Generał Wesley Clark o planie agresji na siedem państw
http://www.youtube.com/watch?v=g76qW4kDfkY&feature=player_embedded
Poniżej prezentujemy tłumaczenie fragmentu wystąpienia generała Wesleya Clarka, w którym przedstawia on plany przejęcia kontroli przez USA nad siedmioma krajami: Irakiem, Syrią, Libanem, Libią, Somalią, Sudanem i Iranem. Wystąpienie odbyło się 2 marca 2007 r. na podstawie zapisu, który przekazano generałowi w Pentagonie w 2001 roku.
Clark : 10 dni po 11ym września 2001 r. poszedłem do Pentagonu gdzie spotkałem się z sekretarzem do spraw « obrony » Rumsfeldem i jego zastępcą Wolfowitzem. Po drodze poszedłem witać parę osób ze sztabu które ze mną współpracowały a jeden z generałów poprosił mnie do swego biura i mi powiedział:
- Muszę Wam coś powiedzieć to potrwa minutę.
- Clark: Jestem za bardzo zajęty
- on na to : Nie, nie ! Powzięliśmy decyzję, że zaatakujemy Irak
- Clark: Ale Dlaczego ?
- On: nie wiem ! ...Myślę, że nie wiedzą co wymyślić innego?
- Clark: Czy oni znaleźli informacje łączące Saddam z Al Kaida?
- On: Nie, nie ma nic nowego. Oni podjęli decyzję ataku na Irak bo nie wiedzą co robić z terroryzmem, ale za to mamy dobre wojsko i można obalać jakikolwiek rząd.
Clark: Kilka tygodni później, poszedłem go odwiedzić a wtedy już bombardowaliśmy Afganistan i zapytałem go :
- Czy nadal będziemy bombardować Irak ?
- On na to: Dużo gorzej!
Wziął kawałek papieru i powiedział: « Dostałem przed chwilą od sekretarza « obrony » to memorandum: mamy w ciągu następnych pięciu lat zdobyć 7 krajów: zacząć od Iraku, potem Syria, następnie Liban, Libia, Somalia, Sudan kończąc na Iranie.
- Clark: A to tajne?
- On : Tak proszę Pana!
- Dziennikarka: proszę powtórzyć jakie kraje? Zaczniemy od Iraku, potem Syria, a następnie Liban a potem Libia, Somalia, Sudan i skończymy na Iranie.
Wesley Clark, były dowódca US European Command (Dowództwo Europejskie Stanów Zjednoczonych), nadzorował wszystkie wojskowe akcje USA w 89 krajach Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu. Był również naczelnym dowódcą sil wojskowych NATO od 1997 r. do 2001 r.
Ciekawe, co by nie myśleć atak na Irak od samego początku śmierdział. Nie udało im się zdobyć w ciągu tych 5 lat siedmiu krajów aczkolwiek kto wie, w Syrii, Libii mamy walkę ludzi z rządem ( być może dzięki CIA ). Myślę, że w Somalii po Afganistanie wojska USA mogą znowu zawitać, co do Iranu to uważam, że atak na ten kraj jest dawno przesądzony kwestia tylko kiedy.
Źródło