Skocz do zawartości

Marihuana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
995 odpowiedzi w tym temacie

Mo.nika.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@erebeuzet
I wzielabym i bym Ci plusnela ale wyczerpalam juz limit :)

@ayanel
To ze nigdy nie palilas , absolutnie w moich oczach nie dyskwalifikuje CIe jako rozmowcy w tym temacie. Ignoracja natomiast tak.
Idz moze poczytaj, nie opinie zwolennikow, poczytaj co pisza o tym lekarze, poczytaj o roznych , przeprowadzanych badaniach , poczytaj o rozwiazaniach jakie wprowadzily w zwiazku z trawka inne panstwa ( nie tylko te ktore zalegalizowaly) ,konsekwencje tych rozwiazan. Uzupelnij swoja wiedze i wroc . Mimo tego ze nie jestes moja ulubiona postacia tego forum, na tyle na ile zdolalam Cie poznac poprzez te forum- wierze ze posiadasz umiejetnosc obiektywnego spojrzenia na rozne sprawy. Wtedy bedziemy mogly o tym pogadac.
  • 1

#527 Gość_ayalen

Gość_ayalen.
  • Tematów: 0

Napisano

no to poczekajmy na te sekcje. Faktycznie, argument nie do zbicia przez zywych a nie widzacych sensu w ,,oglupianiu sie''- cytuje.

no to poczekajmy na te sekcje. Faktycznie, argument nie do zbicia przez zywych a nie widzacych sensu w ,,oglupianiu sie''- cytuje.
Moniko,dzieki za rade, pozostawie ja bez komentarza. Tym bardziej ze jak powiedzialam-wszystko mozna uzasadnic, adopcje dzieci przez homoseksualistow, legalnosc pedofilii i tak dalej. Dlaxzego wiec marihuana jest klasyfikowana jako srodek narkotyczny? Czym sa narkotyki i co je rozni od nie narkotykow? Jakie maja dzialania dlugofalowe niepozadane? Czekam.na glos eksperta niewatpliwie, z uzupelnieniem czy jest to glos fachowca czy domoroslego znawcy. Podstawy farmakologii klaniaja sie tudziez wieloletnia praktyka. No ale... slucham Moniko- jako eksperta w odroznieniu od ignorantki.
  • 0

Mo.nika.
Reputacja

Napisano

@ayalen
Zupelnie nie rozumiem Twojej reakcji. Dlaczego bez komentarza ? Ja to powyzej napisalam calkiem serio, bez zlosliwosci.
Przeciez sama przyznalas w tym watku ze nie wiedzialas iz trawka ma rowniez wlasciwosci lecznicze. Wiec dlaczego sie dziwisz ze zakladam iz nie jestes zbyt zorientowana w temacie ? Tym samym trudno traktowac Cie jako partnera w TEJ dyskusji. I dlatego zasugerowalam zebys uzupelnila wiedze.To wszystko.
  • 0

SRardom.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

chcą niech palą ich sprawa, ja nie palę nawet tytoniu i nie mam zamiaru zabraniać innym, każdy myśli za siebie, tylko jak pali to niech nie zrobi nic głupiego sobie lub innym, tak samo z piciem alko.

EDIT/ do kolegi niżej, kurczę właśnie chipsy zjadam xD

Użytkownik SRardom edytował ten post 26.04.2013 - 13:09

• 0

zajaczek.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tylko po co się wypowiadać jeśli nie ma się podstawowych informacji na dany temat i nawet się nie poświeci chwili, żeby takowych poszukać?

Na forum też jest mnóstwo linków do artykułów, wyników badań, opinii fachowców etc.

Jeżeli wiesz coś o strasznych długofalowych skutkach zażywania marihuany to je przedstaw. Podejrzewam jednak, że znacznie gorsze będą efekty regularnego spożywania chipsów niż konopi :mrgreen:
  • 0

#531 Gość_ayalen

Gość_ayalen.

Napisano

Moniko, nadinterpretujesz moje slowa, partnerkami nie bedziemy z tego wzgledu ze jestem absolutnie przeciwna legalizowaniu jakichkolwiek srodkow ktore moga prowadzic do degeneracji. Takze spolecznej- poprzez pojedynczych ludzi. Nie widze sensu walki o uznanie za nielegalne to co nielegalnym jest juz uznane, z oczywistych powodow, absolutnie ignorowanych przez zwolennikow legalizacji narkotykow- a marihuana jest nim. Poza tym czekam na odpowiedzi na pytania ktore Ci zadalam jako znawczyni tematu w poprzednim poscie. Dla eksperta to nic trudnego zdaje sie, wiec? Tylko nie na podstawie tendencyjnych materialow prasowych i z netu a oparte na solidnych podstawach - farmkopea. Bo jesli walczy sie o legalizacje marihuany to zaczac nalezaloby od walki o wykreslenie jej z rejestru srodkow narkotycznych. Za pomoca rzeczowych i konkretnych argumentow. A jesli ma sie ochote na skreta to po co walczyc o legalizacje- watpie zeby ktos kto od czasu do czasu sobie zapali szedl siedziec- jakos podstawy prawnej nie doczekalam sie rowniez. Walka z handlarzami narkotykow czasami dosiega tych ktorzy nie handluja nimi, ale nie mozna z tego robic argumentu koronnego bo to jest juz naduzycie faktow.
Najbardziej rozbraja argument wlasnie o leczniczym wplywie. Kazdy lek miewa dzialania uboczne, kazdy moze stac sie trucizna, nawet witaminki. Chodzi o stopien szkodliwosci. Opium takze bywa lecznicze, nieprawdaz?
Zajaczku- podstawowa sprawa- na czym polega uzaleznienie?

Użytkownik ayalen edytował ten post 26.04.2013 - 13:23

• 0

optymista.
  • Tematów: 16
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Porównywanie marihuany do telewizji, kawy, czy fanatyzmu religijnego to przykład zwichrowanej logiki osób uzależnionych - wspominałem o tym już na początku tematu.

Marihuana jest narkotykiem, czyli zawiera substancję chemiczną, która bardzo mocno zmienia postrzeganie rzeczywistości i pomaga przed nią uciec. Kawa i herbata nie są narkotykami, bo ich wpływ na człowieka nie jest taki, jak wcześniej wspomniałem.

Osoby uzależnione bardzo lubią takie porównania, bo stwarzają one pozory normalności - wszak nie robi się nic niebezpiecznego, wszyscy przecież oglądają telewizję, piją piwo, etc. Nic bardziej zwodniczego.
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pisząc o agresji miałem na myśli nie tylko tę fizyczną, ale również tą werbalną. Owszem, palacze potrafią być wyjątkowo złośliwi, niegrzeczni i agresywni, wszytko po to, by bronić swojej wizji świata, w której to, co robią nie czyni nikomu krzywdy.

@manitoris, nie jestem zwolennikiem takiego szufladkowania. Jeśli miałbym tak podzielić swoich znajomych, to ludzie, którzy się *wzbogacili i są uznawani za inteligentnych, to osoby, które zazwyczaj nie brały narkotyków. Sam również nie palę, nie biorę i nie piję, a na biedę nie narzekam. W śród ludzi sukcesu marihuana jest raczej niespotykana, za to pojawia się np. amfetamina i kokaina. Marihuana to narkotyk nizin społecznych.

* BTW niekoniecznie ktoś, kto jest bogaty jest szczęśliwy.

Nie przypisuj mojego zlosliwego posta do kontrataku uzaleznionego, bo takie moje posty sa spowodowane moim charakterem, co wielu juz tu zapewne poznalo..
zauwaz ze moj post byl spowodowany tym, iz poczulem sie bezposrednio OBRAZONY twoim postem, w ktorym piszesz o obnizaniu sie inteligencji i ludziach ktorych znasz ze pala i sa glupi, na co ja poczulem sie urazony przez ciebie i na co dalem moj przyklad o sobie i opisalem z kolei moje doswiadczenia o ludziach nie palacych (nie wiem czemu ty swoje szufladkowania uznajesz, a moich juz nie).
i tutaj dochodze do sedna sprawy - czym ty sie kierowales piszac tu posta, ktory nic nie wnosil do tematu i byl zreszta odkopany juz?? najwyrazniej wyskoczyles z mojej szuflady :roll: i widzac taki temat musiales sie dowartosciowac..

Swiat biznesu zalatuje slodkim zapachem bardziej niz ci sie wydaje.. i ja wrecz jest odwrotnie nizu myslisz, bo wlasnie spora czesc ludzi sukcesu mialo doswiadczenia z marihuana (i niektorzy nawet zdrowo zazywali, bo Clinton sie nie zaciagal ;] )

Amfetamina? za granica to "shit dla wiesniakow", kokaina, to juz najwyzsza polka ludzi ktorzy sie pogubili bedac na pierestale.. palenie jest takie ze ja moge rok nie palic o tym nie myslac, a potem sobie przypalic na weekend ot tak.. nie rujnuje rodziny, nie zmienia mnie na gorsze.. i nie wyzywam ani nie bije nikogo po tym, jak po alkoholu sie zdaza.. nawet czasem mi przychodzi posmiac sie ze spiec z wrogami przy paleniu i te zatargi wydaja mi sie wtedy zabawne i niepotrzebne..
ze jak ktos pali to sie nie moze skupic.. wlasnie ze moze wiecej! ale na czym innym, zaczyna slyszec psa ktory szczekal w oddali, ptaki ktore spiewaja i uswiadamia sobie ze te dzwieki byly caly czas tylko jego mozg ustawiony na wyscig szczurow to blokowal.. rozmysla nad swiatem jego budowa, systemem spolecznym (itp itd za duzo pisania), a to wszystko jednoczesnie prowadzac rozmowe z jakims bubkiem co go ciagle o cos wypytuje :P

chcesz zobaczyc czym sie oduzaja niziny spoleczne, to idz pod osiedlowy monopolowy - narkotyk nizin spolecznych to alkohol, dopalacze, bo klej itp to juz patologia..

Użytkownik manitoris edytował ten post 26.04.2013 - 13:46

• 0

Mo.nika.
Reputacja

Napisano

@ayalen ...
..hehehehe :)))
Przerozne badania mowia iz osoby ktore twierdza, ze maja wizje-niewizje, "podrozuja" do swoich poprzednich wcielen, opowiadaja o swoich pogrzebach z poprzednich zyc, widza -niewidza sploty wybiegajace z czubkow ich glow , sa zwyczajnie psychicznie chorzy :)
Osoby takie , kiedy im sie o chorobie wspomni, zwykle tlumacza sie brakiem " open your mind " u zarzucajacych te psychiczna chorobe. Argumentuja rowniez ,ciemnota, zamknieciem sie na "inne", brakiem wyobrazni. "Objawy" ktore wymienilam powyzej, naleza do konkretnych chorob psychicznych, sklasyfikowanych ,opisanych i afkors umieszczonych na liscie :)
Przyjemnie ? Nie ? A dlaczego nie ? To jest wlasnie Twoja logika. Tylko w druga strone.

Sama sobie szukaj odpowiedzi na swoje pytania, to Ty jestes przeciw,nie ja. I nie podalas ani jednego ,rozsadnego argumentu. Oprocz " ja tak uwazam" . Na podstawie czego ? Niczego. Ty przeciez nie musisz miec na czym sie opierac i tak wszystko wiesz i na wszystkim sie znasz. O czym by sie na forum nie rozmawialo, hop- ayalen ma historyjke z zycia wzieta i wie lepiej :)
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Ja tam dzis krece gibona, do plecaka z 6 browarów (kiełbaske na ogień), siadam na mojego konia pościgowego i wyruszam sie wyciszyc i posłuchać natury - gdzies na pogórze, a caly system gdzies tam na horyzoncie :) (uczucie wolnosci) i mam w 4 literach czy sie to komus podoba czy nie, zyje dla siebie, a nie dla Was czy systemu jako niewolnik podatkowy 8) nieraz nie wiem czemu podchodza do mnie zwierzaki :) ostatni przyszedl do mnie jerz, w tamtym roku stanal sor w odleglosci z 10 metrów i darł ryja z 5min :D oczywiscie w nocy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• 0

#536 Gość_ayalen

Gość_ayalen.

Napisano

Moniko, a moze po prostu zyje na tyle dlugo ze moge opierac swoje slowa na dowiadczeniach plynacych z zycia zamiast oceniac slowa innych? Uwierz- to ze Ty uznasz.mnie za osobe chora psychicznie nie wplynie na stan.mojej psychiki, takimi slowami.wydajesz swiadectwo sobie . Nie uzywam okreslen
,, ciemnota''- i temu podobne, znajdz je w jakiejs mojej wypowiedzi
.Co do odpowiedzi- to nie ja chce zmiany stanu obecnego wiec nie do mnie nalezy uzasadnianie dlaczego nalezy zmienic ow stan.

Użytkownik ayalen edytował ten post 26.04.2013 - 14:28

• 0

Mo.nika.
Reputacja

Napisano

Nie rozumiem dlaczego tak personalnie odbierasz moja wypowiedz :) Nigdzie nie nazwalam Cie psychicznie chora, czytaj ze zrozumieniem.

Użytkownik Mo.nika edytował ten post 26.04.2013 - 14:34

• 1

#538 Gość_ayalen

Gość_ayalen.

Napisano

wiesz Moniko jakos nie mam ochoty na rozmowe z Toba. Na zaden temat, tym.bardziej nie interesuje.mnie to czego nie rozumiesz - to takze Twoja sprawa, dziekuje za dotychczasowe wymiany uwag. Tyle w temacie osobistych odniesien, przepraszam za off top.
  • -1

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Twój ślepiec ma rozwinięte inne zmysły równoważące posiadaną wadę w tym przypadku wadę narządu wzroku. Ludzkość przez wieki rozwijała umiejętność korzystania z doświadczeń innych. Zaprzeczysz że korzystasz z doświadczeń innych? Nie musimy już odwzorowywać swoich i innych doświadczeń na sobie. Zwierzęta podobnie jak ludzie korzystają z tej możliwości niech posłużę się przykładem - setnej małpy.

Tak masz rację, ,,ślepiec,, rozwija się tak, by wyrównać stratę swego nie pełnego wachlarza zmysłów. Niestety nigdy nie doświadczy kalejdoskopu :) Przyznaje ci również racje tu...
korzystam z kolektywnego doświadczenia(doświadczenia nas wszystkich), doświadczenia które bez refleksji jest czymś niemo­żliwym, ponieważ doświadczenie jest procesem asymilowania, bez którego w ogóle nie może być zrozumienia.
Doświadczenie kolektywne jak wierzę,(czerpane) rozpoznawane przez nas intuicyjnie, ma się nijak niestety do tego tematu.
Gdyż jak wcześniej wspomniałem, jednych doświadczenie tu jest pozytywne a drugich negatywne. Tylko doświadczenie bezpośrednie da nam tu wiedzę i możliwość zdefiniowania tego zagadnienia.
Aidil rozumiem twój punkt widzenia, a ten nie wiele odbiega(jesli w ogóle) od mojego, ale palenie jointa nie skutkuje tym samym co skok z 12 piętra na beton, z takiego skoku nie wynika nic więcej poza natychmiastową śmiercią(choć możliwe że jeszcze w locie serce stanie) a z paleniem opinie są podzielone.

Nie uważasz że mamy takie narzędzia jakie właśnie pozwolą nam najpełniej doświadczyć wszystko to co możemy przyjąć i zrozumieć? Jeśli tak to każdy z nas ma takie dostępne narzędzia poznawcze jakie mu to umożliwiają. Kalejdoskop o którym wspomniałeś jest tego świetnym przykładem. Moje wyczucie koloru dla mistrza boksu będzie fanaberią, przy czym ja za pomocą koloru mogę przybliżyć to co on czyje w trakcie walki nie na ringu ale również tą którą toczy samym ze sobą. Wcale nie potrzebuję walczyć na ringu by znak smak walki. Zmysły pomagają nam odczytać to samo różnymi sposobami. Również cenię Junga.

Wracając do tematu palenia, używania, nadużywania czy też spełniania się za pomocą używek. Wszystko jest okej do chwilki kiedy potrafimy zapanować nad nimi - używkami. Jeśli przegramy to nie tylko my.

Użytkownik Aidil edytował ten post 26.04.2013 - 16:04

• 0

Nosferatoo.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nosferatoo-podaj mi przepis kodeksu karnego ktory zezwala na karanie wiezieniem osobe palaca skreta,z afrykanskiej jestem chwilowo...tej tam rzeczywistosci, wiec nie wykluczam ze cos mi.umknelo.
Wiec jeszcze raz- alkohol bywa leczniczy i istnieja leki.na bazie nikotyny. Nie znaczy to ze alkohol i nikotyna sa lekiem.Naciagane.
Jesli ktos nie radzi sobie z rzeczywistoscia to niech poszuka terapeuty zamiast brac sie zakamuflowanie objawow, ten ktory woli je kamuflowac- jesli bedzie chcial.to i tak znajdzie zrodlo i zapali sobie, wiec w czym problem. Tym.niemniej nie ma sensu upowszwechniac takiej postawy bo.jest to pojscie na latwizne.
Argument otym ze kto chce -kto nie chce. A pewnie ze tak. Bron palna sluzy do obrony.zycia albo odbierania zycia, doprawdy nie rozumiem czemu zatem.nie jest sprzedawana w supermarketach- tym ktorzy chca? A co, jak szalec to szalec, jeden lubi zajarac zeby rozladowac nerwy, drugi sobie postrzelac.

()
Art. 62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii stanowi:

Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada środki odurzające lub substancje psychotropowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
(...)
W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Z orzecznictwa:

na podstawie tego przepisu karalny jest każdy wypadek posiadania środka odurzającego lub substancji psychotropowej "wbrew przepisom ustawy", a więc w celu dalszej sprzedaży lub udzielenia ich innej osobie, jak i w celu samodzielnego zażycia - czy to za jakiś czas czy niezwłocznie, jeżeli sprawca posiada środek odurzający lub substancję psychotropową w ilości pozwalającej na co najmniej jednorazowe użycie, w dawce dla nich charakterystycznej, zdolnej wywołać u człowieka inny niż medyczny skutek. (Postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2009 r. I KZP 22/09)

(a jeden joint wystarczy by było dobrze)
ayalen
podałem ci fragment Kodeksu Prawnego obowiązującego w Polsce, jak prosiłaś czy jak się tego domagałaś.
Byłaś przekonana że nie ma podstawy prawnej....
Ktos wpisał maryche na listę środków zakazanych ok...ale ci sami ludzie wpisali tam również zioło snu,, Calea Zacatechichi,, które wierz mi nie ma w sobie substancji zmieniających świadomość...a uznali to za narkotyk...
ayalen zgodzisz się że wszędzie znajdziemy pozytywne i negatywne strony, spróbujmy przekonywać staruszkę która całe życie modliła się na klęczkach w kościele o tym że istnieje nieograniczone źródło energii, że wszyscy jesteśmy w jakiś magiczny sposób połączeni i nasze myśli kreują naszą rzeczywistość. Będzie to tak samo niezrozumiałe dla niej, jak dla każdej ze stron naszego sporu tutaj, zdanie drugiej strony.
Wiem czym sa narkotyki, i nie chcę by dzieci biegały z towarem po ulicach, ale nie chcę też by karano dorosłych ludzi, za ich wolny wybór jakim jest zapalić jointa.

Palenie zioła niesie ze sobą coś innego niż słyszałaś albo widziałaś w telewizji, każda jednostka będzie miała z nim swoje indywidualne inne doświadczenie. Fakt i oczywiście, nie jest obowiązkowe i obejdziemy sie bez zioła, ale kiedy masz umiar i znasz siebie...i potrafisz i chcesz wyciągać z otoczenia tylko co najlepsze, zioło okazuje się być ,,Boskim zielem,,...
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych