Skocz do zawartości

Marihuana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
995 odpowiedzi w tym temacie

freeqe.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy tak trudno jest wejść na jakiekolwiek strony internetowe i zaczerpnać chociaż troche sprawdzonych i wiarygodnych informacji przed wypisywaniem takich głupot ? Wszystko powinno być legalne a sam jestem takiego zdania ,że mądry nie spróbuje a jeden cymbał mniej to niewielka strata. Co takiego złego jest w tych narkotykach,że na walke z nimi idzie tyle pieniędzy państwa?Czego boi się zwykły szary Kowalski skoro sam nie będzie tego brać? Równie dobrze całą tą kasę która idzie na walke z wiatrakami możnaby przeznaczyć na edukacje czy rozwijanie zainteresowań młodych ale po co skoro można podwyższyć statystyki skuteczności policji która łapie małolatów za siedzenie z browarem na ławce czy posiadanie znikomej ilości mj bo .Chciałbym uzyskać tylko odpowiedź na zadane wcześniej pytanie , czego boi się zwykły szarak który przeciwi się narkotykom, bo mi wydaje się ,że bezpieczniej jest kupić czysty temat w sklepie na legalu albo samemu uprawiać niż wspierać mafijne interesy kupując najgorsze gówno które na prawdę szkodzi.Śmieszne jest również ignorancja ludzi i niechęć do samodzielnego myślenia bo kiedy w telewizji na tvnie pokażą kolejną pseudo gwiazdkę która pizga here w struny albo ciągnie amfe to jest wielki boom na to jakie narkotyki są niszczące a z drugiej strony nie pokazują ludzi którzy żyją pod sklepem prosząc każdego o 10 groszy na wino którego nabycie jest dla nich głównym celem w życiu.Nie zrobią też reportażu o Ojcu który napierdala młotkiem żone i dzieci kilka dobrych lat bo lubi sobie wypić gdyż 70 letnich komuchów bardziej zainteresuje łapanka 16-nasto latków których zamyka się za posiadanie czy dillowanie w celu zarobienia na wakacje bo rodzice ledwo dają radę przy pensji 1.2k po 15 latach nauki.W końcu linia miedzy marihuana a crackiem jest tak samo cienka jak pomiędzy piwem a denaturatem.
  • 2

Incubus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No wiesz, ja na przykład jestem amatorem alkoholu ale rzadko zdarza mi się po nim obudzić nie wiadomo gdzie ( wiesz jak jest , - żona by się pewnie obraziła i takie tam..) czyli w twoim przypadku można przyjąć że mary jest substytutem alkoholu?

No właśnie nie. Nie mam nic do alkoholu, nic do marihuany. Lubię sobie wypić piwko, ewentualnie 5, ale nie lubię być pijanym, więc pijanego mnie nie spotkasz.
  • 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No wiesz, ja na przykład jestem amatorem alkoholu ale rzadko zdarza mi się po nim obudzić nie wiadomo gdzie ( wiesz jak jest , - żona by się pewnie obraziła i takie tam..) czyli w twoim przypadku można przyjąć że mary jest substytutem alkoholu?

No właśnie nie. Nie mam nic do alkoholu, nic do marihuany. Lubię sobie wypić piwko, ewentualnie 5, ale nie lubię być pijanym, więc pijanego mnie nie spotkasz.

I tu jest pies pogrzebany, najistotniejszą rzeczą jest umiar i tu panuje chyba powszechna zgoda.
  • 0

Incubus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O tak, masz całkowitą rację - umiar najważniejszy! Dotyczy to alkoholu i marihuany, ogólnie wszystkich używek.

Użytkownik Incubus edytował ten post 04.05.2013 - 15:37

• 1

#650 Gość_ayalen

Gość_ayalen.

Napisano

Freeqe, minusik za brak logiki- pozostawiajac reszte wywodu, powiedz dlaczego chcesz odebrac temu 16-latkowi mozliwosc zarobienia na wakacje? Przeciez gdy marihuana bedzie ogolnie dostepna, nikt nie kupi jej od tego biednego 16- latka dla ktorego dillerka jest niewatpliwie jedynym dostepnym sposobem zarobkowania. No chyba ze przerzuci sie na here. Do czasu az i ona zostanie zalegalizowana, potem to juz beda wieczne wakacje.
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Freeqe, minusik za brak logiki-

Ty chyba sobie żartujesz xD. Ludziom minusy wstawiasz za brak logiki, a belki (w zasadzie BELI) w swoim oku nie dostrzegasz...

o o , a w jakiz to sposob panstwo narzuca na kogokolwiek obowiazek(?) odurzania sie? Alkohol i nikotyna weszly do legalnego obrotu poniewaz gdy zaczely byc stosowane powszechnie, nikt nie zdawal sobie sprawy z ich szkodliwosci. A zawsze trudniej jest zdelegalizowac to co bylo dostepne niz uczynic legalnym to co nie powinno byc takim. I bardzo ciekawa jestem- gdyby alkohol i nikotyne podstawic w miejsce marihuany, jakiez to argumenty ,, za" mieliby ich zwolennicy, sadze ze podobne.

A co powiesz o LSD? Po powstaniu było z pozytywnym skutkiem stosowane w medycynie. Po paru dziesiątkach lat kilku panów w garniturze doszło do wniosku, że lek stosowany dotychczas to super niebezpieczny narkotyk i trzeba tego zakazać, a ludzi biorących wrzucać do więzienia.

Nie oceniajmy na podstawie "było legalne, zanim się dowiedzieli, że jest niebezpieczne", bo to prowadzi do obecnej - absurdalnej - sytuacji - bardziej niebezpieczne związki są legalne, a mniej nie. Jeśli mamy zakazaną marihuanę, bo jej użytkowanie nosi ze sobą zdrowotne ryzyko, to zakażmy fast foodów, cukru czy soli, bo w nadmiarze również noszą ryzyko chorób.

Użytkownik Lis edytował ten post 04.05.2013 - 18:15

• 1

#652 Gość_ayalen

Gość_ayalen.

Napisano

no, i oddychania bo powietrze tez niezdrowe. Nie mieszaj srodkow psychotropowych, psychodelicznych i narkotykow z bulka nadziana parowka Gdzie ta belka- wiele rzeczy potencjalnie szkodliwych jest w legalnym obrocie poniewaz gdy zostaly upowszechnione- nikt nie byl swiadomy ich szkodliwosci, teraz placimy cene , pojedynczo i jako spoleczenstwo. Ty nie rozumiesz czy nie chcesz rozumiec, bo mam wrazenie ze to drugie.
  • 0

freeqe.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tutaj proszę bardzo wypowiedź osoby która nie powiewa jak chorągiew na wietrze i od lat pomimo niepowodzeń twierdzi cały czas to samo na temat narkomanii youtu.be/asBp7JERoLw . Większkość uznaje go za wariata ale trafności w tym co mowi nikt mu nie zaprzeczy. Założę się,że i tak garstka ludzi posiadając argumenty wyłożone na tacy bedzie dalej szła w zaparte i powtarzała kłamstwa z telewizji na temat na który gówno wiedzą.
  • 0

aquamen.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Cała ta szopka ze słowem narkotyki to wynik niesprecyzowania czym one są. Bo od tego trzeba w ogóle zacząć.
  • 0

wieslawo.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

hmm tylko że ta definicja jest dość trudna. Narkotykiem można nazwać zarówno leki przyjmowane w sposób odmienny od zaleceń jak i przyprawy. Co gorsze to te straszne opiaty są świetnym lekarstwem na kaszel. Dziś co prawda nie stosuje się opiatów lecz opioidy ale profil całej rodziny jest taki sam i działa na te same receptory. W tej grupie znajdziemy takie, które zmieniają świadomość ale nie szkodzą bardziej niż bieganie stawom ale również znajdziemy coś co jest zupełnie inne. Jeżeli leki uznamy narkotykami to pozbędziemy się doskonale sprawdzających się substancji, bo ktoś może użyć niezgodnie z przeznaczeniem. Absurd.

Jedynym słusznym kryterium, chociaż mającym swoje wady jest szkodliwość społeczna danego narkotyku. To czy ktoś chce skakać z 5 metrów na beton na wyprostowanych nogach robiąc sobie krzywdę to jest prywatna sprawa osobnika, podobnie jak z tym co/czy bierze. Jeżeli swoim zachowaniem nie krzywdzi innych to tak naprawdę nic nikomu do tego co robi. Na każdego w ośrodku uzależnień przypada kilku, którzy korzystają z dobrodziejstw różnych narkotyków rekreacyjnie. Problem z nimi jest taki, że oni się nie ujawnią, bo prawo jest jakie jest a do ośrodka nie trafią...bo nie mają problemu.

Użytkownik wieslawo edytował ten post 07.05.2013 - 12:25

• 0

aquamen.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

hmm tylko że ta definicja jest dość trudna. Narkotykiem można nazwać zarówno leki przyjmowane w sposób odmienny od zaleceń jak i przyprawy.

Pierwsza zasadnicza sprawa to taka, że każda substancja dostarczana do organizmu na niego w jakiś sposób oddziałuje. W przypadku leków, masz często dwie opcje kupienia tego samego nawet leku, uznanego za bezpieczny, i tego którego można kupić tylko na receptę. Różnica między nimi polega na stężeniach substancji w nich zawartych. W różnego przekroju lekach, masz różne substancje czynne, nawet często i te pochodzenia roślinnego. Nie oznacza to jednak, że skoro masz w leku składniki pochodzenia roślinnego (ekstrakty np. EGCG) to dany lek możesz wcinać do woli, bo uznany jest do tego stopnia za bezpieczny, że sprzedawany jest bez recepty. Każdą jedną substancje idzie przedawkować. Jak weźmiesz całe opakowanie leków przeciwbólowych to też Ci na zdrowie to nie pójdzie, i niezależnie czy weźmiesz je raz na jakiś czas, czy będziesz pożerać je w ten sposób codziennie.

Pomiędzy substancjami masz pewne różnice, jedne są psychotropowe, inne psychoaktywne, a jeszcze inne pobudzające. Jeżeli weźmiesz i porównasz kofeinę z amfetaminą, to sprawdź przy okazji na jakiej zasadzie pobudza jeden środek, i na jakiej zasadzie drugi. Weź tez porównaj inne podobne w działaniu substancje, a zobaczysz z łatwością, że wrzucanie do jednego garnka tych powszechnych używek typu papierosy, alkohol, kawa, nie ma uzasadnienia do stwierdzenia, że działają one narkotycznie. Co do wymienionych przez Ciebie przypraw, to nie wiem czy jest jakaś przyprawa działająca na ludzką świadomość, tudzież mózg. Co do leków stosowanych w sposób odmienny od zaleceń, owszem to się zdarza. Znam osobiście osoby, które łatwiły sobie określone leki... Szkodę możesz sobie wyrządzić wszystkim. Jednak o ile leki są przyjmowane w celu zdrowotnym, o tyle użytkowanie tych samych leków bezpodstawnie, jest już odurzaniem.

Ludzie młodzi zwłaszcza, są szczególnie narażeni na wdepnięcie w niebezpieczeństwo. Dlatego nawet te powszechne używki typu alkohol, papierosy są dostępne od określone wieku. Wprowadzając legalną marihuanę (naturkę) nie pozbędziesz się dilerki. Znajdą się automatycznie osoby, które będą żądać zalegalizowania twardszych narkotyków uzasadniając to tym, że "na bazie ich są tworzone leki" Skutki uboczne po stosowaniu określonych substancji są różne. I niezależnie czy bierzesz leki wg. zaleceń lekarza, czy zażywasz celowo inne substancje, zawsze organizm to odczuwa.

Osobiście widział bym to w ten sposób, by ustalić różnice pomiędzy stosowaniem marihuany (natury), alkoholu, i papierosów. Jeżeli okazało by się, że maryśka w wersji naturalnej, nie szkodzi fizycznie i psychicznie tak jak papierosy i alkohol, to kompletnie nie widzę podstawy do jej delegalizowania. Jednakże faktyczną obawą którą mam jest to, że przy dłuższym stosowaniu tego środka, szkoda dla człowieka jest jednak większa niż ta przy stosowaniu innych legalnych używek. Znam osoby, które paliły marihuanę, ale wzbogacaną chemicznie. Każda z tych osób miała też za sobą kontakt z twardszymi narkotykami. Także każda z tych osób była... nie wiem jak to określić, warzywem ?

Mam niecałe trzy dyszki za sobą, i jak miałem bardzo duży kontakt z takimi ludźmi, także ze środowiskiem alkoholików, tak do tej pory nie skosztowałem ani łyczka pełnowartościowego trunku alkoholowego. Polak na ogół nie umie pić i bawić się bez wspomagaczy. Jeżeli pić to tak, żeby to odczuć, a nie skosztować. U mnie to jest tak, że kupię sobie karmi i potrafię je pić pół dnia, racząc się nim. Jakiś czas temu piłem jedno piwo bezalkoholowe przez cały dzień. Mi to wystarcza, ale nie wiem czy tym którzy chcą zmienić swój stan świadomości, wystarczy zalegalizowanie maryśki w wersji naturalnej.

Użytkownik michal28 edytował ten post 07.05.2013 - 16:57

• 0

Nosferatoo.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zawsze staram się spojrzeć z perspektywy ,,za,, i ,,przeciw,,...Człowiek ma święte prawo do swoich racji, rób co chcesz byle byś nie szkodził innym. A jeśli ktoś uważa ,,palenie jointów,, za niemoralne, to już jego problem, z którego wyleczy się tylko zrozumieniem i uszanowaniem czyjejś woli.

Wklejam filmiki...można je potraktować z przymrużeniem oka...można się również zastanowić nad treścią...

A kto mi powie o czym śpiewa Bob M. w piosence użytej w podkładzie?
...debata pomiędzy Konopiom i Metaamfetaminą mistrzowska, komiczne...ale jest coś na rzeczy.

• 0

GreeneK.
  • Tematów: 2
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Moje zdanie w tym temacie jest takie iż szkodzi. Nie ma w tym nic dobrego uwierz.
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Przenieś sie w czasie i powiedz to Apaczom :) czasem im zazdroszcze ze byli naprawde wolni ....

Użytkownik real edytował ten post 09.05.2013 - 13:05

• 0

Nosferatoo.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przenieś sie w czasie i powiedz to Apaczom :) czasem im zazdroszcze ze byli naprawde wolni ....

Nooo...to było coś:)...żadnych ograniczeń, prawdziwa wolność :)...puki nie pojawił się ,,blada twarz,,.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych