Napisano 19.01.2012 - 04:28
Napisano 26.02.2012 - 22:54
Napisano 27.02.2012 - 01:56
Napisano 05.03.2012 - 20:22
Napisano 05.03.2012 - 22:18
Napisano 08.03.2012 - 16:58
Użytkownik Cati edytował ten post 08.03.2012 - 16:59
Napisano 08.03.2012 - 17:14
Napisano 11.03.2012 - 03:28
Użytkownik incore100 edytował ten post 11.03.2012 - 03:29
Napisano 11.03.2012 - 11:06
To, że byłoby to niesprawiedliwe, nie znaczy, że musi istnieć "Wieczna sprawiedliwość". To, że coś chcę, nie znaczy od razu, że coś istnieje.Nie wierzę w to, że nic nie ma po śmierci. Nie jestem jakimś wielkim znawcą tematu, ale z punktu widzenia zwykłego zjadacza chleba uważam, że to by było zwyczajnie niesprawiedliwe.
Takie uczucia ma chyba każdy, bo każdy patrzy ze swojej perspektywy i wszystko odnosi do siebie.Czy ktoś jeszcze ma takie odczucia tzn chodzi mi o śmierć dlaczego JA mam umierać - ja nie chce ... po co ?
Napisano 11.03.2012 - 12:02
Witam, 1 post ( trema ) [ walne z grubej berty ]
Od dłuższego czasu czytam forum, stronę , ale dopiero teraz zdecydowałem się zarejestrować i uczestniczyć w dyskusjach.
(...)
Kiedys jak lubliśmy jaskinie i dobre mięso nie było pojecia dobra i zła w takim wymiarze jak je teraz znamy były wzajemne relacje , później nastąpił rozwój cywilizacji wyrobiły sie charaktery i co bogatsze jednostki ( wybitne ? ) zaczęły mowic co jest dobre a co złe ... ale czy to na dobre wyszlo hmm tak można powiedzieć , że mamy cywylizacje .. samochody , rakiety , lcd , i takie tam .. .. ale tak naprawde do czego to zmierza ..
Czy ktoś jeszcze ma takie odczucia tzn chodzi mi o śmierć dlaczego JA mam umierać - ja nie chce ... po co ?
Problem zła rozwiązuje się w ten sposób, że to człowiek sam sobie zasłużył, że to wolna wola człowieka, którą Bóg szanuje, ble ble ble i dlatego pozwala człowiekowi na złe wybory- dobrze, ale mówimy o społeczeństwie ludzkim, a co z przyrodą? Dlaczego Miłosierny stwórca stworzył takie potworne mechanizmy jak mechanizm rozrodu niektórych pająków i much?
Bo wszyscy wierzący argumentują to faktem, jaka natura jest piękna, fascynująca i zbyt złożona, by mogła powstać przypadkiem- a zupełnie nie zwracają uwagi na tą "gorszą" stronę naturalnej rzeczywistości. A wszystko to stworzył podobno Miłosierny Stwórca! Bóg jest Miłością. Czyż nie?
Użytkownik Amontillado edytował ten post 11.03.2012 - 12:06
Napisano 11.03.2012 - 16:02
Co Ty nie powiesz... Tak, zastanawiałam się nad tym mądralo i to chyba oczywiste, że mówiąc o MIŁOSIERNYM STWORCY mówię o perspektywie NIE natury, NIE pająków i muszek i NIE MOJEJ, a perspektywie tych, którzy wierzą w miłosiernego stwórcę. Podałam ten przykład nie po to, by wartościować przyrodę, ale by pokazać, jak stronniczy w tym są ludzie, którzy w ten sposób wartościują- "DZIEŁO BOGA", naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim zaczniesz polemizować, bo nie wiesz, z czym polemizujesz i do czego się odnosiszPrzyroda nie rozróżnia dobra i zła, za to Ty jak widać świetnie sobie radzisz z takim zadaniem. Zastanawiałaś się nad tym? Czy według pająków-pasożytów - o których zachowaniu piszesz "WSTRZĄSAJACE!" - czy według nich ich zachowanie jest złe czy dobre? Czy ich ofiara umierając myśli sobie - to co robi mi ten pająk jest złe/dobre? Czy wulkan kiedy wybucha, a tsunami gdy zalewa brzeg - zachowuje się ŹLE czy DOBRZE i kto o tym orzeka?
Tu jest jak najbardziej moja, tylko moja i wyłącznie moja, subiektywna perspektywa, odnosząca się do mojego, tylko mojego i wyłącznie mojego istnienia i DLA MNIE jest złe i niewyobrażalne, że umrę. Najzwyczajniej w świecie nie chcę nie istnieć, tak trudno to zrozumieć? Dlatego dla mnie moja śmierć jest złem i nie rozpatruję tu tego, czy natura jest zła, dobra czy neutralna, bo nie o to tu chodzi, więc nie wypaczaj sensu wypowiedzi.Więc i do Ciebe kieruje pytanie: Czy śmierć jest zła? Jeśli tak to dlaczego i według kogo? Według psa, kota, czy sosny to co ich spotyka kiedy giną jest złem czy dobrem?
Napisano 13.03.2012 - 12:16
Co Ty nie powiesz... Tak, zastanawiałam się nad tym mądralo i to chyba oczywiste, że mówiąc o MIŁOSIERNYM STWORCY mówię o perspektywie NIE natury, NIE pająków i muszek i NIE MOJEJ, a perspektywie tych, którzy wierzą w miłosiernego stwórcę.
(...)dobrze, ale mówimy o społeczeństwie ludzkim, a co z przyrodą?
Podałam ten przykład nie po to, by wartościować przyrodę, ale by pokazać, jak stronniczy w tym są ludzie, którzy w ten sposób wartościują- "DZIEŁO BOGA", naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim zaczniesz polemizować, bo nie wiesz, z czym polemizujesz i do czego się odnosisz
Napisano 14.03.2012 - 12:43
Użytkownik czoker edytował ten post 14.03.2012 - 17:44
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych