Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zaginiony słoń

• Please log in to reply
37 replies to this topic

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

• Tematów: 412
  • Artykułów: 20
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Lynx, nie rób na złość sobie i innym tylko weź zdjęcia słonika, zdjęcia tapira i z obiektywnie porównaj :) Ta figórka nie ma żadnych cech tapira-zero proporcji itd... Zrób sobie prosty eksperyment i daj do porównania małemu dziecku a odp poznasz   :)

Stawiam 100 PLN, że on (Lynx) będzie trzymać na swoim ... :mrgreen:

I jeszcze może walnie minke -> " :->"

Może zrobimy ankiete "Co to za zwierzę ?" :P
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jak chcesz to zrób ankiete ale nie sądze żeby to cokolwiek rozwiązało... Niech każdy sam wyciągnie wnioski.
A ja mam dla Lynxa, który jest znakomitym zwierzoznawcą taką zagadkę. Co to kurka jest za zwierz?? :->
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dozwolony czas na smyranie po głowie 1 min. :->
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Proszę bardzo, Legalize, specjalnie dla Ciebie porównanie słonia i tapira. Polecam zwrócić uwagę na długość trąby i rozmiary oraz kształt uszu. Proponuję także pomyśleć, które z tych zwierząt jest łatwiejsze do zaobserwowania w lasach Ameryki Południowej.

Zaś co do prezentowanych przez Ciebie zdjęć, to są to oczywiście dinozaury ze słynnych kamieni z Ica. Sam mam jeden taki na półce :-)
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Jedynie co może przypominać tapira to pyszczek, nic więcej...
A to miło że posiadasz replike kamieni z Ica.. Szkoda tylko że nie ma odpowiedzi na to skąd się wzięły dinozaury na tych kamieniach :)
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bo i tylko pyszczek, tudzież głowa, na dobrą sprawę został w tej figurce odzwierciedlony...
Odpowiedź na pytanie o dinozaury na kamieniach jest znana od jakichś 40 lat i dostępna na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko poszukać :-) A nawiasem mówiąc, mój kamień jest oryginalny i jedyny w swoim rodzaju. Ręczna robota :-]
  • 0

Borte Czino.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wydwało mi się, że kamienie z Ica to słynna fałszywka...ale to pewnie tylko spisek archeologów, masonów i darwinistów, aby zatuszować obecność ludzi w czasach dinozaurów...

Może twórca figurki był beztalenciem i mu wyszedł brzydki tapir albo to hybryda grubasa z głową tapira, coś jak Ganesa w Indiach, a może specyficzny rodzaj sztuki (przypomina mi to rzeźby z Monte Alto).
  • 0

Ejael.
  • Tematów: 56
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Warto zobaczyć jak w sztuce przedstawia się małe słoniki i małe tapiry - poniżej małe porównanie (użyłem chyba najłsynniejszego śłonika na świecie :-D ):
Dołączona grafika

Ja nie mam wątpliwości że to słonik a nie tapir.
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy wy naprawdę nie widzicie ze to TAPIR? :lol : eh niektórzy to mnie dołują, przecież ewidentnie widać, że to słoń a nie żaden tapir, świnia czy ....
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

DaVinci, przeczysz troche samemu sobie ale luz :)
Panowie... Nie ten pyszczek, nie te uszy, nie te tułowie, w ogole nie ta bajka.
Porównanie tapira do figórki to tak jak bym chciał porównac tapira doi koali... Tylko jedna cecha wspólna.
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tułów to i słonia nie przypomina, podobnie jak ledwo zarysowane nogi.
  • 0

Legalize.
Reputacja

Napisano

Bo na tym polega sztuka, żeby najważniejsze cechy wskazać.
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Legal to jest tego samego typu myślenie co np. "Yhy ... na filmie z Pentagonu widać Boeinga" itd. :smile:
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie przekonacie mnie, że to słoń. Gdybym zobaczył samą figurkę, bez przeczytania artykułu to nawet bym nie pomyślał, że to właśnie słoń. Stylizowana na zwierzę jest tylko głowa, tułów to zwykły garnek, z czterema wypustkami które mają przedstawiać nogi. "Trąba" jest zbyt krótka, bardziej przypomina pysk tapira lub mrówkojada. Jednak, i tu się zgodzę, uszy są za duże jak na tapira ale zarazem za małe na słonia afrykańskiego.
Szkoda, że jest tylko jedno zdjęcie tej figurki...
  • 0

dj_cinex.

VRP UFO Researcher

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie przekonacie mnie, że to słoń.

Nikt nikogo nie będzie przekonywał ...

Każdy widzi co chce ... tak samo jak jeden patrzy na trzepoczącą flagę na Moonie i mówi , że to drgania po wbiciu (lecz flaga jeszcze nie jest wbita) ... drugi mówi, że na filmie z Pentagonu widzi Boienga ... a trzeci mówi, że ten słoń to "mrówkojad" ... :-D

Tak było ... jest ... i będzie ...

Mam nadzieję, że każdy z osobna sam sobie odpowie na pytanie co to za zwierzę i wystarczy ...
  • 0

Borte Czino.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cofam pancernika i mrówkojada, zmieniam typ na tapira. Zmiany tej dokonałem po wnikliwej analizie głów pancernika, mrówkojada, słonika afrykańskiego, słonika indyjskiego, tapira oraz figurki :) Nawet małe słoniki mają znacznie dłuższą trąbę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych