Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojna na pograniczu izraelsko-libańskim?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
407 odpowiedzi w tym temacie

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie było mnie kilka dni, myślałem że coś mądrego na nowych 3 stronach w tym temacie znajde a tu jakieś głupie gadki.

uforaport jeżeli podajesz jakieś info to przecież musiałeś gdzieś to przeczytać więc podaj link - w przeciwnym wypadku oznacza to że tą historyjkę sam sobie wymysliłeś albo wysniłeś - przypominam że o snach dyskutujemy w innym temacie :-D

Ad rem,
miałem okazję rozmawiać chwilę z Polakiem który wrócił z Libanu. Uświadomił mi że mówienie że Izrael zaatakował Liban to przesada. Otóż rząd libański jako tako kontroluje jedynie północną częśc kraju natomiast całe południe i pół Bejrutu to państwo Hezbollahu. Wszystkie struktury państwowe należą tam do tej organizacji:
- jesteś chory - idziesz do szpitala Hezbollachu
- masz dziecko w wieku szkolnym - posyłasz je do szkoły Hezbollahu
- okradli cię - nie idziesz na policję tylko do milicji Hezbollahu
- nie masz pieniędzy - Hezbollah ci pożyczy
- nie masz pracy - Hezbollah da ci pracę
- chcesz otworzyć sklep czy zakład usługowy - pytasz o pozwolenie Hezbollah
- sklepy, usługi i wszystko inne należy do Hezbollahu
- władze lokalne to Hezbollah - innych nie ma.

Rząd Libański nie ma nic do gadania na południu. Po części to jego wina bo przez lata nie zrobił nic tylko biernie przyglądał się jak Hezbollah zawłaszcza kolejne struktury państwowe. A Hezbollah działał w najprostszy z możliwych sposobów - przekupywał ludzi. Płacił za donoszenie, pozyczał pieniądze, załatwiał żywność, mieszkania, ubrania, pomoc lekarską a w zamian oczekiwał tylko lojalności. Np. w budynkach w których ma swoje bazy/kwatery osiedlał "normalne" rodziny z dziećmi. Piszę "normalne" w cudzysłowie bo te rodziny były zależne od Hezbollahu i w zamian za to co od niech dostali musieli robić to co oni im kazali. Często Hazbollah proponuje komuś współpracę (np. ludziom z wyższym wykształceniem, pracującym dla zagranicznych firm itp.) - jeżeli odmówisz to już możesz zacząć się pakować.
Obecnie cywilna ludność uciekła z południa, zostali głównie ludzie związani z Hezbollahem, bardzo często tylko po to żeby być żywymi tarczami dla kwater Hezbollahu. Są to albo fanatycy albo ludzie którzy Hezbollahowi zawdzięczają wszystko i nie mają innego wyjścia jak słuchać ich rozkazów.

Przypomniała mi się scena z Ojca Chrzestengo kiedy przyszedł do niego grabarz z prośbą żeby wymierzył sprawiedliwość gwałcicielom jego córki a Don Corleone powiedział wtedy po dłuższym wywodzie - "Dobrze, pomogę ci ale kiedyś mogę przyjśc do ciebie i wyświadczysz mi przysługę". I przyszedł do niego kiedy zabito mu syna Sonnyego. Tak samo jest teraz w Libanie - Hezbollah przychodzi po spłatę długów i często zapłatą jest życie całych rodzin. Nie jest prawdą że Izrael wali w ludność cywilną bo tą ludność rozstawia na celach Hezbollah. Taktyka parszywa ale wiadomo nie od dziś że zycie ludzkie dla tych idiotów się nie liczy.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak na razie Izrael nie aktywował kodów atomowych ale za to ostro bombarduje cele w Libanie.

http://wiadomosci.wp...83&ticaid=120c4
  • 0

Bielak.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ejael po tym co piszesz to potwierdza moją wizje.A hezbollah to nie idioci bo robią to bardzo mądrze tylko szkoda że nie cenią ludzkiego życia.
Mają wroga Izrael i tylko myślą jak by tu zabić żyda jak by tu im zaszkodzić i nie liczą się z ofiarami wśród cywili.Ja coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu o tym że izrael robi słusznie z tą swoją akcją pokona jedno państwo być może zacznie okupacje bo brak mu terenów ale oslabi swojego wroga i to sie liczy.
  • 0

Włóczykij.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Izrael odrzuca apel ONZ o zawieszenie broni.

http://wiadomosci.ga...kad=rss&wv=0000
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Z punktu widzenia Izraela jest to akcja prewencyjna, mająca na celu zniszczenie arsenału i sił militarnych Hazbollahu. Widać wyraźnie że Hezbollah planował zmasowane uderzenie na Izrael - wystrzeliwują codziennie około 100 rakiet w Izrael i widać że je długo gromadzili - raczej nie w celach kolekcjonerskich :-D

Wojna to zawsze ostateczność i zawsze przed tym krokiem trzeba podjąc rozmowy, bo być może uda się jakoś dogadać. Problem polega na tym, że Hezbollah jasno i wyraźnie mówi: "Izrael ma zniknąć z powierzchni Ziemi". W tym wypadku nie ma z kim gadać. Można było gadać z umiarkowanymi stronnictwami palestyńskimi i Izrael to zrobił, dogadał sie z Palestyńczykami, opuścił ich strefy, dawał kasę na ich rząd! bo wiedział że to najlepsze wyjście. Ale było to do czasu kiedy wybory wygrał Hamas i polityka umiarkowanych palestyńczyków legła w gruzach. Ja się zupełnie nie dziwię Izraelowi - wyobraźcie sobie że na Białorusi mamy pół państwa oanowane przez organizację która mówi że Polska powinna zniknąć z powierzchni Ziemi i zbroi się w rakiety. Nie ma innego wyjścia - trzeba ich zlać. Parszywe to wszystko, śmierć, wojna, ale jeżeli jedna strona nie chce rozmawiać (albo rozmawia tylko po to żeby dać sobie czas na zbrojenia) to pozostaje tylko wyjście ostateczne.
  • 0

QLIG.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Widać wyraźnie że Hezbollah planował zmasowane uderzenie na Izrael - wystrzeliwują codziennie około 100 rakiet w Izrael i widać że je długo gromadzili - raczej nie w celach kolekcjonerskich

To jeszcze nie znaczy,że planowali zmasowane uderzenie.Strzelają,bo si bronią przed Izraelskim uderzeniem.
A co z ostrzelaniem posterumku ONZ? Też mieli powiązanie z Hezbollahem?Przy takichg precyzyjnych pociskach jakich używa Izrael,przypadek jest wykluczony...Są dwa rozwiązanie-strzał był celowy,albo drugie-walą na oślep,byleby w kierunku Libanu...
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

QLIG, jest najbardziej prawdopodobne trzecie wyjaśnienie ostrzelania bazy ONZ - pomyłka. Jeżeli uważasz że to było celowe to co niby Izrael chciał tym uzyskać?

Jeżeli chodzi o Hezbollah to jak najbardziej planowali uderzenie - już na jesieni zeszłego roku informował o tym Mosad. Wtedy też planowane było pierwsze uderzenie prewencyjne na arsenał Hezbollahu ale ktoś sypnął i główny element, na którym miał się opierać atak Izraela, czyli zaskoczenie, został spalony.

Poza tym od kiedy rakiety o zasięgu 100 km to broń defensywna? I od kiedy ostrzeliwanie miast w głębi kraju to działania obronne?
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli uważasz że to było celowe to co niby Izrael chciał tym uzyskać?

Gdzieś w tym temacie pisalem o tym,kilk lub kilkanaście postów wyżej.Po prostu trudno mi uwierzyć w przypadek i pomyłkę..Jeżeli to pomyłka,to śwaidczy o prawdziwości tezy,że walą na oślep.

Poza tym od kiedy rakiety o zasięgu 100 km to broń defensywna? I od kiedy ostrzeliwanie miast w głębi kraju to działania obronne?

W takim rejonie,taka broń to normalka...Czy Rosja,która nas nie lubi,planuje na nas atak?Ma lepsze bomby o dalszym zasięgu...A z ostrzeliwaniem,to tak jak w II Wojnie Swiatowej...Alianci bombardowali Berlin,Hamburg itp.Czy to były działania obronne?Tak...Niszczyli wroga,który zaatakował pierwszy...Tak jak Hezbollah...Izrael zaatakował,oni odpowiadają ogniem.
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

QLIG, jeżeli walą na ślepo to takich przypadków powinno być więcej - statystyka jest nieubłagalna więc jeden przypadek wyklucza twoją teorię.

A jeżeli chodzi o bombardowanie miast przez aliantów to były to działania ofensywne. Np. jak ktoś nas napada to blokując jego cios działamy defensywnie ale jak dajemy mu w gębę to działamy ofensywnie - wszystko jest w obronie własnej ale to drugie to już atak, kontrofensywa i nie mówimy że jest to działanie obronne. W taktyce wojskowej nie ma pojęcia "to oni zaczęli" :-D Ale jeżeli my, w obronie własnej, walniemy napastnika w gębę pierwsi to zaraz ktoś się pojawi i powie - "to on zaczął pierwszy" a my wtedy powiemy - "Przepraszam ale ten gość miał intencję napaść na mnie, więc zadziałałem prewencyjnie i dałem mu w ryło".
Dla Izraela jest to właśnie wojna prewencyjna.
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

takich przypadków powinno być więcej

Czytaj gazety,oglądakj zdjęcia...Zburzone domy mieszkalne,zniszczone cywilne samochody,ciaa kobiet i dzieci na ulicy i w gruzach...Same "przypadki" i "pomyłki" ?Nie...Walenia gdzie popadnie....Byle wystrzelić wszystko...Dla Izraela każdy zapewne Libańczyk z tego rejonu kraju,to terrorysta,dlatego niszczą wszystko.

A jeżeli chodzi o bombardowanie miast przez aliantów to były to działania ofensywne

To w 100% sytuacja identyczna jak z Hezbollahem.Izrael zaczął inwazję,oni odpowiadają ogniem.To podstawowe zasady walki...
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

QLIG, przeczytaj drugi post na tej stronie i będziesz wiedział co to za kobiety i dzieci i domy mieszkalne. Każdy Libańczyk to nie terrostysta ale obecnie większość z tych co została na terenach na których Izrael prowadzi ofensywę to ludzie Hezbollahu.
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ejael, czytałem.Ale potrafię też patrzeć na zdjęcia a one mówią najlepiej.I mówię tu o zwykłych zdjęciach ze zwykłych dzienników i gazet (Dziennik Zachodni,Gazeta wyborcza itp)Czy zabite dzieci w gruzach budynków to terroryści?Czy rodzina z dziećmi w aucie to terroryści?Czy zniszczony np klasztor zakonny pełen zakonnic (katolickich)to siedziba terrorystów ?(pokazywali w TV w wiadomościach)Chyba za duo tych "przypadków"...W normalnym świecie normalny kraj nie dokona zniszczenia jakiegoś celu pełnego cywilów,tylko dlatego,że może tam siedzieć kilku terrorystów.Za duże ryzyko.Odpuszcza się wtedy.Takie jest mnoje zdanie.
  • 0

Ejael.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

QLIG, to nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Izraelska armia rozrzuca informacje z prośba o opuszczneie terenu. Hezbollah rozlokowuje ludzi (cywili ale związanych z nimi, z całymi rodzinami) w budynkach w których ma kwatery. Ja jak bym dostał info żeby uciekać bo tu będzie bombardowanie to zaraz bym się spakował i uciekał a ci ludzie mają prikaz od Hezbollahu żeby zostac i zostają.

A na ten zniszczony "klasztor pełen zakonnic" masz jakieś potwierdzenie bo ja nie słyszałem.
  • 0

QLIG.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A na ten zniszczony "klasztor pełen zakonnic" masz jakieś potwierdzenie bo ja nie słyszałem.

Pokazywali parę dni temu w Wiadomościach.Była nawet krótka rozmowa z siostrą przełożoną.Siostry chciały urządzić w klasztorze schronienie dla uchodzców,ale został trafiony rakietą i zniszczono jego część.Dlatego zrezygnowały,ale postanowiły pozostać na miejscu.

Izraelska armia rozrzuca informacje z prośba o opuszczneie terenu. Hezbollah rozlokowuje ludzi (cywili ale związanych z nimi, z całymi rodzinami) w budynkach w których ma kwatery.

Izrael próbóje się w ten sposób tłumaczyć przed opinią publiczną...Przecież ostrzegaliśmy...Tak,jakbym teraz rozesłał list do mieszkańców bloku na jakimś osiedlu z ostrzeżeniem,że ukrywa się w nim terrorysta i będę go bombardował.Oni by nie posłuchali,ja bym trozwalił pół bloku i jest OK?Przecież ostrzegałem...Ich wina...Oni wcale nie muszą ich słuchać.Mają wolną wolę.Pod karabinami ich nie trzymają...
  • 0

Malin.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, tylko najpierw rozrzucaja ulotki, a potem blokuja drogi, zeby ci ludzie uciec nie mogli. Dzisiaj natomiast zostaly zaatakowane samochody z cywilami i dziennikarzami niemieckimi, tez przypadek czy pomylka?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych