Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 odpowiedzi w tym temacie

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Jak głosi podpis pod zdjęciem komety, G. Muler uzyskał je poprzez złożenie w jedną 30 ekspozycji komety Elenin (po 30 sekund każda). To prosta metoda stosowana w astrografii amatorskiej, gdy duża ogniskowa astrografu (teleskopu) oraz niska jasność komety nie pozwalają na precyzyjne prowadzenie za jej ruchem własnym. Wówczas teleskop jest prowadzony tylko za ruchem sfery niebieskiej.
Po komputerowym złożeniu 30 warstw w taki sposób, by kometa zajmowała stałą pozycję (była punktem), punktowe obrazy gwiazd układają się liniowo. Gdyby na zdjęciach utrwaliły się obiekty towarzyszące komecie, one również powinny byś punktami, gdyż zakładam, że powinny mieć taką samą prędkość. Ponieważ oprócz owalnego obrazu komety z komą pozostałe obiekty maja postać rozciągniętych linii, to zgodnie z powyższym, są one gwiazdami.

Dołączona grafika
Powiększony fragment fotografii którą wykonał Gustavo Muler.
  • 5

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest kolejne zdjęcie komety Elenin, otrzymane z pokładu sondy Stereo B. Rozdwojone obrazy gwiazd świadczą, że mamy tu nałożone na siebie dwie ekspozycje. Żółty okrąg określa kątowe rozmiary tarczy Słońca w polu widzenia kamery, gdyby znajdowało się ono w tej samej odległości co kometa Elenin.

Dołączona grafika
  • 2

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dager,sądzisz że to są jednak rozciągnięte obrazy gwiazd?
W zasadzie nie można tego wykluczyć.Dlatego też napisałem,że potrzebnych jest więcej ujęć komety aby potwierdzić bądź obalić tą tezę.

Więcej ujęć wcale nie jest potrzebne. Starczy mapa nieba.

Poniżej zestawienie jednego z ujęć i odpowiadającego mu obszaru z WIKISKY.ORG:
Dołączona grafika

Można wejść na stronę mapy i w prosty sposób zidentyfikować obiekty.
Jeden z nich to galaktyka (w Lwie jest ich sporo). Wydaje m się też, że złapały się jakieś dwie bardzo słabe planetoidy, ale to trzeba byłoby jeszcze zweryfikować.
Współrzędne środka ujęcia (RA; Dec):
12h 29m 05s; +2o 05' 20"
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy mi się wydaje i tylko ja to widze 8 punktów w równej odległości dookoła komety, czy po prostu jest już za późno na takie sprawy ? Są to chyba jedyne punkty bez swojego "ducha". Popatrzcie na samą krawędź blasku ele.
Punkty są słabo widoczne ale sądzę, że po dodaniu konrastu będzie je widać dość dobrze. Sam bym to zrobił ale komputer już 3 tygodnie stoi spalony więc nie mam jak.

Chodzi mi o zdjęcie z postu 332
  • -1

#335 Gość_karolek1

Gość_karolek1.
  • Tematów: 0

Napisano

Zdjecie komety 03. 08 .2011 już nie na tle gwiazdy
NA STRONIE MOZNA POBRAC FOTO KOMETY

http://sungrazer.nrl...ex.php?p=Elenin

Użytkownik karolek1 edytował ten post 05.08.2011 - 09:51

• 0

Master..
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy mi się wydaje i tylko ja to widze 8 punktów w równej odległości dookoła komety, czy po prostu jest już za późno na takie sprawy ? Są to chyba jedyne punkty bez swojego "ducha". Popatrzcie na samą krawędź blasku ele.
Punkty są słabo widoczne ale sądzę, że po dodaniu konrastu będzie je widać dość dobrze. Sam bym to zrobił ale komputer już 3 tygodnie stoi spalony więc nie mam jak.

Chodzi mi o zdjęcie z postu 332

Nothing special. Nie widzę tu 8 punktów bez "ducha" Oto zdj. po dodaniu kontrastu.

Dołączona grafika
  • 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Mój samochód generuje większy wpływ na przypływ oceanu niż kiedykolwiek będzie w stanie wywrzeć kometa Elenin" - Don Yeomans z Near-Earth Object Program Office w Jet Propulsion Laboratory w Pasadenie.

Myślę,że ten cytat mówi praktycznie wszystko ;)

Użytkownik Tempter edytował ten post 05.08.2011 - 15:47

• 2

nCore.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Mój samochód generuje większy wpływ na przypływ oceanu niż kiedykolwiek będzie w stanie wywrzeć kometa Elenin" - Don Yeomans z Near-Earth Object Program Office w Jet Propulsion Laboratory w Pasadenie.

Myślę,że ten cytat mówi praktycznie wszystko ;)

Bardzo ciekawe jest to, na jakiej podstawie wysuwa on takie, a nie inne wnioski...

Kometa, z tego co mi wiadomo, jest dostatecznie daleko od Ziemi, by, "póki co", oddziaływać na nią w jakimkolwiek stopniu...

Użytkownik nCore edytował ten post 05.08.2011 - 16:27

• 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę,że na podstawie tego,że jest ekspertem programu badawczego zajmującego się takimi obiektami który ma bez wątpienia lepsze rozeznanie w sytuacji niż My :roll:
  • 0

nCore.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myślę,że na podstawie tego,że jest ekspertem programu badawczego zajmującego się takimi obiektami który ma bez wątpienia lepsze rozeznanie w sytuacji niż My :roll:

Człowiek, który zna się na swoim fachu, nie żartuje, z czegoś, co może być potencjalnym zagrożeniem dla naszej planety :)

Wg mnie zachował się nie profesjonalnie, mówiąc coś takiego, pozatym, jeśli nawet tak jest, niech to udowodni :D
  • 0

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Z góry przepraszam za of topa i za bojażliwość mego umysłu, do kosza

Użytkownik real edytował ten post 06.08.2011 - 09:50

• 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Człowiek, który zna się na swoim fachu, nie żartuje, z czegoś, co może być potencjalnym zagrożeniem dla naszej planety :)

Wg mnie zachował się nie profesjonalnie, mówiąc coś takiego, pozatym, jeśli nawet tak jest, niech to udowodni :D

widocznie nie jest zagrożeniem. nie szukaj taniej sensacji. ten gość ma większą wiedzę i rozeznanie w temacie niż wszyscy tutaj razem wzięci.
  • 1

ArieS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakiś czas temu przeglądając pewne forum o tematyce przepowiedni, trafiłem na przepowiednie niejakiego Cezara II, który publikuje swoje przepowiednie na forum onetu (z tego co zrozumiałem). Szukałem ich teraz i co prawda znalazłem, ale nie znalazłem jednej, która wydawało mi się, że mówiła coś na temat iż naukowcy się pomylą co do komety i zamiast nas ominąć jednak nas trafi... Przedstawiam tu te co znalazłem. Co prawda onetowcom nie wierze, no ale ciekawostka jakaś tam jest (;

WKRÓTCE WYLUDNIENIE
~Cezar II
wczoraj, 19:50
Przeżyje garstka poza ziemią która ocali cały gatunek.
Tak zapowiadał Nostradamus.
Pojawi się kometa bez ogona która oświetli niebo jak drugie słońce. Pewien astronom odkryje tajemnicę tej komety a wówczas ludzie spoglądać będą z przerażeniem w niebo - "z rękami skrzyżowanymi na piersiach-nie poznają znaków na piasku"
W tym czasie obca rasa - Hermafrodyty - dotrze do Ziemi. Macierzysty statek będzie daleko od Ziemi a tu będą latać mniejsze dyski - w czasie gdy gwałtowne burze usieczą biegun arktyczny.
Obca rasa nie przybędzie aby zmienić system polityczny stworzony przez ludzi - ani nie przybędzie do konkretnego narodu: przybędzie z przesłaniem do całej ludzkiej rasy: "Samarobryn tysiące lig od ziemi będą się trzymać z dala od polityki - poza prawem"

Bóg Perun nadchodzi
~Cezar II
wczoraj, 22:40
a gdy zasiądzie w ognistych orkanach na biegunie arktycznym obudzi ludziom dawnych greckich bogów. A wtedy arktyczny biegun odsłoni to co zasłonił wielki potop i ujrzą ludzie to czego nie widzieli już więcej po potopie aż do czasu odkryć wielkich ludzkich szkieletów. A Wodnik z dzbanem w ręku stanie jedną nogą na lądzie a druga w wodzie i odzieli wody rzek od mórz i ryby od wód.

kometa Elenin
~Cezar II
wczoraj, 22:46
to większa tragedia niż ta kometa sierpniowa. Nie koniec to powodzi i podtopień.
Najbardziej spektakularny będzie widok tych trzech komet co jednocześnie pojawią się nad Jeruzalem.
28 10 2011 nadchodzi...
Duchy Przodków objawią się w atomie.

Użytkownik ArieS edytował ten post 06.08.2011 - 13:48

• -1

real.
  • Tematów: 3
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

krotko i na temat, samo zycie, mam nadzieje ze jutro nie bede załował tej chwili :| ktora nie jest tak jak było wyzej, ale cos przewyzsza mnie, trudno taki jestem po alko i baja bongo, razem lecimy do celu

• -7

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tu jest ciekawa sprawa.
Autor filmiku wypatrzył,jak się wydaje kilka obiektów lecących w tym samym kierunku co kometa Elenin i utrzymujących tę samą prędkość.
Obiekty te są ogromne i poruszają się w znacznej odległości od komy.Widać je dość wyraźnie na poniższym materiale.
Nadal jest niestety za mało informacji aby jednoznacznie stwierdzić,że Elenin zmierza ku nam z kumplami ale coś jest na rzeczy.

• 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych