Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sąsiad Polski szykuje się do wojny z Rosją.

• Please log in to reply
12 replies to this topic

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sąsiad Polski szykuje się do wojny z Rosją. Szkolą partyzantów

Minister obrony potwierdził ich istnienie.

Estonię ogarnęła gorączka wojenna. Rząd ogłosił, że przygotowuje już oddziały do walki z najeźdźcą, który miałby ten kraj zaatakować podobnie jak zrobił to z Gruzją - donosi dziennik "Prawda".

Stworzenie partyzanckiej formacji, estońskich guerillas, ogłosił właśnie minister obrony kraju, Mart Laar. Gromadzona jest amunicja, przygotowywane oddziały rezerwy.

Na internetowym czacie na portalu Delfi Laar wyjaśnił, że choć rosyjskie czołgi mogłyby z Pskowa do Tallina dotrzeć w trzy godziny, mają sposób by je zatrzymać.

Przygotowania się już rozpoczęły. Mówimy o zaminowywaniu dróg i mostów, rozkładaniu ładunków kierunkowych. Zerwane mosty powstrzymają Rosjan tak samo, jak powstrzymały ich w Gruzji - wypowiedź ministra cytuje rosyjska gazeta.

Mart Laar był swego czasu doradcą obrony prezydenta Gruzji, Micheila Saakaszwilego. Przypomniał jak 4 lipca 1941 współpracujące z nazistami oddziały estońskich partyzantów rozbiły formacje zbrojne NKWD.

źródło: http://www.sfora.pl/...tyzantow-a33934
  • 0

Tomas13.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

heh jednak będzie wojna :D
  • -3

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co w tym śmiesznego?
  • 0

Ro-Bhaal.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A mogę prosić o jakieś inne źródło? Nawet na zagranicznych portalach nie mogę znaleźć takiej wiadomości...
  • 0

Anomaly.
  • Tematów: 19
Reputacja

Napisano

Czy my tu mówimy o tej samej Rosji? Nie padnie ani jeden strzał. Żołnierze dostaną rozkaz złożenia broni, oddania butów i powrotu do koszar. Tak będzie wyglądała "wojna". Z Rosją nie ma żartów, historia pokazała to wielokrotnie.
  • 0

Android.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co w tym śmiesznego?

Co chcesz od dzieciaka?
Wojny nie widziało to sie cieszyć będzie jak wybuchnie. ''Lepijej nisz w szoterach, ale super!!''
A przynajmniej przez moment bo dalej będzie płakał jak mu coś ''chałupe'' rozwali :lol

A mogę prosić o jakieś inne źródło? Nawet na zagranicznych portalach nie mogę znaleźć takiej wiadomości...

Niestety Sfora.pl to dla mnie jeden wielki plotkowy śmietnik

Użytkownik Android edytował ten post 09.07.2011 - 16:41

• 0

Tesseract.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

sfora.pl to średnio wiarygodne zródło-zdarzyło mi się czytać parę artykułów na tej stronce i były totalnymi kaczkami dziennikarskimi-choć nie twierdze że ta akcja to fikcja...

http://www.studium.u...1&bid=9&nid=235
  • 0

#8 Gość_majkelmonster

Gość_majkelmonster.
  • Tematów: 0

Napisano

*
Wartościowy Post

Od kiedy Estonia graniczy z polską?
  • 11

Android.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Na sforze znajdziesz więcej cudów na kiju.
Właśnie tak sobie przez 10 minut poczytałem tamtejsze ''wiadomości'' . Iran straszy, Kaddafi straszy, Estonia idzie na wojne z Rosją, Niemcy atakuje plaga jadowitych pająków, Nowy Jork ślepnie, Vettel musiał uciekać z toru z bolidem pod pachą, itepe itede...

Użytkownik Android edytował ten post 09.07.2011 - 19:03

• 3

Anomaly.
  • Tematów: 19
Reputacja

Napisano

Każda kolejna wojna przewyższa poprzednią okrucieństwem. Więc na miejscu autora raczej modliłbym się aby nie mieć z żadną wojną nic wspólnego. Bo może się skończyć dzień dziecka....
  • 0

raivel.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po przeczytaniu tytułu tematu zastanawiałem się, o którego sąsiada chodzi. Ale na Estonię nie wpadłem. Chyba przeoczyłem jakąś zmianę granic.
  • 0

kuki.
  • Tematów: 34
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Po przeczytaniu tytułu tematu zastanawiałem się, o którego sąsiada chodzi. Ale na Estonię nie wpadłem. Chyba przeoczyłem jakąś zmianę granic.

Na sforze już zmienili nagłówek ;)
  • 0

#13 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.
  • Tematów: 0

Napisano

08.07.2011

Estonia spodziewa się ataku Rosji?

Minister obrony Estonii, Mart Laar jest przekonany, że w przypadku ataku Rosji na Estonię jego kraj skutecznie oprze się agresorowi – szef resortu powiedział o tym w wywiadzie dla estońskiego portalu DELFI.

Laar szczegółowo opisuje taktykę, którą będzie wykorzystywała Estonia. Powiedział, że jeśli Gruzja była w stanie nie pozwolić na to, żeby rosyjskie czołgi pokonały odcinek 90 km między Tbilisi i Cchinwali, to Estonia będzie w stanie zrobić to samo.

„Nasze siły zbrojne mają takie możliwości. Odbyły się odpowiednie szkolenia, aktywnie możemy korzystać z blokady na drogach wraz z wysadzaniem mostów, aby znacznie spowolnić czołgi”, mówi minister obrony.

Ponadto Mart Laar wierzy, że bardzo istotnym czynnikiem ewentualnej wojny obronnej w Estonii będą działania partyzanckie, do których przygotowania, jak mówi, już trwają.

Słowa M. Laara wywołały reakcję ze strony rosyjskiej. „Uważamy, że szerzenie takich informacji w kraju, który jest członkiem NATO, nie sprzyja realizacji założeń, które zostały podjęte na szczycie NATO-Rosja 20 listopada 2010 r. w Lizbonie” – głosi komunikat Ambasady Rosyjskiej w Tallinie. Tymczasem rosyjscy wojskowi zaprzeczają możliwości ataku na Estonię.

Źródło: www.studium.uw.edu.pl

To jest prawdziwe tłumaczenie i opis sytuacji w Estonii, która nie jest i nigdy nie była bezposrednio związana granicami terytorialnymi z Polską. Nie ma to jak jakiś news ociekający tania sensacją a najlepiej krwią. To o czym mowa na źrółowym portalu, tekscie dobrze przełożonym i zamieszczonym na stronie UW to tylko informacja o tym, jaką strategię obronną (które posiadać powinno, a wręcz musi kazde szanujące się państwo) Estonia obiera. Obrona kraju ma być oparta na powszechnym ruszeniu i działaniach partyzanckich co jest jak najbardziej sensowne i normalne biorąc pod uwagę geografię i wielkośc tego państwa. Taką samą strategię zastosowała Finlandia w 1939 roku w wojnie Fińsko - Radzieckiej.

Czytać, czytać i to ze zrozumieniem a nie doszukiwać się taniej sensacji.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 10.07.2011 - 13:34

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych