5 miliardów rocznie od państwa to też "dobrowolna opłata"? Nie wspominając o oddaniu zabranych majątków, jeśli w mediach mówią "nieoficjalnie" 25 miliardów, to tak naprawdę może być połowę więcej.5.Pieniądze na kościół- każdy daje dobrowolnie, wiadomo zdarza się że jakiś duchowny "wyłudza", ale jak pisałem wyżej w każdym zawodzie znajdą się takie osoby. U mnie w rodzinie raz ta się na tace 2 zł a raz 10.... czasem więcej czasem mniej i jakos w tym problemu nie wiedze....
Mój wuj przebywa właśnie za granicą, na wycieczce ufundowanej przez znajomego księdza. Skąd na to pieniądze? Z kasy Caritas.6.Zauważcie że dużo dzieci , dzięki kościołowi ( i ludziom dobrej woli ) może jeździć na wakacje , ma co na siebie i do garnka włożyć...
Chrześcijaństwo, szczególnie "Stary testament" wali stalinizmem (kult jednostki, czystki "bałwochwalców", zagłady narodów, niepodważalna służba Bogu, albo pogrom ludzi). W dodatku Chrześcijaństwo jest b. kolektywistyczne, co bardzo mi się w nim nie podoba. Bóg, Allach, Jahwe, Jehowa to ten sam semicki Bóg, tylko czczony inaczej. Nergal nie ma jaj, żeby drwić z Islamu, ba nawet te jego szatany pochodzą z legend Bliskiego Wschodu (podobnie jak w Morbid Angel). Muszę przyznać jednak, że pierwszy okres działalności Behemoth bardzo mi się podoba (Sventevith, Grom). Nie martw się - są zespoły anty-islamistyczne, tylko ty ich nie znasz, a się wypowiadasz.7.Nie wiem czemu "Ateiści" uważają za chrześcijaństwo za najgorsze zło i najbardziej wynaturzoną religię.... nie uważam że inne religie są takie, ale pragne zauważyć że Moja religia może być przez ludzi obrażana szykanowane itp, np: Taki Nergal, ciekawe czemu koranu nie potargał, jak ktoś obrazi Allacha to juz sa protesty i "wojna" ale kpić z Jezusa i Boga to już można....
Zdecyduj się: Filozofia a religia to dwie różne sprawy. A takie coś jak "trzeba pomagać i być dobrym" w ogóle do mnie nie trafia; takie doktryny wychowują ludzi w słabości, sprzyjają kolektywizacji.4.Filozofia kościoła jest dobra, ma założenie że trzeba pomagać i być dobrym , niewiedze w tym nic złego.
2.Co wam kościół Katolicki czy w ogóle chrześcijański zrobił? Kościół w całej swojej historii jeśli chodzi o Polskę-Pomagał....
Dba o ciemnotę ludzi, w skali małej gminy tak naprawę rządzi kościół z ambony, a nie władze świeckie. Nie wspominając o niszczeniu przez ostatnie 1000 lat na ziemiach polskich symboli mojego Boga, a także czystek protestantów (jak wiadomo protestant nie jest gorszym chrześcijaninem) w całej Europie. Wszystko rozchodzi się o kasę.
To ja chcę zobaczyć Swarożycę (swastykę) obok krzyża - niemożliweUważam że każdy powinien szanować religie innych, beż obrażanie ani innych tego typów rzeczy.Niech nie zabierają krzyża z ściany tylko dołożą swój symbol, mi nie przeszkadza Pół księżyc obok Krzyża..
Użytkownik Anima Damnata edytował ten post 18.09.2011 - 14:17