy i jednostki
- Basileia ton Romaion - czyli poprawka Bizantyjczyków
- Third Age TW - czyli walcz jako Mordor, Gondor czy Isengrard. A w wolnej chwili plądruj Barad-Dur przy pomocy elfickiej piechoty. Mod wzorowany na filmach, a jednostki zostały niesłychanie dokładnie odwzorowane.
- Europa Barbarorum II - przenoszący grę do czasów starożytnych - niestety wciąż w produkcji
Do Empire TW - bodajże Better Smoke Mod. Teraz bitwy wyglądają znacznie bardziej realistycznie - dym z wystrzałów unosi się długo nad polem bitwy. Można też ściągnąć mały modzik, który pozwoli nam grać wszystkimi nacjami - na przykład koloniami w Ameryce.
Co do gier Paradoxu - jestem wielkim fanem EU II - mam nawet wciąż na dysku i czasem pykam. EU III to dla mnie porażka - graficznie brzydka jak diabli no i te "kanciaste granice"... Co do Rome - też grałem (no ja bym nie grał w coś z "rome" w nazwie?

), ale raził mnie brak możliwosci szybkiego podboju barbarzyńskich prowincji.
A w Mount&Blade gram tylko w singla i to też tylko na modach przenoszących grę w czasy historyczne. Polecam mody "Hegemony" i "1200" a takze nasze własne Mount&Blade: Ogniem i Mieczem (tak, tak - niech wszyscy wiedzą jak bawi się polska szlachta - pal kozackie wsie, szarżuj husarią na Szweda, nadziewaj na pal tatara i bij Moskala!).
A skoro mowa już o strategiach to gorąco polecam:
- seria Civilization - tylko nie piątka! Mnie rozczarowała totalnie i... po prostu nie gram

Wróciłem do idealnej moim zdaniem Civilization IV Beyond the Sword.
- seria Galactic Civilizations - czyli "Civilization" w kosmosie!