Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 odpowiedzi w tym temacie

Herme5.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

karolek1
prosze bardzo:
"Koma charakteryzuje się bardzo niską gęstością - szacunkowa ilość cząstek przy powierzchni jądra wynosi około 105/cm3, co jest znikomą wielkością w porównaniu z gęstością powietrza przy powierzchni Ziemi (2,55 × 1019/cm3). Maleje ona wraz ze wzrostem odległości od jądra, by wreszcie zrównać się z gęstością materii międzygwiezdnej. Z uwagi na małą gęstość komy, niewielka jest także jej masa: nie przekracza ona 109/kg, z czego zaledwie 0,01-1% przypada na cząsteczki gazów"."
To z Wiki, ale pewnie wiesz jak sie z Neta korzysta skoro kopiujesz teksty z innego forum. Poczytaj na innych astronomicznych portalach, ktore to potwierdzaja.
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z góry przepraszam za offtop, ale w związku z postem #227 Patrick'a ogłaszam, że film Deep Impact będzie na TVN 10.08.2011 o 20:50. Jest możliwość obejrzenia go przed wizytą Elenin :)

Nie od dziś wiadomo, że harmonogram filmów ze stajni Hollywood w rzeczywistości bardziej przypomina "prorocze programowanie", więc będzie okazja do przeanalizowania zbieżności a la Elenin.

KILKA PODOBIEŃSTW:

- Start promu kosmicznego Atlantis, spotkanie z Rosjanami na ISS.
- Obama realizuje powrót do domu 33000 żołnierzy.
- Dwa tygodnie do rozwiązania budżetu USA. Obama i Kongres właśnie toczą walkę w tej sprawie..
- Rezygnacja "Sekretarza Skarbu Państwa" w sierpniu.
- Messiah - największym statkiem kosmicznym kiedykolwiek zbudowanym - ISS (Isa (Arabic: عيسى, `Īsā; pronounced [ʕiːsɑ]) is an Arabic name corresponding to Jesus in English).
- 16 sierpnia: data przecięcia przez Ziemię orbity komety Honda, 0.082AU.
- Zegar ścienny ustawiony na 911 (atak WTC). 11 września 2011 - Pozycja Elenin najbliżej słońca.
- Orbita Elenin podobna do komety w filmie.

http://www.youtube.com/watch?v=UwOTp_ZYJeo

ELE-ELEVEN NIN-NINE
9/11

Użytkownik BadBoy edytował ten post 22.07.2011 - 19:43

• 3

AnnaS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Osobiście sądze że przejdzie obok i tyle, ale te ptaki i ryby mogą mieć związek z tym...

to ja mam żarcik: mają z tym wspólnego szczególnie ptaki, na czele z takim jednym martwym: j.k.

a tak serio, to pewnie przejdzie bokiem.
  • -5

lotnikk2.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wcale nie musi walnąć żeby wywołać jakieś zniszczenia, wystarczy że zaburzy naszą magnetosferę swoim przelotem i coś może się porobić nie przyjemnego...np. przebiegunowanie...
  • 0

moni23p.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak czytam i czytam i zastanawia mnie jedno....dlaczego właśnie ta kometa ma powodować zaburzenia magnosfery, oddziaływać na Ziemie czy Słońce????jeśli w myśl teorii cały wszechświat jest elektryczny..przecież już niejednokrotnie mieliśmy do czynienia z kometami???inne nie wpływały????
  • 0

lukasz245.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ludzie walnie czy nie i tak nas w jajo robią z globalnym ociepleniem , dziurą ozonową itp. itd a my stado baranów nie dość że wiemy o tym to i tak nic z tym nie zrobimy więc jedna kometa więcej gnębiąca to stado nic nie zmieni , przewiduje że w ciągu 5 następnych lat paliwo skoczy 100% jedzenie tak samo a reszta pozornie się cofnie :)) no i ludzie będą latać w kosmos :D ( nie tylko na ISS)

Użytkownik lukasz245 edytował ten post 22.07.2011 - 22:36

• 0

lotnikk2.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak czytam i czytam i zastanawia mnie jedno....dlaczego właśnie ta kometa ma powodować zaburzenia magnosfery, oddziaływać na Ziemie czy Słońce????jeśli w myśl teorii cały wszechświat jest elektryczny..przecież już niejednokrotnie mieliśmy do czynienia z kometami???inne nie wpływały????

podobno Elenin ma 3-4 km średnicy to raczej za mało aby wywołać przebiegunowanie(tak myślę), ale gdy podczas jej przelotu ziemia by dostała jeszcze "cios" od słońca to kto wie?..
  • 0

moni23p.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ok ale czemu akurat ona????inne też były i to większe i co????i nic sie nie stało.
  • 0

lukasz245.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

i dalej nic się nie stanie pic na wode , resztę już znamy z poprzednich końców świata :D
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ok ale czemu akurat ona????inne też były i to większe i co????i nic sie nie stało.

Owszem, były. Jest całkiem duża lista komet, ale nie jestem pewien czy którakolwiek przelatywała tak blisko Ziemi, jak ma przelecieć Elenin.

i dalej nic się nie stanie pic na wode , resztę już znamy z poprzednich końców świata :D

Nie chwal dnia przed zachodem Słońca :roll: Dinozaury pewnie też myślały, że nic na Ziemię nie spadnie.

Użytkownik Ill edytował ten post 22.07.2011 - 22:50

• 0

AnnaS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wcale nie musi walnąć żeby wywołać jakieś zniszczenia, wystarczy że zaburzy naszą magnetosferę swoim przelotem i coś może się porobić nie przyjemnego...np. przebiegunowanie...

nie wiem czy od razu przebiegunowanie, ale rzeczywiście mogą zaistnieć jakieś nieprzyjemne zjawiska. ale ja się na takich ciałach nie znam.
  • 0

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ta jest taka wyjatkowa, bo jej przelot jest co 20 tys lat czy cos i miala czas aby sie "naladowac", poza tym jak juz ktos pisal nie wielkosc sie liczy a to z czego jest jej jadro, bo jak bedzie z odpowiednich metali to moze miec pole magnetyczne duzo wieksze niz mozna sie spodzeiwac..

Co by kto tu nie powiedzial to jest jedna NIEZAPRZECZALNA sprawa ktora sugeruje ze cos tu nie gra.. media!

Jak miala przeleciec Halleya, to od roku juz o tym w mediach mowili, aby kazdy wiedzial i wyszedl popatrzec bo to takie wyjatkowe zjawisko, to samo jak sa zacmienia Slonca nawet na innej polkoli niz nasza widoczne tylko to i tak w wiadomosciach o tym uslyszymy.. ostatnio nawet o Perseidach krotka wzmianka byla..
a tu cisza! kometa, nowo odkryta, przelatuje raz na 20 tys lat i AKURAT my mamy szanse ja obejrzec, a po nas to setki naszych pokolen jej nie zobacza... a media K... NIC! o tym, nawet najmniejszej, najkrotszej wzmianki.. gdzies szyderczo jakis artykulik w szmatlawcu moze byl ale nie w TV!
i to mnie niepokoi, ze moze nie tyle ze to Nibiru czy brazowy karzel czy cos.. ale moze poprostu NASA jeszcze sama nie jest pewna czy to nas najzwyczajniej minie wiec wola aby narazie nikt o tym nie gadal.. dziwne pzez duze D! i temu zaden smarkaty sceptyk nie zaprzeczy, ani nie wysle mnie na piwo..
  • 4

xyz8472.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Nie zagotuj się. Na kometę Halleya oczekiwano, bo spodziewano się takiego samego pokazu jak poprzednio na początku XX wieku, a wyszło dosyć przeciętnie.
  • -1

#284 Gość_karolek1

Gość_karolek1.

Napisano

Użytkownik karolek1 edytował ten post 23.07.2011 - 12:43

• 1

lukasz245.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie chwal dnia przed zachodem Słońca :roll: Dinozaury pewnie też myślały, że nic na Ziemię nie spadnie.

Uderzy to uderzy i tak ja ani ty jej nie powstrzymamy a świadomość lub wiedza że takie coś nastąpi tylko pogarsza sprawę
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych