Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Parlamentarne 2011

• Please log in to reply
937 replies to this topic

mefistofeles.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Twój problem jest następujący. Zyjesz w świecie sondaży, zapominając, że one kreują rzeczywistość zanim ona się wydarzy.

Zakladajac ze masz racje, trzeba dodac ze nie tylko ja ale spora czesc Polski, ktora mogla by zaglosowac na JKM.

aa to faktycznie jesteś usprawiedliwoiony:) Ludzie, o czym i z kim my tu rozmawiamy.

Natomiast Twoim problemem jes oderwanie od rzeczywistosci tu i teraz, a zamiast tego poslugiwanie sie piekna ale nic nie dajaca ideologia.

Janse i wyraziste poglądy nazywasz oderwaniem od rzeczywistości a PR i sposób wyrażania poglądów rzeczywistością. Wszystko byłoby piękne i spójne gdyby to była z Twojej strony jedynie diagnoza stanu rzeczy, z którą trzeba walczyć i który to stan rzeczy trzeba zmieniać, Ty jednak stwierdzasz, że poglądy trzeba ubierać w piękne słowa koszteim ich treści, żeby ...i tu właśnie żeby co? z Twojego rozumowania wynika, żeby oszukać ludzi.

Co do oczu, to do tych, do których ma się przebić to się przebije (do niektórych nie przebije się choćby przebijał się młotem pneumatycznym).

Nie masz racji, przebil by sie tak samo jak kazdy inny zareklamowany produkt - socjologia. PR + jego poglady na gospodarke i moze by mial najwieksze popracie. A tak cale zycie bedzie probowal cos zmienic, tylko tyle.

W tym wszystkim nie jest ważny Korwin (jak się Tobie wydaje), ale jego prorynkowe poglądy, które wraz ze zmianą pokolenia są coraz bardziej rozumiane
  • 0

sharpMarv.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

aa to faktycznie jesteś usprawiedliwoiony:) Ludzie, o czym i z kim my tu rozmawiamy.

Siwadomie uzylem wyrazenia "zakladajac ze masz racje" a nie po prostu "masz racje" poniewaz zle zdiagnozowales moj problem wiec uzylem tryby przypuszczajacego. Ja chce Ci pokazac tylko inny punkt widzenia. Ty chcialbys zmienic sposob myslenia ludzi poprzez wyrazanie poglodow ktore i tak nie trafia do ludzi bo jak by mialy trafic to by juz trafily (i to jest realne i rzeczywiste - to ze sposob zdobycia wladzy JKM po prostu nie dziala). Nie dopuszczasz do glowy swiadomosci tego ze czlowiek mimo ze jest istota myslaca nie zawsze kieruje sie rocjonalnymi argumentami i logika. Wiesz ile informacj jest przekazywanych niewerbalnie? A wiesz co to znaczy? Ze "opakowanie" ma ogromny wplyw na poglady ludzi. I dopoki opakownie nie bede szly w parze z pogladami to korwin bedzie wymachiwal szabelka az do smierci ale nic nie osiagnie.

Janse i wyraziste poglądy nazywasz oderwaniem od rzeczywistości a PR i sposób wyrażania poglądów rzeczywistością. Wszystko byłoby piękne i spójne gdyby to była z Twojej strony jedynie diagnoza stanu rzeczy, z którą trzeba walczyć i który to stan rzeczy trzeba zmieniać, Ty jednak stwierdzasz, że poglądy trzeba ubierać w piękne słowa koszteim ich treści, żeby ...i tu właśnie żeby co? z Twojego rozumowania wynika, żeby oszukać ludzi.

Nie, oderwaniem od rzeczywistosci nazywam to ze wierzysz w to ze w warunkach jakie panuja w naszym kraju, JKM zdobedzie wladze tylko madrymi i trafnymi pogladami na gospodarke. Stwierdzam ze poglady trzeba ubierac w piekne slowka (nawet kosztem ich tresci) aby miec mozliwosc walki i zmiany obecnego stanu rzeczy.

W tym wszystkim nie jest ważny Korwin (jak się Tobie wydaje), ale jego prorynkowe poglądy, które wraz ze zmianą pokolenia są coraz bardziej rozumiane

Od kiedy to przywodca i jego osobowosc nie jest wazna? Myslalem ze tu chodzi o to zeby JKM dostal sie do sejmu a nie o czekanie az nasze spoleczenstwo dojrzeje do prorynkowych pogladow. Z takim podjesciem to jeszcze sie naczekamy.

Użytkownik sharpMarv edytował ten post 06.07.2011 - 21:38

• 0

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty chcialbys zmienic sposob myslenia ludzi poprzez wyrazanie poglodow ktore i tak nie trafia do ludzi bo jak by mialy trafic to by juz trafily

Właśnie w taki sposób w cywilizowanych krajach ( jak choćby Anglia za czasów żelanej Małgośki) kształtuje się opinie wśród ludzi, nie poprzez opakowanie, ale poprzez treści przekazywane społeczeństwu.

Opcje z Tobą są dwie: Pierwsza wygląda tak: poglądów, które ma JKM większość sondażowego społeczeństwa nie podziela wobec tego trzeba je tak ubrać w słowa, aby Ci ludzie je przełkneli i zagłosowali. Zagłosowali na poglądy, z którymi pierwotnie się nie zgadzali ale sprytnie po PR-owsku przedstawione. Czyli w majestacie polityki miłości jesteś za oszukaniem tych ludzi w imię zdobycia władzy i wprowadzenia w życie włąsnych idei.

Druga opcja: Masz ludzi za idiotów, którzy nie są w stanie zrozumieć treści.

Zrozum dobry człowieku, że świat to proces a nie stan. To, że nie trafiły do tej pory nie oznacza, że nie trafią. Świat się zmienia, tradycyjne media coraz bardziej są wypierane przez internet. Tam póki co wolność słowa jest dużo wyższa niż w tradycyjnych. Oprócz świata zmieniają się też ludzie i ich priorytety. Młodsze pokolenie coraz bardziej zna realia rynkowe i coraz lepiej je rozumie. To kwestia czasu, aby poglądy te znalazły swych zwolenników i to bez pomocy oszustw i PR-wego naciagania wyborców.

Nie dopuszczasz do glowy swiadomosci tego ze czlowiek mimo ze jest istota myslaca nie zawsze kieruje sie rocjonalnymi argumentami i logika. Wiesz ile informacj jest przekazywanych niewerbalnie? A wiesz co to znaczy? Ze "opakowanie" ma ogromny wplyw na poglady ludzi. I dopoki opakownie nie bede szly w parze z pogladami to korwin bedzie wymachiwal szabelka az do smierci ale nic nie osiagnie.

Jak móiłem nie chodzi tu o Korwina, ale o poglądy, które i bez Twojego opakowania i marszu w parze z treścią i tak zyskują wprost proporcjonalnie do rozwoju spoleczeństwa. Wyniki wyborcze są wynikiem niskiej mobilizacji elektoratu i strategii medialnej, którą ja nazywam "syndromem zmarnowanego głosu", albo wyborem "mniejszego zła".

Nie, oderwaniem od rzeczywistosci nazywam to ze wierzysz w to ze w warunkach jakie panuja w naszym kraju, JKM zdobedzie wladze tylko madrymi i trafnymi pogladami na gospodarke.

Po raz kolejny tłumaczę Ci, że nie o przejęcie włądzy przez Korwina, a o popularyzacje poglądów i przekazywanych treści BEZ PR-owskich MANIPULACJI w nadziei, że coraz większa część społeczeństwa je zrozumie i w naturalny sposób się do nich przekona. To, że Ty w to nie wierzysz naprawdę mało kogo obchodzi i niewiele zmienia, zwłaszcza, że

Stwierdzam ze poglady trzeba ubierac w piekne slowka (nawet kosztem ich tresci) aby miec mozliwosc walki i zmiany obecnego stanu rzeczy.

W tym zdaniu w sposób jasny i klarowny opowiadasz się za oszukaniem wyborców.
  • 1

sharpMarv.
  • Tematów: 14
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

W tym zdaniu w sposób jasny i klarowny opowiadasz się za oszukaniem wyborców.

Czy zlagodzenie wypowiedzi i zmiana wizerunku na bardziej przyjazny dla przecietnego obywatela jest oszustwem?

Po raz kolejny tłumaczę Ci, że nie o przejęcie włądzy przez Korwina, a o popularyzacje poglądów i przekazywanych treści BEZ PR-owskich MANIPULACJI w nadziei, że coraz większa część społeczeństwa je zrozumie i w naturalny sposób się do nich przekona. To, że Ty w to nie wierzysz naprawdę mało kogo obchodzi i niewiele zmienia, zwłaszcza, że

Czekaj! Ten temat to chyba Wybory Parlamentarne 2011? Sonda jest, wiec chyba tak. A Ty mi mowisz ze nie chodzi o przejecie wladzy, czyli sukces wyborczy tylko o szerzenie pogladow? Jezeli chodzi o szerzenie swoich pogladow to obral bym inna polityke dyskusji. Hmm.... jezeli JKM otacza sie takimi ludzmi w kampani ktorzy reprezentuja takie podejscie do wyborow ja Ty tutaj, to sie nie dziwie ze wiecznie jakis smieszny wynik. Nie jest to wiara tylko niepodwazalny fakt wynikajacy z obserwacji i tak wiem ze nikogo to nie obchodzi bo jestem (ale Ty rowniesz) anonimowym nikim na Tym forum, ale co to ma do rzeczy w tej dyskusji?

Zrozum dobry człowieku, że świat to proces a nie stan. To, że nie trafiły do tej pory nie oznacza, że nie trafią. Świat się zmienia, tradycyjne media coraz bardziej są wypierane przez internet. Tam póki co wolność słowa jest dużo wyższa niż w tradycyjnych. Oprócz świata zmieniają się też ludzie i ich priorytety. Młodsze pokolenie coraz bardziej zna realia rynkowe i coraz lepiej je rozumie. To kwestia czasu, aby poglądy te znalazły swych zwolenników i to bez pomocy oszustw i PR-wego naciagania wyborców.

Jak mozesz pisac o mnie "dobry czlowieku" a pozniej mowic ze jestem oszustem? Mlodsze pokolenia sa coraz mniej wartosciowe bo system szkolny w Polsce nie przekazuje odpowiednich wartosci, liczysz na zmiane za iles tam pokolen, zebys sie nie przeliczyl.

Roznica pomiedzy Twoim a moim podejsciem jest taka, ze Ty jestes bierny i chcialbys zeby "samo sie zrobilo" (tzn zeby spoleczenstwo samo zrozumialo co jest dobre) a ja uwazam ze ludzie ktorzy sa przekonani o slusznosci swoich pogladow (dla dobra Posli) jak JKM powinni jak napisalem wczesniej "krakac jak wrony, zeby do nich wejsc".

A teraz moze zinterpretujesz mi wypowiedz JKM o kobietach ktora zamiescilem wczesniej a Ty jakos to przemilczales?

Kobiety nie mogą być zbyt inteligentne – dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania przez dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę.

Autor: Janusz Korwin-Mikke

Chciales cytay, to masz. Jak mowilem wczesniej JKM ma swoj szacunek do kobiet ale jest pokretny.
  • 0

#230 Gość_Klim44

Gość_Klim44.
  • Tematów: 0

Napisano

a jakie znaczenie ma stosunek JKM do kobiet ? drugorzędne albo i trzeciorzędne
tylko tv prowadza taka kampanie przeciwko niemu tytuły szowinisty roku itp. byle go jakoś zdyskredytować
  • 3

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Akurat w wielu przypadkach JKM wypowiada się jakby czytał moje myśli. Lubię go słuchać i szkoda, że jego kariera polityczna przypomina syzyfową prace lecz uogólnienie w sprawie kobiet mi osobiście nie odpowiada.
Jestem zwolennikiem piętnowania głupoty ale konkretnej, personalnej.
Kobieta niby nie może być zbyt inteligentna bo nie wytrzymałaby z paplającym dzieckiem ?
To jaka inteligencją obdarzony jest mężczyzna skoro wytrzymuję z nie zbyt inteligentnymi i paplającymi kobietami ? ;)
A nazywanie tego sprawa drugorzędną albo i trzeciorzędną również jest dowodem szowinizmu i patrzenia JEDYNIE przez pryzmat męski. Dla kobiet to jest sprawa pierwszorzędna.
Niestety, JKM tu sobie robi tyły ale przynajmniej nie "ściemnia", jest szczery ! Do bólu.
  • 1

#232 Gość_Klim44

Gość_Klim44.

Napisano

"A nazywanie tego sprawa drugorzędną albo i trzeciorzędną również jest dowodem szowinizmu i patrzenia JEDYNIE przez pryzmat męski. Dla kobiet to jest sprawa pierwszorzędna."

przepraszam ale to przypomina mi argumentacje środowisk homoseksualnych one tez tak argumentują ze sa dyskryminowane. A czy dzisiejsze kobiety maja z tym problem ? raczej nie, bo mogą być posłankami brać udział w życiu publicznym, dlatego jest to sprawa drugorzędna i nic by sie tutaj nie zmieniło, są bardziej istotne problemy o których JKM ma do powiedzenia
  • 0

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie bardzo rozumiem o co Wam chodzi.
JKM mówi tylko tyle, że każdy powinien robić to do czego się nadaje i do czego ma predyspozycje. I odwrotnie, jak się nie nadaje, to nie powinien. Przy czym predyspozycje to są realne cechy czy zdolności, ale "bo chcę i już".
Druga rzecz, JKM nie mówi, że kobiety są głupsze tylko, że są inne. W pewnych dziedzinach życia kobiety ogólnie lepiej sobie radzą niż mężczyźni (i odwrotnie) i tym, jego zdaniem, powinny się zajmować. Zresztą sam mówił, że kobiet w polityce jest niewiele (co jest faktem) co świadczy o tym, że ogół kobiet nie ma predyspozycji do tego. A skoro nie mają predyspozycji, niech się za to nie biorą. Ale skoro kobiety w polityce jednak są, to świadczy o tym, że są wyjątki, które takie predyspozycje mają. Proste.
To jest takie kontrowersyjne? Tak było zawsze przecież :P

Użytkownik Ill edytował ten post 07.07.2011 - 18:36

• 2

mefistofeles.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy zlagodzenie wypowiedzi i zmiana wizerunku na bardziej przyjazny dla przecietnego obywatela jest oszustwem?

Jeżeli odbywa się "nawet kosztem treści", jak to byłeś łaskaw napisać to tak. To jest oszustwo. Rozumiem, że treść po PR-owsku ubiera się tak, aby ludzie myśleli, że oznacza ona co innego? I to nie jest oszustwo?

Czekaj! Ten temt to chyba Wybory Parlamentarne 2011? Sonda jest, wiec chyba tak. A Ty mi mowisz ze nie chodzi o przejecie wladzy, czyli sukces wyborczy tylko o szerzenie pogladow?

Owszem, bo to włąśnie szerzenie poglądów i ich większe zrozumienie przekłada się na sukces wyborczy. Przejęcie władzy jako cel sam w sobie jest wizytówką polityki miłości nie Korwina, nie mierz wszystkich T-miarą.

Jak mozesz pisac o mnie "dobry czlowieku" a pozniej mowic ze jestem oszustem? Mlodsze pokolenia sa coraz mniej wartosciowe bo system szkolny w Polsce nie przekazuje odpowiednich wartosci, liczysz na zmiane za iles tam pokolen, zebys sie nie przeliczyl.

Nigdzie nie nazwałem Ciebie oszustem. Natomiast faktem jest, ze w oszustwie upatrujesz sukces wyborczy i to wykazałem we wcześniejszych postach. Młodsze pokolenie ma dostęp coraz bardziej powszechny do internetu, który to internet jest nieporównywalnie obiektywniejszym medium niż TVP, TVN itp.

Roznica pomiedzy Twoim a moim podejsciem jest taka, ze Ty jestes bierny i chcialbys zeby "samo sie zrobilo" (tzn zeby spoleczenstwo samo zrozumialo co jest dobre) a ja uwazam ze ludzie ktorzy sa przekonani o slusznosci swoich pogladow (dla dobra Posli) jak JKM powinni jak napisalem wczesniej "krakac jak wrony, zeby do nich wejsc".

Dokładnie, w 100% się zgadzam, teraz przełózmy to na ludzki język. Ja chcę, żeby społeczeństwo samo zrozumiało co jest dobre, bo tylko wtedy dokona świadomego wyboru i wybierze drogę prorynkową bez żadnych sztuczek i manipulacji. Ty jesteś zdania, że ludzi trzeba przekonać udając kogoś kim się nie jest by się wkupi,c w ich łaski. Podejście iście rodem z polityki miłosci.

A teraz moze zinterpretujesz mi wypowiedz JKM o kobietach ktora zamiescilem wczesniej a Ty jakos to przemilczales?

Kobiety nie mogą być zbyt inteligentne – dba o to mechanizm Ewolucji Naturalnej. Inteligentna istota nie wytrzymałaby przebywania przez dłużej niż godzinę dziennie z paplającym dzieckiem! Dlatego właśnie (i nie tylko dlatego) mężczyźni nie lubią wiązać się z kobietami inteligentnymi: instynktownie chcą, by ich dzieci miały dobrą opiekę.

Autor: Janusz Korwin-Mikke

To kolejna wypowiedź z grona?

Chciales cytay, to masz. Jak mowilem wczesniej JKM ma swoj szacunek do kobiet ale jest pokretny.

Tylko dla kogoś, kto nie rozumie o czym on mówi
  • 1

#235 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Zastanawiam się po co został założony oddzielny temat pod tytułem Kongres Nowej Prawicy [plakaty, broszury, ulotki, filmiki, linki, itp.]

Czytając zamieszczone tam posty szczególnie przez nowego uzytkownika nowaprawica.org.pl nie mogę oprzeć się wrażeniu, iż po raz kolejny mamy do czynienia z tym co od ponad dwóch dekad możemy obserwować na polskiej scenie politycznej.

Popieram rozwiązania liberalne, popieram republikanów. Mam jednak wielkie wątpliwości co do sposobu tworzenia się KNP - brak informacji w mediach a nade wszystko brak odpowiedzi ze strony KNP ludziom, którzy składali deklarację członkowskie. Jezeli zalezy Wam na głosach to może okażecie zainteresowania nowymi członkami, czy też chodzi tylko o takie rozgłoszenie aby zdobyć głosy, bo w szeregach KNP już wszystko jest ustalone, podzielone i tereaz chodzi o stołki. Mam lekki niesmak związany także z hasłami i propozycjami KNP

KONGRES NOWEJ PRAWICY mówi:
1. Obniżyć podatki.
2. Zmniejszyć biurokrację.
3. Znieść niepotrzebne prawa.
4. Ograniczyć wydatki.
5. Zakazać zadłużania się państwa.

Co w tym nowatorskiego, to sa hasła. To wie każdy i każda partia to głosi. Nie przemawia to do mnie. Mnie nie interesuje to o czym może mówi te hasło. Interesuje mnie co za tym stoi. Jakie konkretne działania należy podjąć by osiagnąc cel tego o czym mowa w haśle. Obniżenie podatków i podniesienie płac jakoś nie idą w parze. Ograniczyć wydatki i podnieść płace też nie pasuej do siebie. Zmniejszyć biurokrację - super. ALe biorąc pod uwagę rzeszę 0,5 mln urzędników którzy zasilą rzeszę bezrobotnych przełoży się to wprost na wzrost wydatków z budżetu bo trzeba będzie tym ludziom dać zasiłki lub inną pomoc. No chyba, że zwalniamy i wyrzucamy na śmietnik historii. Zakazać zadłużania państwa. Nie no ekstra. To mi się podoba. Tylko, że dług nam wciąz rośnie a jak nie będziemy rozwiajać infrastrutktury to państwo przestanie się w ogóle rozwijać i wtedy skąd kasę weźmiemy.

Popieram prawicę, popieram KNP, popieram liberalizm, republikę ale to do mnie nie przemawia. Kto pisał te hasła programowe.

Owoce rządów bandy czworga (PO, PiS, SLD, PSL):
1. Wysokie podatki.
2. Wysokie zadłużenie państwa.
3. Niskie płace.
4. Wysokie ceny.
5. Ogromna biurokracja.
6. Korupcja.
7. Inflacja.
Komuś jeszcze mało?

To także każdy wie. Przeciwnik z klasą, szanujący siebie, dążący do tego by coś zmieniać nie powinien podnosić argumentów tego typu. Błędy wytykać jest łatwo, łatwo jest bić leżącego (chociaż tu w przypadku PO) wcale nie jest to leżący. Gdyby pójśc drogą chcemy zrobić to i to, w taki a taki sposób, w takim a takim czasie, będzie trudno ale wierzymy że nam się uda, zaufajcie nam. Potrafimy zmienić obliczę ziemi, tej ziemi to OK. A tak poziom merytoryczny programu KNP sprowadza się do powszechnie znanych i zobrzydzonych metod jakie obserwujemy w polskiej polityce od ponad dwóch dekad.

Czyli DNO. Czas naprawdę wyjeżdzać z tego kraju.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 10.07.2011 - 17:47

• 1

Stilgar.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Człowiek z ogromną charyzmą wodzi za nos młode pokolenie hasłem "legalizacji". Czy wystarczy zaoferować coś co jest zakazane aby teraz zdobyć poparcie? To co użytkownik napisał wyżej, każda partia głosi to samo, każda partia chce obniżać podatki, zmniejszać biurokracje i inne, w programach chyba każdej partii są te punkt z poprzedniego postu. Ale na nich nie głosujecie? Dlaczego? Czy legalizacja przeważa szale? Bo nie sądzę aby głoszenie wolności jednostki jest głównym powodem, puki się ludzie nie obudzą, nigdy nie będą wolni.
Ja uważam, że głównym kryterium jakim powinniśmy się kierować w najbliższych wyborach to gospodarka i walka z inwigilacją bo bogate państwo to bogaci obywatele a bogaci obywatele znajdą sobie lepszy sposób na rozrywkę niż koka i hera.
  • 0

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

bogaci obywatele znajdą sobie lepszy sposób na rozrywkę niż koka i hera.

Błąd, to dopiero bogaci obywatele mogą sobie pozwolić na kokainę. Nie znam biedaków którzy tego używają. Skoro kosztuje 120 zł za działkę to nie ma się co dziwić. ;)
  • 0

Paweł.
  • Tematów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Obniżenie podatków i podniesienie płac jakoś nie idą w parze. Ograniczyć wydatki i podnieść płace też nie pasuej do siebie.

Jeżeli jesteś pracownikiem budżetówki, to faktycznie nie idzie to w parze. Obniżenie podatków/wydatków oczywiście wpłynie na wysokość pensji, z racji tego, że co nie zabierze państwo, to to pozostanie w Twojej kieszeni. Samo hasło "podniesienie płac" prowadzi często do przekłamań, szczególnie jeśli pada ono z ust polityka. Politycy nie mają możliwości bezpośredniego podnoszenia płac (chyba że minimalnej), bo to zależy od rynku. Mogą jednak prowadzić swoją politykę tak, aby nie szkodzić gospodarce. Z kolei ideałem byłby stan, w którym w ogóle nie ma polityków. Brak polityków, to brak ingerencji w przedsiębiorczość.

Zmniejszyć biurokrację - super. ALe biorąc pod uwagę rzeszę 0,5 mln urzędników którzy zasilą rzeszę bezrobotnych przełoży się to wprost na wzrost wydatków z budżetu bo trzeba będzie tym ludziom dać zasiłki lub inną pomoc. No chyba, że zwalniamy i wyrzucamy na śmietnik historii.

Zasiłek wynosi znacznie mniej niż koszt utrzymania etatu urzędnika, a oprócz tego należy doliczyć straty w gospodarce powodowane przez ich decyzje.

Zakazać zadłużania państwa. Nie no ekstra. To mi się podoba. Tylko, że dług nam wciąz rośnie a jak nie będziemy rozwiajać infrastrutktury to państwo przestanie się w ogóle rozwijać i wtedy skąd kasę weźmiemy.

Rozumiem, że lepsza jest sytuacja, w której polscy podatnicy składają się na zyski banków, w których państwo zaciąga pożyczki. I to nie państwo ma się rozwijać, tylko gospodarka. Im państwo bardziej się rozwija, tym więcej kosztuje. Buduje się u nas jedne z najdroższych dróg w Europie i tylko dlatego są drogie, bo zajmuje się tym państwo.
  • 0

#239 Gość_Sentinel

Gość_Sentinel.

Napisano

Paweł - nie chodzi o to, że nie zgadzam się z tym co proponuje KNP. Jestem liberałem, trzeba brac jednak pod uwagę realia naszego społeczeństwa. Przez całe lata zyło w socjalizmie. Nie da sie tego zrobić tak od razu. Poza tym, nie sztuka rzycać slogany. Mnie interesuje jak to chcą zrobić, jakie będą zastosowane rozwiązania, w jakim czasie, jakie efekty to przyniesie a w konsekwencji jaki będzie rachunek zysków i strat. Interesuje mnie tez to czy ktoś analizuje ryzyka związane z takimi a nie innymi propozycjami. Polityka, odpowiedzialna polityka wymaga właściwego przygotowania. Na chwilę obecną dla mnie wyglada to jak każdy inny program wyborczy kazdej innej partii z której nurtem i pogladami się nie utożsamiam. Oczekiwał bym od partii na którą zamierzam głosować odpowiedzialności za losy kraju oraz perfekcyjnego przygotowania sie do wejścia w struktury rządzenia. Inaczej nie tylko nie mają szans na ewolucję, na dojście do możliwości rządzenia według wyznawanych zasad ale wręcz są skazani na porażkę.

Użytkownik Sentinel edytował ten post 10.07.2011 - 19:41

• 0

lha.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Jestem liberałem, trzeba brac jednak pod uwagę realia naszego społeczeństwa. Przez całe lata zyło w socjalizmie. Nie da sie tego zrobić tak od razu.

Amen. To jest właśnie jeden z powodów dla których pozostanę przy PO. Jeżeli przy każdych wyborach będzie się zmieniał rząd, to w tym państwie nie zmieni się nic. Pewnie - partia ta jak każda inna ma swoje wady. Gdybym chciał idealnej partii musiałbym ją sam tworzyć. Nawet gdyby siedzieli na tyłkach i nic nie robili, to przy obecnej opozycji są dla mnie jedynym wyborem (jeżeli w ogóle o wyborze można w tym przypadku mówić).

Zanim ktoś mi tu wyjedzie z "mniejszym złem" - sama demokracja ma wiele wad, czyli na tle innych systemów jest mniejszym złem.

Czemu nie KNP? Chociażby z powodu powyższego programu. Patrząc na to co mamy w Sejmie wiem czego można się po danej frakcji spodziewać. Nie zagłosuję na ludzi, których nie widziałem "w boju", a którzy głoszą ogólne hasła. W obietnice od dawna nie wierzę.
  • -3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych