Naprawdê dziwi mniej jak ludzie czytaæ nie potrafi±, rêce opadaj± Sentinel, gdzie ja pisa³em o wybiciu ¿ydów, cyganów i ca³ej europy wschodniej, tworzeniu przestrzeni ¿yciowej, ustanowieniu rasy s³u¿±cej Aryjczykom? Poza tym, to czy ja uwa¿am Hitlera za go¶cia git czy za potwora to moja sprawa i nic Ci do tego. Ja jedynie zaproponowa³em system rz±dów który czasowo móg³by byæ nie na rêkê spo³eczeñstwa, i faktycznie, tu przyznajê racjê, mo¿e przywodziæ na my¶l system faszystowski.
Nie wa¿ne jak bardzo by tego chcia³ Mylo czy Ty, w demokracji jest prawi nie mo¿liwe ¿ycie w dostatku z powodu zbyt wielu koncepcji które siê na wzajem znosz±. Takie jest moje zdanie.
To co napisa³e¶ Sentinel, to jawne oskar¿anie mnie i Imb o rasizm, antysemityzm i szerzenie nazizmu.
A mnie dziwi, ¿e Ty tak¿e nie potrafisz wyciagac s³usznych wniosków z histroii. Nigdzie nie oskarzy³em Ciê o szerzenie nazizmu, albo o nawo³ywaniu do eksterminacji jaki¶ innych nacji. Natomaist odrób lekcje z historii oraz psychologii spo³ecznej. Wtedy mo¿e zrozumiesz o czym piszê mylo i ja.
Ka¿da dyktatura prêdzej czy pó¼niej d±¿y do podporz±dkowania jednostki. Nikt, nigdy, pod ¿adnym pozorem nie ma prawa ograniczaæ wolno¶ci jednostki, prawa do dokonywania wyborów. To jest prawo niezbywalne, uniwersalne. Ty chcesz, my¶lisz o ustroju przymusu, o totlitarnym ustroju, o przywódcy - wodzu, który zna siê na wszystkim najlepiej i spowoduje, ¿e nagle kraj zamieni siê w raj. Ja raczej bym powiedzia³, ¿e prêdzej zmieni sie w piek³o. Byæ mo¿e jednostki bêd± ¿y³y w luksusie. Wiêkszo¶æ jednak bêdzie traktowana na równi z nie maj±cymi ¿adnych praw masami szarej, bezkszta³tej masy rodowitych niewolników.
Co do tego, kto dla Ciebie jest idea³em, autorytetem guzik mnie to interesuje. Twoja prywatna sprawa. Natomiast nigdy jako republikanin, jako liberalista, jako zwolennik suwerenno¶ci jednostki, prawa do wolno¶ci, prawa do indywidualnego bezpieczeñstwa i rozwoju nie bêdê akceptowa³ tego typu rozwi±zañ. Dopóki Twoje autorytety nie narusz± moich niezbywalnych praw, ¿ycia, wolno¶ci, zdrowia, w³asno¶ci zyj i wyznawaj sobie co tylko chcesz. To Twoje prawo i potrafiê je uszanowaæ.