Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory 2011. "To była prawdziwa debata"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Debata Palikota i Korwin-Mikkego odbyła się wieczorem na ringu ustawionym w sali gimnastycznej na warszawskich Powązkach. Obyło się jednak bez rękoczynów - obaj politycy siedzieli naprzeciwko siebie przy stole, a start kolejnych rund, zgodnie z bokserskim zwyczajem, ogłaszała hostessa. Ponad dwustu zebranych na sali żywo reagowało na wypowiedzi obu kandydatów.

Dołączona grafika

- Ruch Palikota proponuje nowoczesne państwo, coś w rodzaju rewolucji świeckiej, jaka dzisiaj Polsce jest potrzebna - mówił Palikot. Dodawał, że ta rewolucja powinna stanąć na czterech filarach - państwie obywatelskim, przyjaznym, świeckim i socjalnym.

Polityk podkreślał, że państwowy urzędnik powinien być "przyjacielem a nie katem". Mówił też o likwidacji Senatu i powiatów, ograniczeniu liczby radnych i posłów. Zaoszczędzone środki proponował przeznaczyć na walkę z niżem demograficznym.

Korwin-Mikke: Państwo normalne. Takie, które się nie wtrąca

Janusz Korwin-Mikke ripostował: - Nowa Prawica chce państwa normalnego. Państwo normalne w odróżnieniu od państwa społecznego, o którym mówił mój poprzednik, nie wtrąca się do tego, co ludzie robią w łóżku. Państwo normalne nie wtrąca się w planowanie rodziny. Opowiadał się za "państwem malutkim", polegającym na wyraźnym oddzieleniu władzy ustawodawczej i wykonawczej, zmniejszeniu Sejmu i Senatu oraz rządu.

W kwestiach gospodarczych obaj kandydaci opowiedzieli się za ograniczeniem biurokracji. - Rynek sam z siebie nie przełamie ograniczeń. Państwo jest po to, żeby tam, gdzie napotyka się na barierę kulturową, społeczną, zainicjować pewien proces - mówił Palikot, podając przykład rolniczych spółdzielni producenckich, które w Polsce nie powstają, choć w krajach "starej UE" są popularne.

- Państwo dotuje, a mimo to spółdzielnie nie powstają - zauważył Korwin-Mikke. - To jest ciekawe, że inne rzeczy ludzie robią. Np. handlarze narkotyków działają bez żadnej reklamy i bez pomocy Unii Europejskiej. My uważamy, że nie należy w ogóle ingerować w cokolwiek. Jeżeli coś się nie opłaca, jeżeli czegoś ludzie nie robią, to znaczy, że to nie jest potrzebne - dodawał.

- Jednak nie chciałbym, żeby polskie państwo przypominało gang narkotykowy - odpowiedział Palikot. - Przykro mi, ale gangi narkotykowe działają znakomicie. Ja bym chciał, żeby cała gospodarka działa tak sprawnie, żeby dawała takie zyski - odpowiedział Korwin-Mikke.

Korwin-Mikke: "Państwa nie mają przyjaźni, mają tylko interesy"

W rundzie poświęconej polityce zagranicznej Korwin-Mikke opowiedział się za jej całkowitym oddzieleniem od uczuć i sympatii. - Musimy prowadzić zimną politykę interesu państwowego. Państwa nie mają przyjaźni, państwa mają tylko interesy - podkreślał. Dodawał, że potrzebna jest do tego silna i dobrze wyszkolona armia, która "już prochu wąchała".

- Dzisiejsza polityka polska to jest z jednej strony kondominium kretynów w wykonaniu Prawa i Sprawiedliwości i kondominium tchórzy w wykonaniu Platformy Obywatelskiej - odpowiadał Palikot. Podkreślał, że - jego zdaniem - poza UE Polska staje się wasalem Stanów Zjednoczonych. - Nie ma dla nas dzisiaj bardziej bezpiecznej, bardziej pomnażającej polskie szanse polityki niż głęboka integracja z UE - podkreślał, zwracając uwagę, że 80 proc. polskiej wymiany gospodarczej dotyczy krajów Unii.

Palikot: To była prawdziwa debata. Jest alternatywa dla PO-PiS-u

W podsumowaniu Korwin-Mikke zwrócił uwagę, że w wielu punktach poglądy jego i Palikota były podobne, a jednocześnie odmienne od tego co prezentują PO i PiS. - Dzisiaj mieliście państwo zobaczyć prawdziwą debatę (...). Jest alternatywa dla PO-PiS-u - powiedział z kolei Palikot.

Prawie dwugodzinna debata obejmowała 12 rund, z czego dziewięć poświęcono na kolejne tematy. Pozostałe przeznaczono na oświadczenia kandydatów, odpowiedzi na pytania z sali oraz podsumowanie.

W czwartek w Białymstoku Palikot i Korwin-Mikke zaapelowali do liderów partii politycznych o udział razem z nimi w debatach przedwyborczych. Palikot zapowiedział wówczas wysłanie stosownych listów do SLD, PJN i PSL. Mówił też, że "nie ma co dyskutować" przywódcami PO i PiS Donaldem Tuskiem i Jarosławem Kaczyńskim, ale dodał, że gdyby mieli oni ochotę wziąć udział w tych debatach, to Ruch Palikota i Nowa Prawica są na to otwarte.

Według najnowszych sondaży ugrupowania Palikota i Korwin-Mikkego nie przekraczają 5-procentowego progu wyborczego. Z opublikowanego w czwartek badania CBOS wynika, ze Nowa Prawica może liczyć na głosy 2 proc. wyborców, a Ruch Palikota - 1 proc.

link

Pierwsi którzy pokazali klasę. Może społeczeństwo wreszcie zobaczy, że może być alternatywa dla PO-PiS-SLD-PSL.

Debata powinna być rano na tej stronie:

www.polityczni.pl
  • 0

Nanciscor.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo chciałem obejrzeć, mam nadzieje że ukarze się na powyższej stronie.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Pierwsza runda debaty - oświadczenia programowe

"Normalne państwo to jest takie, które zajmuje się tym, czym powinno - wojskiem, policją, polityką zagraniczną i nie zajmuje się niczym innym. Reszta pozostaje do dyspozycji ludzi" - JKM. I tak ma być.

Druga runda - ustrój państwa. Relacja państwo a obywatel a samorząd

Trzecia runda - gospodarka i przedsiębiorczość

Rundy 9 (finanse), 10 (państwo a Kościół), 11 (pytania od publiczności), 12 (podsumowanie)

"Dlaczego tylko bandyci mają mieć broń, a ludzie uczciwi mają broni nie mieć?"

Debata naprawdę ciekawa, warto obejrzeć.
  • 6

Dedek.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ciekawe co z ta alternatywa wyjdzie. Czy przejda dalej czy nie? Cieszy mnie to, ze maja podobne zdanie na wiele tematow, to dobrze wrozy na przyszlosc.
Dzisiaj idac deptakiem w Lublinie zaczepila mnie mloda dziewczyna, ktora pytala czy wyraze poparcie dla pewnej partii ktora chce wystartowac w wyborach i potrzebny jest podpis. Zgodzilem sie. Nie zgadniecie czyje nazwisko widnialo przy nazwie partii. ;)
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, bo w Lublinie brakuje głosów i przerzucili tam ludzi do zbierania.
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że zbiorą te podpisy.

Tu jest cała debata

• 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze nie obejrzałem całości. Póki co:

+ Szeroki zakres wiedzy Korwina, który "jechał na freestyle" vs świetne przygotowanie Palikota
- Tradycyjnie małe wpadki Korwina (lub niepotrzebne drążenie jakiegoś tematu - jak np o kobietach) vs błędne wnioski Palikota, wysuwane z tego co się nauczył (np o wzroście demograficznym we Francji - lol)

No a poza tym to stanęło naprzeciw sobie dwóch ludzi, którzy posiadają jakieś poglądy. Co prawda nie wiem na ile przygotowanie Palikota, jest jego, a nie jakichś jego doradców i strategii "co powiedzieć, żeby się spodobało", ale wypadł nieźle. Nie wyobrażam sobie takiego Napieralskiego w walce z jednym z nich. Skompromitowałby się do reszty.

EDIT:
no jak tak dalej oglądam, to Palikot coraz gorzej, a JKM coraz lepiej. Te antyklerykalne wrzutki w ważne tematy, które były poza rundą dotyczącą kościoła - pierdołami Palikot zapchał sobie czas, w którym mógłby lepiej zaznaczyć swoją opinię w danej sprawie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych