Skocz do zawarto¶ci

Zdjêcie

Przysz³o¶æ m³odego pokolenia w czarnych barwach.

• Zaloguj siê, aby dodaæ odpowied¼
137 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
  • P³eæ:Mê¿czyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo wiem ¿e dziecko nie mo¿e byæ odpowiedzialne za swój los. Trzeba daæ mu uniwersalny zestaw narzêdzi w których wybierze to w którym jest najlepsze, gdy ju¿ bêdzie u progu doros³o¶ci.
  • 0

ChemicalStimulants.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciêtna
Reputacja

Napisano

Bo wiem ¿e dziecko nie mo¿e byæ odpowiedzialne za swój los. Trzeba daæ mu uniwersalny zestaw narzêdzi w których wybierze to w którym jest najlepsze, gdy ju¿ bêdzie u progu doros³o¶ci.

Dodaj jeszcze ¿e trzeba je daæ si³±.

To nie dziecko jest tu odpowiedzialne tylko rodzic.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usun±æ przymus szkolny, zlikwidowaæ publiczne szkolnictwo i kazaæ rodzicom p³aciæ za naukê nawet w podstawówce?

Przypominam ¿e to w³a¶nie przymus szkolny zlikwidowa³ na ¶wiecie analfabetyzm. Tak to ju¿ jest niestety.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usunąć przymus szkolny, zlikwidować publiczne szkolnictwo i kazać rodzicom płacić za naukę nawet w podstawówce?

Przypominam że to właśnie przymus szkolny zlikwidował na świecie analfabetyzm. Tak to już jest niestety.

Przypominam że i tak za szkołę płacisz i to wygórowaną cenę bo dochodzi jeszcze koszt utrzymania urzędników ktorzy te pieniadze redystrybuują.

U¿ytkownik ChemicalStimulants edytowa³ ten post 09.02.2012 - 20:19

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi siê do prywatnej czy publicznej szko³y to dwie ró¿ne sprawy.

Mo¿e istnieæ przymus szkolny i prywatne szko³y.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej mówisz mia³a miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu by³ koszmarny. Przymus szkolny musi istnieæ dla nauki podstawowej wiedzy o ¶wiecie.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi siê do prywatnej czy publicznej szko³y to dwie ró¿ne sprawy.

Mo¿e istnieæ przymus szkolny i prywatne szko³y.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej mówisz mia³a miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu by³ koszmarny. Przymus szkolny musi istnieæ dla nauki podstawowej wiedzy o ¶wiecie.

Nie mo¿e. ¯aden przymus istnieæ nie mo¿e w sprawach które nie zagra¿aj± ¿yciu i zdrowiu innego cz³owieka.

No i co z tego ¿e by³? Teraz ka¿dy musia³by siê nauczyæ czytaæ i pisaæ tak czy siak bo bez tego a ni rusz. A do tego nei jest potrzebny ¿aden przymus i ¿adna wy¿sza filozofia!
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dziś za mało żeby dostać dobrą pracę. Dziś to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedyś czytanie i pisanie nie było niezbędne do życia, tak samo dziś nie jest niezbędna wiedza wykraczająca poza te dwie umiejętności. Jednak żeby być kimś więcej niż najtańszą siłą roboczą, to trzeba nieco więcej informacji.

Świat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie muszę więcej o nim wiedzieć, żeby nie być stadem bydła które wierzy we wszystko co się im powie.
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.
Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności. Nie jest też zdrowe dla wiedzy. Bo kto tak naprawdę pamięta to, czego nauczył się w szkole?
O wiele więcej wiedzy o świecie dostarcza w dzisiejszych czasach internet i jest to wiedza nieregulowana a dzięki temu cenniejsza od niepotrzebnej, którą i tak się zapomni.

U¿ytkownik Alembik_Vina edytowa³ ten post 10.02.2012 - 00:28

• 3

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dzi¶ za ma³o ¿eby dostaæ dobr± pracê. Dzi¶ to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedy¶ czytanie i pisanie nie by³o niezbêdne do ¿ycia, tak samo dzi¶ nie jest niezbêdna wiedza wykraczaj±ca poza te dwie umiejêtno¶ci. Jednak ¿eby byæ kim¶ wiêcej ni¿ najtañsz± si³± robocz±, to trzeba nieco wiêcej informacji.

¦wiat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie muszê wiêcej o nim wiedzieæ, ¿eby nie byæ stadem byd³a które wierzy we wszystko co siê im powie.

Stadem byd³a ludzie siê staj± kiedy kto¶ odgórnie decyduje o ich ¿yciu.

Ju¿ podawa³em tutaj przyk³ad szkota który zaczynaj±c pierwsz± pracê mia³ 8-9 lat i umia³ tylko czytaæ, pisaæ i liczyæ a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w du¿ej firmie.

Skoñczcie te wszystkie szko³y, id¼cie na studia, skoñczcie a po¼niej b±d¼cie na etapie 8-9 letniego dziecka które opisa³em wy¿ej maj±c po dwadzie¶cia pare.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie, bêdziemy w gorszej sytuacji, bo dziecko lepiej ch³onie wiedzê w m³odym wieku. W szkole za¶ uczysz siê niepotrzebnych pustych sformowañ i stajesz niepotrzebnym, pustym cz³owiekiem ;)
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.

Wcale nie odbiera wolności myślenia. Wy jesteście tego najlepszym przykładem. Dodatkowo macie pojęcie o pewnych aspektach życia o jakich nie mielibyście gdybyście do szkoły nie chodzili.

Prawdziwa i udowodniona wiedza nigdy nie ogranicza wolności myślenia, ona może tylko ją ułatwić. Dzisiejsze szkoły uczą faktycznego stanu nauki - nie wymysłów propagandzistów.

Powiem inaczej, ludzie są stadem bydła - mimo szkolnictwa. Gdyby nie ono to wielu z nich nawet by się nie otarło o fizykę, chemię, czy matematykę.

Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności.

W szkole uczyłem się matematyki, fizyki, chemii i polskiego - nie wiem czego Ty. Już na pewno nie byłem uczony zamiłowania do pieniędzy, ani olewania prawdy.
Niestety wiedza jest taką dziedziną w której musimy zaakceptować to że ktoś już odkrył powód zaistnienia takiego oddziaływania fizycznego czy chemicznego.

Już podawałem tutaj przykład szkota który zaczynając pierwszą pracę miał 8-9 lat i umiał tylko czytać, pisać i liczyć a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w dużej firmie.

Skończcie te wszystkie szkoły, idźcie na studia, skończcie a poźniej bądźcie na etapie 8-9 letniego dziecka które opisałem wyżej mając po dwadzieścia pare.

Super jeden koleś na sto tysięcy może tak zrobić, większość ludzi nie jest w stanie. Ile takich przykładów możesz dać? Warren Buffet też zaczynał za młodu - ale w wieku 15 lat. 8-9 lat to jest wyjątek wyjątków.

Bydłem są ludzie bez wiedzy, podążający za instynktami.
  • 0

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ze szko³y musia³yby znikn±æ wszystkie materia³y objête syjonistyczn± propagand± czyli np. wiêksza czê¶æ historii. Wiedza oparta na wszechobecnym k³amstwie i manipulacji nie posiada ¿adnej warto¶ci. Mo¿na przeczytaæ tysi±ce "wiarygodnych" ksi±¿ek napisanych przez najwiêksze "autorytety" wspó³czesnego ¶wiata i nawet przez moment nie otrzeæ siê o prawdê. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo wa¿n± czê¶ci± SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmieniæ obraz przysz³ych pokoleñ.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdybym w wieku dziewiêciu lat ola³ wszystko i zacz±³ uprawiaæ ro¶liny byæ mo¿e by³bym nieco normalniejszym i o wiele szczê¶liwszym cz³owiekiem. Zawsze tkwi³a we mnie ciekawo¶æ ¶wiata, chêæ poznawania. Jednak mój umys³ jest p³ynny. Nie ³apiê nauk ¶cis³ych a zapamiêtujê tylko to, co uwa¿am za przydatne. Teraz uwa¿am, ¿e te wszystkie lata szko³y zupe³nie nic mi nie da³y. O wile wiêksz± wiedzê o ¶wiecie zdoby³ bym po¶wiêcaj±c czas, który zmarnowa³em na szko³ê na czytanie ksi±¿ek. Zasadniczo jestem do¶æ kreatywnym cz³owiekiem, lubiê wiele zmieniaæ. Szko³a zabi³a we mnie ca³± kreatywno¶æ. Szko³a w której musia³em siê uczyæ na pamiêæ interpretacji wierszy, w której nikt nie by³ podobny do mnie, a jak by³ to musia³ siê chyba kamuflowaæ równie skutecznie jak ja. Gdybym w wieku dziewiêciu lat na powa¿nie zacz±³ uprawê ogrodu to my¶lê, ¿e teraz mia³ bym w pe³ni prosperuj±ce przedsiêbiorstwo i olbrzymi baga¿ wiedzy i praktyki ogrodniczej. Dodatkowo unikn±³ bym zepsucia i moralnej degrengolady. Nie do¶æ, ¿e szko³a nic mnie nie nauczy³a, musia³em po¶wiêciæ czê¶æ ducha, by to wszystko zapomnieæ.
Wynik³a z tego jedna, jedyna dobra rzecz. Nigdy ju¿ nie zaufam ludziom, nigdy nie bêdê s³ucha³ propagandy, nigdy nie bêdê chcia³ ¿yæ w bogactwie, nigdy nie bêdê chcia³ za³o¿yæ rodziny i nigdy nie bêdê szuka³ przyjació³. O ca³ej reszcie muszê zapomnieæ. Powiedzmy, ¿e cofn±æ siê do czasu, gdy mia³em 9 lat. Byæ mo¿e wtedy wszystko pójdzie dobrze. Oto co my¶lê na ten temat. Ale Ty oczywi¶cie tego nie rozumiesz. No có¿, zdarza siê czasami taka choroba, ona siê chyba nazywa spo³eczeñstwo i sprawia, ¿e ludzie zaczynaj± zachowywaæ siê jak mrówki.
  • 2

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ze szko³y musia³yby znikn±æ wszystkie materia³y objête syjonistyczn± propagand± czyli np. wiêksza czê¶æ historii. Wiedza oparta na wszechobecnym k³amstwie i manipulacji nie posiada ¿adnej warto¶ci. Mo¿na przeczytaæ tysi±ce "wiarygodnych" ksi±¿ek napisanych przez najwiêksze "autorytety" wspó³czesnego ¶wiata i nawet przez moment nie otrzeæ siê o prawdê. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo wa¿n± czê¶ci± SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmieniæ obraz przysz³ych pokoleñ.

Co jest takiego syjonistycznego w tej naszej historii?

Gdzie masz te k³amstwa i manipulacje? Oczywi¶cie historia nauczana w szko³ach jest nieco modyfikowana - czyli wybiela nasze sprawki, ale inne przedmioty?

Gdybym w wieku dziewiêciu lat ola³ wszystko i zacz±³ uprawiaæ ro¶liny byæ mo¿e by³bym nieco normalniejszym i o wiele szczê¶liwszym cz³owiekiem.

By³by¶ rolnikiem który nic poza tym nie zna. By³by¶ szczê¶liwy w swojej ignorancji.

Ja jestem samoukiem, w szkole zbyt dobrych ocen nie mia³em. Ale nigdy, przenigdy nie bêdê ¿a³owa³ wiedzy któr± zdoby³em. A ju¿ na pewno nie bêdê mówi³ ¿e by³a mi niepotrzebna i nic we mnie nie rozwinê³a.
Ka¿da sytuacja daje Ci widzê i do¶wiadczenie. ¯adna z nich nie jest na marne.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

@mylo

Owszem szko³ê skoñczy³em ale tak naprawdê nigdy siê nie uczy³em. Na lekcjach zamiast na tablice patrzy³em siê godzinami w okno. Z klasy do klasy prze¶lizgiwa³em siê dziêki jakiemu¶ fartowi. Uwa¿am te lata za kompletnie zmarnowane. Teraz maj±c 21 lat mam ca³kiem niez³± pracê o której ludzie
po studiach mogliby tylko pomarzyæ.

To nie wykszta³cenie jest kwesti± tego czy jeste¶ bezrozumnym byd³em czy ¶wiat³ym cz³owiekiem. Znam ludzi którzy s± po wielce ¶wiat³ych kierunkach które ukoñczyli na (podobno) najlepszej polskiej uczelni czyli UW, i co? I ¿r± w maku, czytaj± wyborcz±, ciesz± siê na kolejn± edycje Mam Talent, ogl±daj± Fakty i wierz± w wizjê przedstawionego tam ¶wiata. No i do tego jeszcze pracuj± w niewolniczej pracy za psie pieni±dze.

To jest to twoje wykszta³cenie?
  • 0

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 6

0 u¿ytkowników, 6 go¶ci oraz 0 u¿ytkowników anonimowych