Skocz do zawartości

Zdjęcie

World of Tanks

• Please log in to reply
305 replies to this topic

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trudno jest powiedzieć jak masz grać - każdy czołg wymaga innego stylu. Popróbuj czym najlepiej będzie ci się grało. W drzewku radzieckim możesz spróbować dojść do KV-1, to jest czołg ciężki, z niezłym pancerzem (jak na ten tier) oraz działem, tyle że przedtem jest T-28, dla wielu bardzo trudny do grania. U Niemców spróbuj z Panzer IV, średni czołg, którym możesz grać jako snajper. U amerykanów z kolei Sherman i jego rozwinięcie M4A3M8 - szybki ze słabszym pancerzem, lub M4A3E2 - wolniejszy, ale z lepszym pancerzem, tyle że tu trzeba przebrnąć przez tragicznego M3 Lee. Jeżeli chodzi o artylerię to spróbuj radzieckie SU-26, jedną z najłatwiejszych do opanowania. Z kolei z niszczycieli czołgów radzieckie SU-85 lub niemiecki Marder II. U francuzów linia lekkich (o ile przebijesz się przez straszne AMX 38 i 40).
Jak mówiłem to tylko propozycje. Te które wymieniłem wielu graczy chwali, ale może niekoniecznie są dla ciebie - poeksperymentuj.

No i trzeba pamiętać, że wiele pojazdów pokazuje swój potencjał dopiero po rozwinięciu wszystkich modułów i wytrenowaniu załogi.

Użytkownik Logos edytował ten post 02.06.2012 - 18:09

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

amx 38 i 40 uj. Jak teraz kupiłem lorraine to wywaliłem 33 tys uciułanego wolnego expa żeby wziąć lepszy motor i działo, ale to i tak jest padaka i chyba w wakacje wezmę sobie miesiąc premki i wtedy ją będę męczył.

HidesHisFace.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy ja wiem, czy T-28 jest taki trudny? Trzeba mieć do niego stosowne podejście po prostu i pamiętać, że to nie jest typowy med - nie weźmie nic na klatę, bo pancerz ma jak z papieru i jest wielki jak stodoła. Klucz to po prostu wykorzystywać mocne strony każdego czołgu - T-28 jest genialnie uzbrojony, bardzo szybki i zwrotny. Moim zdaniem najlepszym wyjściem dla niego jest pieruńsko szybki i celny 57mm ZiS-4, który ma też solidną jak na swój tier siłę przebicia, choć niektórzy wolą do niego działo 85mm - dla mnie 85 była za wolna po prostu.
Przy ogromnej szybkostrzelności ZiSa byłem w stanie całkiem skutecznie radzić sobie nawet z KV, zakładając, że teren mi sprzyjał - klucz do gry T-28 to mobilność.

Zanim dobrniesz za to do Pz IV musisz przebrnąć przez trzy raczej słabe czołgi lekkie, które potrafią zniechęcić do gry. Panzer 35 i 38 (t) po prostu wleką się jak muchy w smole ale jakoś da się nimi grać. Problemem jest Panzer 38nA, który już jest brany przez Matchmaking jako scout - i rzucany przeciw tierowi IX nawet - słowem - przez cały tier IV przed Panzer IV zapomnij o faktycznej walce i baw się w pasive scouta, bo i tak nic nie ustrzelisz, a cuda pokroju T-50 i tak będą od ciebie szybsze i sprawniejsze w agresywnym zwiadzie.

Co do Lee... Aż tak tragiczny nie jest - pancerz ma akceptowalny jak na swój tier, działo też bardzo solidne - tyle tylko, że jest wielki. Generalnie, tak długo jak gra się nim jak niszczycielem czołgów, jest przyjemnie. Bardziej problematyczny był dla mnie M2 MT ze swoim papierowym pancerzem, kiepskim uzbrojeniem i wielkością godną obory.

AMX 40 - tak długo jak jest na górze listy, to mocna bestia, ale na górze prawie nigdy nie jest - traktowany przez matchmaking jako scout.

Zanim dobijesz się do SU-85, który jest genialny, trzeba przebić się przez papierowe niszczyciele niższego tiera - ciężko jest, ale doświadczenie z nich wyniesione bardzo mi się przydaje ;). Co do Mardera II - możesz starać się dobić do bardzo przyjemnego StuGa, tylko przed nim jest ślamazarny i nie tak mocny Hetzer - niektórzy tej kruszynki nienawidzą, jak tam go lubiłem.

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No i właśnie na przykładach wszystkich postów widać jak ta gra różnie wygląda dla każdego czołgisty... Ja np. bardzo lubię PZ35 i uważam go za świetny czołg :)

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Każdy docenia co innego. Mi np grało się IS lepiej niż IS-3. Lubię ukosować czołg i wymieniać się strzałami, a w przypadku IS-3 przód jest bardzo nieprzyjemny do bliskich walk i nie da się go ukosować.

t-28 też bardzo lubiłem. Grałem z działem 85, czołg musi walnąć porządnie bo drugi raz może nie mieć okazji.

Do KV musiałem się bardzo długo przyzwyczajać po t-28. Tak wolna krowa, że często się nie zdąża na akcje. ;)

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zbierałem kasę na JgPanterę, brakowało mi już tylko 300 000 a tu nagle... 50% zniżki! :D Tym razem zdążyłem, bo z poprzednią promocją nie trafiłem - gdybym poczekał parę dni to bym zaoszczędził 50% na M4.

Choć w sumie nie mam się za bardzo z czego cieszyć, bo dziś mam NON STOP pecha. Pięć czołgów obok siebie - arty trafi we mnie. 5 czołgów szturmuje wzniesienie - wybiorą akurat mnie i zginę pierwszy...

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osobiście z T-28 nie miałem problemu, po prostu wielu ludzi skarży się na niego bo jest duży, i ma papierowy pancerz, ale to raczej wina matchmakera. Więcej kłopotów sprawiał mi właśnie Panzer 38nA, no i w linii amerykańskiej absolutnie nie udało mi się zdobyć na pokonanie M3 Lee, podobnie jak AMX 40 u francuzów, u którego jestem dopiero w połowie drogi do następnego pojazdu.
KV-1 o ile się nie mylę dostał obecnie działo 85 właśnie z T-28? osobiście gram ze 122, tak jak ze 152 u KV-2 - nie ma nic lepszego na poprawę humoru jak troll gun :)

Użytkownik Logos edytował ten post 04.06.2012 - 23:23

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ano sam często grałem z Derpem Juniorem - dobrze to działo zarabia, a i wyższe tiery ugryźć potrafi... Problem w tym, że przeklętym KV-1S też trzeba na Derp Gunie siedzieć, jeśli chce się dobić do długiej 122 od IS, bo wszystkie inne na tierze szóstym idzie o kant zadu rozbić.

Romczyn.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jak dobrze mieć już oba 10 tierowe is'y :D Jeszcze tylko przebrniemy przez lorraine do batmana i zrobimy t30 i GW Typ E :)

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Romczyn - z premką jedziesz?

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

T30 nie warto robić - mówię to jako jego posiadacz. Na CW i tak nie jest brany, a lepszy od niego jest chociażby T95 - przynajmniej według mnie. Wolny jak krowa, ale pancerny jak cholera. A w T30 wszystko wchodzi. :/

Mortalis.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

T30 to chociaż ma dzialo. ;D ( Tak, wiem, to teraz TD) E100 nie ma nic. :P

Romczyn.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie jadę z premką, teraz zbieram exp i kasę na batmobil, a potem grając od hellcata do t30 nazbiera się na GW Tigera. T30 właśnie u nas zawsze jest brany przynajmniej w dwóch egzemplarzach, a jak widać taktykę mamy skuteczną bo obecnie posiadamy 10 prowincji. Wczoraj było 12 ale jedną odpuściliśmy i małe podmianki z sojusznikami były. Jak przyzwyczaiłem się do Lorraine to powiem wam że nawet zarabiam na nim, tylko trzeba bardzo specyficznie i zachowawczo grać.

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Działo działem, ale ostatnio zaczynam z siły rażenia przekonywać się do penetracji/rof. Ok, raz przywalenie za 900 daje satysfakcję (albo zdjęcie podmausa na dwa hity :P), ale jak nie trafisz/zrykoszetujesz/nie przebijesz armoru to się nieźle wkurzasz, bo musisz czekać 15 sekund na kolejny strzał. A tak, bijesz po 300-500, ale co ~7 sekund, a do tego masz taką penetrację, że przebijesz praktycznie co zechcesz.

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To też zależy od czołgu, prawdę mówiąc.

Takiego SU-85 po prostu nie wyobrażam sobie ze słabym, ale szybkim działem o dobrej penetracji - 107mm pasuje do niej idealnie. SU ma, pomimo pochylenia, papierowy pancerz, który nie odbije prawie nic z równego lub wyższego tiera, a bez wieży, jak w takim M-10 i z wyższą sylwetką niż maleńki StuG przywalenie raz a dobrze po prostu sprawdza się lepiej - plucie słabszymi pestkami zbyt łatwo zdradzałoby twoją pozycję po prostu.

O ile StuG może sobie na to pozwolić z racji zasięgu połączonego z małymi rozmiarami i genialną mobilnością, a M-10 ma luksus generalnie bycia shermanem z szybszym działem, SU nie da rady aż tak łatwo zmienić pozycji.

Słowem - to jakie działo jest dobre zależy od czołgu i od sytuacji. Wielu na ten przykład lubi 85mm działo na t-28, ja za to preferowałem na nim właśnie szybkostrzelną plujkę 57mm - lepiej mi współgrała z generalną szybkością tej stodoły na kółkach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych