Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki

• Please log in to reply
142 replies to this topic

ServusSnajper.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Witam. Znacie jakieś książki o doskonaleniu się? Poprawianiu swojej postawy itp.? Tzw. "improving books".

Z tego typu książek czytałam "Sekret przyciągania", pomaga myśleć pozytywnie. Jest jeszcze "Kod szczęścia" Richarda Wisemana. 

W ferie przeczytałam swoje pierwsze książki Murakamiego i naprawdę polecam. "Sputnik Sweetheart" i "Na południe od granicy, na zachód od Słońca", bardzo wciągające. Czasem mam wrażenie, że jego książki, to jeden wielki cytat xD Teraz jestem w trakcie "Norwegian Wood".

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czytam właśnie "Sezon burz" Sapkowskiego - trzyma poziom. Przegryzam natomiast Komediami Arystofanesa; zaskakujące że po upływie 2,5 tysiąca lat pewne dowcipy wcale się tak nie zestarzały.

Persephone.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Temat książek leży i kwiczy... Kro czytuje kryminały? ;)

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ktoś czytał może Apokalipsę Z? Zastanawiam się nad zakupem.

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ostatnio przeczytałem parę książek Kinga i muszę przyznać, że to kawał dobrej literatury. Kolejne dwie książki czekają już :D

"Zielona mila"- Książka bardzo dobra(tak samo jak film, który chyba każdy zna). W Historię Bloku E i osób tam pracujących lub "zamieszkujących" wsiąkłem bardzo mocno. Motyw dwóch czasów fabuły można uznać za udany. Co ciekawe pierwotnie ta książka była wydawana w częściach niczym komix D: Polecam przeczytać(nie jest długa) zanim obejrzy się film(też wart uwagi).

"Sklepik z marzeniami"- po tej książce nie spodziewałem się zbyt wiele ale zaskoczyła mnie pozytywnie. Historia ujęta w dość zgrabny sposób, dobre zwroty akcji, aż chciało się czytać. W ciekawy sposób ukazane jest jak można zawładnąć człowiekiem i sprowadzić mrok na całe miasteczko.

"Bezsenność"- jedna z najlepszych książek jakie czytałem. Główni bohaterowie będący staruszkami, walczący ze złem w różnych wymiarach. Stworzenia bez wyrazu, które jednak potrafią przyczynić się do dobra. Końcówka wywarła chyba na mnie największe wrażenie.

"Cztery pory roku"- zbiór 4 powieści, które muszę przyznać, że na raz są dobre.

Było jeszcze parę jego książek ale co tu dużo pisać. Na pewno nie jest źle :D

Jedyną "książka" jakiej nie skończyłem to tomik jego poezji. Te jego krótkie opowiadania sa tak pokręcone, że ja odpadam D:

Teraz czytam "Apokalipsę Z" I tom. Mocno wciąga, chyba najbardziej dzięki formie bloga/pamiętania. Od ataku na laboratorium Rosyjskie(hmmm) po apokalipsę zombie.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 25.12.2014 - 01:45

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Diuna, cieżko wyraźić słowami, książka genialna, wciągająca po prostu książka idealna ;) Pisząć teraz czuje ekscytacje i podniecenie, gorąco polecam.

mahoney9999.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam serdecznie.Czy może mi ktoś polecić książki fantasy(w realiach sredniowiecza) w klimacie wiedzmina,trylogii husyckiej Sapkowskiego czy Cyklu o Mortimerze Madderdinie Piekary? Chodzi mi o "tą realistyke" w stylu brudnych zarzyganych karczm w ktorych szczerbate karczmarki gotowe sa uswiadczyc "dodatkowych usług" za troche grosza :>  a nie o opowiesci o bogobojnym rycerzu ktory ratuje ksieżniczke i krolestwo przed armią złego czarnoksieznika.Najlepiej zeby była w wersji audiobook...Z gory dziekuje za propozycje i Pozdrawiam

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hmm, "Achaja" Andzeja Ziemiańskiego,

"Pan Lodowego Ogrodu" Jarosława Grzędowicza,

"Miecz Prawdy" Goodkinda,

"Czarna Kompania" Glena Cooka

"Malazańska Księga Poległych" Stevena Ericsona

"Mroczna Wieża" Kinga - nie czytałem, ale podobno świetna

"Koniasz" Miroslawa Zambocha.

Coś od Jacka Komudy może, Feliksa Kresa, albo Trudi Canavan (czytałem tylko trylogię Czarnego Maga, pierwszy tom gorszy, potem się rozkręca)

Nie do końca może to wszystko to średniowiecze, ale światy zbliżone. Poczytaj opinie, może któreś z powyższych Cię zainteresuje. Nie wiem też jak sprawa z audiobokami do nich wygląda, sam wolę poczytać nie posłuchać. Dopiszę jak coś jeszcze mi się przypomni.

Edit:

Zawsze jest też coś z Warhammera (universum Fantasy, nie 40k), albo Forgotten Realms - aczkoliwiek w obu tych przypadkach trzeba dobrze wybrać, ale zawsze gdzieś tam czai się samorodek w kupie łajna. Na przykłąd R. A. Salvatore ma dobrą opinię.

Jest też Conan - ale tutaj to samo, najlepiej ograniczyć się do ksiązek Roberta Howarda i omijać jego naśladowców.

Użytkownik Logos edytował ten post 24.03.2015 - 23:35

mahoney9999.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Też z checia bym sobie poczytał ale na obecnym etapie życia to czas mam tylko w niedziele a to i tak niewiele...a audiobook to i podczas pracy i w samochodzie.

Wezmę sie w najblizszym czasie za "Pana lodowego ogrodu" 

Superecho2208.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rzeczywiście trudno określić mi moją ulubiona książkę, ale na pewno polecam książki brazylijskiego pisarza Paulo Coelho. Z jego dorobku najbardziej wzruszyła i poruszyła mnie książka pt "Weronika postanawia umrzeć". Polecam także powieść hiszpańskiego pisarza Carlosa Ruiza Zafóna pt "Cień wiatru". Niektórzy nazywają tego pisarza drugim Umberto Eco. Hm, co jeszcze? Na pewno "Filary ziemi" Kena Folleta, "Mistrza i Małgorzatę" Michała Bułhakowa. Jeśli lubisz gatunek real fantasy to poczytaj sagę o wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego. Z kolei coś przystępnego to np. "Kod Leonarda da Vinci" Dana Browna.

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zacząłem przez święta kryminał Margery Allingham "Tancerze w żałobie". Autorka była swego czasu konkurentką Agathy Christie, ale nie ma tak wielu tłumaczeń. Styl jest nieco bardziej szczegółowy, co czasem jest zaletą bo wreszcie wiadomo jak wyglądają postaci (u Christie zwykle dowiadujemy się tylko o sylwetce i fryzurze), a czasem wadą bo ekspozycja wprowadzająca do powieści ma nieco dłużyzn.

Cez77.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jako, ze nadrabiam swoje braki kulturowe :szczerb: bylbym wdzieczny weteranow literackich ktorzy czytali "Wiedzmina", Sapkowskiego o powiedzmy rade w jakiej kolejnosci wszystko przeczytac z tej tematyki aby stworzylo ciekawa i przejrzysta calosc?  :papapa: Za porada znajomego zaczalem od tytulu: "Miecz Przeznaczenia" ale licze tez na inne glosy :)

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja czytam tak:

"Dla naprawdę dociekliwych czytamy w następującej kolejności:
Tomy Opowiadań: 1. Wiedźmin - Prolog 2. Ostatnie Życzenie 3. Miecz Przeznaczenia Saga: 4. Krew Elfów 5. Czas Pogardy 6. Chrzest Ognia 7. Wieża Jaskółki 8. Pani Jeziora Tomy Opowiadań: 9. Coś się kończy, coś się zaczyna Dodatkowo dla zafascynowanych światem Wiedźmina można przeczytać: 10. Droga, z której się nie wraca 11. Mniejsze zło 12. Granica możliwości 13. Zdrada (opowiadania o młodości Geralta) jak i również dwa tomy opowiadań: 14. Opowieści o wiedźminie tom 1 15. Opowieści o wiedźminie tom 2 zawierające 15 opowiadań jako zestawienie dziejów Geralta."

Najbambi93.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sporo rzeczy podajecie : )ja to jednak po prostu zdecydowanie polecam coś takiego w stylu personal development..Tutaj podam dwie pozycję, które uważam iż są najlepsze - Sztuka pewności siebie a druga to jest Uwolnij sobie olbrzyma. Po przeczytaniu tych 2 książek możemy się bardzo mocno naładować pozytywną energia.

Reashly77.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dużo fajnych i ciekawych książek tutaj podajecie powiem szczerze. Moimi ulubionymi książkami są właśnie wojenne takie jak: I boje się snów, dziewczyny wojenne, Rozmowy z katem. To są moje czołowe książki, oprócz tego lubie biografie sportowe: Uwierz w siebie, Maszyna, Ronaldo. Chłopiec, który wiedział czego chce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych