1250 mg/kg m.c. (szczur, samce - dla samic o połowę mniej)
Pytałem o śmiertelną dawkę dla człowieka. Wiem że badania na szczurach zazwyczaj są reprezentatywne ale jednak nie zawsze. W inny przypadku nie potrzebne by były próby kliniczne.
Dodatkowo 1250 mg/kg to bardzo dużo. Swiadczyło by to raczej o znikomej toksyczności THC
Toksyczność ostra THC to nie to samo co negatywne skutki częstego palenia konopii. Vide: przykład z kawą.
No właśnie a czy są jakieś lecznicze skutki picia kawy, oprócz chwilowych doznań? Napisałeś iż :
ale regularne wypijanie kilku dziennie psuje serce i zwiększa ryzyko zawałów
Czy można to samo powiedzieć o marihuanie?
Cytat
Piszesz że regularne zażywanie "zmniejsza pamięć krótkoterminową". Fakt. Dodać należy iż ma wpływ na osobowość palacza jak również może powodować różnego rodzaju negatywne sensacje psychiczne. Tyle że wszystko to ma charakter tymczasowy i ustępuje po odstawieniu THC.Ale jest negatywnym skutkiem i zachodzi rzeczywiście. Alkohol wywołuje wiele skutków które zanikają po odstawieniu ale nikt nie uważa że wobec tego nie jest szkodliwy.
Oprócz tego alkohol powoduje wiele problemów neurologicznych jak np. uszkodzenie nerwu promieniowego, czego skutkiem jest tzw. ”opadająca ręka”, a także upośledzenie ruchowe nadgarstka i dłoni, jak również może doprowadzić do ślepoty. O marskości wątroby nie wspomnę. dodatkowo alkohol niszczy trzustkę, wywołując stan zapalny. Czasem doprowadza do „samotrawienia” się tego narządu, a w skrajnych przypadkach jest przyczyną cukrzycy. To nie jest co co mija. To jest coś co zabija. Mimo to w przeciwieństwie do marihuany alkohol jest legalny i stosowany głównie w celach "rekreacyjnych"
Zależność ta została wykazana w badaniach populacyjnych. Niezależnie od przyczyn schizofrenii, osoby palące konopie częściej zapadają na schizofrenię i ryzyko zwiększa się tym bardziej im dłużej paliły.
Czyli tak naprawdę mamy statystyki zamiast konkretnych badań. A może osoby zagrożone schizofrenią mają większą skłonność do nałogowego palenia marihuany? Kto wie?
Chm... jeśli THC miałoby wywoływać schizofrenię a padaczkę leczyć olej o niskiej zawartości THC (a wysokiej CBD) to... szala nie przechyla się na korzyść THC.
Chyba że mówimy o SM gdzie wysokie dawki THC są jak najbardziej pożądane. (co do schizofrenii pisałem powyżej)
A czy syn tej pani popala sobie skręty jako rekreacyjną używkę?
A posłuchaj sobie wywiadu i poczytaj bloga tej pani to się dowiesz. Linki zamieściłem w tym poście http://www.paranorma...huana/?p=646733
Użytkownik pan juzek edytował ten post 13.07.2015 - 21:15