Woda z mikrofalówki (po lewej) i woda oczyszczona (po prawej). Mikrofale zabijają wartość odżywczą.
W Rosji, w roku 1976 roku zabroniono używania kuchenek mikrofalowych ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Zakaz wprowadzono w następstwie licznych badań, których przedmiotem były mikrofale. Zakaz przestał obowiązywać po pierestrojce, na początku lat 90.
Oto niektóre z zebranych wniosków dotyczące "mikrofalowej żywności":
1. Żywność poddana obróbce mikrofalowej traci od 60 - 90% swojej wartości odżywczej. Mikrofale przyspieszają strukturalny rozpad żywności.
2. Mikrofale tworzą czynniki rakotwórcze w mleku i zbożach (np. płatkach zbożowych).
3. Mikrofale mają wpływ na zaburzenia trawienia.
4. Mikrofale mają wpływ na chemiczny skład żywności, co prowadzi do nieprawidłowości w funkcjonowniu układu chłonnego (limfatycznego) i zwyrodnienie naturalnej zdolności organizmu do obrony przed rakiem.
5. Żywność z mikrofalówki powoduje powstawanie większej ilości komórek nowotworowych we krwi.
6. Mikrofalowanie zmienia elementarną strukturę surowych, gotowanych i mrożonych warzyw. Te, które zostały poddane mikrofalom nawet przez krótki okres czasu uwalniały wolne rodniki. Wolne rodniki w organizmie są przyczyną degradacji DNA.
7. Żywność poddana obróbce mikrofalowej ma wpływ na rozwój raka żołądka i jelit, ogólną degenerację komórek tkanek owodowych i systemu trawiennego i wydalniczego. Dotyczy to dużego odsetka ludzi.
8. Mikrofale obniżają zdolność organizmu do wykorzystywania witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, niezbędnych minerałów i lipotropów.
9. Pole mikrofalowe obok kuchenki mikrofalowej powoduje mnóstwo problemów zdrowotnych.
10. W wyniku podgrzewania mięsa w mikrofalówce powstaje d-Nitrosodiethanolamine (środek rakotwórczy), występuje destabilizacja aktywnych związków biomolekularnych białka.
11. Emisja mikrofal ma wpływ na zmiany w procesach katabolicznych (przyp. tłum. - związanych z rozkładem i zanikaniem materii organicznej) w przypadku rozmrażania owoców w mikrofalówce.
Notujemy narastający wzrost niedoborów żywieniowych w krajach zachodnich co niemal doskonale koreluje z wprowadzeniem kuchenki mikrofalowej. To nie jest przypadek. Kuchenki mikrofalowe podgrzewają żywność wykorzystując proces molekularnego tarcia, ale ten sam proces szybko niszczy delikatne cząsteczki witamin i składników odżywczych (tzw. medycyna roślinna czy naturalna), naturalnie występujących w żywności. Jedno z badań pokazało, że podgrzewanie mikrofalami warzyw niszczy aż do 97% ich wartości odżywczych (witamin i innych składników odżywczych, które zapobiegają chorobom, zwiększają odporność i poprawiają stan zdrowia).
Innymi słowy jedzenie surowych brokułów zapewnia wprowadzenie do organizmu naturalnych leków przeciwko nowotworom. Gdy te same brokuły podgrzejemy w kuchence mikrofalowej zniszczymy antyrakowe substancje odżywcze w nich zawarte, co powoduje, że żywność stanie się "martwa" i pozbawiona wartości odżywczych. Istnieją pewne dowody, które sugerują, że mikrofale niszczą naturalną harmonię w cząsteczkach wody, tworząc chaotyczny wzór energetyczny w wodzie, która występuje w każdego rodzaju żywności. Używanie mikrofalówki to trochę tak jakby zrzucić bombę wodorową na żywność i spożyć tylko promieniotwórczy opad. Oczywiście nie będziemy narażeni na promieniowanie, ale nie grozi nam także nadmiar wartości odżywczych.
Jeśli zamierzasz korzystać z kuchenki mikrofalowej sugeruje się, abyś w tym czasie opuścił kuchnię. Amerykańska FDA zaleca: "nie stój przed frontem kuchenki mikrofalowej przez dłuższy okres czasu". Istnieje wiele badań, których przedmiotem są mikrofale i kuchnie mikrofalowe, oraz to jaki wpływ mają one na ludzkie ciała. Ostateczne wyniki nie są jeszcze znane, ale jeśli powyższe przesłanki wskazują na negatywny wpływ na żywność można się tylko domyślać jaki wpływ mogą mieć bezpośrednio na nas. Zatem jeśli nie musisz używać kuchenki mikrofalowej tym lepiej dla Ciebie.
Tłumaczenie: Eurycide
Paranormalne.pl
źródła:
http://www.naturalne...om/z021966.html
http://wakeup-world....icrowave-ovens/