Napisano 02.07.2011 - 10:56
Napisano 02.07.2011 - 12:36
słuchaj, dobry człowieku
to że na Twoim osiedlu jest złodziej nie oznacza że wszyscy Twoi sąsiedzi i ty też kradniecie
10% populacji czerpie na pewno benefity pośrednio lub bezpośrednio
90% Greków to ludzie ciężko pracujący, i nie żyjący ponad stan. gdyby mieli 10 milionów basenów to bym się z tobą zgodził - ale, 16.000 to zaledwie 0,2% z liczby 10 milionów mieszkańców Grecji.
W PL jeździ ponad 50.000 luksusowych samochodów - żyjemy ponad stan ?
Ekala to jedna z najbogatszych dzielnic w kraju.
WQ mnie taka propaganda, i dzieci neostrady łykające bajki jak głodny szczupak na wiosnę....
Napisano 02.07.2011 - 13:03
Napisano 02.07.2011 - 13:20
Popularny
Napisano 02.07.2011 - 13:35
Wprawdzie post skierowany do mylo, ale ja się wtrącę.mylo
nie wiem czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z analizą ordynacji wyborczej w ujęciu czysto matematycznym
po 20 minutach wykładu nikt na sali nie miał złudzeń co do jakości naszej "demokracji" - wykład miał miejsce na bardzo porządnej uczelni, kierunek bardzo ścisły, a miał na celu zobrazowanie metod analitycznych
Przy 5% progu wyborczym nie masz szans na wybór reprezentatywnej grupy - w dobrym układzie będzie to reprezentacja 15% populacji
Ja nie wybierałem sejmu, który aprobuje GMO - co więcej, 80% populacji w PL powie to samo co ja.
Czyli rządzą nami ludzie wybrani przez góra 15% populacji, zebranej w grupy interesu zwane partiami - wiadomo, kto nakradnie - ten przy korycie
zostało matematycznie udowodnione, że prowadzi on [system proporcjonalny] do serii paradoksów i często absolutnie nie odzwierciedla woli wyborców (dotyczy to wszystkich systemów list partyjnych)
Użytkownik domino edytował ten post 02.07.2011 - 13:38
Napisano 02.07.2011 - 13:38
Napisano 03.07.2011 - 12:49
Rząd jest wybierany z woli społeczeństwa. Dlatego taki rząd jakie społeczeństwo.
Napisano 03.07.2011 - 13:38
Kolejne 12 miliardów euro dla Grecji. Pomogą też banki
Grecja, pogrążona w kryzysie, otrzyma 12 miliardów euro natychmiastowego wsparcia. Uruchomienie kolejnej transzy kredytu było możliwe po przegłosowaniu przez grecki parlament pakietu oszczędnościowego.
http://www.money.pl/...8,0,865062.html
Napisano 03.07.2011 - 14:53
"Kolejna transza pomocy przedłuża tylko agonię Grecji"
Przyznanie Grecji kolejnej transzy pomocy nie pomoże temu krajowi wyjść z kryzysu - uważają ekonomista profesor Krzysztof Rybiński i analityk rynków finansowych Paweł Cymcyk.
Były wiceszef NBP, profesor Krzysztof Rybiński powiedział IAR, że przedłuża to tylko w czasie agonię Grecji. Ekonomista zwrócił uwagę, że pieniądze, które Grecja otrzyma, nie trafią do tego kraju, lecz jego wierzycieli - między innymi banków francuskich i niemieckich. Zdaniem rozmówcy IAR, jest to powielanie mechanizmu, który od ponad roku się nie sprawdza i grecki dług narasta mimo oszczędności. Profesor Krzysztof Rybiński zwrócił uwagę, że jest to mechanizm niestabilny, który może doprowadzić do wybuchu niepokojów społecznych w Grecji i do niekontrolowanego bankructwa tego kraju. Analityk rynków finansowych Paweł Cymcyk powiedział IAR, że jedynym i nieuniknionym rozwiązaniem dla Grecji jest anulowanie części jej długu. Banki i wszyscy wierzyciele będą się musieli w końcu pogodzić z tym, że Grecy nie są w stanie spłacić całości swego zadłużenia - dodał analityk.
Grecja, pogrążona w kryzysie, otrzyma 12 miliardów euro natychmiastowego wsparcia. Uruchomienie kolejnej transzy kredytu było możliwe po przegłosowaniu przez grecki parlament pakietu oszczędnościowego. Decyzję podjęli ministrowie finansów strefy euro podczas telekonferencji.
Kluczowy będzie udział w pakiecie pomocy sektora prywatnego, w większości banków, by nie tylko kraje strefy euro z budżetów narodowych, ale także prywatni inwestorzy wzięli na siebie ciężar wsparcia. Mają oni dobrowolnie wymieniać część greckich obligacji na nowe o dłuższym terminie spłaty.
Napisano 03.07.2011 - 18:41
Tak przynajmniej chce nas przekonać sprytna demokratyczna propaganda. Zgodnie z jej założeniami obywatel ma 2 opcje :
Napisano 03.07.2011 - 18:49
Użytkownik domino edytował ten post 03.07.2011 - 18:53
Napisano 03.07.2011 - 19:28
Pisałem o tym w tym poście w temacie Wybory Parlamentarne 2011mylo
nie wiem czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z analizą ordynacji wyborczej w ujęciu czysto matematycznym
po 20 minutach wykładu nikt na sali nie miał złudzeń co do jakości naszej "demokracji" - wykład miał miejsce na bardzo porządnej uczelni, kierunek bardzo ścisły, a miał na celu zobrazowanie metod analitycznych
Przy 5% progu wyborczym nie masz szans na wybór reprezentatywnej grupy - w dobrym układzie będzie to reprezentacja 15% populacji
Ja nie wybierałem sejmu, który aprobuje GMO - co więcej, 80% populacji w PL powie to samo co ja.
Czyli rządzą nami ludzie wybrani przez góra 15% populacji, zebranej w grupy interesu zwane partiami - wiadomo, kto nakradnie - ten przy korycie
Użytkownik Sentinel edytował ten post 03.07.2011 - 19:28
Napisano 03.07.2011 - 20:39
Przeczytaj co pisałem kilka postów wyżej o różnicach w rządach w danych krajach. Czemu kultura polityczna w Rosji różni się znacznie od tej w Niemczech? Czemu w Szwajcarii rząd rozlicza się z pieniędzy co do ostatniego grosza, a u nas rozpływają się one w różnych dziwnych wydatkach. Takich różnic w atmosferze politycznej można mnożyć.
Rząd nie bierze się z próżni, pochodzi ze społeczeństwa. Oczywiście, najłatwiej powiedzieć że to społeczeństwo jest dobre a rząd zły. Niech zmieni się społeczeństwo to zmieni się rząd. Nie ma innej możliwości w demokratycznym kraju. Rząd wybierany w wyborach powszechnych nie może zmieniać społeczeństwa.
Użytkownik Avenarius edytował ten post 03.07.2011 - 20:41
Napisano 04.07.2011 - 20:08
Napisano 04.07.2011 - 21:06
Straszą Grecję łatką "bankruta"
Agencja ratingowa Standard & Poor's ostrzegła, że jeśli francuski plan rolowania greckiego długu wejdzie w życie, to przyzna Grecji rating SD, który oznaczający selektywną niewypłacalność. Według ekspertów agencji konieczność włączenie się francuskich banków w pomoc dla Aten, obok pomocy państw Unii i MFW, oznacza w praktyce bankructwo kraju.
http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych