Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przyszłość młodego pokolenia w czarnych barwach.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
137 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo wiem że dziecko nie może być odpowiedzialne za swój los. Trzeba dać mu uniwersalny zestaw narzędzi w których wybierze to w którym jest najlepsze, gdy już będzie u progu dorosłości.
  • 0

ChemicalStimulants.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Bo wiem że dziecko nie może być odpowiedzialne za swój los. Trzeba dać mu uniwersalny zestaw narzędzi w których wybierze to w którym jest najlepsze, gdy już będzie u progu dorosłości.

Dodaj jeszcze że trzeba je dać siłą.

To nie dziecko jest tu odpowiedzialne tylko rodzic.
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usunąć przymus szkolny, zlikwidować publiczne szkolnictwo i kazać rodzicom płacić za naukę nawet w podstawówce?

Przypominam że to właśnie przymus szkolny zlikwidował na świecie analfabetyzm. Tak to już jest niestety.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Czyli jak? Usunąć przymus szkolny, zlikwidować publiczne szkolnictwo i kazać rodzicom płacić za naukę nawet w podstawówce?

Przypominam że to właśnie przymus szkolny zlikwidował na świecie analfabetyzm. Tak to już jest niestety.

Przypominam że i tak za szkołę płacisz i to wygórowaną cenę bo dochodzi jeszcze koszt utrzymania urzędników ktorzy te pieniadze redystrybuują.

Użytkownik ChemicalStimulants edytował ten post 09.02.2012 - 20:19

• 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi się do prywatnej czy publicznej szkoły to dwie różne sprawy.

Może istnieć przymus szkolny i prywatne szkoły.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej mówisz miała miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu był koszmarny. Przymus szkolny musi istnieć dla nauki podstawowej wiedzy o świecie.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Ale przymus szkolny, a to czy chodzi się do prywatnej czy publicznej szkoły to dwie różne sprawy.

Może istnieć przymus szkolny i prywatne szkoły.

Ostatni raz taka sytuacja o jakiej mówisz miała miejsce bardzo dawno temu i poziom analfabetyzmu był koszmarny. Przymus szkolny musi istnieć dla nauki podstawowej wiedzy o świecie.

Nie może. Żaden przymus istnieć nie może w sprawach które nie zagrażają życiu i zdrowiu innego człowieka.

No i co z tego że był? Teraz każdy musiałby się nauczyć czytać i pisać tak czy siak bo bez tego a ni rusz. A do tego nei jest potrzebny żaden przymus i żadna wyższa filozofia!
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dziś za mało żeby dostać dobrą pracę. Dziś to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedyś czytanie i pisanie nie było niezbędne do życia, tak samo dziś nie jest niezbędna wiedza wykraczająca poza te dwie umiejętności. Jednak żeby być kimś więcej niż najtańszą siłą roboczą, to trzeba nieco więcej informacji.

Świat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie muszę więcej o nim wiedzieć, żeby nie być stadem bydła które wierzy we wszystko co się im powie.
  • 0

Alembik_Vina.
  • Tematów: 16
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.
Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności. Nie jest też zdrowe dla wiedzy. Bo kto tak naprawdę pamięta to, czego nauczył się w szkole?
O wiele więcej wiedzy o świecie dostarcza w dzisiejszych czasach internet i jest to wiedza nieregulowana a dzięki temu cenniejsza od niepotrzebnej, którą i tak się zapomni.

Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 10.02.2012 - 00:28

• 3

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

Tylko czytanie i pisanie to dziś za mało żeby dostać dobrą pracę. Dziś to jest podstawa cywilizacyjna. Tak jak kiedyś czytanie i pisanie nie było niezbędne do życia, tak samo dziś nie jest niezbędna wiedza wykraczająca poza te dwie umiejętności. Jednak żeby być kimś więcej niż najtańszą siłą roboczą, to trzeba nieco więcej informacji.

Świat jest o wiele bardziej skomplikowany i ludzie muszę więcej o nim wiedzieć, żeby nie być stadem bydła które wierzy we wszystko co się im powie.

Stadem bydła ludzie się stają kiedy ktoś odgórnie decyduje o ich życiu.

Już podawałem tutaj przykład szkota który zaczynając pierwszą pracę miał 8-9 lat i umiał tylko czytać, pisać i liczyć a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w dużej firmie.

Skończcie te wszystkie szkoły, idźcie na studia, skończcie a poźniej bądźcie na etapie 8-9 letniego dziecka które opisałem wyżej mając po dwadzieścia pare.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie, będziemy w gorszej sytuacji, bo dziecko lepiej chłonie wiedzę w młodym wieku. W szkole zaś uczysz się niepotrzebnych pustych sformowań i stajesz niepotrzebnym, pustym człowiekiem ;)
  • 0

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tylko, że obecne szkolnictwo dąży do sprawienia właśnie tego, żeby przyszłe pokolenia były stadem bydła. Tak naprawdę to ta przymusowa nauka również kosztuje. Odbiera wolność myślenia.

Wcale nie odbiera wolności myślenia. Wy jesteście tego najlepszym przykładem. Dodatkowo macie pojęcie o pewnych aspektach życia o jakich nie mielibyście gdybyście do szkoły nie chodzili.

Prawdziwa i udowodniona wiedza nigdy nie ogranicza wolności myślenia, ona może tylko ją ułatwić. Dzisiejsze szkoły uczą faktycznego stanu nauki - nie wymysłów propagandzistów.

Powiem inaczej, ludzie są stadem bydła - mimo szkolnictwa. Gdyby nie ono to wielu z nich nawet by się nie otarło o fizykę, chemię, czy matematykę.

Bo zobacz, już od małego jesteśmy uczeni życia w systemie, zamiłowania do pieniędzy, olewania prawdy.
W szkole uczy się tego, że mamy zaakceptować coś, bo tak jest, bo ktoś to powielił. To nie jest zdrowe dla wolności.

W szkole uczyłem się matematyki, fizyki, chemii i polskiego - nie wiem czego Ty. Już na pewno nie byłem uczony zamiłowania do pieniędzy, ani olewania prawdy.
Niestety wiedza jest taką dziedziną w której musimy zaakceptować to że ktoś już odkrył powód zaistnienia takiego oddziaływania fizycznego czy chemicznego.

Już podawałem tutaj przykład szkota który zaczynając pierwszą pracę miał 8-9 lat i umiał tylko czytać, pisać i liczyć a teraz jest bardzo wysoko postawionym pracownikiem w dużej firmie.

Skończcie te wszystkie szkoły, idźcie na studia, skończcie a poźniej bądźcie na etapie 8-9 letniego dziecka które opisałem wyżej mając po dwadzieścia pare.

Super jeden koleś na sto tysięcy może tak zrobić, większość ludzi nie jest w stanie. Ile takich przykładów możesz dać? Warren Buffet też zaczynał za młodu - ale w wieku 15 lat. 8-9 lat to jest wyjątek wyjątków.

Bydłem są ludzie bez wiedzy, podążający za instynktami.
  • 0

rainman.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ze szkoły musiałyby zniknąć wszystkie materiały objęte syjonistyczną propagandą czyli np. większa część historii. Wiedza oparta na wszechobecnym kłamstwie i manipulacji nie posiada żadnej wartości. Można przeczytać tysiące "wiarygodnych" książek napisanych przez największe "autorytety" współczesnego świata i nawet przez moment nie otrzeć się o prawdę. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo ważną częścią SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmienić obraz przyszłych pokoleń.
  • 1

Alembik_Vina.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdybym w wieku dziewięciu lat olał wszystko i zaczął uprawiać rośliny być może byłbym nieco normalniejszym i o wiele szczęśliwszym człowiekiem. Zawsze tkwiła we mnie ciekawość świata, chęć poznawania. Jednak mój umysł jest płynny. Nie łapię nauk ścisłych a zapamiętuję tylko to, co uważam za przydatne. Teraz uważam, że te wszystkie lata szkoły zupełnie nic mi nie dały. O wile większą wiedzę o świecie zdobył bym poświęcając czas, który zmarnowałem na szkołę na czytanie książek. Zasadniczo jestem dość kreatywnym człowiekiem, lubię wiele zmieniać. Szkoła zabiła we mnie całą kreatywność. Szkoła w której musiałem się uczyć na pamięć interpretacji wierszy, w której nikt nie był podobny do mnie, a jak był to musiał się chyba kamuflować równie skutecznie jak ja. Gdybym w wieku dziewięciu lat na poważnie zaczął uprawę ogrodu to myślę, że teraz miał bym w pełni prosperujące przedsiębiorstwo i olbrzymi bagaż wiedzy i praktyki ogrodniczej. Dodatkowo uniknął bym zepsucia i moralnej degrengolady. Nie dość, że szkoła nic mnie nie nauczyła, musiałem poświęcić część ducha, by to wszystko zapomnieć.
Wynikła z tego jedna, jedyna dobra rzecz. Nigdy już nie zaufam ludziom, nigdy nie będę słuchał propagandy, nigdy nie będę chciał żyć w bogactwie, nigdy nie będę chciał założyć rodziny i nigdy nie będę szukał przyjaciół. O całej reszcie muszę zapomnieć. Powiedzmy, że cofnąć się do czasu, gdy miałem 9 lat. Być może wtedy wszystko pójdzie dobrze. Oto co myślę na ten temat. Ale Ty oczywiście tego nie rozumiesz. No cóż, zdarza się czasami taka choroba, ona się chyba nazywa społeczeństwo i sprawia, że ludzie zaczynają zachowywać się jak mrówki.
  • 2

mylo.

Altair

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ze szkoły musiałyby zniknąć wszystkie materiały objęte syjonistyczną propagandą czyli np. większa część historii. Wiedza oparta na wszechobecnym kłamstwie i manipulacji nie posiada żadnej wartości. Można przeczytać tysiące "wiarygodnych" książek napisanych przez największe "autorytety" współczesnego świata i nawet przez moment nie otrzeć się o prawdę. Odpowiednie wychowanie w szkole jest bardzo ważną częścią SYSTEMU i tylko jego upadek jest w stanie zmienić obraz przyszłych pokoleń.

Co jest takiego syjonistycznego w tej naszej historii?

Gdzie masz te kłamstwa i manipulacje? Oczywiście historia nauczana w szkołach jest nieco modyfikowana - czyli wybiela nasze sprawki, ale inne przedmioty?

Gdybym w wieku dziewięciu lat olał wszystko i zaczął uprawiać rośliny być może byłbym nieco normalniejszym i o wiele szczęśliwszym człowiekiem.

Byłbyś rolnikiem który nic poza tym nie zna. Byłbyś szczęśliwy w swojej ignorancji.

Ja jestem samoukiem, w szkole zbyt dobrych ocen nie miałem. Ale nigdy, przenigdy nie będę żałował wiedzy którą zdobyłem. A już na pewno nie będę mówił że była mi niepotrzebna i nic we mnie nie rozwinęła.
Każda sytuacja daje Ci widzę i doświadczenie. Żadna z nich nie jest na marne.
  • 0

ChemicalStimulants.
Reputacja

Napisano

@mylo

Owszem szkołę skończyłem ale tak naprawdę nigdy się nie uczyłem. Na lekcjach zamiast na tablice patrzyłem się godzinami w okno. Z klasy do klasy prześlizgiwałem się dzięki jakiemuś fartowi. Uważam te lata za kompletnie zmarnowane. Teraz mając 21 lat mam całkiem niezłą pracę o której ludzie
po studiach mogliby tylko pomarzyć.

To nie wykształcenie jest kwestią tego czy jesteś bezrozumnym bydłem czy światłym człowiekiem. Znam ludzi którzy są po wielce światłych kierunkach które ukończyli na (podobno) najlepszej polskiej uczelni czyli UW, i co? I żrą w maku, czytają wyborczą, cieszą się na kolejną edycje Mam Talent, oglądają Fakty i wierzą w wizję przedstawionego tam świata. No i do tego jeszcze pracują w niewolniczej pracy za psie pieniądze.

To jest to twoje wykształcenie?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych