Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 odpowiedzi w tym temacie

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://www.ncgt.org/...3d0e74f7547.pdf

voila

Dużo i na temat.

PS
Naprawdę dużo

http://www.newsbad.c...big-earthquakes
  • 1

sss.
  • Tematów: 0
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

[...]
edit Yawgmoth
Ban.

• -5

xyz8472.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

http://www.ncgt.org/nws/a595e079e8125b467828d3d0e74f7547.pdf
voila
Dużo i na temat.
PS
Naprawdę dużo
http://www.newsbad.c...big-earthquakes

Analizując drugi link i symulację (http://ssd.jpl.nasa.... X1;orb=1;cad=1) można dojść do takich oto wniosków:
1. W 2008 roku Elenin znajdujący się w odległości większej niż Saturn (~12 AU) powoduje silne (ponad 7.0) trzęsienia ziemi
2. Za to dwa lata później -> mniejsza odległość = słabsze trzęsienia (sic!)
3. Koniunkcja z Neptunem? No litości, kto wierzy, że takie coś powoduje trzęsienia ziemi, ręka do góry!
4. 11 marca tego roku nie było koniunkcji Elenin-Ziemia-Słońce
Dołączona grafika
Reszty nie chciało mi się sprawdzać.
5. Odwoływanie się do pana Mensur Omerbashich, który najprawdopodobniej nie istnieje...
6. Czy na Merkurym również rejestrowane były trzęsienia ziemi? W końcu również bierze udział w koniunkcji i ma płynne jądro.
Edit: 7. 21-12-2012 koniunkcja nietrafiona o parę dni, swoją drogą, aczkolwiek dosyć blisko
Proszę wskażcie mi mechanizm wpływu wszelkich koniunkcji na trzęsienia ziemi.
Dziękuję za uwagę.

Użytkownik xyz8472 edytował ten post 13.07.2011 - 18:55

• -1

DaMiAn85osg.
  • Tematów: 13
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Użytkownik DaMiAn85osg edytował ten post 13.07.2011 - 21:34

• 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Proszę wskażcie mi mechanizm wpływu wszelkich koniunkcji na trzęsienia ziemi.
Dziękuję za uwagę.

Jeśli zapoznałeś się ze stroną 2 i 4 dokumentu wklejonego przeze mnie w formacie PDF to masz dość danych aby myśleć samodzielnie.

Jeśli nie umiesz myśleć samodzielnie, na nic próba przekonania.

Spojrzałem się na rysunek, chyba naprawdę nie umiesz. Przykro mi, nie będziemy dyskutowali.

Zapraszam do zapoznania się z podręcznikiem fizyki - oddziaływanie elektromagnetyczne, prądy konwekcyjne, dynamo ziemskie. Jako jedno z możliwych wytłumaczeń, chociaż brzmi sensownie i dość prawdopodobnie.

Fakty są miażdżące - koniunkcja (przy czym 2 stopnie różnicy kątowej to dalej silne oddziaływanie) oznacza trzęsienia ziemi, i nawet sejsmolodzy uważają że coś tu jest na rzeczy. Point, dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu.

http://www.ncgt.org/ artykuł został opublikowany przez dość wiarygodne źródło, i jego celem jest rozważenie na ile koniunkcje mogą skutkować trzęsieniami ziemi...

Użytkownik sechmet edytował ten post 14.07.2011 - 14:15

• 1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przypomnę szanownym dyskutantom, że w ciągu całego, bieżącego roku ponad 40 komet miało przejść przez perichelium (okrążyć Słońce) a wśród nich przeciętna co do wielkości, lecz nowa kometa C/2010-X1 (Elenin).
Pod koniec XXw byłem świadkiem przelotu kilku wielkich, nowych komet (np. Hyakutake B2 i Hale-Bopp). Ta pierwsza przelatywała na tyle blisko Ziemi, że jej ruch na tle gwiazd był widoczny w czasie rzeczywistym w okularze teleskopu. Druga przelatywała daleko od Ziemi, lecz jak na kometę, była ogromna (jądro komety Hale-Bopp było kilkanaście razy większe od komety Elenin).
Czym ta przeciętna co do wielkości kometa miała by się wyróżniać na tle ponad czterdziestu pozostałych tegorocznych gości", zupełnie nie pojmuję. Liczę natomiast na to, że okaże się na tyle jasna, że uda się ją sfotografować amatorskim sprzętem.
  • 3

xyz8472.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Zaraz dostaniesz wykład o oddziaływaniach elektromagnetycznych.
  • 1

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dager,

ona leci z daleka. Ile z tych 40 komet wizytuje nas co ponad 10.000 lat ?

Aha no i Panie xyz, dyskusja - a rzeczowa tym bardziej, nie polega na poddawaniu w wątpliwość źródła informacji, lecz samej informacji.

Jeśli informacja jest prawdziwa, lub bardzo bliska prawdy - źródłem jej może być krasnoludek przynoszący mi pod poduszkę tajne notki ;)

Użytkownik sechmet edytował ten post 14.07.2011 - 16:26

• 1

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dager,

ona leci z daleka. Ile z tych 40 komet wizytuje nas co ponad 10.000 lat ?

Komety Hiakutake B2 i Hale-Bopp przyleciały z bardzo daleka, więc co to ma do rzeczy?
  • 0

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://en.wikipedia....Hyakutake#Orbit

After its close approach to the Earth, the comet faded to about 2nd magnitude. It reached perihelion on May 1, 1996, brightening again and exhibiting a dust tail in addition to the gas tail seen as it passed the Earth. By this time, however, it was close to the Sun and was not seen as easily. It was observed passing perihelion by the SOHO Sun-observing satellite, which also recorded a large coronal mass ejection being formed at the same time. Its distance from the Sun at perihelion was 0.23 AU, well inside the orbit of Mercury.[13]

The Ulysses spacecraft made an unexpected pass through the tail of the comet on May 1, 1996.[15] Evidence of the encounter was not noticed until 1998. Astronomers analysing old data found that Ulysses' instruments had detected a large drop in the number of protons passing, as well as a change in the direction and strength of the local magnetic field. This implied that the spacecraft had crossed the 'wake' of an object, most likely a comet; the object responsible was not immediately identified.

In 2000, two teams independently analyzed the same event. The magnetometer team realized that the changes in the direction of the magnetic field mentioned above agreed with the "draping" pattern expected in a comet's ion, or plasma tail. The magnetometer team looked for likely suspects. No known comets were located near the satellite, but looking further afield, they found that Hyakutake, 500 million km away, had crossed Ulysses' orbital plane on April 23, 1996. The solar wind had a velocity at the time of about 750 km/s, at which speed it would have taken eight days for the tail to be carried out to where the spacecraft was situated at 3.73 AU, approximately 45 degrees out of the ecliptic plane. The orientation of the ion tail inferred from the magnetic field measurements agreed with the source lying in Comet Hyakutake's orbital plane.[16]

The other team, working on data from the spacecraft's ion composition spectrometer, discovered a sudden large spike in detected levels of ionised particles at the same time. The relative abundance of chemical elements detected indicated that the object responsible was definitely a comet.[17]

Hale-Bopp nie była analizowana pod tym kątem .

Zwróć uwagę na CME podczas zbliżenia do Słońca - przecież kometa nie ma takiej masy, aby oddziaływała nią na Słońce ;)

Sam traktowałem wzmianki o problemach z kometami jako pogłoski mocno wątpliwe, ale duża ilość obserwacji prowadzi do jasnej konkluzji - coś na rzeczy jest. Aktywność wulkaniczna i sejsmiczna w ostatnich 18 miesiącach wykracza poza odchylenie standardowe, tu nie potrzeba kalkulatora aby to zobaczyć gołym okiem.

Nie jestem co prawda przekonany, że każdą plagę biblijną łącznie z niską jakością rozmów przez T-mobile możemy zrzucać na kometę ;) - ale nie znaczy to, że należy a priori odrzucać wszelkie możliwe i prawdopodobne teorie, jednocześnie przyjmując że "skoro kometa A to czemu nie 40 innych".

Może być tak, że - jak to jest pokazane w opracowaniu które linkowałem - aktywność słoneczna w pewnej fazie może być dodatkowym czynnikiem, może gęsta materia międzygwiezdna przez którą przechodzimy dała TEJ komecie większy ładunek elektryczny (jakbyś szurał kapciami po dywanie), może .... ??

Może, to niewykluczone. Nie mam pewności. A Ty ?

Dodam może smakowity kąsek ze strony NASA ;)

http://astrobiology....stion/?id=14416

In spite of these simple facts, some websites (such as godlikeproductions) are making wild claims that Elenin will hit the Earth, or disturb our orbit, or cause tides, or interact with our magnetic field. Such claims are pure fiction. One of the worst examples is a video that someone posted on the NASAbuzzroom website that claims that the magnetic field of the comet will cause a large shift in the rotation axis of the Earth and produce mega-earthquakes on March 15, 2011. It is hard to imagine anyone would take this seriously. Comets don't have magnetic fields, and magnetic fields can't change the rotation axis or cause earthquakes no matter how large they are. Adding to the craziness is a claim that this same comet caused the Earth's axis to shift by 3 degrees in February 2010 and caused the Chile Earthquake. These are simply lies; the comet was far away a year ago, and there was no change whatever in Earth's rotation axis.

Nie wiem, czy data 15 marca 2011 coś komukolwiek mówi, ale - dla mnie to po prostu mistrz suspensu ;)

Użytkownik sechmet edytował ten post 14.07.2011 - 20:45

• 3

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Więcej tu przypuszczeń niż faktów badawczych. Mnie taka argumentacja nie przekonuje.
Pewna jest tylko narastająca liczba trzęsień ziemi i ofiar, co nie koniecznie musi mieć związek z odkryciem nowych komet. Takowe odkrywane są każdego roku, że wspomnę tylko o kometach muskających Słońce, których pewien student z Polski odkrył ponad setkę.
  • 0

#222 Gość_karolek1

Gość_karolek1.
  • Tematów: 0

Napisano

KOMECIE ELENIN towarzyszą dwa obiekty ,przemieszczające sie po torze równoległym komety ,ciekawa zagadka

http://6888comete.fr...leninfrance.htm

http://www.fakt.pl/N...y,109122,1.html

Użytkownik karolek1 edytował ten post 14.07.2011 - 22:27

• 1

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawy link karolek. Wiesz może od kiedy ta strona działa czy trafiłeś na nią przypadkiem ?
Marzec już niedługo, przekonamy się na własnej skórze która ze stron ma racje
  • 0

spychi.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Weekly World News... i Bild
Ten pierwszy
http://www.google.pl...=og&sa=N&tab=wi

A ten drugi to najmniej wiarygodny brukowiec w Niemczech... taki FAKT
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

KOMECIE ELENIN towarzyszą dwa obiekty ,przemieszczające sie po torze równoległym komety ,ciekawa zagadka

Towarzyszyły na zdjęciach z 3 i 5 marca, bo na późniejszych już ich nie widać. Na ostatnich zdjęciach z czerwca autor o nich nie wspomina.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych