Napisano 10.07.2011 - 20:51
Napisano 10.07.2011 - 20:57
Napisano 10.07.2011 - 21:08
Użytkownik Musk edytował ten post 10.07.2011 - 21:11
Napisano 10.07.2011 - 21:23
Paweł - nie chodzi o to, że nie zgadzam się z tym co proponuje KNP. Jestem liberałem, trzeba brac jednak pod uwagę realia naszego społeczeństwa. Przez całe lata zyło w socjalizmie. Nie da sie tego zrobić tak od razu.
Napisano 10.07.2011 - 21:24
Napisano 10.07.2011 - 21:50
To jest właśnie jeden z powodów dla których pozostanę przy PO. Jeżeli przy każdych wyborach będzie się zmieniał rząd, to w tym państwie nie zmieni się nic. Pewnie - partia ta jak każda inna ma swoje wady. Gdybym chciał idealnej partii musiałbym ją sam tworzyć. Nawet gdyby siedzieli na tyłkach i nic nie robili, to przy obecnej opozycji są dla mnie jedynym wyborem (jeżeli w ogóle o wyborze można w tym przypadku mówić).
Zanim ktoś mi tu wyjedzie z "mniejszym złem" - sama demokracja ma wiele wad, czyli na tle innych systemów jest mniejszym złem.
Czemu nie KNP? Chociażby z powodu powyższego programu. Patrząc na to co mamy w Sejmie wiem czego można się po danej frakcji spodziewać. Nie zagłosuję na ludzi, których nie widziałem "w boju", a którzy głoszą ogólne hasła. W obietnice od dawna nie wierzę.
Wyprzedawania Polski? Masz na myśli prywatyzację? Czy wiesz że Mikke proponuje sprywatyzowanie niemal wszystkiego? Ta propozycja w programie partii Mikego co nie przeszkadza, ale w programie PO już tak?
Będziesz głosował na partię o której nic nie wiesz.
Użytkownik mefistofeles edytował ten post 10.07.2011 - 21:56
Napisano 10.07.2011 - 22:28
Amen. To jest właśnie jeden z powodów dla których pozostanę przy PO. Jeżeli przy każdych wyborach będzie się zmieniał rząd, to w tym państwie nie zmieni się nic. Pewnie - partia ta jak każda inna ma swoje wady. Gdybym chciał idealnej partii musiałbym ją sam tworzyć. Nawet gdyby siedzieli na tyłkach i nic nie robili, to przy obecnej opozycji są dla mnie jedynym wyborem (jeżeli w ogóle o wyborze można w tym przypadku mówić).
Zanim ktoś mi tu wyjedzie z "mniejszym złem" - sama demokracja ma wiele wad, czyli na tle innych systemów jest mniejszym złem.
Czemu nie KNP? Chociażby z powodu powyższego programu. Patrząc na to co mamy w Sejmie wiem czego można się po danej frakcji spodziewać. Nie zagłosuję na ludzi, których nie widziałem "w boju", a którzy głoszą ogólne hasła. W obietnice od dawna nie wierzę.
Napisano 10.07.2011 - 22:44
"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane".
Janusz Korwin-Mikke
"Gdy rozum śpi, robi się wybory".
Donald Tusk
Napisano 11.07.2011 - 07:21
Napisano 11.07.2011 - 11:25
Użytkownik martius edytował ten post 11.07.2011 - 11:25
Napisano 11.07.2011 - 12:46
Po pierwsze - nazywasz mnie tchórzem, ale wiedz, że się o to nie obrażam. Po drugie - w interesie danej partii jest przekonać mnie, abym oddał na nią głos. Ryzyko to nie podejmowanie wyboru na ślepo, lecz ocena korzyści, strat i czy w ich świetle warto podjąć taką , a nie inną decyzję.Boisz się zmian. Takie typowe podejście 80/90 lat. Lepiej niech zostanie jak jest bo może być gorzej. Teraz mamy kapitalizm i żeby coś mieć trzeba zaryzykować. W tym przypadku zaryzykować i wybrać inną partię.
Jako, że nie lubię skrajności, moje poglądy nie są jednoznacznie wyraziste. Nie pasuje mi model w 100% liberalny, ani w 100% konserwatywny. Tak na oko, raczej 70:30.Głosowanie na PO jest Twoim prawem, którego nikt nie kwestionuje. Musisz jednakże zdawać sobie sprawę, że głosujesz na ultrasocjalny model gospodarki. Jeżeli jednak jesteś za modelem liberalnym i głosujesz na PO wniosek może być jeden, dałeś się ogłupić polityką miłości.
Jest jeszcze jedno wyjście, które bardziej mi pasuje niż nie pójście na wybory - oddać głos nieważny. Różnica jest subtelna - nie idąc wysyłasz komunikat: "mam kto gdzieś", idąc i wrzucając do urny nieregulaminowy głos dajesz przekaz: "poszedłem, bo jest to mój obywatelski obowiązek, ale nikt na mój głos nie zasłużył".Pamiętaj, że w demokracji nie uczestniczenie w głosowaniu to także wybór. Dla osoby, która nie widzi partii godnej jego głosu sprawa powinna być prosta, nie idzie głosować.
Nie tylko dla ciągłości, choć jest to ważny punkt. Wbrew temu co się powszechnie mówi, partia ta zrobiła naprawdę sporo. Czy można było zrobić więcej, lepiej, szybciej? Pewnie tak, ale nie mogę narzekać. Może nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale za poniższe sprawy PO dostaje ode mnie plusy:W obietniece od dawna nie wierzysz amimo tego głosujesz na PO? Tylko dlatego, że dobrze by było utrzymać ciągłość włądzy, dobrze Cie zrozumiałem?
Jeżeli zrobisz na dużą skalę coś, czego społeczeństwo nie pochwala, stracisz szansę na kontynuowanie swojego programu w kolejnej kadencji. Dziś nie czas na rewolucję, a na szereg małych kroków - ważne, aby iść w dobrym kierunku.Prywatyzacja a'la Mikke = prywatyzacja bez względu na słupki poparcia dla takiego rozwoju sprawy, wynikająca z wiary w wolnorynkowy model gospodarki.
To trochę nie tak. Raz - przetargi działają tak od bardzo dawna i właśnie teraz może coś się zmieni. Po wypadku w Smoleńsku zaczynamy (jako społeczeństwo) dostrzegać, że trzeba kupić nowe samoloty i to dobre. Sprawa A2 pokazała to samo. Jestem realistą - rzecz nie zmieni się z dnia nadzień, ale paradoksalnie przyczynić się tu może właśnie patrzenie na słupki i zmieniająca się mentalność społeczna. Dwa - nic nie płacimy za zerwanie kontraktu, bo to dana firma nie wywiązuje się z umowy. Jak na razie to my próbujemy od chińczyków ściągnąć karę (czy skutecznie, to już inna sprawa). Oni jednak nic od nas nie dostaną.Aby poruszyć kwestię prywatyzacji proponuję ugryźć temat bliski temu, czyli przetargi. Oto jak wygląda to w przypadku PO:
rozpisujemy przetarg- wygrywa firma najtańsza- podpisany kontrakt- firma się nie wywiązuje - zrywa się kontrakt, płaci odszkodowanie ze skarbu państwa (czyli nasz kasa)- rozpisuje się kolejny przetarg. Zyskują na tym dwa podmioty, pierwszym są firmy, z którymi zrywa się kontrakt, drugim armia biurokratów, którzy zajmują się rozpisywanie nowych przetargów.
Użytkownik Squonk edytował ten post 11.07.2011 - 12:50
Napisano 11.07.2011 - 15:25
Użytkownik lambo edytował ten post 11.07.2011 - 15:28
Napisano 11.07.2011 - 19:35
Jako, że nie lubię skrajności, moje poglądy nie są jednoznacznie wyraziste. Nie pasuje mi model w 100% liberalny, ani w 100% konserwatywny. Tak na oko, raczej 70:30.
Jest jeszcze jedno wyjście, które bardziej mi pasuje niż nie pójście na wybory - oddać głos nieważny. Różnica jest subtelna - nie idąc wysyłasz komunikat: "mam kto gdzieś", idąc i wrzucając do urny nieregulaminowy głos dajesz przekaz: "poszedłem, bo jest to mój obywatelski obowiązek, ale nikt na mój głos nie zasłużył".
Nie tylko dla ciągłości, choć jest to ważny punkt. Wbrew temu co się powszechnie mówi, partia ta zrobiła naprawdę sporo. Czy można było zrobić więcej, lepiej, szybciej? Pewnie tak, ale nie mogę narzekać. Może nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale za poniższe sprawy PO dostaje ode mnie plusy:
To PO uruchomiła na nowo prywatyzację.
To PO zakończyła spór z Eureko, który trwał 10 lat.
To PO oddzieliła prokuraturę od rządu.
To PO sprytnie poradziła sobie z GMO.
To za PO mamy szybkie wykorzystanie funduszy unijnych.
To PO uzawodowiła armię.
To PO wprowadziła emerytury pomostowe i powoli dogaduje się z mundurowymi (czyli ogranicza przywileje).
To PO prywatyzuje szpitale.
To PO wprowadza oświadczenia w miejsce zaświadczeń.
To PO buduje najwięcej dróg w 20-letnim okresie. Nie mówiąc o schetynówkach.
To PO mimo kryzysu podnosi pensje nauczycielom.
To za PO poprawiły się się stosunki międzynarodowe.[
To PO wprowadziła zakaz palenia w pubach i restauracjach.
To trochę nie tak. Raz - przetargi działają tak od bardzo dawna i właśnie teraz może coś się zmieni. Po wypadku w Smoleńsku zaczynamy (jako społeczeństwo) dostrzegać, że trzeba kupić nowe samoloty i to dobre. Sprawa A2 pokazała to samo. Jestem realistą - rzecz nie zmieni się z dnia nadzień, ale paradoksalnie przyczynić się tu może właśnie patrzenie na słupki i zmieniająca się mentalność społeczna. Dwa - nic nie płacimy za zerwanie kontraktu, bo to dana firma nie wywiązuje się z umowy. Jak na razie to my próbujemy od chińczyków ściągnąć karę (czy skutecznie, to już inna sprawa). Oni jednak nic od nas nie dostaną.
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych