Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Parlamentarne 2011

• Please log in to reply
937 replies to this topic

Kajman.
  • Tematów: 60
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

(ok sugeruje sie sondazami, ale czym mam sie sugerowac jak nie nimi? Opiniami ludzi? Ok zyje w woj. Lubuskim, wiekszosc osob ktore znam, jest za PO)

:o Nie no, po prostu gratuluję inteligencji i własnego zdania... Ręce opadają. Czym masz się sugerować? Ani sondażami ani opiniami ludzi. Masz sam zacząć myśleć i mieć własną opinię na dany temat, a nie zgadzać się bezmyślnie z tym, co mówią ludzie.

Rozumiem, że gdybym Cię spytał, dlaczego głosujesz na PO, odpowiedziałbyś: "bo większość ludzi/znajomych na nich głosuje"?

A nie pomyślałeś, że warto mieć własne zdanie?
  • 2

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hahah chcecie glosowac na JKM? :D spoko. Chlopk ma sporo racji w kwestiach gospodarczych i obyczajowych

I chyba to liczy się najbardziej...

ale w moich oczach dyskalifikuje go podejscie do mniejszosci i do kobiet. Przeciez on jest zdania ze kobieta jest gorsza od mezczyny, ze trzeba im zabrac prawo wyborcze.

Napisz, gdzie coś takiego zobaczyłeś lub usłyszałeś. Zacytuj wypowiedź, w której Mikke mówi o kobietach, że są gorsze.

Po drugie, wiem ze to nie ma znaczenia, ale wyglada jak by sie urwal z cyrku. Niby jest taki inteligentny (slyszalem jak sie chwalil ze jego mozg odbiera dzwiek jak uzadzenie cyfrtowe czy cos takiego - ogolnie sugerowal ze jego osoba ociera sie o geniusz), to dlaczego nie wywnioskowal ze gdyby zaczął inaczej ubierac i zachowaywac to prwadopobnie zdobyl by wieksze poparcie?

Dokładnie, dla inteligentnych ludzi wygląd nie ma znaczenia, przecież to nie konkurs piękności. Ale z kolei niektórzy w wyborze władzy nie kierują się jej kompetencjami, tylko tym czy kandydat dobrze się ubiera i ma ładny uśmiech. Nie ma sensu nawet tego komentować.

To jest polityka, to jest walka, ktos kto nie zdaje sobie z tego sprawy nigdy nie zdobedzie wladzy. Czyli nie zalezy mu na dobru Poslki tak jak mowi, bo gdyby tak bylo to by zmienil swoj styl bycia w mediach ale najwyrazniej "duma" mu na to nie pozwala. Po trzecie ciezko go sluchac, mogby wziasc jakies lekcje u logopedy. Ideologia to nie wszystko. Nie chcial bym miec takiego eksentryka za przywodce.

Mikke to człowiek z zasadami. Ma swoje odchyły, chce dobrze dla naszego kraju i jako jedyny proponuje dobre rozwiązania. Taki Ikonowicz czy Kaczyński też pewnie by chcieli dobrze dla Polski, ale ich poglądy i proponowane rozwiązania są tragiczne z punktu widzenia ekonomii, toteż dyskwalifikuje ich to jako osoby myślące racjonalnie.
  • 1

sharpMarv.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

@domino
Kolego wiecej szaczunku do mojej osoby bo zaraz tez zaczne wyrywac z kontekstu Twoje wypowiedzi i interpretowac na Twoja niekorzysc. Czy ja wspomnialem cos o mojej opini? Powiedz mi kurcze o co Ci tak naprawde chodzi. Napisalem ze sie tym sugeruje (sondazami, opiniami ludzi) przewidujac wynik wyborow tylko tyle, a nie ze sugeruje sie ich opiniami ksztaltuje swoj poglad. Przeciez mozna przwidywac takie wyniki, czy cos przespalem? Sa wskazniki ktore moga cos sugerowac np. jak jest parno w dzien to mozna przwidywac ze wiczorem bedzie burze. Tutaj stwierdzenie ze jest parno jest wskaznikiem (sondaze, opinie), ktory sugeruje ze moze wieczorem byc burza (wynik wyborow). Jesniej nie potrafie tego wyjasnic. I jeszcze raz zaznaczam: nie wspominalem nic o mojej opinii tylko o przewidywanym wyniku wyborow (nie twierdze ze sondaze musze byc 100% wiarygodne) wiec nie manipuluj moimi slowami!

Rozumiem, że gdybym Cię spytał, dlaczego głosujesz na PO, odpowiedziałbyś: "bo większość ludzi/znajomych na nich głosuje"?

Zle rozumiesz po prostu.

@Pawel

Dokładnie, dla inteligentnych ludzi wygląd nie ma znaczenia, przecież to nie konkurs piękności. Ale z kolei niektórzy w wyborze władzy nie kierują się jej kompetencjami, tylko tym czy kandydat dobrze się ubiera i ma ładny uśmiech. Nie ma sensu nawet tego komentować.

Jest roznica jak powino byc, a jak to wyglada w rzeczywisotosci. Moje zdanie jest takie, ze zeby cos zmienic najpierw trzeb sie dostac do wladzy, pozwol ze cos sparafrazuje "zeby dostac sie miedzy wrony, najpierw trzeba krakac tak jak one". I to ze Ty sie nie kierujsz np. prezencja, nie znaczy ze duzo innych osob sie tym nie kieruje. Zreszta taka jest po prostu natura ludzka, powie Ci o tym socjologia.

Napisz, gdzie coś takiego zobaczyłeś lub usłyszałeś. Zacytuj wypowiedź, w której Mikke mówi o kobietach, że są gorsze.

Prosze pod tym linkiem masz temat w ktorym ludzie dla zabawy (trzeb przyznac ma facet poczujcie humoru) wymienja najbardziej szowinistyczne wypowiedzi JKM. Przyznaje racje, bezposrednio nie powiedzial "kobiety sa gorsze" ale co wnioskowac o czlowieku ktory twiedzi ze kobieta to wlasnosc mezczyny. Musi miec bardzo slabo osobowosciowo kobiete.

Skoro minusujecie to znaczy ze macie inne zdanie i lepsze argumenty. Zapraszam do dyskusji.

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 18:11

• -1

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlatego demokracja jest głupim ustrojem.
  • -1

#215 Gość_Klim44

Gość_Klim44.
  • Tematów: 0

Napisano

Pisałem wcześniej ze zagłosuje raczej na PiS albo UPR a tak ostatecznie to bede obserwował najbliższą kampanie wyborcza i zobaczę ich postulaty jesli mnie nie przekonają to nie ide na wybory bo nie lubie być dymany w d... przez polityków
  • 0

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Hahah chcecie glosowac na JKM? :D spoko. Chlopk ma sporo racji w kwestiach gospodarczych i obyczajowych, ale w moich oczach dyskalifikuje go podejscie do mniejszosci i do kobiet. Przeciez on jest zdania ze kobieta jest gorsza od mezczyny, ze trzeba im zabrac prawo wyborcze.

Zacytuj proszę jakąś wypowiedź, w któej stwierdza, że kobieta jest gorsza od mężczyzny i trzeba jej odebrać prawo wyborcze. Twoja ocena wynika z tego, że nie zwracasz uwagi na treść tylko sposób jej przekazywania. Poglądy JKM w kwestii kobiet są transparentne i nie mają nic wspólnego z dyskryminacją. Masz tu jeden przykład, obejrzyj go bez uprzedzeń, a wtedy dojdziesz do zaskakujących wniosków:

Po drugie, wiem ze to nie ma znaczenia, ale wyglada jak by sie urwal z cyrku. Niby jest taki inteligentny (slyszalem jak sie chwalil ze jego mozg odbiera dzwiek jak uzadzenie cyfrtowe czy cos takiego - ogolnie sugerowal ze jego osoba ociera sie o geniusz), to dlaczego nie wywnioskowal ze gdyby zaczol inaczej ubierac i zachowaywac to prwadopobnie zdobyl by wieksze poparcie?

Dlatego, że w czasch gdy tak wiele zależy od mediów i kreowanej przez nich rzeczywistości bardziej nad zwycięstwo w wyborach przedkłada on otwarcie ludziom oczu na ten cały cyrk, który się odbywa.

To jest polityka, to jest walka, ktos kto nie zdaje sobie z tego sprawy nigdy nie zdobedzie wladzy. Czyli nie zalezy mu na dobru Poslki tak jak mowi, bo gdyby tak bylo to by zmienil swoj styl bycia w mediach ale najwyrazniej "duma" mu na to nie pozwala. Po trzecie ciezko go sluchac, mogby wziasc jakies lekcje u logopedy. Ideologia to nie wszystko. Nie chcial bym miec takiego eksentryka za przywodce.

Statystyczny Polak w d.. ma politykę, bardziej interesują go kwestie gospodarcze, społeczne i obyczajowe. Próba uczynienia z polityki rozmowy o polityce a nie tych kwestiach jest największym osiągnięciem PR-wej polityki miłości

Miłujmy się

Ale skoro wiekszosc to lemingi to, mozna by bylo zastanowic sie nad sposobem aby zdobyc ich przychylnosc. Inaczej nie ma szans hmmm.... szanse moze sa, jak przyszedl by kryzys typu zagrozenie z zewnatrz, bankructwo itp, ale ja nie chcial bym aby cos takiego nastalo.

Sugerujesz więc wyzbycie się swoich poglądów i pokombinowanie w imię przypodobania się większości. Polityka miłości w najczystszym wydaniu:)

@lambo

Ja gdzies czytalem ze chcialby. Jedno jest pewne uwaza kobiety za cos gorszego od mezczyzn (tutaj jestem tego pewny, jak bedzie trzeba znajde wywiady z nim ktore to potwierdza) ma pewien szacunek do kobiet ale tak spaczony ze az glowa boli.

znajdź jakieś cytaty a dopiero później pisz, że coś jest pewne.
  • 0

sharpMarv.
Reputacja

Napisano

Zacytuj proszę jakąś wypowiedź, w któej stwierdza, że kobieta jest gorsza od mężczyzny i trzeba jej odebrać prawo wyborcze. Twoja ocena wynika z tego, że nie zwracasz uwagi na treść tylko sposób jej przekazywania. Poglądy JKM w kwestii kobiet są transparentne i nie mają nic wspólnego z dyskryminacją. Masz tu jeden przykład, obejrzyj go bez uprzedzeń, a wtedy dojdziesz do zaskakujących wniosków:

Prosze o to link. Wprawdzie tutaj tlumaczy zeby odebrac prawa osobom nie znajacym sie na polityce, ale swoja wypowiedz skupia na kobietach. Bo kobiety nie interesuja sie polityka, ciekawe.

Dlatego, że w czasch gdy tak wiele zależy od mediów i kreowanej przez nich rzeczywistości bardziej nad zwycięstwo w wyborach przedkłada on otwarcie ludziom oczu na ten cały cyrk, który się odbywa.

O widzisz ciekawie to ujoles, dzieki temu spojrzalem na to z innej strony, wczesniej tego tak nie widzialem - krotko mowiac idealista. Ale jezeli sie nie zmieni, nie zdobedzie wladzy, nie osiegnie tego pieknego celu. No chyba ze tak jak pisalem wczesniej, stanie sie cos co wstrzasnie naszym spoleczenstwem.

Statystyczny Polak w d.. ma politykę, bardziej interesują go kwestie gospodarcze, społeczne i obyczajowe. Próba uczynienia z polityki rozmowy o polityce a nie tych kwestiach jest największym osiągnięciem PR-wej polityki miłości

A ja jestem zdania ze statystyczny Polak ma w d... polityke, gospodarke i kwestie spoleczne. Kwestje obyczajowe (zwlaszcza jakaz zmiana) nas interesuja. Gospodarka interesuja sie moze przedsieniorcy.

znajdź jakieś cytaty a dopiero później pisz, że coś jest pewne.

Kobiety nie mogą być zbyt inteligentne – dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania przez dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę.

Autor: Janusz Korwin-Mikke

Ja w tym cytacie widze ze kobiety sa "gorsze" pod wzgledem inteligencji od mezczyzn.

Człowieku dobry:) wklejasz link z grona, gdzie każdy może napisać cokolwiek, w dodatku wyrywając to z kontekstu?:) Wklej jakąś jego wypowiedź pełną i wypowiedzianą przez niego a nie jakąś "zajefajną/fajnego użytkowniczkę/użytkowniczka grona"

Nastepnym razem bede dokladniejszy.

Sugerujesz więc wyzbycie się swoich poglądów i pokombinowanie w imię przypodobania się większości. Polityka miłości w najczystszym wydaniu:)

Nie! Sugeruje zmiane wizerunku, w celu osiagniecia swojej jakze pieknej ideologi. Co nam po samej ideologi?

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 19:24

• 0

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prosze pod tym linkiem masz temat w ktorym ludzie dla zabawy (trzeb przyznac ma facet poczujcie humoru) wymienja najbardziej szowinistyczne wypowiedzi JKM. Przyznaje racje, bezposrednio nie powiedzial "kobiety sa gorsze" ale co wnioskowac o czlowieku ktory twiedzi ze kobieta to wlasnosc mezczyny. Musi miec bardzo slabo osobowosciowo kobiete.

Człowieku dobry:) wklejasz link z grona, gdzie każdy może napisać cokolwiek, w dodatku wyrywając to z kontekstu?:) Wklej jakąś jego wypowiedź pełną i wypowiedzianą przez niego a nie jakąś "zajefajną/fajnego użytkowniczkę/użytkowniczka grona"

Prosze o to link. Wprawdzie tutaj tlumaczy zeby odebrac prawa osobom nie znajacym sie na polityce, ale swoja wypowiedz skupia na kobietach. Bo kobiety nie interesuja sie polityka, ciekawe.

Tak się akurat składa, że oglądałem ten odcinek:) te słowa to wyrwana z kontekstu częśc dłuższej wypowiedzi, w której dalszej części JKM przedstawia pewien schemat, który sam uważa za absurdalny, ale na tyle wyrazisty aby uzmysłowić ogólny mechanizm całej tej szopki z uprawnieniem. A wklejając ten link utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu co do "wolności" i "obiektywności" mediów. Swoją drogą była kiedyś taka sytuacja: JKM został poproszony o komentarz w jakiejś sprawie. Odpowiedział, że nie skomentuje, bo jego 2 minutowa wypowiedź zostanie skrojona do 15 sekund i zmanipulowana. Tak też się stało. Zacytuj jakąś jego wypowiedź wypowiedzianą jego ustami, chyba nietrudno znaleźć

O widzisz ciekawie to ujoles, dzieki temu spojrzalem na to z innej strony, wczesniej tego tak nie widzialem - krotko mowiac idealista. Ale jezeli sie nie zmieni, nie zdobedzie wladzy, nie osiegnie tego pieknego celu. No chyba ze tak jak pisalem wczesniej, stanie sie cos co wstrzasnie naszym spoleczenstwem.

Nie chodzi o żaden idealizm ale otwarcie ludziom oczy na kwestie, które polityma miłości przyćmiła. Nie celem są wybory a zrozumienie mechanizmu polityki miłości.

A ja jestem zdania ze statystyczny Polak ma w d... polityke, gospodarke i kwestie spoleczne. Kwestje obyczajowe (zwlaszcza jakaz zmiana) nas interesuja. Gospodarka interesuja sie moze przedsieniorcy.

Czyli ludzi, którzy decydują o rozwoju gospodarczym danego kraju (najwięcej mali i mikro)

Nie! Sugeruje zmiane wizerunku, w celu osiagniecia swojej jakze pieknej ideologi. Co nam po samej ideologi?

Dla osoby skupiającej się na treści wizerunek jest kwestią drugorzędną. Wizerunek ma znaczenie dla ludzi zwracających uwagę na opakowanie a nie zawartość.
  • 0

sharpMarv.
Reputacja

Napisano

Tak się akurat składa, że oglądałem ten odcinek:) te słowa to wyrwana z kontekstu częśc dłuższej wypowiedzi, w której dalszej części JKM przedstawia pewien schemat, który sam uważa za absurdalny, ale na tyle wyrazisty aby uzmysłowić ogólny mechanizm całej tej szopki z uprawnieniem. A wklejając ten link utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu co do "wolności" i "obiektywności" mediów. Swoją drogą była kiedyś taka sytuacja: JKM został poproszony o komentarz w jakiejś sprawie. Odpowiedział, że nie skomentuje, bo jego 2 minutowa wypowiedź zostanie skrojona do 15 sekund i zmanipulowana. Tak też się stało. Zacytuj jakąś jego wypowiedź wypowiedzianą jego ustami, chyba nietrudno znaleźć

Nie bedzie mial takiej opini jak, bedzie wybieral bardziej przemyslane metafory istnieje duzo politykow ktorzy osiagaja cel bez kontrowersyjnych wypowiedzi.

Nie chodzi o żaden idealizm ale otwarcie ludziom oczy na kwestie, które polityma miłości przyćmiła. Nie celem są wybory a zrozumienie mechanizmu polityki miłości.

Jak im otworzy te oczy jak do nich sie nie przebije?

Dla osoby skupiającej się na treści wizerunek jest kwestią drugorzędną. Wizerunek ma znaczenie dla ludzi zwracających uwagę na opakowanie a nie zawartość.

Czyli ma znaczenie dla duzej czesci spoleczenstwa.

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 19:37

• 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*napisy trzeba sobie włączyć.

Ryżemu się dostało po dupie :) Zaraz będzie że pan Nigel to wywrotowiec powiązany ze środowiskiem PiSowskim.
  • 1

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie bedzie mial takiej opini jak, bedzie wybieral bardziej przemyslane metafory istnieje duzo politykow ktorzy osiagaja cel bez kontrowersyjnych wypowiedzi.

Zauważ, że wypowiedzi tego pana zawierają często oczywistości. One mogą wydawać się kontrowersyjne i nawet absurdalne, ale to bardziej wynika z tego w jaki sposób są one przedstawione. Gdybyś skupił się na treści zobaczyłbyś jasny i logiczny przekaz, ale Ty się skupiasz na opakowaniu. Widzisz błazna i nieważne co by on mówił i tak jest to błazen.
Tak właśnie działają media.
  • 0

sharpMarv.
Reputacja

Napisano

No tak od Nigela Faraga mu sie dostalo, ale od innych otrzymywal komplementy. Ktos wygral czy remis? Jak to ocenic? W trakcie przmowienia Tuska mozna bylo sie spodziewac ze odstanie po dupie od eurosceptykow w koncu bylo baaaardzo euroentuzjastyczne. A Farage mowiac ze Grecja walczy o wolnosci i demokracje, chyba zapomnial o tym jak grecy zarzadzali swoim panstwem. Bardzo lubie NF jest bardzo charyzmatyczny.

Zauważ, że wypowiedzi tego pana zawierają często oczywistości. One mogą wydawać się kontrowersyjne i nawet absurdalne, ale to bardziej wynika z tego w jaki sposób są one przedstawione. Gdybyś skupił się na treści zobaczyłbyś jasny i logiczny przekaz, ale Ty się skupiasz na opakowaniu. Widzisz błazna i nieważne co by on mówił i tak jest to błazen.
Tak właśnie działają media.

Chcialbym zebyscie spojrzeli to nie pod kontem tego co glosi ale pod kontem realnosci zmiany. JMK wraz z innymi politykami dziala w konretnej rzeczywstosci. Mamy tu takie uwarunkowania jakie mamy. Mozna probowac zmieniac te uwarunkowania np retoryaka (co przy warunkach jakie mamy, dwie duze partie ktore zagarnely miedia jest moim zdaniem praktycznie niemozliwe do zrealizowania), sila - nie te czasy, albo sprytem (a tylko tacy ludzie odnosza sukces w polityce - to nie ja wymyslilem tak jest i juz) sprytniejszy wygrywa. Czy uwazacie ze:
1.jezeli JKM zmienil by wizerunek, ale pozostal przy swoich pogladach bylo by zle?
2. jezeli JKM zmienil by wizerunek i zlagodzil poglady (ale pozostal im wierny tylko jakby w ukryciu) albo nawet zmienik pod publike niektore (jak stosunek do kobiet czy homoseksualistow) poglady aby dostac sie do wladzy zeby zrealizowac swoje prawdziwe poglady (takie jak sa teraz) to bylo by zle czy dobre dla Polski?

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 20:04

• 0

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak im otworzy te oczy jak do nich sie nie przebije?

Czyli ma znaczenie dla duzej czesci spoleczenstwa.

Polityków, którzy osiągają swój cel :) dobrze to ująłeś. Cel oczywisty: Dojenie obywatela pod szyldem państwa opiekuńczego ( czyli realnego socjalizmu ubranego, w jak to określiłeś "bardziej przemyślane metafory").

Co do oczu, to do tych, do których ma się przebić to się przebije (do niektórych nie przebije się choćby przebijał się młotem pneumatycznym).

To, że siła przebicia jest marna jest w dużej mierze zasługą mediów. Polecam zwrócić uwagę na prostą zależność. Chyba nie zaprzeczysz, że internet jest medium najbardziej pluralistycznym i wolnym. Zerknij więc na notowania i zrozumienie poglądów Korwina w tym właśnie medium.

Twój problem jest następujący. Zyjesz w świecie sondaży, zapominając, że one kreują rzeczywistość zanim ona się wydarzy.
  • 0

sharpMarv.
Reputacja

Napisano

Twój problem jest następujący. Zyjesz w świecie sondaży, zapominając, że one kreują rzeczywistość zanim ona się wydarzy.

Zakladajac ze masz racje, trzeba dodac ze nie tylko ja ale spora czesc Polski, ktora mogla by zaglosowac na JKM. Natomiast Twoim problemem jes oderwanie od rzeczywistosci tu i teraz, a zamiast tego poslugiwanie sie piekna ale nic nie dajaca ideologia. Tu trzeb dostosowac sie do warunkow rzeczywistosci zeby ja zmienic - nie ma innej drogi.

Co do oczu, to do tych, do których ma się przebić to się przebije (do niektórych nie przebije się choćby przebijał się młotem pneumatycznym).

Nie masz racji, przebil by sie tak samo jak kazdy inny zareklamowany produkt - socjologia. PR + jego poglady na gospodarke i moze by mial najwieksze popracie. A tak cale zycie bedzie probowal cos zmienic, tylko tyle.

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 20:15

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up
Tsukiyomi

Ale już w naszych mediach przez cały dzień najazd na Zbigniewa Ziobro i natychmiastowe rozdmuchanie sprawy, że wszystko ładnie, pięknie się zapowiadało, że wszyscy byli strasznie zadowoleni wcinając nasze truskawki (podobno już tak dobre jak te chorwackie), a zły PiS znów popsuł dobry wizerunek zaczynając kłótnie, oraz kampanię wyborczą.
A tu gorzka prawda, ponieważ negatywnych wypowiedzi Europosłów innych państw w kierunku Polski było więcej:
"Nie chcemy was. Zostańcie w Polsce"

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 06.07.2011 - 20:28

• 3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych