Teraz kolejny punkt to to, że świadkowie mówią że współpracował z nim jakiś inny osobnik, co w sumie było według mnie oczywiste od początku bo nawet na znajdujące się tam podobno 600 młodzieży z tego "zlotu" to jeden facet musiał by się nieźle napocić żeby wystrzelać ponad 80 osób.
Świadkowie podali już opis domniemanego współsprawcy (wysoki 1,80m, czarne długie włosy) i teraz mnie zastanawia, że skoro wyspa została szybko zajęta przez policję i inne oddziały i schwytali Andersa to jak uciekł ten drugi facet? Wpław? To chyba nie taszczył by ze sobą karabinu, który podobno miał na plecach, więc powinien porzucić gdzieś broń.
I ciekawe czy cały zamach jest wymysłem Andersa, czy też kierował tym ktoś z wyżej (według mnie tak).
A denerwują mnie też te nagonki na islam (od wczoraj w tv były non-stop), a teraz niektórzy tak mówią o złapaniu zamachowca jakby byli zawiedzeni że to nie żaden Arab.
Niżej jeszcze takie ogólne informacje do czego dzisiaj doszło.
gazeta.plNorweska policja zatrzymała w sobotę przed hotelem na wyspie Utoya młodego mężczyznę, który miał przy sobie nóż. W chwili zatrzymania na wyspie, gdzie w piątek doszło do krwawej strzelaniny, przebywał premier Norwegii Jens Stoltenberg.
Gdy policjanci prowadzili go do radiowozu, mężczyzna krzyczał: "Miałem przy sobie nóż, bo nie czuję się bezpiecznie" - podaje telewizja NRK.
Według NRK, mężczyzna, który ma ok. 20 lat, należy do Robotniczej Ligi Młodzieżowej, młodzieżówki ugrupowania premiera.
Nieco wcześniej na wyspę śmigłowcem przyleciał norweski premier. W hotelu pod specjalną opieką znajdują się uratowani z wczorajszej masakry. Stoltenberga powitał Eskil Pedersen, lider młodzieżówki Partii Pracy- AUF.
Według najnowszych danych policji, w wyniku wczorajszej strzelaniny zginęły 84 osoby. W Oslo w rezultacie wybuchu potężnej bomby zginęło siedem osób.
Jednocześnie policja potwierdziła, że poszukuje drugiego sprawcy strzelaniny na wyspie, o którym mówili świadkowie. Mężczyzna - według ich relacji - nie był ubrany w mundur policyjny, jak zatrzymany już Anders Breihing Breivik.
Jedna z firm zajmujących się sprzedażą nawozów sztucznych poinformowała, że zatrzymany w maju kupił 6 ton takich nawozów. Według specjalistów, mogły być one użyte do produkcji bomby.
edit: W tv ktoś powiedział coś w stylu "nie spodziewano się że atak nastąpi od środka, od kogoś "naszego", bardziej spodziewano się islamskich fundamentalistów, po tym jak Norwegia zaangażowała się w konflikty na Bliskim Wschodzie"
Użytkownik Unforgiven edytował ten post 23.07.2011 - 15:54