Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nadlatuje kometa Elenin

• Zamknięty Temat jest zamknięty
574 replies to this topic

piotrdln.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dziwne to wszystko , kometa ma być najbliżej w paźdz. a asteroida w listopadzie

ciekawe czy nie spowodują one jakiegoś zakłócenia tarjektorii jeśli pojawią się prwaie w tym samym momencie

ponadto

"Pomimo bliskości YU55 do Ziemi, jej pole grawitacyjne według zapewnień naukowców, nie wpłynie na naszą planetę i będzie "niezmiernie małe”."

ale czy pole grawitacyjne ziemi nie wpłynie na asteroide to już nie napisali ...

w końcu bedzie bliżej niż księżyc a na o wiele większy księżyc nasza ziemia wpływa grawitacyjnie (i wzajemnie)

więc oby siła grawitacyjna ziemi nie ściągneła tego "kamyka" ;)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tymczasem w opracowaniach naukowych występuje ona znacznie prędzej. Tak więc wikipedia w tej kwestii jest źródłem co najmniej dezinformującym, a właściwie świadomie wprowadzającym w błąd. W przedstawionym filmie jest cytowane opracowanie znajdujące się w postaci pliku pdf do ściągnięcia i sprawdzenia pod linkiem http://lanl.arxiv.or...4/1104.2036.pdf Wynika z tego dokumentu jednoznacznie , że kometa Elenin znana już była w lutym 2010 roku. Oznacza to ni mniej ni więcej , że fakt, oraz datę jej odkrycia utrzymywano w tajemnicy, co najmniej przez kilka miesięcy.
Dlaczego ?

Jarecki, nie załamuj mnie....
W artykule jest mowa o ostatnim trzęsieniu Ziemi w Japonii z 11 marca 2011, zatem aż taki stary on nie jest. A to, że jest tam mowa o położeniu komety sprzed jej odkrycia nie znaczy jeszcze, że była ona już wtedy znana. Jeśli zna się parametry orbity można przeszłe położenie po prostu obliczyć. Przykładowo w bazie JPL masz dostępny diagram orbity, na którym możesz prześledzić położenie komety Elenin począwszy o 1 stycznia 1600 roku.

Sama artykuł to jakieś nieporozumienie. Trzeba jednak pamiętać, że prace publikowane na na arXiv-ie nie przechodzą przez proces naukowej oceny zawartości (nie są recenzowane). Jedynym kryterium decydującym o publikacji pracy jest fakt, że jej autor został uznany za zaufanego prze innego autora wcześniej uznanego za zaufanego. Ten sposób selekcji trudno nazwać idealnym i czasem takie kwiatki się zdarzają.
  • 1

Decepticon.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

../../public/style_images/darkpro/snapback.pngUżytkownik karlik dnia 03.06.2011 - 20:52 napisał

...
Co ma asteroida do tematu o komecie?

Dokładnie .

Poza tym tematów o YU 55 są dwa
Gigantyczna asteroida pędzi w kierunku Ziemi

Wydarzenia warte uwagi w 2011 roku

Już pisałem o YU55
Mój post

I tam należy pisać taki post ( a raczej skopiowany artykuł ze ZmianyNaZiemi )
Już z resztą pisałem Mój post2 że Elenin może mieć wpływ na YU55 i nie ma o tym informacji w Necie , w jakich odległościach będą od siebie .
A skoro maja przejść blisko Ziemi w podobnym czasie to jakiś wpływ na pewno jest , na Ziemie nie bo jest za duża ale one na siebie nawzajem.
A mamy za mało danych o trajektorii Elenin żeby stwierdzić jakie będą odległości pomiędzy Elenin a 2005YU55

Niektórzy piszący maja zwyczaj kopiować czyjeś posty i pomysły a potem wklejać je troszkę w innym miejscu a potem jest zamieszanie

Użytkownik Decepticon edytował ten post 04.06.2011 - 16:57

• 1

#124 Gość_karlik

Gość_karlik.
  • Tematów: 0

Napisano

Z PRZYMRUŻENIEM ,ale warto zobaczyć

Użytkownik karlik edytował ten post 04.06.2011 - 17:22

• 0

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy to jest urywek z jakiegoś filmu ? Jeśli tak to z jakiego ?
  • 0

#126 Gość_karlik

Gość_karlik.

Napisano

NAJNOWSZE FOTO KOMETY ELENIN

Dołączona grafika
  • 1

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najnowsze zdjęcie komety Elenin,które znalazłem zostało wykonane 1 czerwca w Sydney,Australia.

Dołączona grafika

Fotka+krótki opis w linku http://sydneystargaz...t-elenin-today/
  • -1

#128 Gość_karlik

Gość_karlik.

Napisano

KOMETA ELENIN ,RACZEJ BRĄZOWY KARZEŁ

pod filmikiem na ,Y,T ,jest komentarz autora filmu ,warto przetłumaczyc ,translatorem

http://astroblogger.blogspot.com/

Użytkownik karlik edytował ten post 05.06.2011 - 08:20

• 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najnowsze zdjęcie komety Elenin,które znalazłem zostało wykonane 1 czerwca w Sydney,Australia.

Dołączona grafika

Fotka+krótki opis w linku http://sydneystargaz...t-elenin-today/

na zdjęciu jest wyraźnie, 2 krotnie napisane "proszę nie umieszczać tego zdjęcia na innych stronach".
  • 1

voice.
  • Tematów: 13
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy to jest urywek z jakiegoś filmu ? Jeśli tak to z jakiego ?

To urywek z serialu 'The Event'. Polecam, naprawdę warto obejrzeć.
  • 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z PRZYMRUŻENIEM ,ale warto zobaczyć
http://www.youtube.com/watch?v=DW7hLXGy3d0

Nie warto, ten post to nic nie wnoszący do tego tematu spam, nie widzę żadnego związku między serialem „The Event” a kometą Elenin. Serial może i dobry, ale z tematem ma nie wiele wspólnego, w serialu mamy doczyniania z przylatującą planetą podobną do ziemi, w temacie mówimy o komecie, to dwie rożne bajki.

KOMETA ELENIN ,RACZEJ BRĄZOWY KARZEŁ
http://www.youtube.com/watch?v=4bzW2Mt7oOI
pod filmikiem na ,Y,T ,jest komentarz autora filmu ,warto przetłumaczyc ,translatorem
http://astroblogger.blogspot.com/

Co za bzdura. Brązowe karły są to obiekty gwiazdopodobne o masie zbyt małej (poniżej 8% masy Słońca - 80 mas Jowisza), by mogły zachodzić w nich reakcje przemiany wodoru w hel, które są głównym źródłem energii gwiazd ciągu głównego. Obiekt o tak dużych rozmiarach i masie byłby w tej chwili doskonale widoczny z Ziemi, również bardzo prawdopodobnie, że już dawno dało by się zauważyć jego wpływ na inne obiekty w układzie, zaburzał by orbity innych ciał nawet bardzo od niego oddalonych, nawet samego Jowisza. Gdyż brązowe karły z reguły mają znacznie większe masy, zatem i grawitację, od typowych gazowych gigantów. Podejrzewam, że taki Jowisz mógłby się schować w porównaniu z takim karzełkiem. Taki obiekt, mógłby generalnie zdestabilizować cały układ, zmienić planetom orbity, wyrzucić je z układu, bądź skierować ku gwieździe. Zatem na pewno Elenin nie jest żadnym brązowym karłem.

Użytkownik Miłosz edytował ten post 07.06.2011 - 17:47

• 1

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Miłosz

Co za bzdura. Brązowe karły są to obiekty gwiazdopodobne o masie zbyt małej (poniżej 8% masy Słońca - 80 mas Jowisza), by mogły zachodzić w nich reakcje przemiany wodoru w hel, które są głównym źródłem energii gwiazd ciągu głównego. Obiekt o tak dużych rozmiarach byłby w tej chwili doskonale widoczny z Ziemi(...)

Niestety mylisz się w tej kwestii:

Brązowy karzeł

Dotychczas odkryto kilkaset brązowych karłów, jednakże są one prawdopodobnie najczęściej spotykanym typem obiektów w Galaktyce. Trudność w ich wykrywaniu polega na bardzo małej jasności, która przy obecnym stanie techniki uniemożliwia dostrzeżenie obiektów lżejszych od kilkunastu mas Jowisza, o ile nie są składnikami układów podwójnych lub wielokrotnych.

• 0

Milosz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dotychczas odkryto kilkaset brązowych karłów, jednakże są one prawdopodobnie najczęściej spotykanym typem obiektów w Galaktyce. Trudność w ich wykrywaniu polega na bardzo małej jasności, która przy obecnym stanie techniki uniemożliwia dostrzeżenie obiektów lżejszych od kilkunastu mas Jowisza, o ile nie są składnikami układów podwójnych lub wielokrotnych.

O ile nie są składnikami układów podwójnych lub wielokrotnych. Skoro nasz karzeł miałby się znajdować w Układzie Słonecznym, to możemy śmiało mówić o hipotetycznym układzie podwójnym, Słońce-Karzeł.
Pewnie nasze słonko to taki nic nie znaczący szczegół prawda? Ale to właśnie przez obecność naszej gwiazdki w hipotetycznym układzie, nasz karzełek byłby doskonale widoczny, bo choć sam nie emituje wiele światła to odbije te pochodzące od słońca, zatem byłby bardzo dobrze widoczny, tym bardziej, że nie jest to mały obiekt, generalnie karły nie są małymi obiektami, nie bez powodu są nazywane nieudanymi gwiazdami.
Z tego samego powodu łatwiej znaleźć karły w układach podwójnych lub wielokrotnych.

Mehitabel, zanim zarzucisz komuś błąd, upewnij się że to ty na pewno masz rację, inaczej bardzo łatwo jest się ośmieszyć.

EDIT: Dziękuje za minusy, reputacja niema dla mnie żadnego znaczenia. :)

Użytkownik Miłosz edytował ten post 07.06.2011 - 19:58

• 2

Mehitabel.
  • Tematów: 45
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hola hola,jeżeli taki samotnie wędrujący w przestrzeni obiekt

Free-Floating Planets May Be More Common Than Stars

wejdzie w obszar jakiegoś układu słonecznego to nie oznacza jeszcze że jest w układzie z jego gwiazdą.

Co do minusów to musisz mi uwierzyć na słowo że kiedy odwiedziłem ten temat to już był,wolę argumenty od kliknięcia kciuka celem podreperowania własnego ego.

Zanim zarzucisz komuś błąd, upewnij się że to ty na pewno masz rację, inaczej bardzo łatwo jest się ośmieszyć.

Medice,cura te ipsum! xD

Użytkownik Mehitabel edytował ten post 07.06.2011 - 16:30

• 0

Milosz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hola hola,jeżeli taki samotnie wędrujący w przestrzeni obiekt

Free-Floating Planets May Be More Common Than Stars

wejdzie w obszar jakiegoś układu słonecznego to nie oznacza jeszcze że jest w układzie z jego gwiazdą.

Myślę, że tak będzie lepiej :) ...jakiegoś układu gwiezdnego, to nie oznacza jeszcze, że jest w układzie gwiazdy.

W swoim przykładzie mówisz o intruzie który jest planetą która została wyrzucona z swojego macierzystego układu i stała się gwiezdnym wędrowcem. Skoro tak, to na sto procent taki obiekt stał by się częścią układu gwiazdy, z chwilą dostania się w jej obszar oddziaływania grawitacyjnego.
A na jaki okres został by częścią układu? To zależy. Jeżeli poruszał by się na tyle wolno by dać się "złapać" grawitacji gwiazdy, w tedy zagościł by w jej układzie na dłużej. Jeżeli poruszał by się za szybko, lub był na kursie kolizyjnym i uległ zniszczeniu w zderzeniu z innymi ciałami układu, lub gwiazdą, to również został by częścią układu gwiazdy, tyle, że na krótszy okres.
Przy okazji nie zmienia to nic w kwestii jasności takiego obiektu, zbliżając się do gwiazdy będzie jaśniejszy, czy tego chce czy nie, gdyż odbije jej światło. Chyba, że jest to czarna dziura :)

Co do minusów to musisz mi uwierzyć na słowo że kiedy odwiedziłem ten temat to już był,wolę argumenty od kliknięcia kciuka celem podreperowania własnego ego.

Niezmiernie mnie to cieszy, daje ci plus za ciekawą dyskusję.

EDIT: W prawdzie reputacja mnie nie interesuje, ale to jest "interesting" (było -4, teraz -1) Jak patrzę na te bezpodstawne minusy, u mnie i u innych użytkowników, to odnoszę wrażenie, że to forum mogło by się idealnie nadawać do jakiś badań naukowych dotyczących ludzkich zachowań. :o Reputacja na tym forum to jedna wielka pomyłka, a to dlatego, że wykorzystywana jest przez użytkowników do "leczenia" swego ego i okazywania antagonizmów a nie oceniania wartości merytorycznej postów. :/

Użytkownik Miłosz edytował ten post 08.06.2011 - 16:23

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych