Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ludzkość nawiązała kontakt z pozaziemską cywilizacją. Świat wkrótce ujrzy dowody

• Please log in to reply
43 replies to this topic

rolpiek.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

chyba każdy kto zetknął się z mentalnością Indian byłby pewien że te różne budowle to nie oni budowali - ew. budowali ale przy pomocy jakiejś "wyższej techniki" a nie mozolną pracą - nawet Cejrowski opisuje fajnie ich podejście do świata - główny wniosek jaki ja wyciągam nt. ich osobowości to oni nie kiwną palcem aby zrobić czynność która nie jest potrzebna aby przeżyć do dnia następnego !

my byśmy ich nazwali leniami, ja ich nie potępiam - po prostu mają inne podejście do życia - dlatego może nie rozwineli się tak technicznie jak Europejczycy którzy mają ciągle tendencje do zbierania dóbr, zdobywania władzy itd.

oni żyją sobie w zgodzie z naturą , biorą tylko tyle ile potrzebują i reszte dnia spędzają nic nie robiąc !
jak z takim podejściem w takim klimacie wybudowaliby te wszystkie starożytne miasta prymitywną, ciężką pracą ???

to nie realne, oni woleliby chyba zginąć niż tak zasuwać aby zbudować coś bezsensownego z kamyków ...
  • 12

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czy ja wiem, Indianie też zapewne robili coś dla rozrywki, na pewno nie siedzieliby 5h dziennie na tyłku bo nie mają co robić... Mentalność człowieka na to niezbyt pozwala. Jednak zgodzę się, że miast oni nie budowali.
  • 0

piotrdln.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czy ja wiem, Indianie też zapewne robili coś dla rozrywki, na pewno nie siedzieliby 5h dziennie na tyłku bo nie mają co robić... Mentalność człowieka na to niezbyt pozwala. Jednak zgodzę się, że miast oni nie budowali.

też czytałem Cejrowskiego i właśnie wyobraź sobie że on opisuje iż u Indian to całkiem normalne siedzieć na tyłku np. 5 h dziennie i nic nie robić , co ciekawsze opisywał że oni nawet potrafią całymi dniami siedzieć i nic nie robić !

takie proste przykłady to: swojej "chatki" nie naprawi dopóki nie zawali się ona a na polowanie pójdzie jak bedzie głodny a nie na "zapas" ;)

więc jak widzisz oni mają inną mentalność niż my w Europie

oni mają podobne podejście jak ludzie w Afryce, zapewne wpływ na to ma klimat i otoczenie w jakim żyją

Użytkownik piotrdln edytował ten post 03.10.2011 - 13:16

• 0

#34 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

to nie realne, oni woleliby chyba zginąć niż tak zasuwać aby zbudować coś bezsensownego z kamyków ...

Co jest nie realne?
Bezsensowne byłyby też Totemy, bo po co je stawiać, jak ani się tym niczego nie upoluje, ani się na tym wygodnie nie posiedzi. Trzeba jeszcze się „zdrowo narobić” by to coś postawić. O co więc chodzi? Wiadomo.
Ale pomyślmy o innym aspekcie...
Proponuję na rozgrzewkę rozważyć kwestię „kipu”. Po co tym prymitywnym ludom, żyjącym ponad 5000 lat temu na północnych terenach Peru pismo supełkowe, które służyło do, między innymi, rachowania (o piśmie klinowym nie wspominając). Dlaczego to takie ważne? Bo jest to świadectwem ich wyższego rozwoju a z drugiej strony, prymitywna forma nasuwa logiczny wniosek, że żadna rozwinięta cywilizacja im tego nie podrzuciła. To naturalny proces rozwoju. Cywilizacje się rozwijają, rozkwitają, potem upadają doświadczając w następstwie upadku - regresu intelektualnego (celowego w wielu przypadkach, ale nie zawsze). Ciemna masa nie ma wysokich aspiracji i można nią manipulować do woli, a jak wszyscy są oświeceni to kto będzie tą ciemną masą? Kosmitów w to nie mieszajmy. Upadały cywilizacje by powstawały inne. My, jeszcze kilkaset lat temu siedzieliśmy w gnoju po kolana a świadomość ludu ograniczała się do podstawowych potrzeb egzystencjalnych (w wielkim skrócie) i spełniania potrzeb swojego Pana, a teraz wszyscy chcemy rządzić. Też upadniemy, w stylu na miarę naszej technologii/czasu. Jak się patrzę na tych, którzy mnie otaczają i te gęby, które włażą mi w cztery litery by później odwrócić bieguny, to nie mam wątpliwości, że za kilka tysięcy lat, będą kręcić o nas sensacyjne dokumenty, jak ten opisywany w tym temacie.

Bo co do głównego wątku i rzeczonego filmu, to nikt nie powinien sobie wielkich rzeczy po nim obiecywać. Mieliśmy paść na łopatki po nieprawdopodobnym, obfitującym w niezbite dowody dokumencie z księżyca (jest gdzieś wątek tu na forum) i co? Oczywiście nic, a takich rewelacji ogólnie było już sporo. To samo będzie i w tym przypadku. Nie zmienia to jednak faktu, że jak będę miał możliwość rzucenia okiem na ten... „dokument”, to uczynię to z wielką przyjemnością.

Bardzo lubię s-f.
  • 3

pantokrator666.
  • Tematów: 1
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

słaba promocja filmu :/
  • -4

barakudo.
  • Tematów: 6
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Zapiski i artefakty sprzed setek lat NIC NIE TŁUMACZĄ.
Jak wielkim głupcem trzeba być aby w nie wierzyć, człowiek ma to do siebie że posiada wyobraźnie i posiadał ją od zawsze, gdyby komuś (kto nigdy nie czytał/słyszał etc) pokazać biblie też pewnie by w nią uwierzył a także w Eden oraz Adama i Ewe a jak wiadomo jest to czysta fikcja literacka.
Jedynym i niepodważalnym dowodem na kontakty z kosmitami jest dla mnie bezpośredni, dobrze udokumentowany kontakt międzyrasowy a nie człowiek-ufo, bądz człowiek-zapiski starożytnych.
Mówiąc dobrze udokumentowany mam na myśli jakiś film, oraz setki/dziesiątki świadków a nie jednego jak to bywa najczęściej i to pod wpływem.
  • 0

wieslawo.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Wartościowy Post

Biblia to nie fikcja literacka a tłumaczenie językiem ówczesnym dla ludzi żyjących 5 i 2 tysiące lat temu, mechanizmów świata, tak aby były one przez nich zrozumiałe. To, że powstała korporacja, która aby utrzymać wpływy, utrzymuje ten pogląd to inna historia, ale nie mieszaj do religii i wiary.

Jeżeli weźmiemy biblijne, na początku było słowo i to słowo stało się ciałem to dla nas to wiara/fikcja. Ale czy nie tym samym jest teoria wielkiego wybuchu? Nauka przyjmuje, że na początku była energia z której powstała materia. Nie jest to dla nas możliwe do otworzenia. Ale czy nasza energia, z której zrodziła się energia nie może być biblijnym słowem z którego zrodziło się ciało?

Gdyby ktoś 5000 lat temu opowiedział jak to na początku była energia z której zrodziła się materia, z której powstał nieskończony wszechświat (nieskończony to kolejny naukowy termin, który trzeba brać na wiarę, bo nasz umysł tego nie jest w stanie sobie wyobrazić), to taka opowiastka niczego by nie tłumaczyła. Więc każdy jeden naukowiec musiałby sięgnąć po terminy ówcześnie obowiązujące by na ich przykładać wyłożyć potężną wiedzę. Jakby to wyglądało? Łatwo sobie wyobrazić.

Załóżmy, że nagle mamy spotkanie z przedstawicielami innej cywilizacji, technologicznie wyprzedzających nas o tysiące lat, zdolnych do budowy maszyn, które u nas nawet w teorii jeszcze nie funcjonują i mają nam wytłumaczyć zasadę ich działania. Czy nie staraliby się użyć języka, twierdzeń, formuł nam znanych, chociaż dokładność byłaby mierna, ale jak inaczej?

Nawet coś tak prostego jak krawat. Jeżeli cofniesz się w czasie i jedyne co będziesz miał to słowa to jak wytłumaczysz czym jest krawat? Współcześni Tobie, doskonale wiedzą co to jest, tego nie trzeba tłumaczyć, ale im? Zacząłbyś że to kawałek płótna, zawieszony szyi w celach ozdobnych. Niech słuchacze nawet jeżeli zrozumieją co do nich mówisz, opiszą to za pomocą swoich słów, swoich porównań, co wyjdzie, tak trudno sobie to wyobrazić? A trudniejsze rzeczy jak telefon komórkowy? Weź wytłumacz w średniowieczu telefon komórkowy? Posłaniec ale nie posłaniec, przemierzający kontytenty w ciągu sekund....szybszy niż najszybszy rumak, bo jak powiesz, że z prędkością światła, to będziesz musiał wytłumaczyć, że światło ma prędkość, ślepy zaułek, a ekran? Obraz ale żywy, bez farb, bez płótna, prędzej powiesz, że magiczne zwierciadło. Przykłady można mnożyć.

Użytkownik wieslawo edytował ten post 07.10.2011 - 12:58

• 7

#38 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

my byśmy ich nazwali leniami, ja ich nie potępiam - po prostu mają inne podejście do życia - dlatego może nie rozwineli się tak technicznie jak Europejczycy którzy mają ciągle tendencje do zbierania dóbr, zdobywania władzy itd.

oni żyją sobie w zgodzie z naturą , biorą tylko tyle ile potrzebują i reszte dnia spędzają nic nie robiąc !
jak z takim podejściem w takim klimacie wybudowaliby te wszystkie starożytne miasta prymitywną, ciężką pracą ???

ja się z Tobą nie zgadzam tak do końca, może i byli prymitywni, ale nie możesz wszystkich Indian wrzucać do jednego wora.
nawet we współczesnym świecie, są klasy ludzi " leniwe", którym odpowiada jakiś tryb życia a są grupy, które
i dążą do doskonałości, przykładowo kraje bardziej i mniej rozwinięte, leżące na tych samych kontynentach...:roll:
jedni nie chcą a inni np. nie mogą ...
,
  • 0

rolpiek.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ja się z Tobą nie zgadzam tak do końca, może i byli prymitywni, ale nie możesz wszystkich Indian wrzucać do jednego wora.
nawet we współczesnym świecie, są klasy ludzi " leniwe", którym odpowiada jakiś tryb życia a są grupy, które
i dążą do doskonałości, przykładowo kraje bardziej i mniej rozwinięte, leżące na tych samych kontynentach...:roll:
jedni nie chcą a inni np. nie mogą ...
,

a indianie właśnie nie chcą a może nawet i nie chcą i nie mogą ....
  • 0

Vide.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ktoś może coś wie?Na temat tego niesamowitego filmu co to miał na kolana nas powalic.Przecież koniec roku się zbliża. :roll:
  • 0

BrainCollector.
  • Tematów: 101
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też właśnie przypomniałem sobie o tym filmie :) Czy są jakieś informacje na temat prac nad filmem czy może już są jakieś teasery ?
  • 0

hummin.
  • Tematów: 11
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

też czytałem Cejrowskiego i właśnie wyobraź sobie że on opisuje iż u Indian to całkiem normalne siedzieć na tyłku np. 5 h dziennie i nic nie robić , co ciekawsze opisywał że oni nawet potrafią całymi dniami siedzieć i nic nie robić !

takie proste przykłady to: swojej "chatki" nie naprawi dopóki nie zawali się ona a na polowanie pójdzie jak bedzie głodny a nie na "zapas" ;)

więc jak widzisz oni mają inną mentalność niż my w Europie

oni mają podobne podejście jak ludzie w Afryce, zapewne wpływ na to ma klimat i otoczenie w jakim żyją

to nie jest mentalność tylko wysokie ego, mentalność to jednak coś całkiem innego.
  • 0

broszatan.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tutaj macie dużo informacji:

Revelations of the Mayans
  • 0

Code 06.
Reputacja neutralna