Napisano 20.09.2011 - 18:38
Napisano 20.09.2011 - 18:56
no ci, którzy nie wierzyli w żadne duchowe aspekty byli raczej ateistami prawda ? osoby bardzo religijne i z różnymi poglądami pewnie też różnili się od siebie w swoich wyobrażeniach tego co jest po śmierci. a przecież z opisów tych ludzi w książce wynika, że zgodnie widzieli siebie z wcześniejszego wcielenia, swoją śmierć, tunel, podróż przez srebrzyste obłoki (to jest szeroko opisane) gromady dusz (też szeroko) przewodników duchowych - oni nawet w podobny sposób opisywali miejsca w których się znaleźli po przekroczeniu tunelu i potem jeszcze dalej... podobnie opisywali hierarchie (nie wiem czy to dobre słowo) jaka tam panowała - wg Ciebie taka spójność nie jest niczym zastanawiającym ? zbyt wiele złożonych rzeczy się ze sobą pokrywa by to była fantazja ludzi... każdy człowiek ma co innego w głowie i jestem pewny, że badani przez niego ludzie mieszali by się w "zeznaniach" gdy by tu chodziło tylko o jakieś nie realne wyobrażenia - przynajmniej ja tak do tego podchodzę i w żadnym wypadku nie skreślam i nie neguje tego co ci ludzie widzieli i co opisali. Jedyna opcja fejku to oszustwo tego człowieka - ale grubo wątpię w to i nie można niczego mu zarzucić ponieważ nie ma podstaw by to zrobić - najłatwiej jest powiedzieć "on kłamie dla hajsu i sławy" nie mając ku temu żadnych dowodów i podstaw.Ale w co wierzyli, tego już nie napisał. A mnie interesuje konkretnie jakie poglądy miał dany człowiek w opisywanym przypadku. Wtedy mógłbym sobie porównać jego wizje z wyznawaną wiarą. Pewnie dało by się znaleźć podobieństwa. Ale tego nie ma. Facet wiedział, że czytelnikom tej książki nie będzie na tym zależało. Każdy zadowoli się relacjami z hipnozy. Aha i według ciebie to nie jest najważniejsze, co powtarzasz już chyba drugi raz. A dla mnie, jak widzisz, to jest bardzo ważne. Według mnie to co opowiadają ludzie w trakcie hipnozy regresywnej jest pomieszaniem doświadczeń z życia, wierzeń i wyobrażeń. Był wiele takich przypadków opowiadania o poprzednich wcieleniach, które zostały sprawdzone. Okazywało się, że wymienieni ludzie i miejsca pojawiły się gdzieś w życiu tego zahipnotyzowanego. Zaobserwowano też że osoby wierzące w reinkarnację są bardziej skłonne do opowiadania o poprzednich wcieleniach niż osoby w nią niewierzące.
Napisano 21.09.2011 - 10:57
Napisano 21.09.2011 - 11:06
Problem jest taki że głęboko religijny katolik nie będzie wierzył w reinkarnację, bo jest to sprzeczne z jego wiarą. W ogóle określenie "głęboko religijny" nie wiele mówi bo jak wiemy na świecie jest dużo religii i systemów wierzeń. Wizja nieba w islamie jest dalece różna od tego co mamy w chrześcijaństwie. Nie wiem czy tak łatwo można nazwać ateistami osoby które nie wierzą w świat duchowy. Bo na przykład deiści, przynajmniej większość nie wierzą w świat duchowy. Jedną z najstarszych znanych grup społecznych wyznających formę deizmu byli żydowscy saduceusze, którzy nie wierzyli w istnienie świata duchowego poza samym Bogiem.no ci, którzy nie wierzyli w żadne duchowe aspekty byli raczej ateistami prawda ? osoby bardzo religijne i z różnymi poglądami pewnie też różnili się od siebie w swoich wyobrażeniach tego co jest po śmierci.
Psychiatrzy zaczynają korzystać z pomocy egzorcystów i na nic krzyki zdewastowanych oświeceniowym laicyzmem umysłów świat idzie do przodu odkrywając co raz to nowe przestrzenie psychiki a może duszy człowieka.
Napisano 21.09.2011 - 19:00
Popularny
Napisano 22.09.2011 - 15:41
Napisano 22.09.2011 - 17:25
Napisano 22.09.2011 - 18:42
Napisano 23.09.2011 - 09:28
Napisano 23.09.2011 - 12:28
Zabrzmiało to mniej więcej jak poniższe: "Ludzi można podzielić z grubsza na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los" - Oscar Wilde... albo inne, anonimowe: "Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku".dlatego niektorzy zostali obdarzeni inteligencja a reszta ma przechlapane
Użytkownik Pędnik NieŁągiewki edytował ten post 23.09.2011 - 12:31
Napisano 23.09.2011 - 13:48
Napisano 23.09.2011 - 14:35
Użytkownik Aidil edytował ten post 23.09.2011 - 14:40
Napisano 23.09.2011 - 15:02
Napisano 23.09.2011 - 15:52
Aidil,
Masz rajcę i tak może być, a co do ziemniaków i obrazowania problemów to ja zrobiłem tak: macie tutaj surowe ziemniaki, zrobicie z nimi co chcecie, możecie je ugotować i zjeść, możecie je zjeść surowe, możecie je(...) itd. A jak w koncu bedę miał czas to je wam ugotuje.
Wkleiłem tekst który uważam za ważny w dyskusji tylko obarczony wadą techniczną.
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych