Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasza Wiara

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

sieka14.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

'Opisałem ją wyżej:).

Jakoś nie odczuwam działań Komunistycznych na sobie.... Poza tym proponuje zakopać topor wojenny... Prawda jest taka że nikt nikogo na siłe do swoich poglądów nie przekona... a , przemoc rodzi przemoc, która jest nam niepotrzebna.... Moze lepiej zastanowić się nad tym jak spróbować się dogadać i stworzyć lepsze dziś i jutro, bo jak pisałem każdej dziedzinie można przypisać złe czyny, i w każdej dziedzinie mogą działać źli ludzie.
To że morderca chodzi w nike nie znaczy że każda osoba w nike nim jest:)
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też szczególnie nie chodzę do kościoła, jeśli mam za co dziękować Bogu robię to osobiście w własnym zaciszu. Do wiary nie jest potrzebny kościół, do tego jest szczera wiara, że jest "Coś" ponad nami. Mi to wystarcza.
Święta święce, nie bluźnie na Boga, nie zaprzeczam istnieniu (chociaż miewałem wątpliwości, oczywiście w chwilach kiedy wydawało się, że nie chce pomóc).
Człowiek jest sam sobie pośrednikiem między "Niebem" a "Ziemią".
  • 1

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po pierwsze, Ani bardzo fajny post :)

sieka14

I nadal uważam że twoje porównania są naprawdę bez urazy beznadziejne.Ten symbol jest symbolem zła i śmierci (jest tak kojarzony) i obnoszenie się z nim jest obrazą dla twoich dziadków i w ogóle wszystkich ludzi walczących na wojnie...

Jakie porównanie ? Swarzyca jest oficjalnie zarejestrowanym symbolem wyznaniowym RKP (tak samo jak inny znak tzw. Ręce Boga), więc wobec prawa stoi na takiej samej pozycji jak Twój krzyż. To, że podeptaliście wiarę, kulturę i tradycje przodków zastępując je obcym nam kulturowo kultem to wasza sprawa - nie zgodzę się jednak aby moja wiara była opluwana (zapewne tak samo jak Ty nie zgadasz się na obrazę swoich uczuć religijnych).

Co więcej

Rozumujesz w ten sposób:Boga nie ma i wszyscy co w niego wierzą są beznadziejni i ograniczeni.

A skąd Ty w ogóle wyciągnąłeś wniosek, że Ani jest ateuszem ?

Ogólnie jeżeli, będziesz chciał dalej toczyć dyskusję zapraszam do tego tematu, bo już lekko odchodzimy w stronę offa.

Użytkownik Shinji77 edytował ten post 19.09.2011 - 09:49

• 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Moje pytanie brzmi, ile w nas prawdziwej wiary, a ile w nas wiary nasuniętej poprzez nauczanie o Bogu ?

Ja osobiście staram się wyzbyć wiary wpojonej a przyswoić jedynie wiarę swoją własną, którą sam uznaje za słuszną. Zresztą uważam, że tak też powinno być, żadnej indoktrynacji, jedynie czyste własnowierstwo, lub brak wiary, każdej osoby z osobna. W moim wypadku myślę, że pozostało jakieś góra 1% wiary przekazanej mi w drodze nauki w domu, szkole i kościele, natomiast cała reszta to wiara całkowicie własna i przemyślana, bez żadnego przyjmowania czegokolwiek za pewnik bo "ktoś tak mnie nauczył".

Także niech każdy wieży, lub nie, w to co tylko zechce i uzna za słuszne.
Chciało by się tylko rzec: pokój i miłość bracia i siostry ;)

Użytkownik Matt' edytował ten post 19.09.2011 - 23:54

• 0

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Od początku wiara w Chrystusa w Boga była prześladowana i tępiona na świecie . to samo dzieje się na tym forum ...

a raczej o unikaniu odpowiedzi na pytania lub wymijaniu ich, próbowaniu przekabacenia tekstu na swoją stronę i kompletnym zerze jakichkolwiek argumentów.
Po sromotnej porażce i epickim popisie ignorancji w temacie o ewolucji i pojawieniu się kolegi GuardAngel w temacie czysto związanym z wiarą spodziewałem się jednak sytuacji odwrotnej - w końcu to zadeklarowany obrońca wiary...

HideHisFace - rozumiem że wierzysz w nasze pochodzenie od małp , krokodyli lub co tam sobie dopiszesz twoja wola .
Ja przedstawiłem swoje poglądy . Wiem że nie wszyscy się z nimi zgadzają mają do tego prawo .
Ja będę postępował wg zasad które mnie przekonują i które uważam za słuszne bo mam do tego prawo :).
Polemika z Tobą jest jak rozmowa z gąbką w końcu to jest Twój przodek :):) ... .piszesz coś o epickiej porażce zerze argumentów ( znajdziesz je w biblii poczytaj sobie ) przeszkadza Tobie że cytuję wersety z Biblii , a Ty z czego korzystasz jesteś naukowcem archeologiem sam lub sama doszedles do czegoś znaczysz coś w sweicie nauki? masz jakieś osiągnięcia? możesz się czymś pochwalić ???? czy po prostu papugujesz poglądy innych osób .
W swoim poscie #55 piszesz...

Litościwy chrześcijański Bóg, czy w wypadku opisywanym przeze mnie teraz, konkretnie katolickie wyobrażenie tegoż to po dokładniejszym przeanalizowaniu wszystkiego raczej mało sympatyczna i zdecydowanie... niespójna postać. Ostatnia rzecz, którą powiedziałbym o bogu, który pomimo WSZECHWIEDZY każe swojemu wybrańcowi zabić własnego syna by przetestować jego wiarę, pomimo tego, że jako wszechwiedzący to i tak wiedział, to to, że jest miłosierny. Tak samo, nie można nazwać miłosiernym boga, który zakłada się ze swoim wrogiem o to, że jego wierny pozostanie lojalny, po czym pozwala na wyrżnięcie jego rodziny, zniszczenie dorobku życia a jego samego pozwala skazić ogromną liczbą chorób. Nagroda po wytrzymaniu tego wszystkiego nie zmazuje faktu czystego sadyzmu. Czy miłosiernym można nazwać WSZECHMOGĄCEGO boga, który, choć jednym słowem mógłby odmienić ludzkość, to jednak postanowił skazać ją na zagładę w potopie? Czy miłosiernym jest bóg, który skazuje własnego syna na wielkie męki, choć mógłby się po prostu światu ukazać ucinając dyskusję na dobre? Czy sprawiedliwym można nazwać boga, który pozwala jednym rodzić się bez szans na przetrwanie w bezgranicznym ubóstwie, a innym praktycznie w koszach pełnych szmalu?

Wreszcie, czy sprawiedliwym jest bóg, który ukarał swoje pierwsze stworzenia za złamanie zakazu i spożycie owocu poznania dobra i zła, choć z oczywistych względów stworzenia te NIE MIAŁY PRAWA WIEDZIEĆ, że czynią źle? Czy sprawiedliwym i miłosiernym jest to, że umieścił swoje pierwsze stworzenia w "klatce" z zainstalowaną śmiertelną pułapką, w którą musiały w końcu wpaść?
Czy taki bóg istnieje? I czy jeśli istnieje, warto wielbić kogoś, kogo, gdyby nie nazywał się katolickim Bogiem, większość nazwałaby tyranem?

Sam fakt że zaprzeczasz mojej wierze skłania mnie ku wnioskom jak bardzo sterowną osobą jesteś ... w twoim poście jest tylko płacz i lament ...a Co Ty zrobiłaś ,zrobiłeś by nam żyło się lepiej pomogleś pomoglaś komuś ??? sprawiłeś sprawiłaś coś by innym żyło się szczęsliwie i dostatnio? przedstawiasz w swoim poscie tylko żale i pretensje bez żadnych konstruktywnych wniosków . Płacz i lament to co można powiedzieć o Tobie.Masz coś do dodania ???

W temacie.... zrozumienia tekstu pisanego nie napisałaś, napisałaś nic o swojej wierze tylko atak na Boga i Chrześcijaństwo jak można z Tobą dyskutować ...rozumiesz temat NASZA WIARA ..... nie krytyka wiary innych osób i ich poglądów .

Na koniec ... sam fakt w którym każdy z nas wyciąga wnioski myśli samodzielnie jest podobno ogólnie tolerowany. Tak nie jest i ma to miejsce na tym forum , gdy przedstawiasz poglądy religijne wierzysz w Boga jesteś szybko minusowany :) ... gdy jesteś liberalny wierzysz że pochodzimy od małp to masz plusiki . Z całym szacunkiem do tego forum ale przestaje być obiektywne .

Zjawiska paranormalne, określane też jako parapsychiczne, nadprzyrodzone i nadnaturalne – to umiejętności lub zjawiska, których istnienie nie zostało potwierdzone eksperymentem naukowym i których istnienie wydaje się sprzeczne z panującymi obecnie teoriami naukowymi.

Myślę że powyższa idea przyświecała Twórcy tego forum ... oczywiście znalazła się grupka która próbuje zniwelować cały świat pozazmysłowy do mielonki z mięsa ( bo o czym z nimi można dyskutować )... o życiu pozagrobowym o tym że nie wszystko kończy się na tu i teraz ? o tym że nasz świat to tylko faza przejsciowa .

Dzięki opiniom zamieszczonym na forum wiele zyskałem do mojej pracy , na temat manipulacji tekstem , wrogości do jakichkolwiek wyznań powszechnego ateizmu.

Na koniec dodam ze anonimowość w internecie pozwala na b.wiele , błąd nie jesteśmy anonimowi ip, mail , profil na portalu spolecznościowym sprawia że można się dowiedzieć o nas .... Kim jesteśmy , jakie mamy poglądy,można czytać nasze maile wiadomości i nas dyskredytować . W bardzo szybki sposób można stracić wiarygodność wystarczy wspomnieć o 10 przykazaniach .

Użytkownik GuardAngel edytował ten post 20.09.2011 - 08:48

• 0

HidesHisFace.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja przedstawiłem swoje poglądy . Wiem że nie wszyscy się z nimi zgadzają mają do tego prawo .

Tak, wszyscy mamy do tego prawo, ale kiedy przystępuje się do dyskusji owe poglądy wypada umieć czymś poprzeć. I jako 'coś' mam na myśli więcej niż "bo Biblia tak mówi".

Jak już jesteśmy przy Biblii - przykro mi, po raz n-ty rozwiewać twoje złudzenia, ale Biblia jest tak samo wartościowym źródłem ogólno-naukowym jak Czerwony Kapturek jest na temat zachowania wilków. Innymi słowy, pod tym względem jest absolutnie bezwartościowa.

Co do tego, co sam widziałem - odsyłam do tematu ewolucyjnego, bo już o tym tam też wspominałem.

Sam fakt że zaprzeczasz mojej wierze skłania mnie ku wnioskom jak bardzo sterowną osobą jesteś ... w twoim poście jest tylko płacz i lament

Nie, to nie jest płacz i lament, to są proste wnioski i przykłady po prostu omijanych dla wygody i właśnie lepszego prania mózgów, ogromnych sprzeczności w Twojej Świętej księdze. Zaprzeczysz temu, co jest w księgach Rodzaju, Wyjścia, Eklezjastesa, Hioba, Ewangeliach, Listach Apostolskich i paru innych pokazujących okrucieństwa Twojego miłosiernego Boga? Zaprzeczysz w żywe oczy słowom własnej Świętej Księgi.

a Co Ty zrobiłaś ,zrobiłeś by nam żyło się lepiej pomogleś pomoglaś komuś ??? sprawiłeś sprawiłaś coś by innym żyło się szczęsliwie i dostatnio?

Moje pytanie - a co ty, dobry chrześcijaninie robisz?
Ja udzielam się między innymi w dziedzinie sztuki (ergo - cieszę oczy i wyobraźnię innych swoimi pracami) i ciągle pomagam bezdomnym i źle traktowanym zwierzętom, czyli tym, którzy sami nie mogą krzyczeć o swoje prawa w obliczu ludzkiego bestialstwa.

gdy jesteś liberalny

A to padłem tutaj - na forum, gdzie tak z połowa userów to Korwinowa prawica właśnie za liberalne (czyli w ich rozumieniu - stalinowskie) podejście minusy lecą jak z rękawa.

Z całym szacunkiem do tego forum ale przestaje być obiektywne .

Obiektywizm istnieje tylko w sferze faktów - w wypadku opinii nie istnieje.

Zjawiska paranormalne, określane też jako parapsychiczne, nadprzyrodzone i nadnaturalne – to umiejętności lub zjawiska, których istnienie nie zostało potwierdzone eksperymentem naukowym i których istnienie wydaje się sprzeczne z panującymi obecnie teoriami naukowymi.

Kiedyś wybuchy wulkanów określano jako gniew bogów, słońce było boskim rydwanem, dziwaczne, niemal idealne kręgi grzybów przypisywano zgromadzeniom wróżek, kisnące mleko zwalano na krasnoludki, jesienne epidemie bodaj u podnóża Andów lokalni Indianie zwalali na złe duchy i co z tego? Nauka wyjaśniła po kolei wszystkie z tych magicznych dziwactw - po kolei geologiczne zjawisko, układ słoneczny, po prostu cecha naturalna pewnego gatunku grzyba, bakterie i wreszcie kleszcze.
To, ze nauka nie potrafi wyjaśnić czegoś teraz, nie znaczy automatycznie, że teoria przeciwna, w tym wypadku religijność jest automatycznie prawdziwa.
Dychotomia jest w takich wypadkach niczym więcej niż logicznym błędem - nawet jeśli dana teoria naukowa okaże się błędna, wyjaśnienie 'to Bóg' nie jest od razu prawdziwe - 'teoria' zbudowana jako zaprzeczenie innej teorii i opierająca swoją prawdziwość wyłącznie na rzekomej nieprawdziwości innej teorii (patrz: Inteligentny Projekt/Kreacjonizm) jest z góry skazana na porażkę, bo nie zakłada trzeciego, czwartego i innych wyjaśnień.

Co do sprzeczności jeszcze - pewne cechy fizyki jądrowej zdają się być sprzeczne z fizyką ogólną stosowaną dla innych ciał, nie czyni to jednak działania atomów czymś magicznym, po prostu w tej skali niektóre zasady działają inaczej, na innych poziomach. Proste.

Na koniec dodam ze anonimowość w internecie pozwala na b.wiele , błąd nie jesteśmy anonimowi ip, mail , profil na portalu spolecznościowym sprawia że można się dowiedzieć o nas

Kto się kryje za anonimowością, ten się kryje - moje nazwisko wyszukać jest bardzo łatwo, nawet na tym forum, to wręcz banalne, starczy odrobinka chęci, dosłownie parę kliknięć. Ja tego nie ukrywam, ale też nie obnoszę się tym niepotrzebnie.

A perełki w poście kolegi zostawiam na koniec:

zrobiłaś ,zrobiłeś

Ja wiem, że nie wpisałem płci na forum, ale nie zrobiłem tego tylko dlatego, że mój nick zdradza moją płeć wręcz natychmiastowo każdemu, kto posiada znajomość języka angielskiego na poziomie... pierwszej klasy podstawówki. Ale jak widać, przeliczyłem się co do zdolności zrozumienia mojej ksywy. Ale muszę ci podziękować, bo uśmiałem się do rozpuku.

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 20.09.2011 - 11:46

• 2

#82 Gość_pokerek

Gość_pokerek.
  • Tematów: 0

Napisano

ale Biblia jest tak samo wartościowym źródłem ogólno-naukowym jak Czerwony Kapturek jest na temat zachowania wilków.

A ja tylko wtrącę, bo zainteresowała mnie jedna rzecz. Co rozumiesz przez pojęcie "ogólno-naukowym" i jak odniesiesz się do tego, że Biblia jest bogatym źródłem historycznym sposobu myślenia, tradycji, życia ówczesnego świata. Zapytaj nauczyciela historii.

edit
Dziękuję za wyjaśnienie.

Użytkownik pokerek edytował ten post 20.09.2011 - 11:35

• 0

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A ja tylko wtrącę, bo zainteresowała mnie jedna rzecz. Co rozumiesz przez pojęcie "ogólno-naukowym"

Wybacz, zapomniałem, że nie wszyscy są zaznajomieni z tym, co działo się w temacie o ewolucji - chodziło mi źródło w dziedzinie nauk przyrodniczych, a jako takie Inteligentny Projekt/Kreacjonizm, który to kolega GuardAngel tam reprezentował stara się Biblię przecisnąć.
Nie mam zamiaru podważać wartości Biblii jako źródła o obyczajowości i tradycjach ówczesnych ludów i jej znaczenia dla współczesnych chrześcijan, choć wiarygodność wielu opisanych wydarzeń historycznych można już poddawać w wątpliwość.

Użytkownik HidesHisFace edytował ten post 20.09.2011 - 11:27

• -2

Rainbow Lizard.
  • Tematów: 11
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Od początku wiara w Chrystusa w Boga była prześladowana i tępiona na świecie . to samo dzieje się na tym forum ...

Jasne. Od początku. Szczególnie jak chrześcijanie fajczyli czarownice na stosach. I jak ludom obu Ameryk niesiono wiarę na ostrzu zakrwawionego miecza. A najbardziej prześladowana to wiara chrześcijańska była, jak przez kilkaset lat jakieś 95% ludności europy była chrześcijanami, a w większości krajów "innowiercy" byli wypędzani.

Tak poza tym - gdzie na tym forum widzisz jakiekolwiek prześladowanie chrześcijan? Nikt nie napisał, że należałoby cię rzucić lwom i, o ile niczego nie przeoczyłem, nikt nawet nie rzucał w twoim kierunku bluzgami. HidesHisFace wymienił kilka rzeczy w Biblii, które są sprzeczne ze stanowiskiem, że chrześcijański bóg jest miłosierny.

To jest jeden z problemów religii, szczególnie w Polsce - często jakakolwiek krytyka jest automatycznie klasyfikowana jako "atak", a wierni chowają się przed przedyskutowaniem wysuniętych argumentów za zasłoną o nazwie "obraza uczuć religijnych".

HideHisFace - rozumiem że wierzysz w nasze pochodzenie od małp , krokodyli lub co tam sobie dopiszesz twoja wola .

Nie żadna "twoja wola", tylko "wola" dowodów. Skamielin, DNA i innych takich. Ja tam bym chciał od krokodyla pochodzić, może nie byłbym taki brzydki (lol), ale nauka nie polega na naginaniu rzeczywistości do tego, co się myśli - tylko tego, co się myśli do rzeczywistości. W przeciwieństwie do, na przykład, religii katolickiej, która próbuje na siłę i wbrew wszelkim dostępnym dowodom wmówić wszystkim, że prezerwatywy zamieniają użytkowników w pozbawionych wyższych uczuć psychopatów. (mówię oczywiście o oficjalnej doktrynie KK)

Ja będę postępował wg zasad które mnie przekonują i które uważam za słuszne bo mam do tego prawo :).

Skoro uważasz, że nie zgadzanie się z twoimi poglądami to czyjeś prawo, to dlaczego kilka linijek wyżej pisałeś o prześladowaniu chrześcijan na tym forum?

Polemika z Tobą jest jak rozmowa z gąbką w końcu to jest Twój przodek :):) ... .piszesz coś o epickiej porażce zerze argumentów ( znajdziesz je w biblii poczytaj sobie ) przeszkadza Tobie że cytuję wersety z Biblii , a Ty z czego korzystasz jesteś naukowcem archeologiem sam lub sama doszedles do czegoś znaczysz coś w sweicie nauki? masz jakieś osiągnięcia? możesz się czymś pochwalić ???? czy po prostu papugujesz poglądy innych osób .

Tyle tylko, że nie bycie naukowcem w żaden sposób nie podważa argumentów jako takich.

Poza tym, skoro stawiasz Biblię na równi z nauką... To może zrobimy tak. Załóżmy, że obaj zachorowaliśmy na sepsę. Ja skorzystam z tej całej nauki - antybiotyków, badań i innych cudów, a ty poradź sobie za pomocą swojej świętej księgi. Jestem dosyć mocno przekonany, że w takiej sytuacji to ja miałbym "nieco" większe szanse na przeżycie.

(...)
W temacie.... zrozumienia tekstu pisanego nie napisałaś, napisałaś nic o swojej wierze tylko atak na Boga i Chrześcijaństwo jak można z Tobą dyskutować ...rozumiesz temat NASZA WIARA ..... nie krytyka wiary innych osób i ich poglądów .

Krytykowanie czyjegoś poglądu też sporo mówi o poglądach krytykującego. Ponadto temat "Nasza wiara" dotyczy się... właśnie, wiary. Czyli także jej krytykowania.

Zjawiska paranormalne, określane też jako parapsychiczne, nadprzyrodzone i nadnaturalne – to umiejętności lub zjawiska, których istnienie nie zostało potwierdzone eksperymentem naukowym i których istnienie wydaje się sprzeczne z panującymi obecnie teoriami naukowymi.(...)

Paradoks - żeby wiedzieć, że istnieją zjawiska paranormalne, trzeba ich doświadczyć. A jeśli twoje zmysły są w stanie ich doświadczyć, to można je zmierzyć aparaturą. Jeżeli nie da się tego zmierzyć, to znaczy, że nie ma to odczuwalnego wpływu na rzeczywistość, ergo - nie da się tego doświadczyć. Skąd więc w ogóle pomysł, że takie coś może istnieć?

Poza tym - jeśli czegoś nauka nie wyjaśnia... patrz post HidesHisFace.
  • 3

GuardAngel.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak już jesteśmy przy Biblii - przykro mi, po raz n-ty rozwiewać twoje złudzenia, ale Biblia jest tak samo wartościowym źródłem ogólno-naukowym jak Czerwony Kapturek jest na temat zachowania wilków. Innymi słowy, pod tym względem jest absolutnie bezwartościowa.

Nie rozwiewasz moich złudzeń bo ja ich nie mam . I znowu ośmieszasz Biblię.

Nie, to nie jest płacz i lament, to są proste wnioski i przykłady po prostu omijanych dla wygody i właśnie lepszego prania mózgów, ogromnych sprzeczności w Twojej Świętej księdze. Zaprzeczysz temu, co jest w księgach Rodzaju, Wyjścia, Eklezjastesa, Hioba, Ewangeliach, Listach Apostolskich i paru innych pokazujących okrucieństwa Twojego miłosiernego Boga? Zaprzeczysz w żywe oczy słowom własnej Świętej Księgi.

Nie nie zaprzecze ...Egzekwowanie Prawa jest sprawiedliwością. Sam Bóg przestrzega swego Prawa oraz wymaga owego posłuszeństwa od swych stworzeń. To jest właśnie sprawiedliwość.
Taka jak nasze sądy .
Prawo Boga jest podstawą naszej cywilizacji i naszej egzystencji. Dzięki różnym formom Jego Prawa nadal istniejemy. Usuwanie Prawa Bożego w ostatnich 100 latach powoduje obecnie największy kryzys w dziejach świata.

Moje pytanie - a co ty, dobry chrześcijaninie robisz?

Pomagam w hospicjum.

Kiedyś wybuchy wulkanów określano jako gniew bogów, słońce było boskim rydwanem, dziwaczne, niemal idealne kręgi grzybów przypisywano zgromadzeniom wróżek, kisnące mleko zwalano na krasnoludki, jesienne epidemie bodaj u podnóża Andów lokalni Indianie zwalali na złe duchy i co z tego? Nauka wyjaśniła po kolei wszystkie z tych magicznych dziwactw - po kolei geologiczne zjawisko, układ słoneczny, po prostu cecha naturalna pewnego gatunku grzyba, bakterie i wreszcie kleszcze.
To, ze nauka nie potrafi wyjaśnić czegoś teraz, nie znaczy automatycznie, że teoria przeciwna, w tym wypadku religijność jest automatycznie prawdziwa.
Dychotomia jest w takich wypadkach niczym więcej niż logicznym błędem - nawet jeśli dana teoria naukowa okaże się błędna, wyjaśnienie 'to Bóg' nie jest od razu prawdziwe - 'teoria' zbudowana jako zaprzeczenie innej teorii i opierająca swoją prawdziwość wyłącznie na rzekomej nieprawdziwości innej teorii (patrz: Inteligentny Projekt/Kreacjonizm) jest z góry skazana na porażkę, bo nie zakłada trzeciego, czwartego i innych wyjaśnień.

Co do sprzeczności jeszcze - pewne cechy fizyki jądrowej zdają się być sprzeczne z fizyką ogólną stosowaną dla innych ciał, nie czyni to jednak działania atomów czymś magicznym, po prostu w tej skali niektóre zasady działają inaczej, na innych poziomach. Proste.

W końcu człowiek uczy się na błędach ...Dychotomia myślenia może też prowadzić do problemów psychologicznych ( postrzeganie zjawisk tylko w skrajnych aspektach).

Ja wiem, że nie wpisałem płci na forum, ale nie zrobiłem tego tylko dlatego, że mój nick zdradza moją płeć wręcz natychmiastowo każdemu, kto posiada znajomość języka angielskiego na poziomie... pierwszej klasy podstawówki. Ale jak widać, przeliczyłem się co do zdolności zrozumienia mojej ksywy. Ale muszę ci podziękować, bo uśmiałem się do rozpuku.

Nick nic nie zdradza ... napisać możesz wszystko . A śmiech to zdrowie .

Uważam że sam fakt, chodzenia po tym świecie czyni go tak wyjątkowymi, że całkowicie wyklucza jakiekolwiek prawdopodobieństwo dezinformowania go przez szeroko pojętych ludzi władzy i korporacje. Niestety Hidehisface - jesteś w błędzie. To co jest prawdziwe najczęściej jest ukrywane, zatajane, dyskredytowane, opluwane, wyszydzane i bagatelizowane. Chcesz poznać prawdę musisz samodzielnie ruszać łepetyną.

Sytuacja ludzkości ukazuje nam ponad wszelką wątpliwość jakość pomysłów szatańskich. Wojny światowe, rewolucje, ponad 100 milionów ofiar wojennych w ostatnim stuleciu i... świat nadal uparcie stacza się na dno najstraszliwszego kryzysu, jaki świat kiedykolwiek widział. Są to efekty wolnej woli człowieka - bez kierownictwa Boga czyli bez Jego Prawa.

Poza tym, skoro stawiasz Biblię na równi z nauką... To może zrobimy tak. Załóżmy, że obaj zachorowaliśmy na sepsę. Ja skorzystam z tej całej nauki - antybiotyków, badań i innych cudów, a ty poradź sobie za pomocą swojej świętej księgi. Jestem dosyć mocno przekonany, że w takiej sytuacji to ja miałbym "nieco" większe szanse na przeżycie.

Wiesz nie będę zakładał tak jak Ty że zachorowaliśmy na sepsę ... piszesz o nieco większej szansie na przeżycie jak większej??? i dlaczego mam leczyć się za pomocą Biblii ??

Paradoks - żeby wiedzieć, że istnieją zjawiska paranormalne, trzeba ich doświadczyć. A jeśli twoje zmysły są w stanie ich doświadczyć, to można je zmierzyć aparaturą. Jeżeli nie da się tego zmierzyć, to znaczy, że nie ma to odczuwalnego wpływu na rzeczywistość, ergo - nie da się tego doświadczyć. Skąd więc w ogóle pomysł, że takie coś może istnieć?

No tak jak takie zjawiska mogą istnieć skoro Twoi naukowcy nie potrafią ich zmierzyć wyjaśnić a im nic takiego się nie przytrafiło ( może poza kacem) ... EVP , dowody na zdjeciach , filmach mnóstwo tego znajdziesz w internecie .
Wiesz jesteś na stronie PARANORMALNE przyzwyczaj się że nie wszystko o czym tu się mówi ma naukowe dowody na potwierdzenie , i ludzie którym przytrafiają się takie przeżycia nie mają przy sobie stada naukowców z obłędną aparaturą do pomiarów .

Polecam film " 6 zmysł"

Użytkownik GuardAngel edytował ten post 20.09.2011 - 16:29

• 0

HidesHisFace.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie rozwiewasz moich złudzeń bo ja ich nie mam . I znowu ośmieszasz Biblię.

Ja nie muszę ośmieszać Biblii, wyznawcy robią to za mnie całkiem dobrze, zwłaszcza ci, którzy stawiają tekst religijny na równi z teorią ewolucji, wielkiego wybuchu, czy teorią strun.

Nie nie zaprzecze ...Egzekwowanie Prawa jest sprawiedliwością. Sam Bóg przestrzega swego Prawa oraz wymaga owego posłuszeństwa od swych stworzeń. To jest właśnie sprawiedliwość.

Oj taaaak... Bóg bardzo przestrzega swoich praw. Piąte - nie będziesz zabijał - Sodoma i Gomora, Potop, Jerycho, Plagi Egipskie, masakra lewitów bez kary i gro innych.
Znaczy to tylko tyle, że Bóg albo działa poza prawami, które sam stworzył, albo zmienia je w locie jak mu pasuje. Oba wyjścia są dalekie od jakiegokolwiek pojęcia uczciwości i sprawiedliwości.
No i bardzo sprawiedliwe jest tworzenie sobie narodów wybranych pośród istot, które samemu się stworzyło jako równe sobie nawzajem. Nie bądź śmieszny bo wyraźnie nie znasz za dobrze księgi, którą starasz się bronić.

Pomagam w hospicjum.

Pytanie pomocnicze - dlaczego pomagasz?

Nick nic nie zdradza ... napisać możesz wszystko

A myślałem, że doszukiwanie się wszędzie zdrady i oszustwa nie leży w naturze dobrego chrześcijanina - patrz - Hymn o Miłości:

Miłość (...)
Wszystkiemu wierzy (...)

EVP , dowody na zdjeciach , filmach mnóstwo tego znajdziesz w internecie .

Zdjęcia i filmiki z internetu to ostanie, czemu bym ufał. Na ich podstawie można wywnioskować bardzo wiele ciekawych, acz totalnie absurdalnych rzeczy, jak np. to, że Inteligentny Projekt to szczera prawda oraz to, że Stephen Hawking ma wytatuowane trzy szóstki na skroni.

Wiesz jesteś na stronie PARANORMALNE

Ano... Jesteśmy na stronie paranormalne.pl, a nie na "uwierzęwkażdykitjakimiwciskają.pl".
  • 0

cloud777.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

GuardAngel - z uporem maniaka bronisz przegranej sprawy, która nawet nie zasługuje na to żeby jej bronić. Katolicyzm pełen jest absurdów i jakiejś pokrętnej "logiki" albo całkowicie wypaczonego poczucia sprawiedliwości. Weźmy na przykład Piekło. Jak to jest że człowiek który grzeszy przez powiedzmy 50 lat ma cierpieć przez całą wieczność? Nie pojmuję tego jakim sposobem jest to sprawiedliwe. Żeby wyraźniej zarysować co mam na myśli przedstawię jeden z elementów NDE, mianowicie Przegląd Życia, który to uważam za esencję sprawiedliwości. Przegląd Życia polega na tym że człowiek widzi całe swoje życie, doświadcza go jeszcze raz, tylko że tym razem doświadcza go również z perspektywy innych ludzi. Odczuwa się każdą myśl, każde uczucie, widzi się każdy czyn i efekt jaki wywarł na innych ludzi. Każde krzywe spojrzenie i ból jaki wywołało w innych. Każdy niemiły komentarz i uczucia osoby pod adresem której padł. Odczuwa się wszystko, również to co pozytywne. Jak opisała to pewna kobieta "(...) tam, w czasie przeglądu nie było mowy o udawaniu, bo ja byłam tymi, których skrzywdziłam, a także tymi, których podniosłam na duchu". Jeśli ktoś okazał komuś miłość to sam odbierze to co okazał. Jeśli ktoś kogoś zgwałcił, to sam będzie tą osobą którą zgwałcono i odczuje cały jej strach i ból. Jeśli ktoś znęcał się nad dzieckiem, sam będzie tym dzieckiem nad którym się znęcał. Jeśli sprawił komuś radość, sam się ucieszy. Nie chodzi o to że zostanie mu to wyrządzone za karę - on "wejdzie w skórę" ludzi z którymi miał styczność i poczuje dokładnie to co oni. Zostaną mu ukazane skutki jego czynów, słów i myśli. Nic więcej. Ostatecznie nie stanie się nam nic czego byśmy sami sobie nie zrobili. Ludzie którzy tego doświadczyli zaznaczają że celem tego doświadczenia nie jest kara lecz nauka, zrozumienie. Stajesz przed Bogiem/Boginią/Świetlistą istotą/Światłem/Miłością/Absolutem i zostaje Ci pokazane Twoje życie, takim jakie było naprawdę. Nie po to żeby Cię ukarać albo po to żebyś czuł się winny, ale po to żebyś zrozumiał. Czy nie jest to idealna sprawiedliwość? Jak na tle tego o czym właśnie napisałem wygląda idea Piekła?

GuardAngel, wyobraź sobie że masz dziecko (może naprawdę masz, nie wiem). Pytanie za milion punktów: co musiałoby w tym życiu zrobić Twoje dziecko żebyś wysłał je do Piekła gdzie będzie cierpiało przez wieczność? Wyobraź to sobie - Twoje dziecko, efekt miłości Twojej i Twojej żony, w piekle, smaży się przez wieczność, odczuwając pragnienie którego nigdy nie zdoła ugasić, rozpacz która NIGDY nie będzie miała końca. Zastanów się co by musiała zrobić Twoja córka albo syn żebyś zafundował im taką wieczność i odpowiedz mi. A potem powiedz swojemu dziecku: Wiesz kochanie, bardzo Cię kocham ale jeśli nie będziesz taka i owaka, jeśli nie będziesz żyła tak jak Ci mówię, to wyślę Cię do miejsca gdzie będziesz cierpieć przez wieczność i nic z tym nie zrobisz. Będziesz cierpiała niewyobrażalne męki i to się nigdy nie skończy. Powiedz to swojemu dziecku i zobacz jak zareaguje. I Ty chcesz mi powiedzieć że taki Bóg istnieje? Ciężko jest mi nawet nie odczuwać niechęci względem Ciebie, przyznaję się otwarcie. Dla Ciebie to jest sprawiedliwość? Nie chcę być niemiły ale mam dla Ciebie radę, którą mam nadzieję weźmiesz sobie do serca: weź dorośnij. Mam wrażenie że jesteś już całkiem duży, to chyba czas najwyższy przestać słuchać facetów w sukienkach którzy nie mogą uprawiać seksu i wyjść poza mentalność "owcy" którą się pasie.
  • 2

Goosfraba.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W szkole mogli by uczyć "teologi" wiadomo takiej bezstronniczej na zasadzie poznawania.

Miałeś chyba na myśli religioznawstwo? ;)
  • 0

#89 Gość_Anima Damnata

Gość_Anima Damnata.
  • Tematów: 0

Napisano

I znowu ośmieszasz Biblię.

Biblia sama w sobie jest parodią...

Prawo Boga jest podstawą naszej cywilizacji i naszej egzystencji. Dzięki różnym formom Jego Prawa nadal istniejemy. Usuwanie Prawa Bożego w ostatnich 100 latach powoduje obecnie największy kryzys w dziejach świata.

To jak, według ciebie, żyli ludzi kultur przedchrześcijańskich? Co do ostatnich 100 lat: raczej nie jest to usuwanie "prawa bożego", tylko szybki rozwój technologiczno-ekonomiczny i koszty z nim związane.

i dlaczego mam leczyć się za pomocą Biblii ??

...a słowo ciałem się stało.

Wiesz jesteś na stronie PARANORMALNE przyzwyczaj się że nie wszystko o czym tu się mówi ma naukowe dowody na potwierdzenie , i ludzie którym przytrafiają się takie przeżycia nie mają przy sobie stada naukowców z obłędną aparaturą do pomiarów .

Na wiarę w Boga też nie ma "naukowych dowodów na potwierdzenie". Teraz mogę z czystym sumieniem nazwać Cię hipokrytą.

ponad 100 milionów ofiar wojennych w ostatnim stuleciu i... świat nadal uparcie stacza się na dno najstraszliwszego kryzysu, jaki świat kiedykolwiek widział. Są to efekty wolnej woli człowieka - bez kierownictwa Boga czyli bez Jego Prawa.

Nigdy nie uwierzę w śmierć 100 milionów osób w samych działaniach wojennych w XX w. Tak samo jak w śmierć 6 milionów żydów. "Efekty wolnej woli człowieka", rozumiem wolisz pracować jak bydło "orząc pole Boga*"
*Boga, Stalina, Hitlera, Pol Pota czy innego tyrana-"władcę niewolników"

Od początku wiara w Chrystusa w Boga była prześladowana i tępiona na świecie .

Więc w ramach odbicia sobie tej krzywdy "kochający bliźniego" chrystianizowali (mieczem) ludy pogańskie. Nie myślisz chyba, że Mieszko I przyjął chrzest, ponieważ chciał wyznawać "jedynego słusznego semickiego Boga"

Sam fakt że zaprzeczasz mojej wierze skłania mnie ku wnioskom jak bardzo sterowną osobą jesteś

Haha, tobą steruje nieistniejący byt i jego ziemskie przydupasy. (tak, wyrażam tutaj pogardę)

Na koniec dodam ze anonimowość w internecie pozwala na b.wiele

Chcesz mój numer telefonu, buta, gg, mojego prywatnego maila? Nie ma problemu. Jeśli coś reprezentuję to nie wstydzę się tego.

gdy jesteś liberalny wierzysz że pochodzimy od małp to masz plusiki

Czyli wolność wg ciebie jest zła? Wiesz indywidualność, a jednostka może fizycznie znaczy to samo, lecz psychologicznie to dwie różne sprawy.
  • 2

Rainbow Lizard.
  • Tematów: 11
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

(...)Nie rozwiewasz moich złudzeń bo ja ich nie mam . I znowu ośmieszasz Biblię.

Tyle tylko, że jeżeli postawi się Biblię i Czerwonego Kapturka po jednej stronie, a naukę po drugiej, i się te dwie rzeczy porówna, to Biblia jest tak samo naukowo trafna jak bajka o dziewczynce niosącej koszyk z jedzeniem do babci.

W Czerwonym Kapturku ludzie są w stanie przeżyć zjedzenie przez wilka (pomimo tego, że wilk ma zęby, a kwasy żołądkowe nie są zbyt dla ludzi przyjazne). W Biblii Jonasz przeżywa sobie w brzuchu wieloryba. Do tego dochodzą płonące, gadające krzaki, rozstępujące się morskie wody czy Noe wsadzający na małą łódkę wszystkie gatunki na Ziemi. Biorąc pod uwagę kryteria czysto naukowe, CK i Biblia nie różnią się za bardzo. Jedyna różnica polega na tym, że Kapturek to jedna opowieść, a Biblia jest ich zbiorem, a co za tym idzie - znajduje się w niej więcej informacji o tym, jak ludzie dawniej żyli, jak wyglądała ówczesna kultura etc. Ale pod względem naukowym obie rzeczy są równie mało wartościowe.

(...)Nie nie zaprzecze ...Egzekwowanie Prawa jest sprawiedliwością. Sam Bóg przestrzega swego Prawa oraz wymaga owego posłuszeństwa od swych stworzeń. To jest właśnie sprawiedliwość.

Uzupełniając to, co HidesHisFace napisał - bóg nie tylko łamie piąte przykazanie, ale również dopuszcza się niektórych z siedmiu grzechów głównych: jest próżny (każe siebie czcić), zazdrosny (zakazuje ci czcić innych bogów), do tego często wpada we wściekłość (wspomniane już zniszczenie Sodomy i Gomory chociażby). Kto jak kto, ale bóg akurat, delikatnie rzecz ujmując, za nic sobie ma te prawa.

Taka jak nasze sądy .

Jaki kryzys? Według jakich kryteriów? WTF? Przeciętna długość życia jeszcze nigdy nie była tak wysoka, zaś państwa zachodnie od niemal siedmiu dekad nie miały jakiegoś większego konfliktu na swoich terenach. Do tego nie musisz się bać, że skończysz na stosie za to, że nie wierzysz w odpowiednią wersję danej mitologii albo zostaniesz ścięty, bo królowi nie podoba się twoja facjata. Masz dostęp do lodówki, współczesnych urządzeń sanitarnych, możesz na zawołanie posłuchać sobie muzyki, a do tego nie musisz iść do lasu i polować na żarcie - wystarczy wyprawa do pobliskiego supermarketu.

Żyjący jeszcze kilkaset lat temu ludzie albo konserwowali mięso w soli, albo nie konserwowali go w ogóle, umierali na byle chorobę ponieważ nie mieli pojęcia o czymś takim jak higiena zaś muzyka była czymś, co się słyszało raz na miesiąc, a repertuar ograniczał się do tego, co potrafiła zagrać orkiestra albo ten grajek stojący na rogu.

I ty mówisz, że żyjesz w czasach największego kryzysu w dziejach świata. Proszę...

Sytuacja ludzkości ukazuje nam ponad wszelką wątpliwość jakość pomysłów szatańskich. Wojny światowe, rewolucje, ponad 100 milionów ofiar wojennych w ostatnim stuleciu i... świat nadal uparcie stacza się na dno najstraszliwszego kryzysu, jaki świat kiedykolwiek widział. Są to efekty wolnej woli człowieka - bez kierownictwa Boga czyli bez Jego Prawa.

Patrz wyżej. Jak już pisałem, ostatnie 66 lat było w Europie niespotykanie spokojne. Pierwsza i druga wojna różniły się od poprzednich wojen tylko jedną rzeczą - skalą. Reszta się nie zmieniła.

Wiesz nie będę zakładał tak jak Ty że zachorowaliśmy na sepsę ... piszesz o nieco większej szansie na przeżycie jak większej??? i dlaczego mam leczyć się za pomocą Biblii ??

...bo stawiasz ją na równi z nauką? Poza tym - skoro twój bóg o ciebie dba, to chyba postarał się też o to, żebyś za pomocą jego świętej księgi mógł uratować się przed chorobą, prawda?

A na koniec, zestawienie dwóch wypowiedzi:

No tak jak takie zjawiska mogą istnieć skoro Twoi naukowcy nie potrafią ich zmierzyć wyjaśnić a im nic takiego się nie przytrafiło ( może poza kacem) ... EVP , dowody na zdjeciach , filmach mnóstwo tego znajdziesz w internecie .

Okej, czyli mam wierzyć stronom w internecie. Tworzonym przez anonimowych autorów, którzy mogą sobie tam wrzucić wszystko. Ale przedtem pisałeś, że...

Nick nic nie zdradza ... napisać możesz wszystko . A śmiech to zdrowie .

Uważam że sam fakt, chodzenia po tym świecie czyni go tak wyjątkowymi, że całkowicie wyklucza jakiekolwiek prawdopodobieństwo dezinformowania go przez szeroko pojętych ludzi władzy i korporacje. Niestety Hidehisface - jesteś w błędzie. To co jest prawdziwe najczęściej jest ukrywane, zatajane, dyskredytowane, opluwane, wyszydzane i bagatelizowane. Chcesz poznać prawdę musisz samodzielnie ruszać łepetyną.

Czyli tak - jeżeli jakiś naukowiec, który ma doświadczenie, wykształcenie i reputację do stracenia, coś publikuje, to mam mu nie wierzyć, ale jak jakiś szesnastolatek sobie otworzy stronę i wklei tam coś, co znalazł w innym miejscu - to już mam to bezkrytycznie przyjąć? Wut? Poza tym - w Internecie można znaleźć dosłownie wszystko, czego się szuka, na przykład dowody na płaskość Ziemi albo dowody na to, że Jezus był Velociraptorem.

Polecam film " 6 zmysł"

Źle się wyraziłeś. Opisywane w tym temacie "przeżycia" dziwnym trafem zdarzają się zawsze wtedy, jak nie ma nie tylko aparatury, ale nawet żadnych wiarygodnych świadków albo nawet i dobrej jakości kamery, którą można by to nagrać. Dziwny zbieg okoliczności IMO.

Poza tym - ja tam wyrosłem z wierzenia innym na słowo. Dowody, dowody, dowody. Pics or it didn't happen.
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych