Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dobre gry na PC...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
160 odpowiedzi w tym temacie

Palmæro.

Anty-lewak

• Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W wersjach gier powstających na konsole zazwyczaj jest uszczuplona grafika w porównaniu do wersji PC... Dlaczego? Ano właśnie - dlatego że konsoli (w większości) nie da się modyfikować i jeżeli taka gra będzie się zacinała na jednej konsoli - będzie się zacinała na każdej. W takim wypadku taka gra jest po prostu niegrywalna i nikt jej nie kupi :) A jeśli chodzi o PC to tutaj programiści mają zdecydowanie szersze pole manewru i mogą robić co im się tylko podoba. I zapewniam Cię - wiem coś o tym - nie jedną grę w życiu już napisałem :)

Koxed.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Warto wziąć pod uwagę kwestię, iż komputery robione są pod gry na nie tworzone, gry na konsole zaś robione są pod konsole. Co do cen gier na konsole: podobnie jak użytkownicy komputerów, użytkownicy konsol przerabiają swoje cuda, ściągają grę ~6-7GB, kupują płytę DL i nagrywają. Wszystko działa dobrze i nie ma obawy o uszkodzenie lasera konsoli, jak to miało miejsce kilka lat wcześniej. Do tego dochodzą już dyski twarde w konsolach, co pozwala na szybsze uruchamianie gier i brak konieczności nagrywania ich na płyty. Sam chciałbym konsolę, ale jak pomyślę sobie o moim CRT'ku 25" to mi się nieco odechciewa. Myślałem nad PS2 (Slim), ale myślę, że jest to już nieopłacalna "inwestycja".

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

1. 90% gier w które gram / grałem - NIE MA na konsole. Także nie wiem Freyja co chcesz tutaj udowodnić...
2. To jest temat o grach na PC.

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja mam Xboxa 360. Ale odkąd kupiłem nowego kompa, to konsolka tylko stoi i się kurzy. A dobra gra na PC to Call of Duty 1 i 2. To jest klasyk, Best Of. Ja stawiam na klimat gry i to się liczy (a nie jak większość ludzi, co stawia na grafikę) i Call of Duty 1 i 2, mają ten klimat.

Freyja.
  • Tematów: 12
  • Artykułów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

2. To jest temat o grach na PC.

Dlatego zgodnie z pytaniem "w co polecacie zagrać" odpowiedziałam w pierwszym poście - nie polecam grać na PC :)
Nie było jeszcze takiej gry na PC, która w moim mniemaniu przewyższyłaby te, które mam na konsolę. *
Ostatnio (na przestrzeni roku) na PC grałam z ciekawszych gier w Battlefield Bad Company (2? Taka z Baką i Pazurą), ale wersja na konsolę lepiej mi leży i w Fallouta 3, który też jest na Playa.
Jeśli chodzi o Peceta to w kwestii grania nadaje on się dla mnie tylko do gierek flashowych i układania klocków typu Puzzle Quest (sterowanie w tym wypadku jest jednak wygodniejsze myszką niż padem)

Nie chcę nic udowadniać, dyskutuję. Zauważyłam dziwną manierę niektórych moderatorów, że lubią wypowiedzi tylko w odniesieniu do pierwszego postu, broń boże pozwolić dyskusji się rozwijać :> Czy naprawdę musimy tu tylko wymieniać tytuły, bez rozmowy?
Polecam mniej się spinać :)
Pozdrawiam pecetowców - to też ludzie ;) :D

*przepraszam, była. Wiedźmin. Czekałam na obiecywaną wersję konsolową, ale nie doszła do skutku. Za to Wiedźmin 2 już ma być :)

Yaw.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie chcę nic udowadniać, dyskutuję. Zauważyłam dziwną manierę niektórych moderatorów (...)

Czyżby ?

Pecety są do tworzenia dokumentów i korzystania z internetu. Do grania moi mili służą konsole :)

To jest dość arbitralne stwierdzenie.

Jeśli chodzi o Peceta to w kwestii grania nadaje on się dla mnie tylko do gierek flashowych i układania klocków typu Puzzle Quest (sterowanie w tym wypadku jest jednak wygodniejsze myszką niż padem)

A kojarzysz taki gatunek gier, jak "strategie" ? Wbrew pozorom jest bardzo popularny. Niestety tylko PC umożliwiają granie w tego typu gry.

Nie znam się na konsolach, ale jak jest z multiplayerem ? Domyślam się, że coś takiego tam nie funkcjonuje w choćby 10% zakresie jak na PC. Jeśli się nie mylę, to to już kolejny argument na korzyść PC. Z resztą co kto lubi, imo gry na konsole są mało ambitne i bez polotu, ale wiadomo jak to z gustami - każdy ma inne (a tego stwierdzenia brakowało mi w Twoich wypowiedziach ;))

Freyja.
  • Tematów: 12
  • Artykułów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie znam się na konsolach, ale jak jest z multiplayerem ? Domyślam się, że coś takiego tam nie funkcjonuje w choćby 10% zakresie jak na PC. Jeśli się nie mylę, to to już kolejny argument na korzyść PC. Z resztą co kto lubi, imo gry na konsole są mało ambitne i bez polotu, ale wiadomo jak to z gustami - każdy ma inne (a tego stwierdzenia brakowało mi w Twoich wypowiedziach ;))

Multiplayer funkcjonuje i ma się dobrze :) Od prostego "na kilka padów" przy jednej konsoli do sieciówek (no i w wypadku handheldów komunikacja pomiędzy dwoma konsolami)
Nie można powiedzieć, że gry na konsole są mało ambitne ponieważ na konsole wychodzi (podobnie jak na pc) cały wachlarz gier, od rpg przez strzelanki i przygodówki po imprezowe pierdółki, niektóre - to prawda - są dość proste i często słabe, ale niektóre zrobione są tak, że (jeszcze przy odpowiednim telewizorze) potrafią wgnieść w fotel, jak wyjdzie Uncharted 3 to nas wszystkich zmiecie ;)
Jeśli chodzi o same gry to w sumie nie ma przewagi na korzyść żadnej ze stron (często są to te same tytuły, w sumie bardzo mało jest exlusive'ów), bardziej jeśli chodzi o sam proces grania.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proszę nie. Zaraz temat zmieni się w wojenkę PC vs konsole. Przebywam na forach komputerowych i dobrze wiem czym to pachnie.

Po pierwsze: różnica między PC a konsolami jest teraz marginalna. Można kupić pada do komputera, można kupić klawe do ps3. Gry są prawie takie same. PC trzyma się mocno strategiami i symulatorami, do tego grami przeglądarkowymi. Konsole to bijatyki, wyścigi, zręcznościówki i strzelanki (choć dla mnie strzelanie padem to kiepska zabawa).

bardziej jeśli chodzi o sam proces grania.

Właśnie, zależy co komu bardziej pasuje. Dużo pracuje na komputerze, i lubię gdy jednym kliknięciem włączam grę i mogę ją wyłączyć by po 15 sekundach mieć już zmaksymalizowane okno programu.

Kompa też można podłączyć do monitora HD, mając przy tym pełne HD. W konsolach ostatnimi czasy trudno nawet o HDready w rozdziałce. Niektóre gry działają w rozdzielczościach coraz mocniej przypominających PAL nie HD.

Abstrahując, wzywam do końca tematy konsole/pc. :P

Yaw.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Masz rację Mylo, w takim razie tylko sprostowanie:

cały wachlarz gier

No nie cały, jest dość duży ubytek ;) -> patrz mój poprzedni post. Nawet nie chodzi o to, że jestem "PCtowcem". Po prostu - strategów do konsoli nie można przekonać ;) Dlatego mowa tu o gustach i "bitwy" PC vs konsole nie mają sensu.

Koxed.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Liczę na to, że w przeciągu kilku lat na rynku pojawi się mysz + keypad do konsol - bezprzewodowo oczywiście. Około 15 klawiszy na klawiaturce będzie wystarczająco i w strategie będzie można pograć (co więcej, będzie warto produkować), wtedy komputery wiele stracą.

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja czekam na trzy zapowiadane na przyszły rok tytuły: Wiedźmin 2, TES V: Skyrim i Diablo 3. W tej właśnie kolejności ;)

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja bym do tego dodał Dragon Age 2, który wychodzi w styczniu.

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na co czekam w tym roku?

Diablo 3 - to chyba oczywiste.

Dodatki do Arcanii - gra okazała się zaskakująco klimatyczna, a co najważniejsze z dosyć dobrą fabułą. Razi parę ubytków, np. w postaci złodziejstwa lub w źle rozwiązanej liniowości (Gothic 1 i 2 były maksymalnie liniowe, lecz się tego nie zauważało).

Rage.

Red Orchestra 2.

I nie wiedziałem, że to powiem, ale TES:5. O ile Oblivion był grą denną pod każdym względem, z którym czas uznaję za bezpowrotnie zmarnotrawiony, to podświadomie daję nowej grze szansę. Może wynika ona z tego, że prawdziwą sztuką by było sklecenie czegoś jeszcze gorszego od Obliviona lub Failouta Czy.

Koxed.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Przepraszam, że kolejny raz będzie to odejście od tematu, ale czy opłaca się jeszcze kupić konsole PS2 lub XboX (nie 360) ?

KriSSnt.
  • Tematów: 9
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Można dorwać tanio w sumie... Dla jakiejś konkretnej gry, to może i tak.

Swego czasu w studenckim mieszkaniu mieliśmy specjalnie na tę okazję zakupioną PS2 z Tekkenem - w zasadzie non stop było okupowane. Jak się nie naparzaliśmy, to ktoś trenował kombosy na wieczór, żeby skopać innym tyłki :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych