Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 replies to this topic

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

nawet jeśli nasa coś ukrywa, to co z tego ? akurat w tym przypadku żaden szary człowiek nie jest w stanie nic zrobić, żeby zmienić bieg wydarzeń. a te śmieszne schrony to nie wiem po co.. może faktycznie jak elenin walnie w ziemie i ktoś jakimś cudem przeżyje w tych schronach, to człowiek drogą ewolucji zamieni się w kreta hmm... kto wie :>
  • 0

Biedronka.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nawet jeśli faktycznie ma coś walnąć w ziemię (Elenin czy cokolwiek innego), to i tak nie będziecie wiedzieli kiedy. Myślę, że jak dowiemy się tydzień przed impaktem, to będzie i tak kupa czasu na ogólną światową panikę. Po co siać zamęt? Budują sobie schrony? A niech sobie budują. Do żadnego i tak nikt Was nie wpuści, bo to tylko dla polityków i ich rodzin.
  • 3

bullik.
  • Tematów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

.. A niech sobie budują. Do żadnego i tak nikt Was nie wpuści, bo to tylko dla polityków i ich rodzin.

i to sie nazywa wlasnie demokracja..
  • 1

żaba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Myślę, że jak dowiemy się tydzień przed impaktem, to będzie i tak kupa czasu na ogólną światową panikę. Po co siać zamęt?

No dokładnie. Ja na ich miejscu też bym nic nie powiedział i trochę nie rozumiem pretensjo o to..
  • 0

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przecież to by chyba dantejskie sceny by miały miejsce gdyby powiedzieli, że za pół roku wszystko pizdnie w cholerę. My, szare ludziki, dowiemy się o tym w ostatniej chwili. Wtedy chyba pojadę w góry. Raczej to nie pomoże ale może będę miał lepszy widok.
  • -1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sądzę, że nie powiedzą do końca, chyba,że kometa będzie tak duża,że będzie widzialna gołym okiem lub
przez lornetkę. Ale wtedy nie tylko Ty bedziesz chciał się wydostać z miasta i nie wiem czy zdążysz z gór
obserwować koniec świata ;) .
  • 0

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

E tam. Przejmujecie się kometą Elenin, która ma przelecieć w odległości 35 mln km od Ziemi... Ja bym się bardziej martwił planetoidą 99942 Apophis, która za 18 lat minie nas w odległości 38 tysięcy km, czyli przeleci prawie tysiąc razy bliżej.
  • 0

mithrandir.

Pan Satyros

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Krótka piłka: serio nikt nie pamięta i nie widzi podobieństw między tą farsą a inna farsą, z 25 maja 2006 roku? Rekordowy temat na tym forum podsycany mapkami z trzęsień ziemi, enigmatyczny Eric Julien i pseudonaukowy bełkot?
  • 3

dzustin.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Sądzę, że nie powiedzą do końca, chyba,że kometa będzie tak duża,że będzie widzialna gołym okiem lub
przez lornetkę. Ale wtedy nie tylko Ty bedziesz chciał się wydostać z miasta i nie wiem czy zdążysz z gór
obserwować koniec świata ;) .

Fakt. Zakopianka będzie zakorkowana :D
  • 2

Biedronka.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

.. A niech sobie budują. Do żadnego i tak nikt Was nie wpuści, bo to tylko dla polityków i ich rodzin.

Demokracja czy nie, ale jak musiałby być ogromne te schrony i jak dobrze zaopatrzone aby pomieścić całą ludność? Jest to nierealne. Taka selekcja niestety musi nastąpić. Nie budujemy schronów = giniemy wszyscy. Niestety te wybrane jednostki może nie są najsilniejsze, najinteligentniejsze i co tam jeszcze "naj", ale w takim razie na jakich zasadach należałoby wybierać ludzi? Poza tym, kieruje nami zachłanność, chciwość, przebiegłość oraz podstawowa wola i chęć do życia. Wiele osób Ci powie, że zasługuje na to aby znaleźć się w takim schronie, nawet jeśli nie są w stanie już przedłużyć gatunku (kochamy babcie i nie zostawimy jej samej podczas apokalipsy) lub mają zdiagnozowaną chorobę, którą zarażą resztę populacji (mam hiv, ale może nikt nie zauważy...).

Co ma być to będzie. Coś w nas walnie? Trudno, przecież nie żyjemy wiecznie. Wcześniej czy później i tak walniemy w kalendarz.
  • 0

żaba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

szczerze ? i tak bym nie chciał wchodzić do takiego schronu. Już bez przesady.. co to za życie by było ? ciągła walka o przetrwanie i o przeżycie kolejnego dnia. Z resztą jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby te schrony cokolwiek dały
  • 0

Striker.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dlaczego mają nam nie powiedzieć? Ponieważ wybuchnie wszech ogólna panika? Tak to prawda wybuchnie ale ten argument jest dobry tylko w filmach.. W rzeczywistości sytuacja wygląda tak. że wszyscy i tak zginiemy, nie ma znaczenia czy podczas zamieszek, zabujstw, gwałtów, itd czy od asteroidy czy innej katastrofy. Stawką tutaj nie jest nasza ludzkość, prawa człowieka, godna śmierć czy cokolwiek innego. Stawką jest ludzkość jako gatunek, a to jest ważniejsze od wszelkich innych humanitarnych kwestii.

Jeżeli by nam powiedzieli wczęśniej to ludzie zaczeliby się wybijać to oczywiste ale większość i tak by przetrwała budująć nieskomplikowane bunkry, znajdując jaskinie. Mieliby czas by zbierać zapasy, przygotwać podręczniki medyczne, doskonalić w surwiwalu. To wszystko wymaga czasu, którego nie otrzymamy.

W miastach napewnobyłaby tragedia ale na ziemi jest wiele wsi, małych osad itd gdzie można by pracować dla przetrwania. Pozatym myślę, że nie doceniamy ludzkości. Ludzie giną na wojnie walczać za ojczyzne - idą z własnej woli i nie trzeba ich siłą w wojsku trzymać. Tak się dzieje gdy stawką jest wyższy cel. Myślę, że tak też by było w tej sytuacji, a zadymiarzy? no coż rozstrzelać na miejscu tak jak podczas wojny.
  • 0

bullik.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Demokracja czy nie, ale jak musiałby być ogromne te schrony i jak dobrze zaopatrzone aby pomieścić całą ludność? Jest to nierealne. Taka selekcja niestety musi nastąpić. Nie budujemy schronów = giniemy wszyscy. Niestety te wybrane jednostki może nie są najsilniejsze, najinteligentniejsze i co tam jeszcze "naj", ale w takim razie na jakich zasadach należałoby wybierać ludzi? Poza tym, kieruje nami zachłanność, chciwość, przebiegłość oraz podstawowa wola i chęć do życia. Wiele osób Ci powie, że zasługuje na to aby znaleźć się w takim schronie, nawet jeśli nie są w stanie już przedłużyć gatunku (kochamy babcie i nie zostawimy jej samej podczas apokalipsy) lub mają zdiagnozowaną chorobę, którą zarażą resztę populacji (mam hiv, ale może nikt nie zauważy...).

Co ma być to będzie. Coś w nas walnie? Trudno, przecież nie żyjemy wiecznie. Wcześniej czy później i tak walniemy w kalendarz.

Roznica polega na tym ze ci goscie sa po prostu u koryta i nic wiecej.. a ze za kariery robia tylko sobie dobrze, na co im pozwalamy to i na odejscie tez tak bedzie.. ci politycy to i tak w wiekszosci nadcisnieniowcy po 40-50 tce i tak czy siak zostalo im gora 10-15 lat zycia, wiec nie widze sensu w "takiej selekcji".. oni pewnie i tak tam sie nie pozamykaja dla ciaglosci rasy, ale aby jeszcze pochlac i pogruchac przez te 10 lat.. a wraz z nimi rodziny? znajac tych starych zbokow to pewnie raczej osobiste asystentki z nimi tam sie schronia..

a moze by taka selekcja: uchronic dzieci, bedzie juz troche mniej miejc potrzebnych? a jakby tak mialo byc i bysmy mieli kilka lat na przygotowania to z mysla ze uratujemy dzieci napewno wiekszosc by ochocza sie wziela do pracy!

Użytkownik bullik edytował ten post 23.08.2011 - 12:05

• 0

Biedronka.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Chyba nieco zeszliśmy z tematu.
Metody selekcji możemy sobie wymyślać, ale ciepłe miejsca w arce są i tak dla starych pryków i ich rodzin.
  • 0

żaba.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeżeli by nam powiedzieli wczęśniej to ludzie zaczeliby się wybijać to oczywiste ale większość i tak by przetrwała budująć nieskomplikowane bunkry, znajdując jaskinie. Mieliby czas by zbierać zapasy, przygotwać podręczniki medyczne, doskonalić w surwiwalu. To wszystko wymaga czasu, którego nie otrzymamy.

myślisz, że nie skomplikowane bunkry czy jaskinie przetrwały by taką potężna fale uderzeniową ? heh... poza tym ja np. wolał bym zginąć od fali uderzeniowej, niż w bólu patrząc jak mi zabijają rodzinę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych