Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 odpowiedzi w tym temacie

dzustin.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

No i na koniec, całe to zamieszanie związane z kometą Elenin może być celowo wywołane żeby zdyskredytować wiarygodne portale takie jak ten czy inne : Losy Ziemi , Zmiany na Ziemi , Protokół Wyginięcia , Monitor Polski czy Wolne Media . Docelowo może to być cała akcja przeciw internetowi jako wiarygodnemu źródle informacji !

Tych "wiarygodnych portali" nie trzeba dyskredytować. One same to robią codziennie wypisując raz za razem wierutne bzdury.

Co do akcji przeciwko Internetowi, to już dawno większość ludzi zauważyła, że Internet jest pełen oszołomów wymyślających idiotyczne historyjki. Nikt nie musi dyskredytować Internetu jako źródła informacji, ludzie sami to robią i większość zdaje już sobie sprawę iż nie jest to źródło rzetelnych informacji i trzeba mieć się na baczności czytając rewelacje wypisywane przez ludzi którzy pragną chodź chwilowego posłuchu.

Wiele osób podchwytuje to co przeczyta na jakimś blogu, zobaczy kolorowy rysunek, nie zastanowi się nad tym co w ogóle czyta i potem szerzy i broni zaciekle pseudo naukowego bełkotu którego nawet nie rozumie.

Ja jeszcze pamiętam jak w latach 90-tych siedziało się na modemie, czytało grypy dyskusyjne i wtedy faktycznie rozmowy były na poziome, dostęp do netu mieli ludzie dorośli posiadający wiedzę a dzieci bawiły się w piaskownicy. Obecnie jestem przerażony ilością śmieci krążących po Internecie.

Lem już dawno napisał "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów".

Co do zbierznosci miedzy ustawieniem Elenin, Ziemi a trzęsieniami to na Ziemi codziennie gdzieś się trzęsie i sklecenie takiego rysuneczku z koniunkcjami jest banalnie proste.
  • 7

polaco.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja to bym chciał zobaczyć zdjęcie tej komenty takie jak miała kometa Hartley-2. Takie coś jak w tym temacie: http://www.paranorma...meta-hartley-2/ ale chyba mało realne :( A tak wogóle to ile wkońcu średnicy ma sama kometa Elenin?
  • 1

Herme5.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Brain
Chcialbys, zebym byl twoim "wielbicielem" :)

To, ze stoimy w tym temacie po przeciwnej stronie jest na 100% pewne, ale zauwaz, ze ja napisalem (oczywiscie googlujac wiki - koniunkcja) czestotliwosc koniunkcji z innymi planetami, a Ty wkeiles obrazek pewnie z "prawdziwego zrodla" (innego forum para), ktory jest po prostu zwyklym KLAMSTWEM. Na rysunku nie sa podstawione pod koniunkcje trzesienia ziemi, a odwrotnie, czyli pod trzesienie ziemi jakies koniunkcje, ktore akurat czesto nie mogly sie wydarzyc (oczywiscie nie wszystkie).
Sam fakt bycia w opozycji w tym temacie, wrecz nakazuje mi odpowiedzi na klamstwa.

Użytkownik Herme5 edytował ten post 21.08.2011 - 09:57

• 1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

polaco

Oceny średnicy jądra komety Elenin są przybliżone i mówi się o obiekcie wielkości 3-5km. Niestety, nie ma możliwości zobaczyć jej tak dokładnie jak kometę Hartley 2, gdyż żadna sonda z Ziemi nie dotrze w jej pobliże. Takie misje planuje się na lata wstecz a kometa jest nowo odkrytym obiektem.
  • 4

polaco.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dzięki Dager za odpowiedź. Czyli wychodzi na to, że wiecej wiemy o komtach będących daleko w kosmosie niż o tej którą aktualnie mamy "zaraz" obok. Nawet nie wiemy ile dokładnie ma średnica komety, a ja sie wyrwałem z takimi zdjęciami, może jakimś cudem bedzie możliwe lepsze zbadnie komety Elenin ale to trzeba już poczekać :P

A co do kwestji koniungcji elenin-ziemia-slonce lub innych podobnych to moim skromnym zdaniem sama kometa bezpośrednio nie wpływa na naszą planetę ale być może wpływa na nasze Słońce i np. wyrzuty masy i energi Słonecznej sa kierunkowane podczas koniungcji w stronę planety która akurat znajduje sie w jednej lini z Elenin i Słońcem.
  • 0

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Hmm .. Nie bardzo wiem jak coś tak małego w stosunku do Słońca może na nie wpływać.
  • -1

polaco.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hmm .. Nie bardzo wiem jak coś tak małego w stosunku do Słońca może na nie wpływać.

Sorki nie napisałem wczesniej :P chodzi o to, że jak już tu wiele razy było pisane kometa posiada silny ładunek magnetyczny i własnie przez to może ustala kierunek wurzutów energi Słonecznej. To są tylko moje domysły nie wiem czy to możliwe ale według mnie jest to w miare sensowne a napewno bardziej niż to ze powoduje ruchy płyt tektonicznych ziemi sama kometa :P
  • 1

Decepticon.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dzastinek napisał wiele ciekawych rzeczy do których spróbuję się odnieść

Tych "wiarygodnych portali" nie trzeba dyskredytować. One same to robią codziennie wypisując raz za razem wierutne bzdury.

Miałem na myśli również portal Paranormalne, wszyscy dziekują ci za słowa otuchy i poparcia. Wyobraź sobie, jeśli jesteś w stanie że tak, są to w miarę wiarygodne strony na których pisze się o rzeczach o których nie piszą na oficjalnych stronach wielkich i znanych mediów. Na przykład o Fukushimie lub sytuacji w Północnej Afryce.
Jak one zostaną do reszty zdyskredytowane dzięki twoim i podobnym wpisom to można będzie spokojnie wciskać ludziom papkę w TVN 24 czy Wiadomościach, kontrolowane media ! .

Co do akcji przeciwko Internetowi, to już dawno większość ludzi zauważyła, że Internet jest pełen oszołomów wymyślających idiotyczne historyjki. Nikt nie musi dyskredytować Internetu jako źródła informacji, ludzie sami to robią i większość zdaje już sobie sprawę iż nie jest to źródło rzetelnych informacji i trzeba mieć się na baczności czytając rewelacje wypisywane przez ludzi którzy pragną chodź chwilowego posłuchu.

Wiele osób podchwytuje to co przeczyta na jakimś blogu, zobaczy kolorowy rysunek, nie zastanowi się nad tym co w ogóle czyta i potem szerzy i broni zaciekle pseudo naukowego bełkotu którego nawet nie rozumie

Zgadza się że internet jest pełny oszołomów i idiotycznych historyjek, ale inteligentni i oczytanie ludzie do których sugerujesz że się zaliczasz wiedzą gdzie szukać i jak sprawdzać czytane wiadomości, jak chcesz łykać to co ci poda ONET czy WP lub TVN24 to twoja sprawa , ja sprawdzam w kilku źródłach w tych które nazwałeś niewiarygodnymi jak na przykład Paranormalne, też.
Poza tym pisanie frazesami i okrągłymi słówkami w sposób jaki ludzie chcą czytać i rozumieć na dłuższą metę nie pomoże ci, chyba że zależy ci wyłącznie na plusikach a nie na wymianie wiadomości,wiedzy i poglądów.
Szukaj wiedzy a nie czytaj tylko nagłówki.

Co do zbierzności miedzy ustawieniem Elenin, Ziemi a trzęsieniami to na Ziemi codziennie gdzieś się trzęsie i sklecenie takiego rysuneczku z koniunkcjami jest banalnie proste

Tutaj też się czepiasz wszystkowiedzący, niestety nie mam wiedzy żeby cię w tym temacie wyprostować, ale widzę że twój sposób pisania polega na negacji i pouczaniu innych z poziomu niby tego mądrzejszego, przy okazji wykorzystując sztuczkę pisania tego co ludzie chcą podświadomie przeczytać, może i jakaś frajernia się daje nabrać na twoje wartości merytoryczne poziomu dna rzeki co widać po ocenach ale to ich problem i ich terapeutów.

Wiele osób podchwytuje to co przeczyta na jakimś blogu, zobaczy kolorowy rysunek, nie zastanowi się nad tym co w ogóle czyta i potem szerzy i broni zaciekle pseudo naukowego bełkotu którego nawet nie rozumie.

Z tym się zgadzam ale jest to ogólnie znana prawda o której warto wspominać, ale nie jest to jakieś kurde odkrycie

Czekam na minusiki albo upomnienie od lokalnego pitbula zwanego dla niepoznaki kurczak :-)

Użytkownik Decepticon edytował ten post 21.08.2011 - 15:03

• -3

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No i na koniec, całe to zamieszanie związane z kometą Elenin może być celowo wywołane żeby zdyskredytować wiarygodne portale takie jak ten czy inne : Losy Ziemi , Zmiany na Ziemi , Protokół Wyginięcia , Monitor Polski czy Wolne Media.

A skąd te twoje wiarygodne portale czerpią informacje? Z zagranicznych stron, często takich, które prawdopodobnie nazwałbyś mało wiarygodnymi. ;)

Zgadza się że internet jest pełny oszołomów i idiotycznych historyjek, ale inteligentni i oczytanie ludzie do których sugerujesz że się zaliczasz wiedzą gdzie szukać i jak sprawdzać czytane wiadomości, jak chcesz łykać to co ci poda ONET czy WP lub TVN24 to twoja sprawa , ja sprawdzam w kilku źródłach w tych które nazwałeś niewiarygodnymi jak na przykład Paranormalne, też.

To ciekawe. Nie czytasz wiadomości na Onecie, WP i TVN24, bo są złe, ale wchodzisz na Paranormalne i czytasz informacje, zazwyczaj skopiowane z Onetu, WP, TVN24 lub jakichś zagranicznych źródeł i wtedy już to jest dla Ciebie wiarygodne.

Gratuluję.

Też czasami zaglądam na Zmiany na ziemi, czy WolneMedia. Ale to gadanie o "łykaniu wszystkiego z WP i TVN24" już mnie doprowadza do szału. Bo większość polskich portali czerpie wiadomości z zagranicznych stron, często tych samych, niezależnie od tego, czy to WP czy jakiś 'Protokół Wyginięcia'.

Wie ktoś może, jaka jest masa komety Elenin? Chociaż w przybliżeniu? Szukałem, ale nie mogę nigdzie znaleźć.

EDIT:
@down

taaak, film na Youtube rzeczywiście jest dużo bardziej wiarygodny od TVN24...

Widzę że frajernia dalej nie mysli tylko ładuje minusiki

A ty nie minusujesz? ;) Hipokryzja.

Użytkownik domino edytował ten post 21.08.2011 - 18:51

• 1

Decepticon.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Portale taki jak Paranormalne, czy Extinction Protookol czerpią wiedzę z bardzo różnych źródeł, trudno je tu wszystkie wymienić ale sam podawałem przykład Niemca mieszkającego nie opodal Lacheer See który pisał o drzemiącym tam wulkanie, o Fukushimie dane ściągane są ze żródeł japońskich ( różnych, od TV NHK po prywatne filmy czy nawet TV Asashi), Często sam sięgam po Wiadomości z Reuters czy Washington Post lub New Yorker .
Jeżeli coś pisze na Reuters, czytam potem na Losy Ziemi( mają swoje inne źródło) o tym samym i na przykład jeszcze widzę film na Youtube o tym samym to jest to dla mnie wiarygodne, jak jest tylko na TVN 24 to też, ale mniej.

Jak pozostaną tylko te wielkie oficjalne media to nawet się nie zorientujemy kiedy zaczną nami manipulować co już próbują robić.Widzę że frajernia dalej nie mysli tylko ładuje minusiki na wszelki wypadek bo temat jest zbyt dogłębnie zwałkowany a mnie nie zależy na podlizywaniu się czytającym tylko na merytorycznej treści.
Ani mi w głowie pisać tak żeby to się podobało, ma być kurna dużo wieści i bez lukrowania.

Kometa Elenin - sam jestem ciekawy jak rozwinie się ten temat i co w rzeczywistości się dzieje bo oficjalne media milczą albo kręcą, NASA ściemnia( chożby z tymi zdjęciami) a
A jeżeli chodzi o jej wielkość to już ktoś pisał tu o 200 000 km wielkości komy z podanym linkiem bo jąderko to ma z 5 kilosów a nie 2-3.

EDIT :
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cytat

Widzę że frajernia dalej nie mysli tylko ładuje minusiki
A ty nie minusujesz? ../../public/style_emoticons/default/wink2.gif Hipokryzja.

Tak i co z tego ? nie zgodziłem się z twoim zdaniem bo było zbyt tendencyjne i sugerowało czytającemu co ma myśleć, jak myśleć i o kim, dlatego dałem "minuska ".
:P brawo za trafne zgadywanie, ale to nie wymagało wysiłku ( sarkazm) :

:lol2:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogrążacie się dalej tymi minusami ciach

Dołączona grafika

Użytkownik mylo edytował ten post 22.08.2011 - 15:50

• -3

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Miałem na myśli również portal Paranormalne, wszyscy dziekują ci za słowa otuchy i poparcia. Wyobraź sobie, jeśli jesteś w stanie że tak, są to w miarę wiarygodne strony na których pisze się o rzeczach o których nie piszą na oficjalnych stronach wielkich i znanych mediów. Na przykład o Fukushimie lub sytuacji w Północnej Afryce.

Ja nie wiem czy masz na myśli portal Paranormalne, te strony które wymieniłeś serwują po prostu brednie. Akurat na Paranormalne artykuły są dużo bardziej ciekawe i dużo bardziej merytoryczne. Te 'portale' co wymieniłeś do pięt nie dorastają poziomowi tego forum i wiadomości tam są żywo zerżnięte z zachodnich podobnych nawiedzonych stron.

Reszty Twojego postu nie chce mi się komentować, bo to jakieś głupoty które chyba mają na celu sprowokowanie mnie.
  • 1

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejne zdjęcie komety Elenin wykonane przez amatora - obserwatora komet z Australii. Terry Lovejoy z Brisbane sfotografował warkocz jonowy komety C/2010-X1 (Elenin), który rozciąga się na długość jednego stopnia w mierze kątowej, co odpowiada długości - 3 milionów km. Warkocz jonowy jest oddzielną składową gazową warkocza komety, skierowaną dokładnie w stronę przeciwną od Słońca, w odróżnieniu od warkocza pyłowego, który jest chmurą cząstek stałych, rozciągających się wzdłuż toru lotu komety.

Dołączona grafika
Kometa Elenin - autor zdjęcia - Terry Lovejoy.
  • 3

Decepticon.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem czy masz na myśli portal Paranormalne, te strony które wymieniłeś serwują po prostu brednie. Akurat na Paranormalne artykuły są dużo bardziej ciekawe i dużo bardziej merytoryczne. Te 'portale' co wymieniłeś do pięt nie dorastają poziomowi tego forum i wiadomości tam są żywo zerżnięte z zachodnich podobnych nawiedzonych stron.

Reszty Twojego postu nie chce mi się komentować, bo to jakieś głupoty które chyba mają na celu sprowokowanie mnie.

Bo ci brakuje wiedzy, wspomniałem o nim w pierwszym poście. Nie wiem kto(Idioci) plusuje takie posty w których negujesz inne strony, akurat moim zdaniem Extincion Protocool ma większą wartości niż Paranormalne, a Zmiany na Ziemi na które powołuje się tu wielu ludzi jest na podobnym poziomie co Paranormalne .
To samo Losy Ziemi .
A jeżeli według was to jest wartościowy post ;
http://www.paranorma...post__p__456492
To jest coś nie tegez bo w nim nie ma żadnej wiarygodnej informacji o Elenin, brak linków i jakiejkolwiek teorii, jest tylko personalny atak na mnie i dyskredytacja niezależnych mediów, to wam się podoba ? tak chcecie żeby było ? spoko ludziki < tu jest foch z fakiem>

i coś na temat :
NASA ukrywa dane na temat komety Elenin

Kometa Elenin znowu zagościła w mainstreamowych mediach. Dziennikarze z Russia Today zajęli się tematem i zaprosili do rozmowy autora książek i prezentera radiowego Brooksa Agnew.Gość audycji stwierdził, że NASA ukrywa dane na temat tej komety. Nie mamy wyraźnych zdjęć a jeśli już jakieś są to kometa nie wygląda jak zwykła kometa. Poza tym nie leci z miejsca gdzie zwykle pojawiają się te ciała niebieskie.Autor powiedział, że projekcja orbity komety wykonana przez JPL jest bardzo ogólna i wciąż jest korygowana. Biorąc pod uwagę, że wszędzie na świecie buduje się podziemne budowle trzeba zadać pytanie po co. Nie ma na nie dobrej odpowiedzi ale jak powiedział Agnew, Rosja nie buduje nagle 5000 podziemnych schronów kompletnie bez powodu
Bardzo Wiarygodne Źródło

Użytkownik Decepticon edytował ten post 22.08.2011 - 09:41

• -3

#404 Gość_Gide0n

Gość_Gide0n.
  • Tematów: 0

Napisano

Kometa Elenin znowu zagościła w mainstreamowych mediach. Dziennikarze z Russia Today zajęli się tematem i zaprosili do rozmowy autora książek i prezentera radiowego Brooksa Agnew.Gość audycji stwierdził, że NASA ukrywa dane na temat tej komety.

A kim jest Brooks Agnew? tzn.. to jakiś specjalista, inżynier z NASA czy innej organizacji specjalizującej się w dziedzinie, o której mówi? To, że jest prezenterem lub autorem książek to pełno jest takichświrów co przepowiadają koniec świata bo 1) można zarobić, 2) można stać się sławnym, 3) najczęściej są świrami i mają własne nie naukowe teorie zaczerpnięte z własnej wyobraźni lub gdzieś zasłyszane.

Nie mamy wyraźnych zdjęć a jeśli już jakieś są to kometa nie wygląda jak zwykła kometa. Poza tym nie leci z miejsca gdzie zwykle pojawiają się te ciała niebieskie.Autor powiedział, że projekcja orbity komety wykonana przez JPL jest bardzo ogólna i wciąż jest korygowana.

A z jakiej strony przeważnie komety lecą? Nie no to już jest śmieszne...
  • 0

Decepticon.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To wysnuta teoria przez człowieka który na pewno orientuje się w sytuacji lepiej niz ty czy ja, poza tym to z nim prowadzi wywiad dość znany dziennikarz z Russia Today a nie z nami.
Nie biorę tego za pewnik tylko propozycje do dyskusji z mądrzejszej strony .

http://www.youtube.com/watch?v=5RayLESEiHs&feature=player_embedded

Jest to stacja telewizyjna RT Washington czyli Russia Today w wydaniu dla zachodnich dostawców medialnych ( Telewizja kablowa, satelitarna)
Źródło na temat RT z wikipedi ;
http://en.wikipedia....RT_(TV_network)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych