Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jest życie po śmierci, czy go nie ma?

życie po śmierci NDE

• Please log in to reply
632 replies to this topic

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To energia wieczna. Komputer jest tylko software, a prąd nadaje mu życie. Tak jak mózgowi nadają życie wyładowania elektryczne.

Mózgowi nadają życie głównie tlen i glukoza.

I co z tego że wieczna. jak spalisz człowieka to też masz energię cieplną. Po za tym prąd sam w sobie to za mało, mózg działa i posiada świadomość dzięki temu jak jest zbudowany. Prąd sam w sobie świadomości nie ma, bo inaczej kawałek kabla z żelazka miałby świadomość.

• 0

Universe24.
  • Tematów: 54
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wszystko

a skąd to wiesz? Byłeś kiedyś energią? Masz dowody na to że prąd/elektryczność nie może być świadoma? Pisalem - mózg to software, energia nadaje mu świadomość. Tlen i glukoza to nadaje życie organizmowi, a nie świadomości. 

• 1

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up wszystko@

Tlen i glukoza to paliwo dla elektrowni zasilającej mózg. Komputery potrzebują zewnętrznego źródła zasilania. Cała aktywność układu nerwowego polega na przesyłaniu impulsów elektrycznych. Tak jak w komputerze ludzki mózg jest niesamowicie szybkim procesorem przetwarzającym zero jedynkowe dane ale w przeciwieństwie do zwykłego domowego komputera mózg zarządza też źródłem zasilania. Sprawa nie jest taka prosta jak próbujesz ją  przedstawić. I nie ma na świecie NIKOGO!!! kto jest w stanie opisać WSZYSTKIE niuanse i efekty związane z pracą mózgu. Nadal jest to jeden z najmniej poznanych organów. 

Użytkownik pan juzek edytował ten post 06.12.2014 - 23:08

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widzę że mamy tu do czynienia z teorią Świadomości Zapchajdziury - jeśli nie wiemy czegoś o działaniu mózgu, to tam właśnie tkwi tajemnica świadomości.

• 0

marko895.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po za tym prąd sam w sobie to za mało, mózg działa i posiada świadomość dzięki temu jak jest zbudowany. Prąd sam w sobie świadomości nie ma, bo inaczej kawałek kabla z żelazka miałby świadomość.

Proszę wskaż mi miejsce w ludzkim mózgu, które jest ośrodkiem świadomości.

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uniwerse, masz dowody na to że moje lacie i koszula nie są świadome? Marko, nie ma w mózgu jednego miejsca gdzie jest świadomość. Gdybyś miał o tym jakieś pojęcie to nie zadałbyś takiego pytania.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.12.2014 - 08:13

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uniwerse, masz dowody na to że moje lacie i koszula nie są świadome? Marko, nie ma w mózgu jednego miejsca gdzie jest świadomość. Gdybyś miał o tym jakieś pojęcie to nie zadałbyś takiego pytania.

Oświeć więc nas i nie pozwól dalej szyć w nieświadomość. Napisz jak to wszystko rozumiesz. 

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.fizyka.um...okognitywna.pdf

Komu nie chce się tego czytać, niech odpuści sobie temat.
  • -1

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Robisz porządki czy prowadzisz wyminę opinii? 

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

pisanie "Masz dowody na to że prąd/elektryczność nie może być świadoma?
To tak samo jakby napisać "depczesz chodnik a nie pomyślałeś że jego to może boleć?

I nie ma na świecie NIKOGO!!! kto jest w stanie opisać WSZYSTKIE niuanse i efekty związane z pracą mózgu. Nadal jest to jeden z najmniej poznanych organów.

Z tym się zgadzam, nie ma jeszcze wszystkich tajemnic mózgu wyjaśnionych. Ale teorie że jest energia to wystarczy- to jest takie gadanie które niczego nie wyjaśnia

Aidil jak chcesz coś pisać to pisz konkretnie. Bo ja już swoje stanowisko przedstawiłem w tym temacie i w wielu innych.

Widziałem że nie będziecie tego czytać, więc tak w skrócie:
Świadomość od przytomności różni się dodatkową funkcją odnoszenia postrzegania bieżącego stanu do siebie, kontekstów z tym związanych, relacji wykraczającej poza chwilowe doznanie, częściowo skierowanej do wewnątrz.
Zbiór licznych, współpracujących ze sobą funkcji mentalnych możemy nazwać umysłem (Marvin Minsky zatytułował swoją książkę "Society of mind", 1988). Funkcje te obejmują percepcję umożliwiającą rozpoznawanie, pamięć umożliwiającą porównywanie rozpoznanych obiektów do wcześniej napotkanych, przywoływanie do pamięci roboczej podobnych obiektów, sytuacji i zdarzeń, nazywanie ich i manipulacja symbolami je opisującymi.
Świadomość jest wynikiem specyficznej organizacji przetwarzania informacji i można ją przypisać tylko mózgom, w których zachodzą dynamiczne procesy.

Widzę że niejaki seiw83 daje mi minusy z przyczajki, samemu nic nie pisze bo pewnie nie wie co.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.12.2014 - 13:27

• 1

Universe24.
Reputacja

Napisano

Wszystko, to po kolei. Z czego "składa się energia", skąd się wzięła, od kiedy istnieje. Czekam na odpowiedz. Mam na myśli energię rozumianą w generalny sposób. Jakikolwiek rodzaj energi, ale ten pierwszy. 

Użytkownik Universe24 edytował ten post 07.12.2014 - 13:51

• 0

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może ty najpierw odpowiedz na pytanie jak czuje się zdeptany chodnik. bo skąd wiadomo że nie ma świadomości.
  • 0

Universe24.
Reputacja

Napisano

Może ty najpierw odpowiedz na pytanie jak czuje się zdeptany chodnik. bo skąd wiadomo że nie ma świadomości.

Nie chodnik, tylko układ atomów, który go buduje. A jak wiemy, atomy w 99 % są puste, a 1 % ich masy stanowi energia. nie wiemy czym dosłownie jest energia, nigdy nią nie byliśmy. A byliśmy, świadomość ? HMM

Użytkownik Universe24 edytował ten post 07.12.2014 - 17:57

• 0

marko895.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W mózgu nie ma żadnego miejsca, które jest źródłem swiadomości, mózg jest jedynie jej odbiornikiem. Ale ja na ten temat nie mam zadnego pojęcia wiec przytoczę wywiad z pewnym bardzo oświeconym jak na dzisiejsze czasy profesorem.

http://infra.org.pl/...j-ecclesem.html

A tu według mnie najważniejsze fragmenty tego wywiadu:

Skąd w ogóle konieczność wprowadzenia pojęcia „duch”? Czy nie można zadowolić się samym mózgiem?

J. Eccles: Gdyby źródłem naszych świadomych doznań była tylko aktywność ludzkiego mózgu, nie moglibyśmy podejmować żadnych decyzji ani sprawować kontroli nad zachowaniami. Proszę zwrócić uwagę, że nawet zatwardziali materialiści, którzy wyjaśniają wszystko funkcjonowaniem neuronów (a przynajmniej wydaje im się, że wyjaśniają), uznają się za odpowiedzialnych za własne postępki.

Rozwijając to można dodać, że mózg bez zasilającej go świadomości byłby jak włączony komputer przy którym nikt nie siedzi. Innymi słowy świadomość jest tym, co w danym momencie wywołuje w mózgu odpowiednie procesy. Potrafimy już zdefiniować w kategoriach biologicznych czym są myśli, ale nie potrafimy odpowiedzieć co odpowiada za to, że w konkretnym momencie powstała konkretna myśl, nawet gdy nie ma żadnych znaczących bodźców zewnętrznych. Dlatego mówi się , że powstają one przypadkowo.

Uważa pan, że „duch” oddziałuje na mózg, a nie odwrotnie. Fizycy twierdzą, że pozostaje to w sprzeczności z fundamentalnym prawem zachowania energii. Czy mógłby pan, w sposób zrozumiały dla laika, wytłumaczyć, w jaki sposób fizyka kwantowa pomogła panu przezwyciężyć tę sprzeczność?

J. Eccles: Streszczając to bardzo schematycznie, przypomnę, że komórki mózgu łączą się ze sobą dzięki synapsom. Ostatnie badania wykazały, że synapsy może pobudzić do działania cząsteczka ważąca zaledwie dziesięć do minus szesnastej grama. Koncentracja umysłowa towarzysząca powzięciu przez człowieka jakiegoś zamiaru lub też konsekwentne przeprowadzenie jakiejś myśli może spowodować reakcje neuronów. A zatem umysł oddziałuje na mózg zwiększając możliwość zajścia pewnych reakcji w neuronach i zmniejszając prawdopodobieństwo wystąpienia innych. Na tym poziomie dużą rolę odgrywa zasada nieoznaczoności Heisenberga, mówiąca, że prawa natury mają charakter prawdopodobieństwa, nie zaś determinizmu. Innymi słowy model mózgu, w którym mózg nie jest twórcą, lecz „odbiornikiem” świadomości, nie sprzeciwia się żadnym prawom fizycznym. I inny ważny punkt: oddziaływanie naszego „ja” na struktury synaptyczne mózgu rozwiązuje problem wolnej woli, która według tej teorii nie podlega prawom fizycznym.

My, ludzie jesteśmy najwyższą formą biologiczną, nasz mózg jest najbardziej rozwinięty, dlatego możemy odbierać świadomość w jej najbardziej zaawansowanej postaci. Zwierzęta również są świadome - są świadome zagrożenia, otoczenia, pogody i wielu innych rzeczy, natomiast w przeciwieństwie do nas nie posiadają samoświadomości, nie są świadome tego, że są świadome i że istnieją. 

• 3

Wszystko.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W ogóle mnie ta hipoteza nie przekonuje. Żeby mózg mógł działać i być świadomy nie jest potrzebny żadna dodatkowa cząstka czy coś w tym stylu.

Ten J. Eccles wygłaszał wiele swoich opinni na temat duszy, religijności i sam był dość wierzący. wystarczy zacytować parę fragmentów

Wierzę, że moje istnienie jest fundamentalną tajemnicą, która przekracza każdą biologiczną ocenę rozwoju mojego ciała (również mózgu) z jego genetycznym dziedzictwem i ewolucyjnym pochodzeniem. Byłoby nierozsądnym wierzyć, że ten wspaniały dar świadomego istnienia nie ma dalszej przyszłości oraz możliwości egzystencji w innej niewyobrażalnej rzeczywistości

Możemy patrzeć na śmierć ciała i mózgu jako na rozpad naszego dualistycznego istnienia. Mamy nadzieję, że uwolniona dusza znajdzie nową przyszłość o głębszym znaczeniu i bardziej zachwycających doświadczeniach w jakiejś odnowionej ucieleśnionej egzystencji zgodnie z tradycyjnym chrześcijańskim nauczaniem"

Nie wiem na ile te cytaty to dokładne tłumaczenia ale przyjmijmy że oddają jego poglądy dobrze. Widać po tych wypowiedziach że żywił wiarę w życie po życiu, w duszę, miał nadzieję że coś jednak będzie potem. Są inni naukowcy którzy również mają takie poglądy, nie on jedynym

Z czego "składa się energia", skąd się wzięła, od kiedy istnieje.

Wzięła się z wielkiego wybuchu, potem powstała materia.

A jak wiemy, atomy w 99 % są puste, a 1 % ich masy stanowi energia. nie wiemy czym dosłownie jest energia, nigdy nią nie byliśmy.

Zapędzasz się w jakieś dziwne dywagacje, to tylko gmatwa temat i nic więcej. Jak chcesz się bawić w takie coś, to baw się sam.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 07.12.2014 - 21:36

• -2

Also tagged with one or more of these keywords: życie po śmierci, NDE

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych