Napisano 02.10.2011 - 23:01
Popularny
Napisano 03.10.2011 - 11:28
Napisano 03.10.2011 - 13:15
Czy ja wiem, Indianie też zapewne robili coś dla rozrywki, na pewno nie siedzieliby 5h dziennie na tyłku bo nie mają co robić... Mentalność człowieka na to niezbyt pozwala. Jednak zgodzę się, że miast oni nie budowali.
Użytkownik piotrdln edytował ten post 03.10.2011 - 13:16
Napisano 03.10.2011 - 20:22
to nie realne, oni woleliby chyba zginąć niż tak zasuwać aby zbudować coś bezsensownego z kamyków ...
Napisano 05.10.2011 - 14:16
Napisano 06.10.2011 - 09:27
Napisano 07.10.2011 - 12:42
Popularny
Użytkownik wieslawo edytował ten post 07.10.2011 - 12:58
Napisano 07.10.2011 - 17:31
my byśmy ich nazwali leniami, ja ich nie potępiam - po prostu mają inne podejście do życia - dlatego może nie rozwineli się tak technicznie jak Europejczycy którzy mają ciągle tendencje do zbierania dóbr, zdobywania władzy itd.
oni żyją sobie w zgodzie z naturą , biorą tylko tyle ile potrzebują i reszte dnia spędzają nic nie robiąc !
jak z takim podejściem w takim klimacie wybudowaliby te wszystkie starożytne miasta prymitywną, ciężką pracą ???
Napisano 07.10.2011 - 22:23
my byśmy ich nazwali leniami, ja ich nie potępiam - po prostu mają inne podejście do życia - dlatego może nie rozwineli się tak technicznie jak Europejczycy którzy mają ciągle tendencje do zbierania dóbr, zdobywania władzy itd.
oni żyją sobie w zgodzie z naturą , biorą tylko tyle ile potrzebują i reszte dnia spędzają nic nie robiąc !
jak z takim podejściem w takim klimacie wybudowaliby te wszystkie starożytne miasta prymitywną, ciężką pracą ???
ja się z Tobą nie zgadzam tak do końca, może i byli prymitywni, ale nie możesz wszystkich Indian wrzucać do jednego wora.
nawet we współczesnym świecie, są klasy ludzi " leniwe", którym odpowiada jakiś tryb życia a są grupy, które
i dążą do doskonałości, przykładowo kraje bardziej i mniej rozwinięte, leżące na tych samych kontynentach...
jedni nie chcą a inni np. nie mogą ...
,
Napisano 26.12.2012 - 20:54
Napisano 28.12.2012 - 05:53
to nie jest mentalność tylko wysokie ego, mentalność to jednak coś całkiem innego.
Czy ja wiem, Indianie też zapewne robili coś dla rozrywki, na pewno nie siedzieliby 5h dziennie na tyłku bo nie mają co robić... Mentalność człowieka na to niezbyt pozwala. Jednak zgodzę się, że miast oni nie budowali.
też czytałem Cejrowskiego i właśnie wyobraź sobie że on opisuje iż u Indian to całkiem normalne siedzieć na tyłku np. 5 h dziennie i nic nie robić , co ciekawsze opisywał że oni nawet potrafią całymi dniami siedzieć i nic nie robić !
takie proste przykłady to: swojej "chatki" nie naprawi dopóki nie zawali się ona a na polowanie pójdzie jak bedzie głodny a nie na "zapas"
więc jak widzisz oni mają inną mentalność niż my w Europie
oni mają podobne podejście jak ludzie w Afryce, zapewne wpływ na to ma klimat i otoczenie w jakim żyją
Napisano 02.01.2013 - 18:03
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych