Hola hola,jeżeli taki samotnie wędrujący w przestrzeni obiekt
Free-Floating Planets May Be More Common Than Stars
wejdzie w obszar jakiegoś układu słonecznego to nie oznacza jeszcze że jest w układzie z jego gwiazdą.
Myślę, że tak będzie lepiej

...
jakiegoś układu gwiezdnego, to nie oznacza jeszcze, że jest w układzie gwiazdy.
W swoim przykładzie mówisz o intruzie który jest planetą która została wyrzucona z swojego macierzystego układu i stała się gwiezdnym wędrowcem. Skoro tak, to na sto procent taki obiekt stał by się częścią układu gwiazdy, z chwilą dostania się w jej obszar oddziaływania grawitacyjnego.
A na jaki okres został by częścią układu? To zależy. Jeżeli poruszał by się na tyle wolno by dać się "złapać" grawitacji gwiazdy, w tedy zagościł by w jej układzie na dłużej. Jeżeli poruszał by się za szybko, lub był na kursie kolizyjnym i uległ zniszczeniu w zderzeniu z innymi ciałami układu, lub gwiazdą, to również został by częścią układu gwiazdy, tyle, że na krótszy okres.
Przy okazji nie zmienia to nic w kwestii jasności takiego obiektu, zbliżając się do gwiazdy będzie jaśniejszy, czy tego chce czy nie, gdyż odbije jej światło. Chyba, że jest to czarna dziura

Co do minusów to musisz mi uwierzyć na słowo że kiedy odwiedziłem ten temat to już był,wolę argumenty od kliknięcia kciuka celem podreperowania własnego ego.
Niezmiernie mnie to cieszy, daje ci plus za ciekawą dyskusję.
EDIT: W prawdzie reputacja mnie nie interesuje, ale to jest "interesting" (było -4, teraz -1) Jak patrzę na te bezpodstawne minusy, u mnie i u innych użytkowników, to odnoszę wrażenie, że to forum mogło by się idealnie nadawać do jakiś badań naukowych dotyczących ludzkich zachowań.

Reputacja na tym forum to jedna wielka pomyłka, a to dlatego, że wykorzystywana jest przez użytkowników do "leczenia" swego ego i okazywania antagonizmów a nie oceniania wartości merytorycznej postów.
Użytkownik Miłosz edytował ten post 08.06.2011 - 16:23